|
Akryle - skąd zamawiać? |
| Autor |
Wiadomość |
Jontek
*

|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 7:58 pm Akryle - skąd zamawiać?
|
|
|
| W czasie poszukiwania sklepu z akrylami wpadłem na stronkę www.contactjuggler.com. Ceny w porównaniu do sklepów europejskich są bardzo kuszące, zważywszy głównie na przelicznik w $. Kasa niewielka, shipping to Poland jak byk, a nie spotkałem się jeszcze, by ktoś tu na forum o niej napomknął. Stronka ma prostą budowę, niewiele działów - dziwnie wygląda jak na sklep internetowy... Jest ktoś w stanie tę stronkę polecić, albo chociaż coś o niej więcej napisać? Dzięki z góry! |
|
|
|
 |
Helly

|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 8:23 pm
|
|
|
| dooobreee ;p ale jesli nawet setka kosztuje 52$, z czego 1$=~2,02zl to za akryl mamy ~104zl. Shipping ile by wyszedl? z 40zl? |
_________________ If I live, I will kill you. If I die, you are forgiven. Such is the rule of honor. |
|
|
|
 |
knt

|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 8:35 pm
|
|
|
Infinite Illusions działa już 20 lat. Najbardziej znany jest ze sprzedaży yoyec. Zamawiałem u nich kilka razy. Mają dobry kontakt z klientem. Odpowiadają na każde pytanie. Ostatnio zaczeli oznaczać paczki jako giftowe. Dzięki czemu nie wpada się na cło.
Przy zamawianiu z II kurs dolara wyjdze w okolicach 1$=2,2zł |
_________________ <<< Yoyoing.yoyo.pl # Yoyo.go.pl # Yo.4.pl >>> |
|
|
|
 |
Buble Gum

Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 8:59 pm
|
|
|
| Może topic w Bazarze i jakaś wspólna wysyłka :>? |
|
|
|
 |
Jontek
*

|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 9:14 pm
|
|
|
Mi tam chodzi głównie o mniejsze kulki do multiballa bo setkę na dube mają za 40$ tyle, ze currently out of stock przy większej ilości z kosztami przesyłki wychodzi i tak o wiele taniej niż z innych sklepów. Dzięki knt - dokładnie o to mi chodziło bo już kombinowałem jakby paczkę rozbić na kilka mniejszych, żeby szły osobno i spróbować tym sposobem cło ominąć, ale to skutecznie podniosłoby cenę wszystkiego :F |
|
|
|
 |
knt

|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 9:37 pm
|
|
|
A ile tych akryli ma być?
Paczka wysłana jako prezent i tak może zostać oclona jeśli celnikom coś się nie spodoba.
II czasami potrafią włożyć do paczki fakture z prawdziwymi cenami produktów. Jeśli celnicy otworzą taką paczke, yo będzie kiszka.
Sztuka polega na tym, żeby wartość paczki nie była ani za wysoka, ani za niska. Dokładnych wartości nie podam ponieważ nigdy nie zamawiałem akryli ze stanów. |
|
|
|
 |
Jontek
*

|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 9:56 pm
|
|
|
No jak zamawia się yoyo i celnik w prześwietlonej paczce coś takiego zobaczy to na 100% nie wpadnie, jaki to ma koszt z akrylami może być podobnie tyle że tam objętość większa... planowałem kupić 9 sztuk razem, z czego 1 setka :F O uszy mi się obiło, że powyżej 100$ wartości dowalają cło, ale czy poniżej na pewno nie dowalają to nie mam pojęcia... zresztą jakby w tym samym czasie szły 3 paczki do tego samego adresata i od tego samego nadawcy to tez celnikom mogłoby się wydać podejrzane... |
|
|
|
 |
Dathen
...

|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 10:18 pm
|
|
|
Najpierw się przywitam, jako że to mój pierwszy post. Więc witam
| Cytat: | | Shipping ile by wyszedl? z 40zl? |
Dowiadywałem się od pewnej osoby o cenę sprowadzenia ze stanów z innego sklepu (http://www.neonhusky.com/), to dostałem info, że byłby to koszt około 30$.
EDIT:Ale jakby było jakieś wspólne zamówienie, to chętnie bym się pisał. Zawsze to tańsze koszta przesyłki, nawet jeśli później przyjdzie porozsyłać to ludziom po kraju. |
_________________ Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
http://images34.fotosik.pl/84/b54851e69ec74f99.png |
| |
|
|
|
 |
bul_ion

|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 10:18 pm
|
|
|
Pozostaje pytanie jak z jakością tych kulek. Mają dział "standard acrylic" i "Ultra clear" a czego w drugim nic nie ma, a w pierwszym sa akryle oznaczone jako UC.
Jedna rzecz mi się tylko rzuciła w oczy - 3 cale to NIE jest 75mm! |
|
|
|
 |
Jontek
*

|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 10:22 pm
|
|
|
| bul_ion napisał/a: | | Pozostaje pytanie jak z jakością tych kulek. Mają dział "standard acrylic" i "Ultra clear" a czego w drugim nic nie ma, a w pierwszym sa akryle oznaczone jako UC. |
Też mnie to zastanowiło...
A co do kosztów wysyłki to wystarczy wklepać ile się sztuk chce do koszyka, potem 'change country' na Poland i otworzyć koszyk. O ile pamiętam to przy tym zestawie co chciałem wychodziło około 36$
A z tymi calami to chyba zlekka zaokrąglają 3 cale to w/g wikipedii 76,2mm więc różnica nie aż taka straszna |
|
|
|
 |
Dathen
...

|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 10:32 pm
|
|
|
W Neonhusky akryle 100mm są niestety tylko clear (UC są do 90mm). Cena to 45$. A jakość oceniona jest tak:
| Cytat: | | The best balls you can get. 100% acrylic with no coloration in the resin. Also known as water- or ultra-clear. |
| Cytat: | | Slight haziness or lack of clarity in the optical properties of the ball. Usually visible only upon extremely close inspection. No artifacts, bubbles, or other debris. |
|
_________________ Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
|
|
|
 |
knt

|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 10:39 pm
|
|
|
Ja bym się nie odważył zamówić 9 akryli w jednej paczce:)
Na II masz do wyboru różne opcje wysyłki. Jak chesz możesz zamówić paczke która dojdzie na następny dzień.
W prawie celnym chyba nie ma mowy o granicy stu dolarowej. To celnik podejmuje decyzje o ocleniu. |
|
|
|
 |
bul_ion

|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 10:42 pm
|
|
|
| Jontek napisał/a: | A z tymi calami to chyba zlekka zaokrąglają 3 cale to w/g wikipedii 76,2mm więc różnica nie aż taka straszna |
to wbrew pozorom może być ważne - nawet nie dlatego że 4 mm w łapie robią róznicę, lecz z powodu dopasowywania kolejnych kulek (gdyby np. kiedys Cię wzięło na kolorki) |
|
|
|
 |
JOGi

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 10:46 pm
|
|
|
Ja mam tylko jedną uwagę. Jak patrzycie na duże rozmiary nie przeliczajcie 4 cali jako 100mm bo 4" to są 102,5mm przy czym różnica w wadze wynosi ok. 40g co jest wyczuwalne. Tak samo jak 3,25 nie jest to 80mm a 82. |
_________________ Half dance, half juggling, half mime, half magic....I'm a contact juggler, not a mathematician. |
|
|
|
 |
Dathen
...

|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 11:07 pm
|
|
|
| Cytat: | | Ja mam tylko jedną uwagę. Jak patrzycie na duże rozmiary nie przeliczajcie 4 cali jako 100mm bo 4" to są 102,5mm przy czym różnica w wadze wynosi ok. 40g co jest wyczuwalne. |
Przy czym wydaje mi się, że większość sprzedawców nie zdaje sobie z tego sprawy i uważa to za nieistotny szczegół, więc nigdy nie można być pewnym |
|
|
|
 |
Jontek
*

|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 11:08 pm
|
|
|
| No o wadze nie pomyślałem - fakt. Hmm, czyli jedni produkują akryle w calach i przeliczają na mm a drudzy odwrotnie? Kupując z różnych źródeł dwie setki można dostać 102 i 100mm mimo tego że sprzedawcy opiszą je tak samo? bo na neonhuskim też podają 100mm jako 4" i taki opis to chyba standard w sklepach. |
|
|
|
 |
Dathen
...

|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 11:16 pm
|
|
|
A ja mam inne pytanie. Jak by wyglądało zamówienie takiej zbiorowej paczki? Wyznaczamy osobę do której wysyłane są pieniądze i ona zamawia, czy jak? Bo nigdy nie brałem udziału w takiej akcji.
Wiem, że sklep crazytoys.pl pomaga przy kupowaniu z zagranicznych sklepów, ale chyba nie sprowadzą nam akryli za 110 zł, kiedy sami mają takie w ofercie po 300 |
|
|
|
 |
JOGi

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Pon Cze 16, 2008 12:29 am
|
|
|
Jeżeli chodzi o te wagi przedmiotów to sprzedawcy podają właściwy tonaż. W takim dubie o ile się nie mylę jest rozmiar podany w calach a w opisie jest przy tym znak "=" i podany rozmiar w mm więc nie ma co się obawiać, że przyjdzie Wam setka i 4calówka. Sprzedawcy zdają sobie z tego sprawę tylko Wy musicie uważnie przeczytać ofertę i trochę się zastanowić nad tym. Z tymi paczkami to różnie bywa. Szef mojego znajomego z USA słał do Polski maszyny o wartości 5cio liczbowej jak frezarki, przycinarki, różnego rodzaju piły i przez jakiś rok czasu przysyłania tych rzeczy wszystko było oki do momentu aż jedna paczka przeszła przez łapy celników. Co mu oclili? Deskę surfingową.
Dathen, tak. Jedna osoba kompetentna i godna zaufania bierze na siebie odpowiedzialność złożenia zamówienia i zebrania kasy od chętnych. Obliczane są koszty, ile każdy musi wyrzucić na stół i później ta osoba wysyła rzeczy po ludziach. |
_________________ Half dance, half juggling, half mime, half magic....I'm a contact juggler, not a mathematician. |
|
|
|
 |
Jontek
*

|
Wysłany: Pon Cze 16, 2008 12:55 am
|
|
|
| O, a z passepasse.com ktoś zamawiał akryle? Razem do kupy wychodzi trochę drożej, ale z UE ryzyko narzucenia cła odpada (prawda?), no i jak z jakością tych kulek, bo na zdjęciach są jakieś takie brudne :F i przy niektórych zaznaczonych jako premium jest opis, że to standard więc podobny problem jak na cj.com (domyślam się, że to odpowiedniki clear i ultra clear...?) |
| |
|
|
|
 |
dzielny

|
Wysłany: Pon Cze 16, 2008 3:10 am
|
|
|
ja mam 8 sztuk 75 mm po 120 za sztuke jak ktos chce nowki nie smigane ultra clear |
_________________ Nie ma za trudnych trików, są tylko takie którym poświęca się za mało czasu.
www.dzielny.pl |
|
|
|
 |
|
|