|
Spiral |
| Autor |
Wiadomość |
Divus

|
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 9:39 pm Spiral
|
|
|
Czy istnieje jakiś podstawowy zestaw ćwiczeń do nauki spiral robionych wokół łokcia?
W jaki sposób rozłożyć ten ruch? |
|
|
|
 |
JohnyM
|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 5:05 pm
|
|
|
| Najpierw się naucz helixa. Ze stalla na wewnętrznej stronie łokcia (nie pamiętam ani nazwy triku, ani anatomii) próbój przeprowadzić kulę najpierw do cradle, a potem z obrotem do palma. Następnie półtora obrotu do cradle, potem dwa obroty do palm itd. Jak się nabierze płynności, to można to robić w nieskończoność. |
|
|
|
 |
JOGi

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 11:56 am
|
|
|
Wydaje mi się, że Mańkowi choziło o coś takiego (2:15): http://www.youtube.com/wa...feature=related
Nie wiem co ma kołyska do tego, co najwyżej chyba później do niej dojść i zrobić jakiś transfer. |
_________________ Half dance, half juggling, half mime, half magic....I'm a contact juggler, not a mathematician. |
|
|
|
 |
JohnyM
|
|
|
|
 |
JOGi

|
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 2:46 pm
|
|
|
| Divus napisał/a: | | Czy istnieje jakiś podstawowy zestaw ćwiczeń do nauki spiral robionych wokół łokcia? |
Wyraźnie napisane jest, że wokół łokcia. Czytanie ze zrozumieniem się kłania. |
_________________ Half dance, half juggling, half mime, half magic....I'm a contact juggler, not a mathematician. |
|
|
|
 |
Divus

|
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 6:28 pm
|
|
|
| JOGi dobrze zrozumiał, o co mi chodziło. |
_________________ Divus Show |
|
|
|
 |
JohnyM
|
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 8:01 pm
|
|
|
| JOGi napisał/a: | | Divus napisał/a: | | Czy istnieje jakiś podstawowy zestaw ćwiczeń do nauki spiral robionych wokół łokcia? |
Wyraźnie napisane jest, że wokół łokcia. Czytanie ze zrozumieniem się kłania. |
Fakt, nie zauważyłem.
Musisz się najpierw nauczyć stalli do okoła łokcia ("pozycje przejściowe"). Nie jest to niezbędne, ale mi to ułatwiło ten trik. Potem się robi przejścia pomiędzy wybranymi z nich. W efekcie masz spirala.
EDIT:
możesz się też nauczyć Helixa, a potem go "przesuwać" do łokcia. |
|
|
|
 |
dzielny

|
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 11:24 pm
|
|
|
a ja bym uczył się go inaczej, nie potrzeba wszystkich stali.
W tej wersji spirali uczyłbym się tak jak motyla, czyli najpierw wysoki wyrzut, obrót pod i złapanie (start i koniec na inner elbow stall), no i jak w motylu schodzimy coraz niżej aż kula nie traci kontaktu z ciałem.
oczywiście można robić przejście przez wszystkie 4 stalle na łokciu, (po kolei od jednego do kolejnego - Jogi, pokazywałem Ci go podczas naszego ostatniego spotkania), ale nie zgodzę się z JohnyM - uważam że zrobienie ich szybko jeden po drugim nie stworzy wizualnie figury o którą pyta Divus podając link, także nie wybierałbym tego sposobu treningowego. |
_________________ Nie ma za trudnych trików, są tylko takie którym poświęca się za mało czasu.
www.dzielny.pl |
|
|
|
 |
JOGi

|
Wysłany: Nie Sty 10, 2010 12:27 am
|
|
|
| dzielny napisał/a: | | oczywiście można robić przejście przez wszystkie 4 stalle na łokciu, (po kolei od jednego do kolejnego - Jogi, pokazywałem Ci go podczas naszego ostatniego spotkania), |
Jedyne co kojarzę to ten durny stal na łokciu z dziwnie wygiętą ręką który według mnie jest totalnie niepraktyczny. |
|
|
|
 |
|
|