|
Prośba o pomoc z rekwizytami do spektaklu teatralnego |
| Autor |
Wiadomość |
Lethism
|
Wysłany: Nie Cze 12, 2011 1:22 pm Prośba o pomoc z rekwizytami do spektaklu teatralnego
|
|
|
Witam,
Napisałem tę wiadomość na forum iluzjonistycznym i dostałem kilka podpowiedzi, ale skierowano mnie tutaj, bo powiedziano, że ludzie tutaj w większości są dorośli i mają dużo wiekszę wiedzę i doświadczenie z teatrem ulicy oraz z tego typu rekwizytami. Podkreślone są moje dodatkowe uwagi będąc już z lekkim doświadczeniem. Link na spodzie zawiera mniej więcej "efekt idelany".
| Cytat: | Nie wiem, czy znajdę tutaj pomoc, ale warto spróbować. Z grupą teatralną przygotowywujemy spektakl plenerowy, tzw teatr ulicy, czyli publiczność będzie blisko, w ramach festiwalu teatrów ulicznych. Do jednej roli – „władcy”, która będzie na podeście i będzie rzucała pod nogi, (czy gdzieś w pobliże), „małych”, które będą ciągnąć ten podest, potrzebujemy, jakiś widowiskowych rekwizytów, zahaczających m.in. o pirotechniczne, oraz rekwizyty z ogniem, rekwizyty robiące jakiś dym, ważne żeby były stosunkowo bezpieczne.
Nie wiem czy te granaty dymne co są sprzedawane na bazarach będą odpowiednie, nigdy nie widziałem jak działają i czy odłamki plastku mogą zrobić krzywdę. (granat który dostałem za darmo jako próbkę, nie wybuchał, ale tworzył chwilowe stałe źródło płomienia od którego trawa zaczynała się palić i dodatkowo dym który się wydostawał był śmieszny...)Tradycyjne petardy raczej odpadają. Potrzebuję czegoś co jest stosunkowo bezpieczne i dosyć łatwe w użytkowaniu.
Myślałem, że może twz. diabełki; będą dobrym pomysłem? Nie wiem, czy będzie słychać pojedynczy, ale jak sądzicie, czy dałoby się rozpakować kilka i zrobić z nich jednego większego, czy wtedy by działał, i czy to coś zmieni? (da się, ale huk, pozostaje bez zmian, sle dodatkowo są mniej stabilne i łatwiej wybuchają)Najlepiej, gdyby nie trzeba był używać dodatkowego źródła ognia do zapalenia, ale proszę podawajcie również takie propozycje, będę wtedy musiał wymyślić, jak dyskretniej, je odpalać.
Jest to teatr amatorski, więc na kasie nie śpimy, ale będziemy mieli jakieś dofinansowania , prawdopodobnie z miasta i od policji.
(...) wyciąłem fragment apropos premiery, bo już jesteśmy po, ale wkrótce (ok dwa tygodnie) mamy kolejne dwa, nawet ważniejsze, występy.
Jeszcze takie pytanie, czy mielibyście jakiś Ew. pomysł z użyciem papieru błyskowego? Nie wiem, czy np. zwinąć do w kulkę i rzucić? Ale on się chyba za szybko spala i trudno będzie coś zrobić? |
Polecono mi ten filmik:
Slammin' Ninja Smoke Bombs!
http://www.youtube.com/wa...player_embedded
I to byłby idealny efekt ale:
Dla tego rekwizytu nawet samodzielnie robiłem czarny proch i latałem przez cały tydzień po sklepach, a i tak musiałem ostatecznie część składników zamówić przez internet...
Diabełki (Party Snaps) mają problem (tak mi się wydaje), żeby odpalić całą mieszankę. Może znacie coś innego co gdy się rzuci na ziemię wybucha? Gdyby te ninja bombs wypaliły można było by dodać tzw gwiazdy z rzymskich świec (fejerwerków) i byłby dodatkowy efekt świetlny.
Może macie jakieś inne ciekawe propozycje?
Jak pisałem najlepiej byłoby gdyby nie trzeba było odpalać, ale każda pomoc mile widziana.
Serdeczności
Jacek |
|
|
|
 |
Yameso
******** taki se wymiatacz :P

Zaproszone osoby: 32
|
Wysłany: Nie Cze 12, 2011 4:30 pm
|
|
|
Najlepiej jakbys zadał takie pytanie na forum pirotechnicznym
Ale w sklepach/hurtowniach z fajerwerkami dostaniesz bez problemu świece dymne (które dają trochę tego dymu) w różnych kolorach w cenie poniżej 5 zł za sztukę i stroboskopy (kulki które zawierają magnez i świecą przez to oślepiającym światłem) też w niskiej scenie.
Wystarczy że 'władca' miałby np. płonące berło czy też po prostu pochodnie (a może płonąca laska?) i odpalał od niej stroboskopy, albo świece. Z wytwarzaniem własnych fajerwerków wiadomo jak jest.
I oczywiście jedna i najważniejsza rzecz - przed spektaklem wypróbujcie jak działa dany fajerwerk żeby nie było potem przykrych niespodzianek |
_________________ Pierwsza w Polsce strona traktująca o kiju (artykuły/tutoriale/porady) - Kijowa.pl
Nowy KIJ - Darth Vader! |
|
|
|
 |
KARZELSKI
**

|
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 3:02 am
|
|
|
Po bazarach nie kupuj. Szkoda pieniędzy na marżę. Uderzaj zawsze do hurtowni. Jest ich w polsce tak wiele, że walczą o klientów i jeżeli z nimi dobrze pogadasz, to nie dość, że otrzymasz przyjemną cenę to jeszcze Ci doradzą.
Jeżeli chodzi o dymy to polecam Ci dwie opcje. Pierwsza to krótkie, kilkunasto-sekundowe kulki dymne -> http://fajerwerkimarket.p...-wyprzedaz.html albo długi czas zadymiania -> http://fajerwerkimarket.p...-wyprzedaz.html (te drugie bardzo polecam, dużo intensywnego dymu, śmieszne pieniądze). Możesz ewentualnie bawić się z nadmanganianem potasu, saletrą i nadtlenkiem sodu połączonym z opiłkami aluminium lub węglem (pierwszy to utleniacz, drugi to paliwo, razem dają biały dym, trzeci reaguje jak spłonka w połączeniu z opiłkami aluminium lub węglem). Jak Ci się chce to możesz się jeszcze bawić z barwnikami dymu. Dokładnych proporcji Ci nie podam, bo sam się w to już od dawna nie bawię z prostego powodu. Nie chce mi się wole coś kupić i mieć pewne. To tyle jeżeli chodzi o dym. A... co do tego granatu dymnego, który się palił; jeżeli do paliwa dostał się tlen spoza utleniacza to przestaje się dymić, a zaczyna palić, tak jest ze wszystkim, jeżeli nie dopuścisz do środka tlenu, i będzie się tylko tlić otrzymasz piękny, gęsty dym.
Z błyskami jest podobnie; małe -> http://fajerwerkimarket.p...-wyprzedaz.html oraz duuuże -> http://fajerwerkimarket.p...-wyprzedaz.html
Analogicznie możesz się babrać w proch fotobłyskowy własnoręcznie, dodać do tego mieszankę nadtlenku sodu z aluminium i masz flash, który sam się zapala po uderzeniu o ziemię, jak na filmiku z ninja.
Możesz też za śmieszne pieniądze kupić takie trzeszczące kulki -> http://fajerwerkimarket.p...-wyprzedaz.html które w bardzo łatwy sposób da się rozmontować i przerobić na własny użytek. W plastikowym dwuczęściowym korpusie znajduje się kilkadziesiąt malutkich kuleczek, które po odpaleniu wydają trzask. Możesz postawić przed sobą jakąś czarę z ogniem, z sakwy wyciągnąć te kuleczki i cisnąć w ogień. I masz dość ciekawy efekt, z resztą tak samo możesz zrobić z prochem fotobłyskowym, lub jakimkolwiek i innym - i masz błysk ognia.
Jeżeli chodzi o pirotechnikę to ogranicza Cię tylko wyobraźnia Ale nie idź na żywioł, wszystko testuj w każdych warunkach pogodowych, w każdych ilościach.
Ale szczerze powiedziawszy to zafunduj sobie pochodnię/czarkę, kup pewniaki u hurtownika za małe pieniądze i masz po problemie. Odpalasz lont, czekasz, aż się do końca wypali i rzucasz o ziemie, wygląda jakby przy uderzeniu zadymiło/odpaliło się. Może nie będzie tak majestatyczne jak samozapalające się ładunki, ale swoją robotę zrobi i efekt spełni. Szkoda czasu, żeby na siłę samemu robić to, co już ktoś dawno wymyślił.
Tak co do pomysłów to właśnie mnie natchnęło. Możesz założyć na podeście fontanny iskrowe (jest baaardzo dużo rodzai: krótkie, długie, wysokie, niskie, obfite, kiepskie, dymiące, bezdymne, kolorowe, trzeszczące...), do których zakładasz zapalnik elektryczny (lub kupujesz gotowe fontanny sceniczne z złożonym zapalnikiem). W momencie rzucenia prochu/kulek iskrzących/dymu w ogień czarki ukradkiem puszczasz napięcie na przewody, odpalasz zapalniki i oprócz ognia z czarki buchają wokół Ciebie iskry z podestu Taki luźny pomysł mi przyszedł do głowy. Mam jeszcze kilka z kolorowym ogniem i dymem, fontannami. Pirotechnika to bardzo obszerny temat, wolę się więcej nie rozpisywać, bo wyjdzie mi z tego epopeja i nikomu nie będzie się chciało tego nawet czytać
Mam nadzieję, że moje wywody były pomocne Jakbyś potrzebował jakichś inspiracji, porad, pomysłów to uderzaj PW, ale nie na forum (bo rzadko tu jestem) tylko tu -> http://draconica.pl/kontakt.html
Pozdrawiam i życzę powodzenia. |
_________________ www.DRACONICA.pl |
|
|
|
 |
Yameso
******** taki se wymiatacz :P

Zaproszone osoby: 32
|
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 2:28 pm
|
|
|
Fajny efekt dają też drobne trociny rzucone właśnie w czarkę ognia |
_________________ Pierwsza w Polsce strona traktująca o kiju (artykuły/tutoriale/porady) - Kijowa.pl
Nowy KIJ - Darth Vader! |
|
|
|
 |
KARZELSKI
**

|
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 11:53 pm
|
|
|
| Yameso prawdopodobnie mówi o pyle po cyklinacji parkietu. Fajna sprawa, nie ma po tym dymu jak po pirotechnice, nie śmierdzi, troche słabsze niz proch, bardzo niewygodne w transporcie, bo lekkie i lata wszędzie, gdzie się tylko da. Ale bardzo fajny efekt. "Substytut plucia ogniem". |
_________________ www.DRACONICA.pl |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
|
|