|
proszek - bezpieczne ziane ogniem |
| Autor |
Wiadomość |
buszmen888
...
|
Wysłany: Pią Lis 07, 2008 11:48 am
|
|
|
a czy próbował ktoś zmielonego bursztynu bądź żywizy sosnowej???
daje niezły efekt i jest dość łatwa w pozyskaniu... wystarczy zebrać dość sporą ilość żywicy rozkruszyć ją i ususzyć na piecu, maksymalnie jak się da a potem bardzo drobno zmielić (na mączkę) i w żadnym razie nie brać tego do gęby bo to i tak nic nie da, proszek musi bć suchy. Gwarancja wyśmienitego efektu dla niezaspokononych:) |
_________________ "Back to the primitive" |
|
|
|
 |
konopa
|
Wysłany: Pią Lis 07, 2008 5:10 pm
|
|
|
jak bursztyn to kosztowne będzie nie wiem nie próbowałem |
|
|
|
 |
buszmen888
...
|
Wysłany: Pią Lis 07, 2008 9:32 pm
|
|
|
| bursztyn to nic innego jak żywica sosnowa a pozyskanie żywicy nie jest kosztowne lecz troszkę czasochłonne... jak dla mnie świetny sposób na proszek. daje świetne iskry i efekty, a przy tym świetnie pachnie:) |
|
|
|
 |
harpad

|
Wysłany: Pią Lis 07, 2008 9:58 pm
|
|
|
A może coś takiego by się nadawało... Jakby zalać coś tym, poczekać aż stwardnieje i potem kruszyć i suszyć na piecu? Jest to, co prawda, żywica do modelarstw. Może ktoś, kto miał z nią do czynienia się wypowie na ten temat
Tak tylko sobie pomyślałem, zeby wklepac to w allegro. |
|
|
|
 |
Kurczak
|
Wysłany: Sob Lis 08, 2008 8:14 pm
|
|
|
Niby ok, ale to może byc trujące po połknięciu wie nie wiedomo. |
_________________ Circus rządzi, Circus radzi, Circus nigdy cię nie zdradzi |
|
|
|
 |
Kotu

|
Wysłany: Sob Lis 08, 2008 9:03 pm
|
|
|
Po pierwsze żywica sosnowa i poliestrowa są tym samym (żywicą) tylko z nazwy. Pierwsze jest naturalnymi sokami z drzewa, które po podgrzaniu wydzielają dość szybko gaz drzewny (tzw. holsgas bodajże) i ciśnienie panujące w takiej grudce zakrzepłej żywicy powstałe w wyniku szybkiego wydzielenia się pęcherzyków gazu rozsadza taką grudkę tworząc przy okazji płomyki i iskry (holsgas jest łatwopalny). Żywica poliestrowa jest tworzywem sztucznym, które prawdopodobnie tylko będzie się topić i może być niebezpieczne dla otoczenia. Próbować możecie jednak...
Przynajmniej takie wnioski wysuwam z posiadanych przeze mnie informacji, mogę się jednak oczywiscie mylić co do iskrzenia żywicy sosnowej... |
_________________ www.JugglingCat.pl - nowe miejsce w sieci, w którym pogłębisz swoje pasje związane z kuglarstwem, fireshow oraz żonglerką! |
|
|
|
 |
harpad

|
Wysłany: Sob Lis 08, 2008 11:04 pm
|
|
|
| O to mi chodziło Eyepock, jak pisałem - wklepałem to w allegro, ale nie miałem więcej czasu, żeby o tym poczytać. Jeżeli komuś nie szkoda pieniędzy to niech próbuje. No i oczywiście efekty opisać tutaj ! |
|
|
|
 |
Mikłosz

|
|
|
|
 |
harpad

|
Wysłany: Nie Lis 09, 2008 12:39 pm
|
|
|
Kurczak czytaj dokładnie posty...
| buszmen888 napisał/a: | | i w żadnym razie nie brać tego do gęby bo to i tak nic nie da, proszek musi bć suchy. |
|
|
|
|
 |
Kurczak
|
Wysłany: Nie Lis 09, 2008 1:04 pm
|
|
|
No niby tak ale tam nie jest napisane że może byc trujące.
Ale nie kłucmy się.Moja wina,moja wina,moja bardzo wielka wina. |
_________________ Circus rządzi, Circus radzi, Circus nigdy cię nie zdradzi |
|
|
|
 |
harpad

|
Wysłany: Nie Lis 09, 2008 3:06 pm
|
|
|
Ja się w żadnym wypadku nie kłoce |
|
|
|
 |
Mikłosz

|
Wysłany: Nie Lis 09, 2008 3:07 pm
|
|
|
Ale raczej to by się na pokazach nie sprawdziło... już lepiej pluć normalnie.
Poza tym po tej mące mogą zostawać takie dziwne białe ślady na ubraniach i coś by se można było pomyśleć I na dodatek za każdym razem trzeba by było czyścić buzie. |
|
|
|
 |
buszmen888
...
|
Wysłany: Pon Lis 10, 2008 7:18 pm
|
|
|
żywica z tego co mi wiadomo nie jest trująca ale branie proszku do ust w celu zionięcia nim nic nie da bo cała magia proszku polega na tym że ma być on suchy.
Eyepock co do samej żywicy nie gwarantuje efektu z mączki bursztynowej. wiadomo że bursztyn to przetwożona żywica sosnowa w glebie gdzieś tam jakoś. dokładnie sięnie zagłębiam. ja jednakże znalazłem w lesie stare pokłady żywicy dość mocno wysuszonej i "przeleżakowanej" na drzewie oprócz tego dość dobrze ją wysuszyłem na piecu (w żadnym razie nie w piekarniku albo mikrofalówce bo spowoduje to jej nagłe wysuszenie i nawet spalenie/ ma się ona swobodnie własnymi siłami powoli wyzbyć soku i stwardnieć) i efekt był taki sam jak w przypadku mączki bursztynowej, a bynajmniej zbliżony, mączka pali się jak dla mnie efektowniej, niczym rozsypana z rąk jakiegoś iluzjonisty w jakimś tam celu...
polecam. jak będę miał jakieś nowości na pewno je tu opiszę w związku z powyższym. i czekam na inne propozycje "magicznego proszku" |
|
|
|
 |
Duma

|
Wysłany: Pon Lis 10, 2008 7:24 pm
|
|
|
| Ta bursztyn tworzy się ileśtam dziesiąt tysięcy lat.... szczerze? z tym jest tyle zabawy i może Ci tak ciuchy pokleić że aż chyba nie ma sensu. |
_________________ Jestem tylko małym, złym i mrocznym zamkniętym w sobie jabłuszkiem...
Ten z forum |
|
|
|
 |
buszmen888
...
|
Wysłany: Wto Lis 11, 2008 11:12 am
|
|
|
| ale nie mówimy o zianiu ogniem (proszkiem) tylko o rozsypywaniu go z ręki jego na ogień, można tak pewnie pluć jak w tym filmiku od Mikłosza ale czy to ma sens??? czy przez to będziemy bardziej oryginalni??? myślę ze nie. a proszek żywicowy świetnie oblepia pochodnie i przy tym świetnie pachnie. i moim zdaniem ma już swoje przeznaczenie, owszem każdy może go używać na rżne sposoby. |
|
|
|
 |
Mikłosz

|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 3:36 pm
|
|
|
Ale widać ,że pluć proszkiem się da |
|
|
|
 |
Szuma
**

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 4:54 pm
|
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=KiNXQc93KhE
Zianie mąką kukurydzianą w moim wykonaniu nie jest to tak efektowne jak przy pluciu naftą czy parafiną ale zawsze cos dla mnie to w sumie jedyne wyjście bo mam słabe zęby i jeszcze jakbym pluł tradycyjnie to bym chyba w ogóle już zębów nie miał
Dopiero kilka razy próbowałem ziać mąką wiec mam nadzieje ze z czasem uda mi się uzyskać trochę lepszy efekt |
|
|
|
 |
krakers
|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 5:39 pm
|
|
|
szuma, pamietaj ze maka musi byc sucha zeby się palila. dobrym sposobem na to jest zwykla 10cm rurka srednicy zwyklego dlugopisa. wsadz w nia troche maki i przez rurke dmuchaj. spróbuj |
_________________ Heksakosioiheksekontaheksafobia xD |
|
|
|
 |
harpad

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 8:07 pm
|
|
|
Mam nadzieje, że chodziło Ci o 10mm | krakosx666 napisał/a: | | zwykla 10cm rurka srednicy zwyklego dlugopisa | albo masz jakies inne długopisy
A propos tematu, mam zamiar wypróbować mąke narazie w planach |
|
|
|
 |
paFci0

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 9:03 pm
|
|
|
| 10cm długości, średnica rzędu zwykłego długopisa (de facto, jest to sporo mniej niż 10mm... masz jakieś inne długopisy?) |
_________________ The worst is still to come... |
|
|
|
 |
|
|