|
Czy to się do czegoś nadaje?? |
| Autor |
Wiadomość |
Molfer13
..
|
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 4:52 pm Czy to się do czegoś nadaje??
|
|
|
Witam!! To mój pierwszy post w tym dziale. Zawsze zadziwiali mnie ludzie którzy wyprawiali niesamowite rzeczy z pięknymi, kryształowymi kulami
Postanowiłem spróbować czym to się je, pogrzebałem trochę w piwnicy i znalazłem taką w miarę dużą, gumową piłkę wyglądającą jak arbuz
Piłka zrobiona jest z gęstej dosyć miękkiej gumy i jest gładka(bez żadnych bruzd i nadlewów).
ma 90mm średnicy i waży 170g.
Czy na czymś takim mogę zrobić coś więcej niż tylko podstawy??
Z góry dzięki!! |
_________________ Click here to feed me a Star Fruit! |
|
|
|
 |
M1H4U
**
|
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 5:58 pm
|
|
|
| Pomimo tego, że było już to wałkowane wiele razy, to powiem Ci to co mówią inny. Ogólnie wszystko co jest okrągłe i daje się toczyć jest dobre. "wyglądającą jak arbuz" - czyli nie jest okrągła? Wymiary i waga podobne do pomarańczki na którą byś się zdecydował. Jeżeli się wciągniesz i tak pewnie z czasem kupisz akryl. |
|
|
|
 |
Helly

|
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 6:00 pm
|
|
|
moim zdaniem prawie wszystko, co jest okrągłe może służyć do nauki. Skoro toto jest gumowe to będzie się raczej lepiej trzymać skóry niż np. plastik czy akryl, więc z powodzeniem możesz się na tym uczyć. Na lekkich rzeczach może ciężej się będzie uczyć tzw. palmspina, ale reszta - bez problemu
tzw. Pomarańczki (są w sklepiku tego serwisu) są nieco większe i ciut lżejsze, więc i na tym możesz śmigać |
_________________ If I live, I will kill you. If I die, you are forgiven. Such is the rule of honor. |
|
|
|
 |
Molfer13
..
|
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 6:01 pm
|
|
|
Wielkie dzięki! A jeśli chodzi o tego arbuza to jest tylko tak pomalowana. Piłka jak najbardziej jest okrągła |
|
|
|
 |
sAdam

|
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 6:38 pm
|
|
|
Jeżeli ci się szybko nie znudzi - kup pomarańczkę. Wydatek nie duży, a bardzo przydatny. Chodzi głównie o standaryzowany rozmiar - 100 mm, na przeciętnej wielkości dłonie, to moim zdaniem najlepsza średnica na jedną kulę (oczywiście, zależy jeszcze co chcesz ćwiczyć, do bodyrollingu ponoć najlepsze są większe, wierzę w to, ale nie miałem okazji sprawdzić).
Ze wszech miar polecam pomarańczki (białe ). |
|
|
|
 |
Molfer13
..
|
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 6:56 pm
|
|
|
| Tylko nie wiem czy 100mm nie będzie dla mnie za duża... Ja mam 14 lat więc troszkę mniejsze ręce. Jak by mi się spodobało to miałem na oku stage balla 75mm ale z tego co piszesz wynika że będzie dużo za mały |
|
|
|
 |
sAdam

|
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 9:04 pm
|
|
|
Tzn. niezależnie od rozmiaru, możesz robić każdy trik. Sęk w tym, że im większa kula, tym lepszy efekt wizualny. Przy czym 100 mm, to jak dla mnie optymalny rozmiar.
75 faktycznie to za mało jak na jedną kulę. Myślę, że ze względu na to, że twoje dłoni jeszcze nie osiągnęły jeszcze stałych rozmiarów, spokojnie możesz ćwiczyć na 90. |
|
|
|
 |
pawlik901
**
|
Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 7:10 pm
|
|
|
Chodzi tutaj o taką piłeczkę?: http://allegro.pl/item598...ontaktowej.html
bo jak tak to chyba się skuszę, tym bardziej że cena nie jest wygórowana. Tylko jeszcze nie wiem czy wybrać gładką czy matową, waszym zdaniem która jest lepsza do nauki i która daje lepsze efekty wizualne?
A i ta waga 160g to jest dobra? Nie za lekka w porównaniu do akrylu? |
|
|
|
 |
sAdam

|
Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 10:48 pm
|
|
|
Właśnie o taką.
Wizualnie lepsza będzie gładka. Do nauki nadają się obie.
Waga jest dobra, nauczysz się na niej wszystkich trików. Tylko później będziesz musiał zaadaptować je na akryl (jeśli będziesz chciał zmienić), tj. przyzwyczaić się do innego ciężaru. W moim przypadku nie trwa to długo - kilka treningów. |
|
|
|
 |
pawlik901
**
|
|
|
|
 |
Hiszpan

|
|
|
|
 |
JOGi

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 10:20 am
|
|
|
| mckeon napisał/a: | | I czy da się cwiczyc na acrylu 64 mm , ? bo mnie przeraziliscie tymi rozmiarami |
Każdą piłką, kulą czy innym kulistym przedmiotem teoretycznie można trenować tylko po co się męczyć ? 64mm jest rozmiarów kuli bilardowej czyli bardzo mała przez co dużo rzeczy przyjdzie Ci ciężej sę nauczyć. Wiem to z autopsji kiedy kupiłem sobie 70tkę i było wszystko ok do pewnego momentu kiedy mało co mi wychodziło i się trochę zniechęciłem. Kiedy dostałem setkę nagle okazało się, że tricki, które były prawie niemożliwe do wykonania stały się wręcz banalne. |
_________________ Half dance, half juggling, half mime, half magic....I'm a contact juggler, not a mathematician. |
|
|
|
 |
Hiszpan

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 10:24 pm
|
|
|
hah to może lepiej , szybko się nie poddaję więc ucząc się na małej kuli nauczę się wszystkiego a potem z dużą nie będę mieć problemów
A jak z ćwiczeniem akrylem ? To dobry pomysł ? Nie posiadam żadnego sprzętu treningowego , bo tak lepiej się ucze i potem nie zaskakują mnie różnice - z akrylem jest podobnie czy poprostu szkoda go rysować ? |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=32RA4bODG7E |
|
|
|
 |
pawlik901
**
|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 12:28 am
|
|
|
Czyli kupuje setkę . Teraz jeszcze kolorek... może zielony? Inny niż wszyscy mają .
Dzięki za info.
PS gdzie jest przycisk "pomógł"? |
|
|
|
 |
JOGi

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 12:13 pm
|
|
|
mckeon, ucząc się na większej kuli szybciej opanujesz poszczególne tricki a z małą będziesz się tylko męczyć. Jasne, można tylko jaki jest w tym sens ? Co do akryli to i tak Ci się one będą rysować i jeżeli się dobrze wkręcisz to i tak kupisz drugi. Trenuj czym Ci wygodniej. Ja trenuje i akrylami i pomarańczkami i jest wszystko git.
| pawlik901 napisał/a: | | Teraz jeszcze kolorek... może zielony? Inny niż wszyscy mają |
W obecnej sytuacji jeżeli chcesz kupić akryl kolorowy inny niż u reszty to polecam karmelowy. |
_________________ Half dance, half juggling, half mime, half magic....I'm a contact juggler, not a mathematician. |
|
|
|
 |
pawlik901
**
|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 9:53 pm
|
|
|
| Teraz się zagubiłem bo patrząc na piłkę 100mm od playa mam wrażenie że jej powłoka jest jak guma... czy to nie sprawia jakiś trudności? Bo ta od MisterBabache wygląda chyba nieco lepiej. Mógłby ktoś napisać jak bardzo one się różnią i która jest lepsza? |
|
|
|
 |
sAdam

|
Wysłany: Nie Kwi 19, 2009 8:37 pm
|
|
|
Moja rada: mniej pytań, więcej zdecydowania i treningu.
Jak zostało już kilkakrotnie powiedziane - ćwiczyć można na wszystkim. Tym bardziej na każdej pomarańczce. Ja akurat korzystam z Mr babache'owych i bardzo je sobie chwalę (twardy plastik). Osobiście nie mam zaufania do gumowych, ale to dlatego, że nie trenowałem na takich. Są też jakieś miękkie (peach?), ale nie polecam, ponieważ odkształcają się. |
|
|
|
 |
pimpeliusz
.
|
|
|
|
 |
|