Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Masy dymne
Autor Wiadomość
erisjuggler 
...

Wysłany: Pią Sty 20, 2012 9:15 pm   Masy dymne

UPS ! site crash 404 sory.

Morgana 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 9:40 pm   

Uważałabym z silnymi utleniaczami, takimi jak nadmanganianem potasu, a zwłaszcza chloran potasu. Powodują naprawdę mega gwałtowne spalanie, wiem co mówię. Jak ktoś się na tym nie zna/nie ma doświadczenia, lepiej niech zostanie przy saletrze.

Barwniki często bywają dość trujące. Na pewno bezpieczna jest rodamina, daje wściekle różowy dym.

Spalanie siarki też daje mało przyjemne efekty w postali silnie drażniących tlenków, na pokazy raczej nie polecam.

Realgar = arszenik. Smacznego.

erisjuggler 
...

Wysłany: Pią Sty 20, 2012 9:47 pm   

Morgana napisał/a:
Uważałabym z silnymi utleniaczami, takimi jak nadmanganianem potasu, a zwłaszcza chloran potasu. Powodują naprawdę mega gwałtowne spalanie, wiem co mówię. Jak ktoś się na tym nie zna/nie ma doświadczenia, lepiej niech zostanie przy saletrze.

Barwniki często bywają dość trujące. Na pewno bezpieczna jest rodamina, daje wściekle różowy dym.

Spalanie siarki też daje mało przyjemne efekty w postali silnie drażniących tlenków, na pokazy raczej nie polecam.

Realgar = arszenik. Smacznego.

z realgar na pewno zrezygnuje nie jestem takim hardkorem :D

A Barwniki spożywcze ? jak indygo ?

Tak na marginesie myślałam też o suchym lodzie ( do koszyczków) pytałam o to pewnej Pani Magister z chemii ale nie potrafiła mi odpowiedzieć czy się nadaje i czy można w procesie tworzenia dodać barwnik - nie wiem czy w ogóle takie coś by wyszło :D kazała mi robić eksperymenty w domu. Ale wole uniknąć nieprzyjemnych efektów :P ...np Bałagan ;] ] Ps tak wiem że można podświetlić ale nie o to mi chodzi raczej.

Morgana 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 10:24 pm   

Suchy lód - spoko pomysł, tylko w czym zamierzasz to transportować? Zwykły termos ani styropian nie da rady na dłuższą metę. Żeby się nadawało do użycia trzeba by kupić max 3h przed pokazem. Dodawanie barwnika chyba odpada, bo suchy lód się nie spala, tylko sublimuje, stąd "dym". Poza tym występuje w postaci zbitych bloczków, nie ma jak zmieszać z barwnikiem, rozdrobiony wyparuje natychmiast.

erisjuggler 
...

Wysłany: Pią Sty 20, 2012 10:33 pm   

Dziękuje Ci bardzo za twoje wypowiedzi ^^ !!

co do suchego lodu widziałam pojemniki na nie do klubów ale wiadomo drogie.. ale pomysł nie najlepszy w takim razie więc Go skreślam.

Am Czekam na jakieś inne bezpieczne formuły i kolorki do robienia masy dymnej jak ktoś by miał jeszcze pomysły. Dlatego też pytałam o barwniki spożywcze w tej kwestii. pozdrawiam.

Bamek 
..

Wysłany: Sro Sty 25, 2012 9:23 pm   

Jutro na chemii wykonujemy doświadczenia spalanie różnych substancji w suchym lodzie.
Efekty tych doświadczeń zarejestruję i jutro wrzucę filmiki ;)

Odpowiedz do tematu