Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przenośny wzmacniacz na uliczne pokazy
Autor Wiadomość
Kotu 

Wysłany: Pią Maj 27, 2011 8:49 pm   

O... Faktycznie. Na śmierć zapomniałem o Jabel'u. Wskaźnik naładowania akumulatora powinien spokojnie wystarczyć (ciekawe jak jest wyregulowany - tj. przy jakim napięciu zapala się żółta a przy jakim czerwona dioda.

Co do przedwzmacniacza to właśnie myślałem też żeby jakiś prosty układzik zmontować. Swoją drogą strasznie spodobał mi się pomysł wykorzystania gotowego pudła kolumny głośnikowej (od razu z głośnikami). Jeśli znajdę trochę większą spróbuję wykorzystać wzmacniacz Jabel'a 70W mono (zdaje się, że taki właśnie Ty masz?) i samemu zrobić trochę mocniejszy sprzęt niż ten, który kupiłem. A sprawne kolumny na alledrogo można znaleźć już za 40-50zł w bardzo dobrym stanie (a Unitrowe kolumny na Tonsilach grają rewelacyjnie nawet po tylu latach).

Shogunn - nie ma sprawy :)

Shoghunn 

Wysłany: Pią Cze 17, 2011 2:20 am   

Niestety gość, który sprzedawał boomera wycofał aukcje zaraz po tym jak ustaliłem z nim szczegóły... Mam pytanie... Da się wzmacniacz gitarowy przerobić tak by działał na akumulator żelowy zamiast na prąd? Wiem, że w google można znaleźć odpowiedź, ale dialog obniżył mi transfer do minimum i praktycznie jedyną stroną, która mi hula jako tako jest kuglarstwo.pl...

Majki 

Wysłany: Czw Cze 23, 2011 7:45 pm   

Trafo 12V na 220V, podłączasz i działa.

Bezstratnie - wywal transformator z pieca i podłącz trafo zmieniające napięcie akumulatora na potrzebne do zasilenia wzmacniacza.

Generalnie jak byłem w Berlinie, to jeden delikwent korzystał z pieca gitarowego, do którego podłączył transformator z lodówki turystycznej i był zadowolony, ale nie działałem więcej w tym kierunku. :)

Ach, dla zainteresowanych - niedługo zabieram się za zrobienie nowego, mocniejszego wzmaka (2x25W), więc stare pudełko odsprzedam za jakąś rozsądną kwotę. Jeśli ktoś chce, to fajnie, bo szkoda tyle pracy zostawiać w Polsce, żeby się kurzyło. :)

EDIT:

No i zrobione. Nowy wzmacniacz, o trochę większej mocy (2x22W) z zabezpieczeniami przeciwzwarciowymi i bezpiecznikiem już przetestowany. Jeśli ktoś jest zainteresowany, póki mam chwilę czasu, to mogę taki zrobić. Jeśli tak, uderzać na PW, albo przez twarzoksiążkę, żeby nie zaśmiecać forum.

mój status

Yameso 
taki se wymiatacz :P

Zaproszone osoby: 32
Wysłany: Czw Wrz 01, 2011 3:18 pm   

A coś takiego:

http://allegro.pl/przenos...1785531976.html

?

Divus 

Wysłany: Czw Wrz 01, 2011 3:24 pm   

@up: Jak masz trochę zbędnej kasy to kup i sprawdź ten sprzęt. Wygląda interesująco.

Jeżeli chodzi o nowy wzmacniacz Majkiego to prezentuje się całkiem fajnie. Sam wzmacniacz ma wymiary 6x8,5x4 cm, do tego dochodzi akumulator i głośniki, które możemy już dobrać sami.
Polecam.

Turgon 
.

Wysłany: Nie Mar 18, 2012 5:08 pm   

A co sądzicie o tym:
http://nikodisco.pl/pa100...aw-karaoke.html ?
Lub (może to to samo co Yameso wysłał, nie wiem bo link wygasł)
http://allegro.pl/przenos...2190634173.html ?

Zastanawiam się czy lepiej zainwestować w coś takiego, czy jednak próbować samemu robić ten wzmacniacz.

Odpowiedz do tematu