Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Fire-Poi własnej roboty
Autor Wiadomość
Baseboll 

Wysłany: Nie Maj 29, 2011 10:27 pm   Fire-Poi własnej roboty

Planuje zrobić sobie POIki z końcówką kevlarową, moje pierwsze z którymi dało by się radę występować ;) Widziałem że kevlarowe końcówki poi są złożone w kostkę oraz zawijane w walec, mi jednak zależy na tym pierwszym modelu, cos w tym rodzaju:

I tu moje pytania, ile potrzebuje kevlaru aby zrobić taką ładną kostkę, mniej więcej 5x5 cm?

Ketling 

Wysłany: Nie Maj 29, 2011 11:19 pm   

15 metrów

Barney 

Wysłany: Pon Maj 30, 2011 9:11 am   

Ketling napisał/a:
15 metrów

haha:) to chyba zrobiłby meeega kostkę z tego albo 10 małych:)

A pisząc że chcesz kostkę 5X5 chodzi Ci o 5cm na boku i 5cm wysokości mam rozumieć? Jeśli tak to myślę że od 1m do 1,5m na jedną poi. Poszukaj na sklepach internetowych różnych modeli poi i tam jest opisane ile wykorzystano kewlaru dla danego modelu i dobierz coś dla siebie. Z drugiej strony myślę że zakup gotowych poi nie różni się tak znacząco ceną od zrobionych własnoręcznie dlatego sugerowałbym zakup gotowych skoro mają być to Twoje pierwsze poi:)

mój status

JacobseN 

Wysłany: Pon Maj 30, 2011 11:36 am   

wg mnie DIY, bardziej cieszy zabawa zrobionymi własnoręcznie niż kupnymi :P Polecam kostki z 1m 65mm fajnie się pali, długo i nie są ciężkie

Aleksander 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Nie Lip 03, 2011 1:21 am   

DIY (do it yourself - zrób to sam ;) ) może i cieszy bardziej, ale jeśli ktoś robi pierwszy raz to jest możliwość, że coś zrobi źle. Szczególnie jeśli to poi ma być z ogniem to lepiej kupić niż zrobić, bo potem na pokazie czy innym treningu ktoś dostanie z lecącej kuli ognia to co zrobisz :P

Siny 
*

Wysłany: Nie Lip 03, 2011 11:36 am   

Możesz spokojnie zrobić samemu. Jeśli chodzi o kevlar to polecam na początek 1,2m. na głowicę. Łańcuch w miarę lekki i wytrzymały (Bas ma bardzo dobry http://kuglarstwo.pl/skle...ym-oczku.html). Trzymadełka zrób skórzane i nie zapomnij o mocnych kółkach łącznikowych - to ważne :) Na pierwsze Poi wystarczy to w zupełności :)

Odpowiedz do tematu