Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Substytuty polishy do akryli
Autor Wiadomość
Ex3v 
Imperator

Wysłany: Wto Sie 14, 2007 3:17 pm   Substytuty polishy do akryli

Tak sobie z Kermitem i Jogim do wniosku na Ostródzie siedząc doszliśmy, że do akryli nie trzeba mieć jakiejś super pasty z marsa, tylko zwykłą pastę do plastików.

http://allegro.pl/item225...io_fv_wawa.html

Zastanawia mnie, czy taka pasta da radę.

Płacić za ćwierć kilo 25 zł to chyba bardzo niewiele w porównaniu z tym, jak takie pasty są wydajne i do jakiego stanu renowacji mogą doprowadzić akryle.

Ktoś próbował tej pasty?

A może ktoś chce spróbować?

A może ja mam spróbować, jak nikt nie chce? :>

mój status

moose 

Wysłany: Wto Sie 14, 2007 6:31 pm   

OffTop >>Eeex. po co polerować jak można nową kulkę kupić ;) )<<

ja tam używam polerki do płyt CD 25zeta za 2 malutkie buteleczki - bardzo drobna i jeszcze drobniejsza. do doprowadzania starych akryli - papier ścierny g1000 + polerka, ale z tym to już roboty na cały boży dzień.(mój mały akryl 76, który postanowił popełnić samobójstwo i spadając na szklankę dorobił się rys głębokich na 2-3mm, robiłam bite 6-7 godzin, ale kto go widział na grunwaldzie może potwierdzić, że ładny - choć może nieco mniej kulisty, ale co tam - PRAWIE nie widać ;p).

mój status

Sólih 
**

Wysłany: Sro Sie 15, 2007 11:31 am   

ogolnie, plyty sa wykonane bodajze z tego samego materialu co akryl czyli z plexi dlatego ta pasta o ktorej moose wspomniala za pewne dziala

ale mamy drugi sposob
juz Ci ex kiedys mowilem jak czyscic:) szmatka filcowa, pasta do zębów i najtańszy jest to koszt

Iga 

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Sro Sie 15, 2007 12:04 pm   

Ex3v, spróbuj i napisz czy i jak działa i czy ani trochę nie zmatowi akrylu ;)
Jak będziesz wiedział to napisz na forum :P
Ja się boję ;P

Ex3v 
Imperator

Wysłany: Sro Sie 15, 2007 1:16 pm   

Sólih napisał/a:
ale mamy drugi sposob
juz Ci ex kiedys mowilem jak czyscic:) szmatka filcowa, pasta do zębów i najtańszy jest to koszt

Tak wiem, ale patrz:

miałem kiedyś, jak coniektórzy wiedzą, problem z odpryskami od lakieru z podłogi.
Polerowałem to pastą do zębów bite kilka godzin - zostały ślady.
Miałem jeszcze parę rys fajowych.
Przyszedł Jogi, wyłożył swoją pastę i każdy odprysk schodził po kilku przetarciach... a rysy tak wygładzone, że praktycznie ich nie ma...

Nieporównywalnie lepszy efekt, podejrzewam, że dzielaka "matówki" (bo są tak porysowane że wyglądają na matowe) możnaby było doprowadzić do nowości za pomocą tych past.

Wysłałem gościowi maila odnośnie tych past, w odpowiedzi dostałem:

Cytat:
Witam
Jestem pod wrażeniem zastosowania tych kul akrylowych(niesamowity efekt).
co do zastosowania past polerskich to przedwszystkim pytanie czy jest to polerowanie maszynowe czy ręczne .Oczywiście najlepszy efekt da polerowanie maszynowe.Do tego typu zastoowań(małe elementy )zdecydownie lepiej by się spewdzła pasta 3M -9374 i pózniej dla wykończenia drobna pasta 3M-9376.Można dla utrwalenia efeku głębi połysku i jego zabezpieczenia zastosować na sam koniec pastę 3M -5991(efekt niesamowity).
W rzeczywistośc efekt będzie już bardzo dobry po pierwszej paście.
Pozdrawiam.

Zaraz wysyłam maila z zapytaniem, czy na pewno nic nie zmatowieje itp ;)

Jeżeli nie, to hmm za te 50-60 zł (czyli za cenę polishy) będzie można nabyć porównywalnie działające produkty, z tym, że nie kilkadziesiąt mililitrów, a pół kilo :D

mój status

Iga 

Wysłany: Sro Sie 15, 2007 1:20 pm   

oj byłoby bosko :)
Zamieszczaj tu informacje jak cokolwiek się dowiesz więcej :)

[ Dodano: Sro się 15, 2007 1:21 pm ]
Ex3v napisał/a:
podejrzewam, że dzielaka "matówki" (bo są tak porysowane że wyglądają na matowe) możnaby było doprowadzić do nowości za pomocą tych past.

Jakoiś ciężko mi w to uwierzyć :P
Musiałabvym to zobaczyć na własne oczka :P

Ex3v 
Imperator

Wysłany: Sro Sie 15, 2007 1:34 pm   

Hehe nie podam żadnych informacji, kupię pasty, popakuje w woreczki po 10 gram i będę sprzedawał komplet 3 past za 20 zł ;p

Nie no zarcik, mail juz poszedl, najwyzej zaryzykuje swojego akryla i sprawdze niedlugo, jak tylko kupie...

[ Dodano: Sro się 15, 2007 8:05 pm ]
Na chwilę obecną mogę powiedzieć, że pasta:

http://allegro.pl/item223...a_polerska.html

w pełni spełnia oczekiwania akrylowców,

jednakże szukam dalej, bo to i tak drogo drogo...

Dowiem się co z tą G3 i z 3M -9374 (ta druga kosztuje 80 pln za kilogram, czyli też stosunkowo tanio) i dam znać ;)

[ Dodano: Czw się 16, 2007 12:57 am ]
Jak narazie sobie odpuściłem i zamówiłem Xerapol - wygląda bardzo apetycznie, sprawdzić trzeba.

Oczywiście nie oznacza to, że olewam sprawę substytutów, mam już nawet plan, jak je sprawdzić bez kupowania ;)

mój status

Iga 

Wysłany: Czw Sie 16, 2007 12:58 am   

w razie czego można będzie się po parę osób zebrać i na spółę kupować bo sama nie wiem na ile by mi starczył kilogram pasty :P
Pewnie już by się nie nadawała do użycia zanim bym ją zużyła :P
Ale jakby na tyle zmniejszyć koszty (bo po zademonstrowaniu przez Jogiego cudów, które robi taka pasta przymierzam się zdecydowanie do zakupu) to byłoby miło :)

Ex3v 
Imperator

Wysłany: Czw Sie 16, 2007 1:09 am   

Iga napisał/a:
(bo po zademonstrowaniu przez Jogiego cudów, które robi taka pasta przymierzam się zdecydowanie do zakupu)

Dokładnie to mnie zmotywowało ;)

Odnośnie cięcia kosztów - tak naprawdę najlepszy efekt daje użycie trzech specyfików z ramienia firmy M3. Najpierw pasta gruboziarnista, później drobnoziarnista, a na koniec pasta czyszcząca z połyskiem.

Jest to koszt 200 pln.

Za tą kwotę otrzymujemy łącznie 3 kg pasty.

powiedzmy, że bierzemy 10 osób, każdy dostaje po 100 g każdej z trzech past płacąc 20 pln.

100 gram przy wydajności tych past to niesamówicie dużo, dlatego można ilość zminimalizować do 50 gram, czyli 20 osób czyli 10 zł.

Wszystko brzmi pięknie, tylko tak naprawdę do końca nie wiem ( i nikt nie chce mi powiedzieć), czy te pasty działają na zasadzie ścierania i wygładzania, czy rozpuszczania i wypełniania rys, bo interesuje nas o wiele bardziej to drugie.

Jeżeli jednak okaże się, że pasty te tylko wycierają, pozostaje zawsze Xerapol - 50 gram = prawie 2 oz, czyli tyle ile standardowy jeden polish... płacimy 43 zł za jedną bardziej uniwersalną buteleczkę, nie musimy się martwić o cła, tygodnie czekania itp itd.

Z resztą, mam nadzieję, że pasta w piątek do mnie dojdzie, mam już nawet po dzisiejszej zabawie z kulką parę mniejszych i większych kandydatek na testy ;)

Wtedy coś więcej powiem nie tylko z zakresu teoretyczno-gdybającego, ale z praktyczno-wiedzacego ;)

[ Dodano: Czw się 16, 2007 1:13 am ]
A najgorsze jest to, że te 3 pasty "prawdziwego akrylowca" produkuje firma Novus, która te pasty na zachodzie reklamuje jako bardzo uniwersalne do wszelkiego rodzaju plastików, renowacja, blablabla. Ogólnie rzecz biorąc jest to tam dosyć popularny stuff i to nie tylko wśród akrylowców, ale także wśród zwykłych ludzi.
Natomiast w Polsce to nawet Google o tym nie słyszały... nawet żadne forum internetowe o tym nie wspominało... ciemność...

Czekamy na Xerapol ;)

mój status

Iga 

Wysłany: Czw Sie 16, 2007 1:15 am   

Ex3v napisał/a:
Wszystko brzmi pięknie, tylko tak naprawdę do końca nie wiem ( i nikt nie chce mi powiedzieć), czy te pasty działają na zasadzie ścierania i wygładzania, czy rozpuszczania i wypełniania rys, bo interesuje nas o wiele bardziej to drugie.

Oj, jak to pierwsze to ja się nie piszę na taką pastę bo po niedługim czasie kulka przestałaby być kulką ;P
Jakby jednak było to to drugie to koszty są praktycznie żadne :)
Wystarczy zebrać z 10 osób i jazda :)
Powymieniać się na którymś zjeździe lub powysyłać sobie.
Bo 20 zł to nic :P

dzielny 

Wysłany: Czw Sie 16, 2007 1:24 am   

ja mam novusa :) ale jestem chyba tepy w tym polerowaniu albo nie umiem instrukcji czytac bo jakos mi nie pomogly :D zamiast polerowac kupilem nowe akryle ;) ot moje specyficzne podejscie :) uniwersalne :D ale novus 2 i 3 ciagle leza na szafie ;) praktycznie pelne ;)

Ex3v 
Imperator

Wysłany: Czw Sie 16, 2007 1:30 am   

dzielny napisał/a:
ja mam novusa :) ale jestem chyba tepy w tym polerowaniu albo nie umiem instrukcji czytac bo jakos mi nie pomogly :D zamiast polerowac kupilem nowe akryle ;) ot moje specyficzne podejscie :) uniwersalne :D ale novus 2 i 3 ciagle leza na szafie ;) praktycznie pelne ;)

E tam Jogi miział moje ryski przez 2-3 minutki i hmmm efekt taki, że szczena opada... Godzinkę wcześniej grałem moim akrylem w kręgle i naprawdę wzbogacił się wtedy o wiele małych rysek i odprysków... nie na długo ;)

Szkoda tylko, że dopiero teraz się przyznajesz, że masz, jak ja już zamówiłem inną pastę ;p

No ale co tam, poświęcę się dla dobra nauki ;)

ps. Ale jakbyś chciał się pozbyć "trójeczki", to wiesz, ja nie pogardzę ;)

[ Dodano: Wto się 21, 2007 10:38 am ]
Doszła do mnie pasta xerapol.

Tubka 50 gram (niecałe 10 g mniej niż polish ze stanów), gratis papier ścierny.

Postanowiłem poświęcić się i przetestować pastę w ekstremalnych warunkach.

Oto wyniki testów.

Próba 1:

Akryl upuszczony z 2 metrów na lakierowane panele podłogowe, odbijając się po drodze zahacza o ścianę. Efekt - bardzo brzydka seria odprysków w kolorze mlecznym (lakier) i zielonym (ściana).

Każdy odprysk znikał po jakichś 15 sekundach polerowania.

Próba 2:

Drobne ryski. Każdy wie, jak one wyglądają, nie widać ich już z odległości kilkunastu centymetrów, jednakże potrafią skutecznie irytować. Znikają po jakiejś minucie polerowania.

Próba 3: (uwaga, może boleć)
Akryl upuszczony z nieco ponad metra na ostry kant metalowej nóżki biurka.
Efekt - piękna duża głęboka rysa, o kształcie łuku, wielkości +- paznokcia mojego palca wskazującego.
Potraktowanie dołączonym BARDZO DELIKATNYM (żeby ktoś nie myślał, że to ten ziarnisty papier do drewna) papierem ściernym oraz trzykrotna polerka - rysy nie widać, trzeba jej szukać, pozostało jedynie baaaaardzo malutkie wgłębienie, wygładzone i całkowicie niewidoczne. Łącznie jakieś 10 minut zabawy.

Krótko mówiąc - pasta działa. Fajne jest to, że jak każda porządna pasta do plastików, rozpuszcza minimalnie akryl i wypełnia w nim rysy jego własnym materiałem. Można ją stosować nei tylko do akrylu, ale też do telefonów, okien plastikowych itp.

Fajne jest to, że wystarczy jakieś pół godziny czułości, aby doprowadzić akryl do stanu prawie identycznego z nowym :)

Co ważne - pasta, podobnie jak inne polishe, niesamówicie wydajna. Wypolerowanie tej dużej rysy kosztowało mnie 3 krople.

mój status

JOGi 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 11:56 pm   

dzielny napisał/a:
ale jestem chyba tepy w tym polerowaniu albo nie umiem instrukcji czytac bo jakos mi nie pomogly

No to rzeczywiście coś z Tobą nie tak bo ja mam novusa 2(teraz zwróciłem uwagę na nazwę:D) i spisuje mi się wyśmienicie :-P Skoro masz to może masz ochotę sprzedać bo mi już połowa butelki została a i 3 bym se przetestował? :clever:

Co do samego preparatu to on nie tyle co usuwa te rysy a "kamufluje" bo one są dalej jak bezpośrednio spojrzy na akryla i od wewnętrznej strony je rzeczywiście widać jednak z zewnątrz są praktycznie niewidoczne a większe rysy wygładza i wypełnia tak że się nie rzucają w oczy ;-)

dzielny 

Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 10:52 am   

ok yogi, to oswiec mnie dokladnie w jaki sposob uzywasz novusa i jaka technika polerujesz ze ci tak pieknie wypelnia :)

Ex3v 
Imperator

Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 9:21 pm   

Trzeba paluchem mocno przyciskac i cierpliwie, najlepiej na umyty akryl :)
Glebsze rysy trzeba polerowac kilka razy, zeby się wygladzily...

Tak btw: widzę, że nikogo jednak test substytutów nie zadowolił :P

mój status

JOGi 

Wysłany: Nie Wrz 02, 2007 12:41 pm   

Dokładnie, tak jak napisał Ex :-) Jako materiału używam pociętych kawałków białego prześcieradła. Przy najbliższym spotkaniu pokaże co i jak oraz jak wygląda mój akryl po zabiegach ;-)

Barney 

Wysłany: Czw Sty 28, 2010 7:43 pm   

Próbował ktoś polerować akryl szczoteczką elektyczną??:) Własnie taki chory pomysł wpadł mi do głowy własnie gdyż wymieniałem końcówki:) nałożyć trochę specyfiku do polerki na włosie i jazda:) Zastanawiam się tylko czy to nie porysuje akrylu zbytnio...

mój status

JOGi 

Wysłany: Czw Sty 28, 2010 8:25 pm   

Ocierając plastik o plastik spowodujesz jedynie zmatowienie przedmiotu. Lepiej kupić nasadę polerującą i wiertarkę z możliwie niskimi obrotami.

Nikola 
..

Wysłany: Nie Cze 19, 2011 10:28 pm   

Witam, jestem tu nowa :-)
Z Waszych postów niestety nie wywnioskowałam, gdzie można nabyć pastę polerską, oczywiście oprócz sklepów internetowych. Podczas pokazu wykonywanego wczoraj, w stanie zaawansowanego przeziębienia, miałam coś w stylu 'ściny' i akryl po prostu wypadł mi z rąk, prosto na ostre żwiro-kamienie. Przez to nabawił się kilku dość głębokich i b. widocznych rys. :? Tak jeśli już wcześniej miałam ochotę pozbyć się mniej/bardziej widocznych mini rysek, to teraz po prostu nastała konieczność wypolerowania mego cudownego akrylu, ponieważ do czasu wypolerowania nie zrobię z nim żadnego sensownego pokazu. Sytuacja jest więc pilna. Dzisiaj próbowałam wypolerować go pastą do zębów elmex i kawałkiem bawełnianego materiału, bo nie wiedziałam, skąd wziąć wymienioną w tym temacie filcową ścierkę.
Chciałabym po prostu wziąć akryla i udać się do sklepu X ( :help: ), aby wytłumaczyć sytuację panu z obsługi i podpytać go o możliwości polerki.
Na serio nie potrzebuję kilograma pasty, a poza tym nie mam obecnie na takowy funduszy. Dlatego szukam małej ilości stosunkowo taniej pasty. Myślę o xerapolu z allegro. Proszę o opinie na temat tej pasty, przepraszam, że się tak rozpisałam, pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu