|
Bezpieczna granica wieku |
| Autor |
Wiadomość |
JOGi

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Wto Lis 11, 2008 11:01 pm Bezpieczna granica wieku
|
|
|
Podobny temat już był ale związany z fireshow i odnosił się do kwestii prawnych i występów. Tutaj chodzi mi o kwestie zdrowotne. Układ kostny człowieka kształtuje się przez dość długi czas a zauważyłem, że na forum co raz to młodsi ludzie piszą, że próbują swych sił w kontakcie. Póki co na treningówkach ale apetyt rośnie w miarę jedzenia(czy jakoś tak) i po pewnym czasie zaczną się przerzucać na akryle. Nawet jeżeli minie rok to u takiego szesnastolatka sfera "bios" nie będzie do końca rozwinięta. Nasuwa się jedno pytanie: kiedy?
Prosiłbym też żeby się wypowiedzieli ludzie obeznani z medycyną/ortopedią/rehabilitacją itp. |
_________________ Half dance, half juggling, half mime, half magic....I'm a contact juggler, not a mathematician. |
|
|
|
 |
boczas

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2008 11:12 pm
|
|
|
jak sobie szybko zaczniesz wybijac w kosciach balance pointy tym latwiej
a tak na serio to nie sadze zeby treningi kontaktu mogly miec jakies powazne konsekwencje zdrowotne. skad ten pomysl? |
_________________ indivisual |
|
|
|
 |
JOGi

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2008 11:16 pm
|
|
|
Czysta ciekawość. Jakby nie patrzeć kontakt trochę rypie stawy. U mnie trochę one strzelają ale jako, że się rozgrzewam to maleje mi to ale u takich nastków to już nie wiem. Za późno się zacząłem tym zajmować temu też chcę się dowiedzieć |
_________________ Half dance, half juggling, half mime, half magic....I'm a contact juggler, not a mathematician. |
|
|
|
 |
JohnyM
|
Wysłany: Sro Lis 12, 2008 5:32 pm
|
|
|
| Ja jak na razie żadnych uszczerbków na zdrowiu nie poczułem. |
|
|
|
 |
paFci0

|
Wysłany: Sro Lis 12, 2008 5:57 pm
|
|
|
Na bolące/strzelające/trzeszczące stawy jest lekarstwo. Zwie się glukozaminą. Znaleźć można chociażby w takich preparatach jak ArthroStop RAPID. Do kupienia w aptece bez recepty. 29zł/60tabletek.
Wiem, bo zażywam [niestety]. Pomagać, pomaga [na szczęście]. Więc nie jest to tak, że już nieodwracalnie sobie stawy porozwalasz. Ruchomość da radę przywrócić
Do tego zawsze można stosować dietę z dużą ilością żelatyny [galaretki, kiśle różnorakie, cięlecinka] i też pomaga.
Tyle ode mnie, mam nadzieję że pomogłem choć trochę rozwiać wątpliwości. |
_________________ The worst is still to come... |
|
|
|
 |
JOGi

|
Wysłany: Sro Lis 12, 2008 7:25 pm
|
|
|
| JohnyM napisał/a: | | Ja jak na razie żadnych uszczerbków na zdrowiu nie poczułem. |
Bo się krótko tym zajmujesz ale popracuj z akrylem rok wtedy zdasz relację jak to wpłynęło na Twoje zdrowie
Spoko, metody ewentualnego leczenia już jakieś są. Brakuje jeszcze objaw. |
|
|
|
 |
Kurczak
|
Wysłany: Sro Lis 12, 2008 7:58 pm
|
|
|
| "Strzykanie" stawów może by spowodowane starciem warstwy z chrząstki która jest na główce kości.Mialem to ostatnio na biologii. |
_________________ Circus rządzi, Circus radzi, Circus nigdy cię nie zdradzi |
|
|
|
 |
paFci0

|
Wysłany: Sro Lis 12, 2008 8:31 pm
|
|
|
Tak, to właśnie się dzieje przy intensywnym obciążaniu stawów i ich wyginaniu.
Czyli kontakt, poi, kij, kuglarstwo ogólnie. Nadgarstki siadają. Ale po to jest glukozamina, żeby się ta chrząstka zregenerowała. Proste. |
_________________ The worst is still to come... |
|
|
|
 |
Alo
.
|
Wysłany: Czw Lis 13, 2008 7:23 am
|
|
|
| Bez naprawdę dużych obciążeń i dużej szybkości nie ma się co obawiać o stawy. Sztuki walki mogą ćwiczyć nawet dzieci bez obawy o nadgarstki itd., więc tym bardziej mogą ćwiczyć żonglerkę. |
|
|
|
 |
Nikola
..

|
Wysłany: Pon Cze 20, 2011 10:42 am
|
|
|
Odświeżam temat, jestem podobnego zdania. Mam 14 lat, ćwiczę rok, akryl mam +- pół roku i na razie nie zauważyłam żadnych zmian idących w złą stronę. Wręcz przeciwnie - wzmocniły mi się ręce, poprawiła sprawność, refleks i koordynacja psychofizyczna. Nie jest więc tak źle, jak piszecie [u mnie - nie wiem jak inni]. Wydaje mi się, że jeszcze rozwijające się, nieskostniałe stawy mają większą elastyczność, przez co amortyzują obciążenia różnorakie. W wieku ok. 20 lat (ostateczny koniec wzrostu) stawy twardnieją. Wtedy trudniej jest uszkodzić je mechanicznie, ale za to dotkliwiej odczuwają obciążenia. Dlatego jestem myśli, że lepiej zacząć naukę w wieku nastoletnim, niż później, bo ciało przyzwyczai się i będzie rozwijało się poniekąd przystosowane do bycia żonglerowanym w okresie późniejszym. Czekam na rozważania mojego wywodu, pozdrawiam. |
_________________ Keep juggling! |
|
|
|
 |
Haku

Pomogła: 3 razy Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pon Cze 20, 2011 2:52 pm
|
|
|
| zalezy jeszcze od wielkości akryla. bo 80 to jeszcze nie tak duzo. jak robisz butterfly 100 to trzymanie palców prosto daje troche w kość |
|
|
|
 |
jar_pen
|
Wysłany: Pon Cze 20, 2011 4:27 pm
|
|
|
Ale setką o ile łatwiej wychodziły mi wszelkie zatrzymania na ciele albo toczenia przez ten ciężar. Po za tym osiemdziesiątka jest prawie dwa razy lżejsza co może być kluczowe bo masz zdecydowanie mniejsze obciążenia stawów. Spore znaczenie ma to czy też wykonujesz jakieś wyłapywanie w locie piłek na łokcie itp. które potrafią potłuc kości akrylem a co mi jakoś sill-ami nie robi różnicy.
| Nikola napisał/a: | | Dlatego jestem myśli, że lepiej zacząć naukę w wieku nastoletnim, niż później, bo ciało przyzwyczai się i będzie rozwijało się poniekąd przystosowane do bycia żonglerowanym w okresie późniejszym. |
Skombinuj sobie od razu czapeczkę lub coś innego dociskającego cały czas jeden punkt na głowie w celu ułatwienia utrzymania piłki na głowie coś jak w niektórych azjatyckich krajach gdzie zakładają kobietom takie sprężyny w celu przystosowania/wydłużenia szyi Wszystko należy dawkować w granicach rozsądku. |
_________________ "Dziękuję nie kręcę, żongluję" ^^ |
|
|
|
 |
|
|