|
Mocowanie kevlaru a zachowanie kija |
| Autor |
Wiadomość |
qarakin
..

|
Wysłany: Sob Lip 09, 2011 10:24 pm Mocowanie kevlaru a zachowanie kija
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie. Jak zaznaczone jest w temacie mam problem związany z mocowaniem kevlaru do styliska. Testując kij z przymocowanym na śruby (3 na stronę) materiałem zauważyłem, że kij podskakuje mi przy stevach i innych rollach. Nie ma jakiejś wielkiej tragedii ale jak wiadomo przy kontakcie nie jest to mile widziane zjawisko. Moje pytanie brzmi: czy montaż kevlaru na śruby tylko z jednej strony kija (wszystkie wkręty w linii prostej) mógł spowodować wyżej opisane zachowanie się kija?
Dodam, że kij to całkowita samoróbka oto jego parametry:
stylisko - rurka aluminium 25mm 160 cm (wypełnienie drewnem 120cm)
kevlar - 2x 1m tuby
owijka - 80 cm
flowery na końcach owijki |
|
|
|
 |
basil

Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: Sob Lip 09, 2011 11:18 pm
|
|
|
Ano mógł. Śruby niby niewiele, ale coś tam ważą. Umocowanie ich tylko z jednej strony zaburza rozmieszczenie wagi osi własnej kija (czy jak to nazwać), przez co nie ma problemu przy normalnym kręceniu, ale przy rolowaniu kij wpada w wibracje. Podobny efekt masz, jak masz za duże pokrowce np. i się na jedną stronę przechylają - kij wariuje.
EDIT: albo po prostu kij jest krzywy, a Ty tego nie zauważyłeś Też być może, jak rurki odpowiednio nie przechowywałeś (np. stała oparta o ścianę w garażu). |
_________________ "Bycie Basilem zobowiązuje." |
|
|
|
 |
qarakin
..

|
Wysłany: Nie Lip 10, 2011 12:16 am
|
|
|
| Rurka jest prosta sprawdzałem dokładnie, bez śrub chodzi jak marzenie. Z resztą jest praktycznie w całości wypełniona drewnem więc ciężko jest ją zgiąć. Co do mocowań to rozumiem, że wystarczy przełożyć na jednej głowicy śruby na stronę przeciwną i wszystko powinno wrócić do normy? Wszystkie wkręty są tego samego typu i wielkości. |
_________________ I'm to lazy to be nice... |
|
|
|
 |
basil

Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: Nie Lip 10, 2011 9:25 am
|
|
|
| Ja w moim kiju z Crazy Toys mam mocowanie dwie śruby z jednej strony kewlaru, jedna z drugiej. tak też bym Ci polecał - co byś sobie zrobił tak, żeby w sumie po 3 było po obu stronach (jedna końcówka jedna śrubka, a na drugiej dwie) i powinno chodzić ładnie. |
_________________ "Bycie Basilem zobowiązuje." |
|
|
|
 |
qarakin
..

|
Wysłany: Nie Lip 10, 2011 12:25 pm
|
|
|