Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Mocowanie kevlaru a zachowanie kija
Autor Wiadomość
qarakin 
..

Wysłany: Sob Lip 09, 2011 10:24 pm   Mocowanie kevlaru a zachowanie kija

Witam wszystkich serdecznie. Jak zaznaczone jest w temacie mam problem związany z mocowaniem kevlaru do styliska. Testując kij z przymocowanym na śruby (3 na stronę) materiałem zauważyłem, że kij podskakuje mi przy stevach i innych rollach. Nie ma jakiejś wielkiej tragedii ale jak wiadomo przy kontakcie nie jest to mile widziane zjawisko. Moje pytanie brzmi: czy montaż kevlaru na śruby tylko z jednej strony kija (wszystkie wkręty w linii prostej) mógł spowodować wyżej opisane zachowanie się kija?

Dodam, że kij to całkowita samoróbka oto jego parametry:

stylisko - rurka aluminium 25mm 160 cm (wypełnienie drewnem 120cm)
kevlar - 2x 1m tuby
owijka - 80 cm
flowery na końcach owijki

basil 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: Sob Lip 09, 2011 11:18 pm   

Ano mógł. Śruby niby niewiele, ale coś tam ważą. Umocowanie ich tylko z jednej strony zaburza rozmieszczenie wagi osi własnej kija (czy jak to nazwać), przez co nie ma problemu przy normalnym kręceniu, ale przy rolowaniu kij wpada w wibracje. Podobny efekt masz, jak masz za duże pokrowce np. i się na jedną stronę przechylają - kij wariuje.

EDIT: albo po prostu kij jest krzywy, a Ty tego nie zauważyłeś ;) Też być może, jak rurki odpowiednio nie przechowywałeś (np. stała oparta o ścianę w garażu).

qarakin 
..

Wysłany: Nie Lip 10, 2011 12:16 am   

Rurka jest prosta sprawdzałem dokładnie, bez śrub chodzi jak marzenie. Z resztą jest praktycznie w całości wypełniona drewnem więc ciężko jest ją zgiąć. Co do mocowań to rozumiem, że wystarczy przełożyć na jednej głowicy śruby na stronę przeciwną i wszystko powinno wrócić do normy? Wszystkie wkręty są tego samego typu i wielkości.

basil 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: Nie Lip 10, 2011 9:25 am   

Ja w moim kiju z Crazy Toys mam mocowanie dwie śruby z jednej strony kewlaru, jedna z drugiej. tak też bym Ci polecał - co byś sobie zrobił tak, żeby w sumie po 3 było po obu stronach (jedna końcówka jedna śrubka, a na drugiej dwie) i powinno chodzić ładnie.

qarakin 
..

Wysłany: Nie Lip 10, 2011 12:25 pm   

Hmmm ciekawe rozwiązanie, poeksperymentuje z tym. Dzięki wielkie za pomoc :-D

Odpowiedz do tematu