Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
pare pytan..
Autor Wiadomość
szatnia 

Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 6:46 pm   pare pytan..

czy jest jakas wieksza roznica miedzy 'pomaranczka' a 'akrylem' ?..
chcialbym się pouczyc tego typu zonglerki.. i wole wydac 100zl na kule akrylowa niz 25zl na pomaranczke + 100zl na akryl (w sumie wydac 125zl)..
czy jak kupie akryl nie umiejac praktycznie nic (bo umiejetnosci zwyklej 'zonglerki' chyba nie przydadza się w zonglerce kontaktowej) to czy cos się stanie ?.. akryl nie peknie czy cos jak spadnie mi 1000razy na ziemie ?.. bo narazie z tego co wyczytalem roznica jest w wadze.. ?

i drugie pytanie.. ile zajmuje nauczenie się 'podstaw' zonglerki kontaktowej uczac się dziennie powiedzmy 45min ?... tak orientacyjnie ; P

i jaka jest roznica w srednicy akrylow i wagi ?.. np. wieksze sa dla bardziej zaawansowanych czy np. wieksze sa dla ludzi 'wiekszych' ; P.. jakie sa 'standartowe' akryle jakimi zongluja ludzie na pokazach ?

boczas 

Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 8:28 pm   

roznica miedzy pomarancza a akrylem jest spora. glownie w kwestii wagi (jesli chodzi o trening) a jesli chodzi o pokazy no to wiadomo...

dla mnie osobiscie akryl jest troche przyciezkawy i mimo ze mam jedna 100mm w domu to wole się pobawic pomaranczka bo dla mnie jest wygodniejsza.
mysle ze jest to kwestia gustu bo niektorzy twierdza ze pomaranczka jest "za lekka".

akryl jesli bedziesz nim trenowal i bedziesz się na nim uczyl podstaw na pewno zaliczy jakies rysy. nie ma sensu trenowac na kuli stresujac się przy kazdym ruchu ze ci spadnie. a kazda rysa na akrylu zmniejsza jego wartosc i gereralnie nie jest mile widziana. radzilbym na poczatek kupic pomaranczke i w razie gdyby byla dla ciebie za lekka wypelnic ja czyms. (pomaranczka jest mniej wiecej 5 razy lzejsza niz akryl)
.chociaz z drugiej strony akryl sam w sobie jest tak pieknym przedmiotem ze nawet jak ci się znudzi mozesz go postawic na polce do ozdoby. :-D

wielkosc akryli raczej dobiera się do "wielkosci" urzytkownika. wszystkie rozmiary kulek sa zrobione z akrylu wiec waga rosnie proporcionalnie do wielkosci (nie rozumiem pytania [?])

nauczenie się podstaw nie zabiera zbyt dlugo (np. motyl) ale to jest indywidalna kwestia wiec ciezko powiedziec.

standardowo do pokazow z 1 kula ludzie uzywaja 100mm

------
no dzielny...zaczyna się ;-)

Cyrik 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 9:02 pm   

Boczas wyjaśnił temat - od siebie mogę dodać ,że jeśli chcesz robić pokazy ćwicz akrylem i nie zważaj na to ,że go porysujesz - pierwszy akryl i tak do tego najpewniej posłuży a dzięki temu będziesz miał lepsze obycie ze sprzętem ,którego używasz do pokazów (do tego już nowy akryl)

dołączam link do tematu który może pomóc również z linkami :
http://kuglarstwo.pl/foru...wiek-vt2585.htm

dział kontaktowy jest na tyle prosto zbudowany i nie naładowany nic nie mówiącymi tematami ,że łatwo go przeszukać ;)

Zamykam :)

mój status

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi