|
Isis poi |
| Autor |
Wiadomość |
Jurand

|
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 11:55 pm
|
|
|
| a jest jakas roznica w ich zywotnosci w przeciwieństwie do takich katedralek czy tub? Czy wypalają się po takim samym czasie? |
_________________ Tel: 500-011-544
Email: muq@vp.pl
Gadu: 970661 |
|
|
|
 |
pogro
**

|
Wysłany: Wto Lip 21, 2009 10:37 pm
|
|
|
Też się właśnie zastanawiam nad zmianą moich poi. Planuje końcówkę zrobić z trzech kawałków po 1 metr liny 10mm - ultimatum pomiędzy szyszkami (dwa kawałki) a isis (4 kawałki). Ewentualnie można by użyć pasa kewlaru 20mm |
_________________ AlWaYs LoOk On ThE bRiGhT sIdE oF lIfE... |
|
|
|
 |
Cyrik

Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: Wto Lip 21, 2009 11:59 pm
|
|
|
| pogro, mylisz się - i isis poi i szyszki robione są z 2 kawałków linki kevlarowej - drogą sprostowania. |
_________________ internet potwierdzeniem tezy einsteina|||||Nigdy nie przestanie zadziwiać mnie jak bardzo ludzie lubią kicz. |
|
|
|
 |
pogro
**

|
Wysłany: Sro Lip 22, 2009 12:59 pm
|
|
|
A to przepraszam, dzięki za sprostowanie. Myślałem że robione są sposobem analogicznym do sposobu robienia szyszek tylko że więcej kawałków ( tak też wychodzi fajny splot).
Czyli na YT koleś robi to jeszcze inaczej?? |
|
|
|
 |
Cyrik

|
Wysłany: Sro Lip 22, 2009 2:50 pm
|
|
|
| daj linka to zobaczymy. Splot poczatkowo jest taki sam - później idzie w drugą stronę jako "druga warstwa" |
_________________ internet potwierdzeniem tezy einsteina|||||Nigdy nie przestanie zadziwiać mnie jak bardzo ludzie lubią kicz. |
|
|
|
 |
Szuma
**

|
Wysłany: Czw Lip 23, 2009 7:43 pm
|
|
|
W przypływie wakacyjnej nudy zrobiłem sobie 1 końcówkę Isis z linki do bielizny o śr. 5mm . Użyłem 3 linki po 2 m każda. Troche nie wiedziałem jak zacząć i skończyć ale w końcu jakoś to wyszło Z liną kewlarową byłby problem bo trzeba by chyba wzmocnić zakończenie nicią kewlarową żeby nie zaczeło się rozplątywać. Pisząc o zakończeniu mam na myśli to miejsce przy karabińczyku, bo zaczyna się i kończy robić w tym samym miejscu. Oto co mi wyszło:
Może w najbliższej przyszłości zrobie sobie 2 końcówki z grubszej liny. Trzeba bedzie się wybrać do Castoramy |
|
|
|
 |
pogro
**

|
Wysłany: Czw Lip 23, 2009 8:07 pm
|
|
|
To jest dokładnie to co planuję sobie zrobić, dołożeć trzeci kawałek linki do splotu szyszki. Kolejne sploty można robić w tym samym kierunku i otrzymamy właśnie tak, lub na zmianę lewo i prawoskrętnie a różnica będzie tylko w wyglądzie. Fajne jest to że w środku zostaje dziura, w którą można napchać wełny szklanej żeby więcej wciągało paliwa , albo wsadzić cienką rurkę (jej zamocowanie jeszcze wymaga pogłówkowania) i mamy poiko-pałki. Im użyjemy więcej kawałków liny tym dziura będzie większa. Znajdę czas to zrobię prototyp właśnie na jakiś linkach 10mm w celu sprawdzenia ile liny wystarczy żeby końcówka osiągnęła zadowalający rozmiar |
|
|
|
 |
Szuma
**

|
Wysłany: Pią Lip 24, 2009 6:04 pm
|
|
|
Nie mogąc zbyt długo czekać popędziłem do Castoramy aby zaopatrzyć się w linke polipropylenową o średnicy 10mm. Trochę się nią pobawiłem i napstrykałem kilka fotek:
Sorry za jakość zdjęć ale nie mam przy sobie cyfrówki bo ojciec zabrał ze sobą
Po lewej Isis zrobione z 3 kawałków po 2 m każdy. Po prawej Isis zrobione z 2 kawałków po 2,5m każdy. Waga większych to ok 220 g , a mniejszych ok 170 g. Czyli sądząc po wadze to wersja mniejsza jest bliższa oryginałowi z salza.se .
Isisy na zdjęciach nie są zakończone bo może coś jeszcze będę kombinował
Chcąc zrobić parę głowic Isis dużych ( ta z lewej) z liny kewlarowej 10mm od Basa ( cena za metr 30 zł) to będzie to koszt 12m * 30zł = 360 zł ( + 7 zł za ogniwa łączące ).
Koszt mniejszych Isis'ów to 10m * 30zł = 300 zł ( + 7 zł za ogniwa łączące ).
Na Feuershow.de kosztują 99 Euro czyli ok 417 zł do tego koszt przesyłki 10 Euro czyli 42 zł, czyli wychodzi ok 459zł za komplet. Jak ktoś bardzo chce zaoszczędzić to można zrobić je samemu ale nie wiadomo czy się nie rozpadną - nie wiadomo jak są zabezpieczone w oryginale przed rozplątywaniem.
Jedyny minus tych co zrobiłem to to, że są strasznie twarde Treningowe powinny być zrobione z jakiejś miękkiej liny, jak ktoś ma pomysł gdzie taką dostać w przystępnej cenie to proszę o cynk
Edit :
KLIK
Link do gotowych Isis ' ów . Macha się nimi bardzo przyjemnie |
|
|
|
 |
Schemat
|
Wysłany: Pią Cze 11, 2010 8:48 am
|
|
|
| Co ma większy płomień - katedralki XL czy szyszki 12 cm? |
|
|
|
 |
Cyrik

|
Wysłany: Pią Cze 11, 2010 4:42 pm
|
|
|
raczej na pewno katedrale
liny mają to do siebie ,że wielkiego ognia nie mają i lubią dogasać na niebiesko |
|
|
|
 |
manai

|
Wysłany: Sob Cze 12, 2010 12:41 pm
|
|
|
Dodatkowo szyszki palą się trochę krócej od katedralek. Ale płomień i sposób prowadzenia się szyszek był jak dla mnie o wiele przyjemniejszy niż przy katedralkach.
BTW. Przy niezabezpieczonych końcach liny (takich gdy otwarte końce liny kewlarowej są skierowane na zewnątrz płaszczyzny obrotu) poi z lin mają tendencję do szybkiego wychlapywania paliwa. Dobrze splecione szyszki i isis'y tego efektu nie mają, ale warto na to zwrócić uwagę przy ewentualnym zaplataniu. |
_________________ Swinguj poi kiedy chcesz http://firefactory.pl/poi...gniem/swing_poi |
|
|
|
 |
Jurand

|
Wysłany: Nie Lis 28, 2010 12:24 pm
|
|
|
Jestem ciekaw jak to bedzie się palilo ; p |
|
|
|
 |
DD_Clamor

|
|
|
|
 |
Jurand

|
Wysłany: Pią Gru 17, 2010 6:59 pm
|
|
|
a ile w tym metrów tej liny kewlarowej, ze tylko 180 zł za głowice? Ja za sam kewlar, z ktorego zrobilem pare poiek (zdjecie wyzej) zapłaciłem 300 zł
Ładnie się palą jeśli to rzeczywiście one. |
|
|
|
 |
DD_Clamor

|
Wysłany: Pią Gru 17, 2010 8:32 pm
|
|
|
na parę zużyłem 6 metrów liny 10 mm. ważą 460 g (para głowic z łańcuchami i wszystkim innym).
mam też wersję większą, z 9 metrów liny na parę. wydają mi się one za ciężkie więc sprzedaję lżejsze.
palą się jak na filmach, bo są takie same.
a kosztują ile kosztują, moim zdaniem są warte swojej ceny. |
_________________ ! ! ! ! ! L I F E ' S __ G O O D ! ! ! ! ! |
|
|
|
 |
Zoorg

|
Wysłany: Czw Lip 21, 2011 11:10 pm
|
|
|
Odświeżę.
Jest ktoś w okolicach katowic, lub gdzieś dalej (widziałem, że Cyrik się udzielał) kto jest w stanie zrobić takie cudeńka gdybym przyjechał z taką liną? Oczywiście koszt robocizny do uzgodnienia i termin. Rozglądam się za nowymi pojeczkami i zastanawiałem się nad bosmankami i isiskami. |
|
|
|
 |
lukasz_sawa
.

|
Wysłany: Sro Paź 05, 2011 6:35 pm
|
|
|
Ja zrobiłem takie z 3 kawałków liny po 2 m długości każdy. Waga głowicy to 170g.
Mocowanie to haczyk do zamykania drzwi wrzucony do środka, dookoła niego splot liny.
Ale raczej wystarczy kółko łącznikowe zaczepione na początku wiązania.
Faktycznie są bardzo przyjemne do machania na razie treningowe, jak fundusze jakieś przyjdą to może powstaną ogniowe z kewlaru 2x2,5m na głowice, albo może troche mniejsze bo są ciężkie w opór.
bless
+ |
_________________ lubię kręcić |
|
|
|
 |
|
|