Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Budowa ciała, a CJ.
Autor Wiadomość
Zax 
.

Wysłany: Czw Maj 19, 2011 7:13 pm   Budowa ciała, a CJ.

Hej.
Dziś rano zacząłem się zastanawiać nad jedną sprawą. Czy każdy ma predyspozycje do kontaktu? Porównując swoje ręce z rękoma ludzi już kręcących zauważyłem, że moje są jakieś takie... delikatne? :P Smukłe palce niczym pianistka i przedramiona dość chude nie są utrudnieniem do wszelakich arm stallów i rollów? Czy mam pozbyć się zwątpienia i ćwiczyć kontakt, czy może pierw iść na siłkę? :P A może podczas treningu ręce się wyrobią lub kula znajdzie sobie dogodne punkty na ciele?

basil 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: Czw Maj 19, 2011 8:14 pm   

Każdy w pewnym stopniu adaptuje technikę do swojego ciała. Tak jak dla jednych stall w jedną będzie wygodniejszy - dla innych bardziej w drugą stronę wychylony (przykład to jest). Krzepy nabierzesz, łapy Ci się zniszczą :D Tylko jak zawsze piszą CJowie, uważaj, żeby sobie nie porozwalać stawów ;)

bul_ion 

Wysłany: Czw Maj 19, 2011 8:21 pm   

Wszystkiego co potrzebne do kontaktu - siła, balans, wyczucie, czy cholera-wie-co-jescze - wyrobisz sobie... ćwicząc kontakt.
Kula sobie niczego nie znajdzie - sam z czasem nauczysz się swojego ciała i wykombinujesz gdzie trzymać kulę na stallach. Tylko trzeba mysleć nad tym co się robi (ale to chyba ogólno-życiowa zasada).

dzielny 

Wysłany: Czw Maj 19, 2011 8:24 pm   

predyspozycje można mieć, ale myślę że bardziej kształtować będą styl niż mocną bazę umiejętności kontaktowych. Moim zdaniem każde predyspozycje można spokojnie przebić ciężka pracą i cyklicznym treningiem

Zax 
.

Wysłany: Czw Maj 19, 2011 8:57 pm   

bul_ion napisał/a:
sama z czasem nauczysz się swojego ciała

"sam" dla sprostowania ;)

Dzięki za informację. Tak mi się właśnie wydawało.
O bóle stawów się nie obawiam. Są regularnie obciążane różnego rodzaju japońskimi narzędziami do cięcia ludzi :P Nauczyłem się o nie (stawy) dbać.
No to pozostaje mi jedynie brać kulę w łapy i ćwiczyć. ;-)

Odpowiedz do tematu