|
Kontakt - porady |
| Autor |
Wiadomość |
LegalizePL
.
|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 7:37 pm Kontakt - porady
|
|
|
Witam to mój 1szy post na tym forum obrazu napisze ze jestem totalnym noobkiem jeśli chodzi o żonglerkę kontaktowa i ogólnie żonglerkę przeszukałem forum i nigdzie nie znalazłem jakichś konkretnych porad jak zacząć każdy temat z tym związany zaraz stawał się zwykłym tematem do rozmów które odbiegają od tematu
Wiec moje pytanie brzmi następująco :
Od czego konkretnie zacząć? (mam na myśli np jakieś sposoby na wyćwiczenie rak bądź kontrolowanie kulki...
Z góry dziękuje za sensowne porady |
|
|
|
 |
RADO
******** wróg

|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 7:48 pm
|
|
|
Odpowiedz banalnie prosta jak i pytanie...i tyczy się wszystkiego...
Cwiczyc
Ogladac
Cwiczyc
Trenowac
Praktykowac
Nieprzestawac cwiczyc
Dalej cwiczyc
Cwiczyc jak się niechce
Czerpac inspiracje z filmow, ludzi itd
Cwiczyc mimo ze zmierzcha
Cwiczyc choc juz noc
Cwiczyco choc trzeba ran owstac
Cwiczyc mimo ze idziesz do pracy / szkoly/ kochanki
Cwiczyc to jest to.
A efekty beda same, predzej pozniej, i najwazniejsze niezrazac się ze nie idzie. |
_________________ O ja cie... http://www.youtube.com/watch?v=clrDlLImoBU |
|
|
|
 |
Raziel

Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 7:56 pm
|
|
|
Hehehe, ciekawe jak nowy użytkownik postrzega Rada z tym "prawie różowym" kolorem
A co do kontaktu to dobrym pomysłem na początek wydaje mi się ćwiczenie nawet trudniejszych tricków piłką do kosza bądź czymś takim. Sam nie zajmuje się akrylami ale piłą bawiłem się całkiem dobrze, myślę że może to dobrze zmotywować i pomoże zrozumieć dany "move" |
_________________ WITU - kraina mitu gdzie nic nie jest do kitu... podaj dalej |
|
|
|
 |
LegalizePL
.
|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 8:01 pm
|
|
|
Hehe ten róż mi nie przeszkadza :] jest taki hmm "inny" choć nie wiem why się Rad zbuntował
wracając do tematu mam rozumieć ze mam wziasc np piłkę do kosza i nią się bawić? ale co można z taką piłka zrobić co najwyżej trafić nią za 3 pkt ^^ lub trochę po kozłować (takie przynajmniej jest moje mniemanie ) |
_________________ Zbyt pozytywna dlatego zakazana... |
|
|
|
 |
Raziel

|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 8:04 pm
|
|
|
toczyć po rękach, robić motylki, toczyć po karku, klacie, gdzie chcesz. Jest dużo łatwiej bo takie techniki akrylem to już wyższa szkoła jazdy a łatwiej dzięki temu zrozumieć na jakiej zasadzie kula toczy się po ciele. Trochę wyobraźni bracie btw: fajny nick
Pozdro |
_________________ WITU - kraina mitu gdzie nic nie jest do kitu... podaj dalej |
|
|
|
 |
mate
|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 9:04 pm
|
|
|
a jak się ma kontakcik do ciuchów? bo są filmiki gdzie nawet dziewczyna bawi się akrylem w kurtce zimowej. w mi trudno sobie wyobrazić kontakt nawet w bluzie.
[ Dodano: Nie Lis 04, 2007 9:04 pm ]
rozumiem, że RADO jest teraz emo-dziewczynką? |
|
|
|
 |
bul_ion

|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 10:42 pm
|
|
|
Rado - dziekuję że wytłumaczyłeś - teraz już wiem dlaczego niektóre rzeczy w kontakcie mi nie wychodzą...
co do trenowania piłką do kosza - bez obrazy, ale uważam to za głupi pomysł... każda "przesiadka w dół" (czyli z dużej cięzkiej kuli na mniejsżą i lżejszą) wymaga dużo więcej treningu niż "w górę"...
nie ma co kombinować - kup sobie w zoologiczym gumową piłkę dla psów - będzie dobra na początek. |
|
|
|
 |
Cyrik

|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 10:49 pm
|
|
|
| mate napisał/a: | | a jak się ma kontakcik do ciuchów? bo są filmiki gdzie nawet dziewczyna bawi się akrylem w kurtce zimowej. w mi trudno sobie wyobrazić kontakt nawet w bluzie. |
z moich doświadczeń w ciuchach łatwiej - une się pod kulką bardziej uginają niż "stalowe" mięśnie kontaktowców , mają mniej newygodnych miejsc przy których kul;ka zachowuje się w sposób niechciany. |
_________________ internet potwierdzeniem tezy einsteina|||||Nigdy nie przestanie zadziwiać mnie jak bardzo ludzie lubią kicz. |
|
|
|
 |
Ex3v
******** Imperator

|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 10:49 pm
|
|
|
| bodajże na contactjuggling.org jest napisany super artykuł dla początkujących. Ogólnie skarbnica wiedzy. |
_________________ // PHP, SQL, Produkcja video dla telewizji i filmu 514 929 654 |
|
|
|
 |
Helly

|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 10:53 pm
|
|
|
| Sam się czasem bawie taka pilka gumowa (dosc spora, tak jak pilki zabawkowe dla dzieci, cos mniejszego od pilki noznej, ale tez nieduzo ;p) i za glupi pomysl tego nie uwazam. Fakt, pozwala zrozumiec czasem CO-I-JAK... ale wlasnie jest druga strona medalu ;p jak po takiej pileczce bierzesz akryl to... yyyyyy ;p |
_________________ If I live, I will kill you. If I die, you are forgiven. Such is the rule of honor. |
|
|
|
 |
wronaavd
**

|
|
|
|
 |
LegalizePL
.
|
Wysłany: Pon Lis 05, 2007 11:38 am
|
|
|
Nom w sumie tak ale w moim pytaniu nie było nic dotyczącego sprzętu
Swoja droga " wronaavd " thx za ten link w końcu coś co może się przydać
I mam małe pytanko czy na sam początek może być biała bila do bilarda?
i czy musiałbym ja jakoś dostosować? |
_________________ Zbyt pozytywna dlatego zakazana... |
|
|
|
 |
mate
|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 2:52 pm
|
|
|
| A ja mam już mojego contact balla (za dwie dyszki) i nie mam pojęcia co z nim zrobić. o d czego mam zacząć. dajcie nazwy tricków na początke, to sobie je obejrzę na contactjuggling.org |
|
|
|
 |
Helly

|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 2:58 pm
|
|
|
Legalize - sam się kiedys na bilcu tym bawilem ale chyba troszke za mala jak dla mnie ;p ale w sumie... czemu nie? :>
mate - ogladaj co się da i zaczynaj co się da ale tak to przewaznie jakies... hm, motylki? (butterfly) albo palmspiny? |
_________________ If I live, I will kill you. If I die, you are forgiven. Such is the rule of honor. |
|
|
|
 |
mate
|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 4:36 pm
|
|
|
tak... te motylki już wyłapałem. ćwiczę od 2 godzin i na razie dupa. kontakt to trudna rzecz.
palmspiny... zobaczę co to. |
|
|
|
 |
wronaavd
**

|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 9:21 pm
|
|
|
Nikt nie powiedział, że kontakt to łatwa rzecz... Ale za to (przynajmniej wg. mnie) efektowna i bardzo wciągająca (OCCJD ). Najważniejsze to nie poddawać się i ćwiczyć. Mi pomagają wszelaki filmiki (youtube.com) - obejrzę sobie coś i mam motywację do ćwiczenia
A na początek to chyba butterfly - motylek. Przy okazji jakieś izolacje ( http://pl.youtube.com/watch?v=xm-382OlVgs ), może jakaś enigma (bo łatwa - http://pl.youtube.com/watch?v=wFFvG7HDko0 ). Jak już motyl opanowany to można tak jak ktoś to kiedyś nazwał "round the globe", czy tam "circle" ( http://pl.youtube.com/watch?v=MWHJr1vKRoE ).
W sumie rób to, co wydaje Ci się łatwiejsze, potem sam zaczniesz improwizować... I ćwicz, ćwicz i ćwicz
PS: Nie wiem czy moje rady są dobre, bo sam się dopiero uczę, i właśnie przedstawiam jak ja zacząłem... Więc może niech ktoś bardziej doświadczony skoryguje to co piszę Jak kogoś w błąd wprowadziłem to przepraszam
PS2: Może nowy dział by się przydał? Żonglerka kontaktowa... |
_________________ www.nsxteam.frame.pl - dirt/street
www.saurion.pl - Fireshow, żonglerka kontaktowa |
|
|
|
 |
mate
|
Wysłany: Sro Lis 07, 2007 4:21 pm
|
|
|
a ja po wczorajszych ćwiczeniach (5 godzin) umiem palmspina, motylka i już toczę kulę od palców do łokcia i przekazuję na drugą rękę
izolacje przed lustrem i enigmę zaczęłem kombinować. jeszcze średnio to wygląda.
dzięki za filmiki.
a ja sobie wyobrażam takie kręcenie do mocnego rocka, chyba że izolacje, wtedy coś powolnego, instrumentalnego. |
|
|
|
 |
bul_ion

|
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 3:25 pm
|
|
|
| Cyrik napisał/a: | | z moich doświadczeń w ciuchach łatwiej - une się pod kulką bardziej uginają niż "stalowe" mięśnie kontaktowców , mają mniej newygodnych miejsc przy których kul;ka zachowuje się w sposób niechciany. |
pozwole sobie sprostować - nie Cyriku - w ciuchach nie jest łatwiej...
a) nie wiem skąd pomysł że cokolwiek ma się uginać ...
b) poza super obcisłymi swetrami i bluzkami, to raczej ciuchy maja więcej miejsc w których kula może zachować siew sposób niechciany
c) generalnie wszystkie receptory czuciowe, pośrednio odpowiedzialne za poprawna trajektorię kuli, pod ciuchami są mocno ograniczone...
wniosek - rozbierać się do treningów |
|
|
|
 |
wronaavd
**

|
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 9:01 pm
|
|
|
| bul_ion napisał/a: | wniosek - rozbierać się do treningów |
Do naga najlepiej Zaczynam się bać tego, co się dzieje na różnego typu warsztatach...
A co do tematu:
To dziwne, ale też zauważyłem, że w jednej koszulce jakoś chest roll sam wychodzi... A w innej czy bez w ogóle coś dziwnie... Za to wszystko inne, gdzie kula ma być na odcinku miedzy nadgarstkiem a łokciem to w krótkim rękawku, ewentualnie całkiem obciśniętej, cienkim longsleevie (jak zimno ). W bluzie, co gorsza w kurtce sobie nie wyobrażam... A jednak są tacy, co potrafią..
A propos chest roll'a to mam pytanie:
Mam takie miejsce, konkretniej łokieć, z którym mam problem... Ciężko mi na lekko zgiętym łokciu aby kula przeszła dalej (czyli spada :/)... Łokieć jest lekko zgięty, tzn tak, aby dłonie mogły się dotykać... Trzeba ręce bardziej wyprostować (wtedy będzie bardziej elipsa niż koło)? Bo nie wiem no... |
_________________ www.nsxteam.frame.pl - dirt/street
www.saurion.pl - Fireshow, żonglerka kontaktowa |
|
|
|
 |
calvalio
|
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 9:05 pm
|
|
|
ja mam problem z wrzuceniem przy chescie ja biceps |
_________________ 'nie uznajesz żadnych wartości, cale twoje życie to nihilizm cynizm sarkazm i orgazm
we francji mógłbyś zrobić z tego hasło wyborcze i wygrać' W.A. |
|
|
|
 |
|
|