Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Początki
Autor Wiadomość
tsenre94 
..

Wysłany: Nie Wrz 28, 2008 3:12 pm   Początki

Witam wszystkich, po obejrzeniu występu Pana Dzielnego w programie "Mam Talent" po prostu zakochałem się w Contact Juggling i postanowiłem nauczyć się tego. Jednak nigdy wcześniej nie miałem styczności z żonglerką, czytając wypowiedzi na tym forum doszedłem do wniosku, że Akryl chyba będzie najodpowiedniejszy do treningu.
Moje pytanie jest następujące:
Czy do opanowania Contact Jugglingu wymagane są podstawy żonglerki?
Czy Akryle różnią się od siebie czymś jeszcze prócz wielkości i ciężkości czy np 75mm każda taka sama będzie?
A właśnie, czemu tak ciężko zdobyć w Polsce Akryl? Chodzę po sklepach, szukam i szukam i znaleźć nie mogę. Jedyne co to 2 sklepy, Wasz i jeszcze jeden podobny.
To tyle, mam nadzieję, że nie pomyliłem działów, jeśli jednak tak to przepraszam.

MASTERM00DY 

Wysłany: Nie Wrz 28, 2008 3:24 pm   

na crazytoys.pl masz kupe tego, jak chcesz to zaczynaj od akrylu albo zrób tak jak ja kup sobie pomarańczke tudzież Stage'a którego na tym sklepie masz . a jak Ci się chce to pojedź do Krakowa do sklepu Grace :D ;)

sprzęt kuglarski jest łatwo dostępny wystarczy popytać się wujka Google ;)

Podstawy żonglerki(podejrzewam,że chodzi Ci tu o klasyczną) raczej nie są potrzebne(mówie raczej bo sam ekspertem w dziedzinie kontaktu nie jestem)
Przeszukaj forum albo wpisz odpowiednie hasła na youtube, oglądaj filmiki i się ucz, z tego co pamietam to na feuershow.de tez było pare filmików z kontaktu.

Czym się różnią hmmm tak jak pisałeś, waga, wielkość, czasem kolor(to tylko wzgląd estetyczny) no a Stage'e są trochę mniej śliskie.

Chyba tyle jak o czymś zapomniałem to sorry :)

tsenre94 
..

Wysłany: Nie Wrz 28, 2008 3:35 pm   

Dzięki, teraz tylko zostaje zakup Akrylu :)
Jeszcze raz dzięki.

MASTERM00DY 

Wysłany: Nie Wrz 28, 2008 3:37 pm   

nie tylko zakup później tylko

TRENING!!! x miliard piećset sto dziewięćset ;ppp

tak btw to jest przycisk "pomógł" pod postem :D ;) nie no żart :) ) 3m się i ćwicz :) a czasem i napisz na forum

Mritke 

Wysłany: Nie Wrz 28, 2008 3:45 pm   

Żonglerka klasyczna pomaga przy ratowaniu dropów, co przy treningu akrylem jest na miarę złota.

MASTERM00DY 

Wysłany: Nie Wrz 28, 2008 4:07 pm   

Mritke ma racje, to są poszczególne techniki, tak samo jak przy poi klasyczna pomaga przy wyrzutach :)

wszystko wyjdzie w praniu :)

JOGi 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Nie Wrz 28, 2008 4:16 pm   

A ja się z tym nie zgodzę. Piłkami nie żongluje a jakoś refleks mam w unikaniu dropa. Mritke, ta żonglerka klasyczna chyba niekoniecznie Ci pomaga patrząc na Twoją 4" UV i te piękne pęknięcie^^ :-P

bul_ion 

Wysłany: Nie Wrz 28, 2008 4:31 pm   

Mritke napisał/a:
Żonglerka klasyczna pomaga przy ratowaniu dropów, co przy treningu akrylem jest na miarę złota.

Świetny tekst, naprawdę... Nie róbcie chłopakowi wody z mózgu, bo jeszcze uwierzy.

Jesli chodzi o kontakt to żonglerka klasyczna w niczym nie pomaga. Przy nauce klasycznej zonglerce masz pattern który rzucasz i który kontrolujesz wzrokiem. W kontakcie niczego nie kontrolujesz wzrokiem (poza izolacjami ale to inna bajka). Jeśli bawi Cie kontakt to ćwicz kontakt. Przy ratowaniu dropów najbardziej pomaga... doświadczenie w ratowaniu dropów.

tsenre94 napisał/a:
czytając wypowiedzi na tym forum doszedłem do wniosku, że Akryl chyba będzie najodpowiedniejszy do treningu.

Nie wiem na jakim forum czytałeś wypowiedzi... Jeśli stać Cię na kupno akrylu to w zasadzie masz rację. Ale musisz byc gotowy na to, że pierwszy akryl po jakimś czasie będzie nadawał się tylko do treningu. Jeśli Ci go szkoda (a wielu ludzi ma jakiś dziwny fetysz akryli) to kup sobie coś do trenowanie, bo inaczej nigdzie nie zajdziesz.

tsenre94 napisał/a:
Czy Akryle różnią się od siebie czymś jeszcze prócz wielkości i ciężkości czy np 75mm każda taka sama będzie?

Różnią się wielkością, wagą ew. kolorem. Owszem - każda 75mm kupiona od tego samego producenta jest taka sama.

PS. Zanim kupisz akryl zastanów się jaki i od kogo. Szkoda wydawać pieniądze na szajs...

tsenre94 
..

Wysłany: Nie Wrz 28, 2008 4:33 pm   

Oglądając w domu to co mam(pod kątem kul) znalazłem małe globusy, 7.5cm średnicy. I nasunęło mi się pytanie: Po czym poznać, że dana kula jest za duża/mała? I jak powinna leżeć kula w naszej dłoni?

PS: Jednak zakupie tę pomarańczowa kulę ;)

Mritke 

Wysłany: Nie Wrz 28, 2008 4:36 pm   

JOGi napisał/a:
A ja się z tym nie zgodzę. Piłkami nie żongluje a jakoś refleks mam w unikaniu dropa...:-P

W tym momencie następuje głośne "łup", ciche "kur**" i lecimy dalej z tym koksem. Refleksu w unikaniu dropa nabrałeś już unikając dropienia akryla(Co w sumie przy naszych początkach nie trwało dość długo - ach te "malinki":))

szatnia 

Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 6:04 pm   

jest gdzies strona z 'treningiem' ? : P

tak zeby bylo poustawiane z cwiczen latwych do trudniejszych i wyjasnione co jak dziala bo na 'filmikach' nie wszystko widac ; P.. ?

PS. widzialem kiedys jakas strone po angielsku chyba na tym forum z pokazem trikow ale nie moge znalesc tego linku ; P

tsenre94 
..

Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 7:23 pm   

www.contactjuggling.org o tą ci chodziło? :)

MASTERM00DY 

Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 7:48 pm   

www.google.pl i www.youtube.com 2 najpotężniejsze tylko trzeba wiedzieć jak się nimi posługiwac :D

Lipiec 

Wysłany: Sro Lis 19, 2008 4:12 pm   

Chcial bym się dowiedziec na jakiej podstawie dobiera się wielkosc kuli ?? Mam Cwiczebna kule gumowa, ale wydaje mi się ze jest za duza... proszę o pare porad.
Z groy dziekuje

JOGi 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 10:09 pm   

A może by tak więcej informacji np. jakiego jest rozmiaru ta treningówka, ile waży, jak duży Ty jesteś itp. ??

bul_ion 

Wysłany: Sro Lis 19, 2008 10:38 pm   

ni ma wzoru na dobieranie kuli
dobiera się tak: bierzesz do reki - jesli wygodnie Ci się pracuje to znaczy ze jest dobra

Massacre 

Wysłany: Pią Lis 21, 2008 6:00 pm   

Niestety nie każdy ma możliwość pomacania kuli przed zakupem. Jak na razie żonglowałem piłkami w pionie ale ze względu na ostatni przypływ gotówki planowałem zakup akrylu 100mm lub maczug. Czy niewielki 176 centymetrowy chłopak, ważący 65~kg z przedramionami o dość małej powierzchni ma szanse osiągania sukcesów w kontakcie?

JohnyM 

Wysłany: Pią Lis 21, 2008 6:05 pm   

Massacre napisał/a:
Czy niewielki 176 centymetrowy chłopak, ważący 65~kg z przedramionami o dość małej powierzchni ma szanse osiągania sukcesów w kontakcie?

Ja mam 170 cm, ważę niecałe 50 kg i jakoś sobie radzę.

Massacre 

Wysłany: Pią Lis 21, 2008 7:23 pm   

A jaką kulą trenujesz?

JohnyM 

Wysłany: Pią Lis 21, 2008 7:56 pm   

Massacre napisał/a:
A jaką kulą trenujesz?

Normalnie ćwiczę (w środku obciążoną kaszą gryczaną) białą pomarańczką 100mm, a ostatnio się bawię akrylem 95mm.

Odpowiedz do tematu