|
Kamera do żonglowania |
| Autor |
Wiadomość |
stasioo
..
|
Wysłany: Nie Sie 28, 2011 2:43 pm Kamera do żonglowania
|
|
|
Witam,
mam zamiar niedługo kupić kamerę do kręcenia klasycznej żonglerki. Czy wiecie na co szczególnie zwrócić uwagę przy wyborze kamery (np. liczba klatek na sekundę, rozdzielczość). Jeżeli macie swoje typy proszę o nazwę kamery. Intereuje mnie przedział cenowy od zera do tysiąca złotych. |
|
|
|
 |
MZpoi

|
Wysłany: Nie Sie 28, 2011 4:07 pm
|
|
|
Do 1000 to sobie niestety nie poszalejesz
W sumie kazda jedna taka sama. Kazda ma 30 klatek na sek., ale to w sumie starcza.
Ja bym zwracal uwage na to zeby byla HD, bo to zawsze ladniej
Osobiscie wybral bym JVC, ale to juz wedle gustu... |
_________________ Oj tam, oj tam... |
|
|
|
 |
basil

Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: Nie Sie 28, 2011 6:27 pm
|
|
|
Wszystkie kamery wpuszczone na rynek Polski winny w standardzie mieć 25 klatek, ewentualnie mogą mieć do wyboru (jeżeli wersja jest na wszystkie kontynenty, albo się firmware ściągnie) 30 klatek.
Ważną sprawą jest, żeby nagrywała w tzw. trypie progresywnym (pisane np FullHD 25p) - wtedy nie ma dużo problemów z obróbką.
Warto też, żeby była na karty pamięci, a nie z twardym dyskiem - dłużej wytrzyma.
Jeszcze jako ostatnie 3 grosze - wcale nie musisz od razu celować w kamery - aparaty z możliwością FullHD nagrywają całkiem przyzwoicie.
Pozdrawiam! |
_________________ "Bycie Basilem zobowiązuje." |
|
|
|
 |
Yameso
******** taki se wymiatacz :P

Zaproszone osoby: 32
|
Wysłany: Nie Sie 28, 2011 6:30 pm
|
|
|
| Właśnie miałem pisać że obecnie bardziej opłaca się kupić dobry aparat z podstawowym obiektywem, bo sa nieraz lepsze niz kamery dostepne na rynku. |
_________________ Pierwsza w Polsce strona traktująca o kiju (artykuły/tutoriale/porady) - Kijowa.pl
Nowy KIJ - Darth Vader! |
|
|
|
 |
basil

|
Wysłany: Nie Sie 28, 2011 7:09 pm
|
|
|
Kamery są tak robione, żeby były "wygodne", co dla kogoś kto chce to obrabiać jest zmorą Z podstawowym obiektywem, czyli pewnie masz na myśli lustrzankę. Fakt faktem - lepszego obrazu niż z lustrzanki nie uzyskasz, dopóki nie sięgniesz do najwyższej półki kamer, ale niestety, chyba najtańsza lustrzanka z filmami Canon EOS 1100D + obiektyw to już ok. 2000 zł.
Ja przez aparat, miałem na myśli nawet zwykłe kompakty - poręczne i działające.
I jeszcze warto się zaopatrzyć w statyw jakiś
PS: setny post |
|
|
|
 |
stasioo
..
|
Wysłany: Pon Sie 29, 2011 1:22 pm
|
|
|
Zapomniałem dopisać w temacie, że wszystkie filmy mają wylądować na youtube. Zależy mi, aby bez problemu można było tam wgrywać filmy. Czy z każdą kamerą uda się to zrobić bez problemu? A, i bardzo zależy mi na przedziałe cenowym do 1000 złotych. :/
PS Sorry, że tak się wypytuję, ale jestem w tym temacie zupełnym leszczem |
|
|
|
 |
Aleksander

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Pon Sie 29, 2011 1:58 pm
|
|
|
| Na YouTube dasz raczej każdy film tylko musisz uważać na rozmiar, ponieważ dobrej jakości film HD nie uploaduje się szybko jeśli nie masz szybkiego łącza. Rozmiar zawsze można zmienić, ale jakość pewnie lekko ucierpi |
_________________ Gdybym nie usuwał kont, byłoby mnie więcej
kombinatoralex |
|
|
|
 |
basil

|
Wysłany: Pon Sie 29, 2011 2:47 pm
|
|
|
Film pewnie i tak będziesz musiał przeedytować lekko (chociażby muzykę dodać), więc format może być całkiem dowolny, chociaż w HD to albo nagrywają w MPEG4 albo a AVCHD, czyli to, co YouTube jakoś tam trawi.
Dobrze jeszcze mieć na uwadze, żeby rozdzielczość była 16:9 (np. 640x360, 1280x720, 1920x1080), bo to standardowy wymiar okienka YT i Ci w miarę mało jakości wtedy obetnie. Do 1000 zł tak jak pisałem, pewnie dobrym wyborem będzie aparat compact z trybem nagrywania filmu HD. Dobry byłby np Sony HX9 (trochę więcej jak 1000), bo oprócz HD ma jeszcze możliwość nagrywania 50 fps (dwukrotne zwolnienie) i całkiem spory zoom. |
|
|
|
 |
Aleksander

|
Wysłany: Pon Sie 29, 2011 4:15 pm
|
|
|
| Na slow motion też można zwrócić uwagę przy kręceniu takich dynamicznych rzeczy jaką jest żonglerka, ale istnieje wiele programów do spowalniania filmów, więc czy ja wiem czy warto dopłacać za bajer, który można mieć za free? |
kombinatoralex |
|
|
|
 |
basil

|
Wysłany: Pon Sie 29, 2011 7:55 pm
|
|
|
Który można ukraść, to po primo Po secundo to programem nie zrobisz takiego slow-mo, jak analogowo, jeszcze na takim poziomie edycji cyfrowej nie stoimy. |
|
|
|
 |
stasioo
..
|
Wysłany: Wto Sie 30, 2011 12:48 pm
|
|
|
| A macie może jakieś sprawdzone modele kamer (ciągle się przy nich upieram - w końcu aparat jest przemyślany do robienia zdjęć, a kamera do kręcenia filmów)? |
|
|
|
 |
Yameso

|
Wysłany: Wto Sie 30, 2011 2:10 pm
|
|
|
Serial Dr House jest kręcony aparatem foto. Tyle na ten temat |
_________________ Pierwsza w Polsce strona traktująca o kiju (artykuły/tutoriale/porady) - Kijowa.pl
|
|
|
 |
Aleksander

|
Wysłany: Wto Sie 30, 2011 3:08 pm
|
|
|
| Polacy robią pierwszy film pełnometrażowy na świecie filmowany iPhonem |
kombinatoralex |
|
|
|
 |
Biale_konie
******** frasobliwy wymiatacz

|
Wysłany: Wto Sie 30, 2011 3:18 pm
|
|
|
| Yameso napisał/a: | Serial Dr House jest kręcony aparatem foto. Tyle na ten temat |
jeden odcinek, tyle na ten temat |
_________________ VivaAjatollachAllachAhbar gg5354535 880-537_040
NIE POMAGA |
|
|
|
 |
Yameso

|
Wysłany: Wto Sie 30, 2011 4:09 pm
|
|
|
| Co nie zmienia postaci rzeczy - aparat foto jest bardziej uniwersalny. Z kamerą łatwo się przejechać. |
|
|
|
 |
Biale_konie
******** frasobliwy wymiatacz

|
Wysłany: Wto Sie 30, 2011 6:09 pm
|
|
|
Aparat nadaje się swietnie do robienia zdjec, kamera do krecenia filmow.
Przejechac mozna się robiac zdjecia kamera badz filmy aparatem.
tak jak z telefonem moze robic zdjecia i filmy - jest bardzo uniwersalny, ale najlepiej sprawdza się przy prowadzeniu rozmow. |
_________________ VivaAjatollachAllachAhbar gg5354535 880-537_040
NIE POMAGA |
|
|
|
 |
basil

|
Wysłany: Wto Sie 30, 2011 8:28 pm
|
|
|
| Biale_konie napisał/a: | | Yameso napisał/a: | Serial Dr House jest kręcony aparatem foto. Tyle na ten temat |
jeden odcinek, tyle na ten temat |
Najpierw jeden odcinek, potem cały 7. sezon. Ale to jest dyskusja odbiegająca od tematu. Do 1000 zł nie będzie kamery o kosmicznych parametrach. Moja własna Sony CX115 (kupowana rok temu za 1800, teraz 1200) jest tragiczna. Aparaty kręcą dobrze. Jakby kręciły źle, to by się ich nie używało. Nokia N8 też jest w stanie nakręcić niezły film. Iphone 4 też ładnie kręci, a nawet jak się postara to można do niego obiektywy fotograficzne i filmowe zamontować.
Pytanie tylko, po co się pytać, skoro się wie lepiej? |
|
|
|
 |
bas

|
Wysłany: Wto Sie 30, 2011 9:19 pm
|
|
|
Warto zadać sobie pytanie jakie parametry ma mieć kamera i jakiej jakości materiał ma wyjść.
Czy obiektyw ma być szerokokątny tak by zmieścić jak najwięcej elementów w malej przestrzeni czy wolisz lepiej odzwierciedlone kształty. W jakim oświetleniu chcesz filmować i czy naprawdę potrzebujesz hd?
Ja do zadań specjalnych mogę polecić sprzęcik który można rzucać zatapiać jest hd i filmuje 60 klatek na sekundę.
http://gopro.com/products/ Koszt około tysiaka (299$)
Zaletą jest szeroki kąt i wytrzymałość. Kiepsko sprawdza się przy filmowaniu rzeczy które chcemy szybko podejrzeć.
Przykładowe filmiki znajdziesz na stronie producenta. Osobiście widziałem jak powstawał ten: http://www.vimeo.com/19406013 |
|
|
|
 |
JOGi

|
Wysłany: Sro Sie 31, 2011 9:49 am
|
|
|
| Ja od siebie mogę polecić Nikona Coolpix S9100. Bardzo przyzwoity kompakcik, nagrywa w FullHD. Bardzo ładne kolory, stabilny obraz,nagrywa z prędkością do 240 klatek/sec (choć tego jeszcze nie sprawdzałem) i kosztuje ok. 900zł. Jeżeli chcesz nagrywać amatorskie filmiki żonglerskie oraz robić zdjęcia(w bardzo dobrej jakości jak na kompakt) to polecam właśnie ten. |
_________________ Half dance, half juggling, half mime, half magic....I'm a contact juggler, not a mathematician. |
|
|
|
 |
Massacre
|
Wysłany: Pią Wrz 02, 2011 1:57 am
|
|
|
Białe konie niestety przespałeś XXI wiek i jakość DSLR porównywalną do kamer Red. Mało mnie interesuje taki sprzęt od dość dawna ale mógłbyś sprawdzić jeszcze aparat Panasonic TZ10. Na youtube masz mase filmów z przykładowym materiałem nagranym przy użyciu naprawdę masy różnych kamer.
Ilość klatek na sekundę olej. Ide spać ... |
_________________ 11.11.2008 |
|
|
|
 |
|
|