|
Zasmiecanie forum. |
| Autor |
Wiadomość |
Buble Gum

Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: Sob Lut 14, 2009 11:22 pm Zasmiecanie forum.
|
|
|
Są dwie najważniejsze i najczęstsze przyczyny zaśmiecania forum. Pierwsza, nowi użytkownicy tworzą masę głupawych tematów w celu zaistnienia na forum chociażby przez dużą liczbę postów. Drugą jest to ze często gdy czegoś nie wiedzą, nie znajdując tego, bądź nie szukając, dublują stary temat.
Czy jest jakieś lekarstwo na te wrzody na zdrowym ciele naszego forum?
Jest. Usuńmy licznik postów. Jeżeli juz jakieś narzędzie do szufladkowania użytkowników jest potrzebne to niech ta będą np. punkty za mądre wypowiedzi a za złe antypunkty.
Na pewno znacie jakieś ciekawe sposoby.
Jeśli chodzi o druga przyczynę. Częściowo moglibyśmy ten problem rozwiązać wpisując tagi w każdym poście otwierającym nowy temat.
Np. Powiedzmy ze widziałem na youtube fajny żonglerski filmik w którym ktoś rzuca zza pleców. Nie wiem jak ta technika się nazywa, wiec co mam wpisać w szukajke? backcrossy? skąd mam wiedzieć ze są to backcrossy skoro pierwszy raz to widzę? Natomiast gdy w temacie o backcrossach były by pewne słowa kluczowe jak: rzuty zza pleców, przez plecy i tp. Miałbym ułatwione zadanie. |
|
|
|
 |
GreeeG

Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: Sob Lut 14, 2009 11:40 pm
|
|
|
jestem za tym by zlikwidowac licznik postów...
dodac by było widoczne o ostrzeżeniach przy postach a nie jak się wejdzie tylko na profil... a nawet bym proponował o dawanie "plusów" i "minusów"... i masz taki wskaznik i mysle ze to było by dobre... moze wtedy zmalała ilosc postów pisana dziennie ale obawiam się ze np dział flower/devil stick by umarł ze tak powiem... |
_________________ Trudno Zrobić Dobre Show... Ale Jeszcze Trudniej Je Wymyślić |
|
|
|
 |
Merdion

|
Wysłany: Sob Lut 14, 2009 11:42 pm
|
|
|
| Buble Gum napisał/a: | | Jeśli chodzi o druga przyczynę. Częściowo moglibyśmy ten problem rozwiązać wpisując tagi w każdym poście otwierającym nowy temat |
jak dla mnie klawe rozwiązanie
. Najlepiej jeszcze na stronie głównej na środku pod bannerem zrobić czcionką 20ką button "Szukaj" A tak na poważnie.. po prostu go bardziej uwidocznić. |
|
|
|
 |
T.K

|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 12:23 am
|
|
|
| Buble Gum napisał/a: | | będą np. punkty za mądre wypowiedzi a za złe antypunkty. |
...i kto będzie weryfikował, czy dany post jest dobry, czy nie? To by wymagało czytania przez moderatorów wszystkich pojawiających się postów, a szczerze wątpię, żeby komuś się chciało.
Poza tym, takie rozwiązanie też będzie rodzajem szufladkowania, też będzie podziałem - na sprawdzających i tych co są sprawdzani. Kolejny problem - kto ich wyznaczy, na jakiej podstawie i co będzie, jeśli inni użytkownicy się na to np. nie zgodzą? (tak czysto hipotetycznie)
Mnie ten pomysł nie przypadł do gustu. Uważam, że na innych forach jest znacznie gorzej (jeśli chodzi o zaśmiecanie), więc nie ma na co narzekać... |
_________________ FAST FOOD |
|
|
|
 |
Tintale

|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 12:42 am
|
|
|
A co to sa tagi?
Mi się wydaje, że ostatnio jest tak spokojnie na tym forum, że moderatorzy mają aż za łatwo . Zaśmiecanie jest, ale małe, jak napisała Fast Food. Czy naprawdę to aż tak przeszkadza? Mi raczej nie - po prostu jak widzę, że coś jest niewarte przeczytania, to zamykam kartę albo w ogóle w nią nie wchodzę.
Pytanie do moderatorów: czy praca przy usuwaniu spamu na tym forum jest ciężka?
A moja propozycja, to zrobić takie coś, że jak się wejdzie do "Zobacz posty nieprzeczytane" i tam jest lista tematów, to żeby przy najechaniu na nazwę, pokazywało się okienko z fragmentem pierwszego i ostatniego posta. Wtedy ludzie wiedzieliby szybciej co czytać a co nie. Ale to raczej nie zmniejszy ilości spamu, jedynie ułatwi się w nim orientować. |
_________________ Let the sun beat down upon my face, stars to fill my dream... |
|
|
|
 |
Biale_konie
******** frasobliwy wymiatacz

|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 1:16 am
|
|
|
| Tintale napisał/a: |
Pytanie do moderatorów: czy praca przy usuwaniu spamu na tym forum jest ciężka?
|
Raczej nie, wiecej jest tlumaczenia i odsylania do istniejachy tematow, |
_________________ VivaAjatollachAllachAhbar gg5354535 880-537_040
NIE POMAGA |
|
|
|
 |
GreeeG

|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 7:01 am
|
|
|
Biale_konie, wiec jak z tym jest najwiekszy problem to moze jednak warto cos zrobic z wielkoscia i moze tez iloscia odnosników do szukaj albo moze jak chcesz załozyc nowy temat to uzytkownik dostaje pierw pare tytan typu:
1. Czy nie znalazłes takiego tematu juz na forum?
2. Jestes pewien ze nie chcesz skorzystac z wyszukiwarki na forum?
3. Czy ten temat jest taki wazny zeby o nim napisac?
4. Wiesz ze nie lubimy tu spamerów
5. Ptram ostatni raz naprawde chcesz wykonac to polecenie?
no i do kazdego pytania sa 3 odpowiedzi (Tak/Nie/Szukaj) |
_________________ Trudno Zrobić Dobre Show... Ale Jeszcze Trudniej Je Wymyślić |
|
|
|
 |
Grace
******** przyjaciel
Zaproszone osoby: 75
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 8:32 am
|
|
|
i dlatego taki wielki nacisk stawiamy na pisanie FAQ i innych pomocnyc artów.
teraz tylko wymyslic jak zmoblizowac luda do czytania tego. |
_________________ REKLAMA >> sprzedam PoweriSer - nowe, FV, gwarancja<< Koniec reklamy
konwencja to umowa, spotkanie to KONWENT |
|
|
|
 |
JohnyM
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 8:53 am
|
|
|
| Tagi byłyby dobrym rozwiązaniem: co z tego, że coś było w temacie X jak on nosi nazwę "Początkujący potrzebuje pomocy!" lub "Niesamowite!" itp? |
|
|
|
 |
GreeeG

|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 9:29 am
|
|
|
| Grace, zacheta Hymmm mysle ze dorzucanie linków do pokrewnych filmików no i fotek... a znowu fotki zasmiecały/obciazały by bardziej serwer niz troche "bzdetnych" postów... tak zle i tak nie dobrze... |
|
|
|
 |
Tequila

|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 9:49 am
|
|
|
To jak już jesteśmy przy nabijaniu postów to i ja się wypowiem (haaaa jest okazja, to trzeba:P) chociaż się powtórzę
1. Udoskonalenie opcji "szukaj" było by dobrym rozwiązaniem, pod warunkiem, że chociaż połowa użytkowników wiedziała by, że ona istnieje.
2. Tagi też są pomocne, ale nie mniej niż kurs ich stosowania. Już widzę tematy obtagowane: ogień problem
3. Plusy i minusy mogły by być na zasadzie, że prawo oceny danego posta ma każdy. Pytanie: po co? Czy naprawdę aż tak widać spamerski pęd ku nabijaniu licznika?
4. Głupie posty: nie wiem jak Was, ale mnie bawią:) |
_________________ Nie jestem taka zła, jak ludzie myślą. Jestem czuła, wrażliwa. Mam serce pięciolatki.
Trzymam je w lodówce. |
|
|
|
 |
Cyrik

|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 11:54 am
|
|
|
dla mnie ok - co do nadawania plusów i minusów byłaby to rola pewnie dla modów - ja i tak czytam prawie wszystkie posty na tym forum (poza regionalnymi) z racji tego ,że albo gdzieś jestem modem albo "być może" ciekawy temat albo " znowu ten spam trza zgłosić"
podejrzewam ,że pozostali modkowie mają podobnie ( jeśli mają chwilę wolnego czasu )
Ostatnio jest całkiem sporo pracy (przynajmniej dla mnie) także na jej brak nie narzekam. |
_________________ internet potwierdzeniem tezy einsteina|||||Nigdy nie przestanie zadziwiać mnie jak bardzo ludzie lubią kicz. |
|
|
|
 |
Tintale

|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 12:05 pm
|
|
|
o co chodzi z tymi tagami?? Jak to działa? Wytłumaczy mi ktoś? |
_________________ Let the sun beat down upon my face, stars to fill my dream... |
|
|
|
 |
Kotu

|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 12:17 pm
|
|
|
| Tagi są to słowa kluczowe. Jeśli otagujesz temat "poi ogień fireshow" to jeśli ktoś w wyszukiwarkę wpisze którekolwiek z tych słów ma większe szanse na znalezienie tego właśnie tematu. |
_________________ www.JugglingCat.pl - nowe miejsce w sieci, w którym pogłębisz swoje pasje związane z kuglarstwem, fireshow oraz żonglerką! |
|
|
|
 |
BananUst
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 1:50 pm
|
|
|
Dla przykładu pokażę forum,gdzie tagi działają:
http://peb.pl/wolne-oprogramowanie/
Tagi są na dole,pod tematami.
Nie gniewajcie się,wziąłem pierwszą lepszą z brzegu stronkę.Plus tam jest jeszcze ciekawy pomysł odnośników do tematów podobnych:
http://peb.pl/wolne-oprog...ojekty-cad.html
pod postem znajduje się odnośnik do tematów podobnych.
I z tego co widzę,to rozwiązanie sprawuje się tam całkiem dobrze.
Sorki za kryptoreklamę,ale chciałem pokazać jak funkcjonują tagi,a tamto forum jest jedynym mi znanym. |
_________________ Hardcorowy firedancer spod kibla |
|
|
|
 |
T.K

|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 2:19 pm
|
|
|
| pomysł z tagami nie jest zły... czy to działałoby na zasadzie takiej jak filmy na youtube, gdzie pokrewne tematycznie produkcje są wyświetlane w okienku obok (tyle, że tu byłyby linki do tematów)? |
|
|
|
 |
harpad

|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 2:29 pm
|
|
|
Wedlug mnie beznadziejny pomysl. Po 1. jaki post wedlug was nadaje się na "plus" a jaki na "minus"? Dla jednego post to spam dla drugiego uzyteczna informacja. Juz widze te klotnie na forum "dlaczego dales mi minus, a nie plus" Nie mowiac juz o zakladanych tematach w tej sprawie. Po 2 nie wystarczy wam opcja "pomógł" niz cyferki na liczniku. Mnie bardziej satysfakcjonuje liczba postow, ktore faktycznie pomogly. Co do nabijaczy - nie boje się przyznac, ze na poczatku tez staralem się miec jak najwiecej postow, ale staralem wybierac faktycznie ciekawe dla mnie tematy a nie pierwszy lepszy.Pozatym to mija przy 30-50 poscie.
Popatrzcie na temat "Czego najbardziej potrzebujesz po pokazie ?" Dwie ostatnie wypowiedzi -
Zamiast kombinowac z kasowaniem licznika i ocenianiem postow proponuje rozdawac wiecej warnow. Po cos one sa, prawda? |
|
|
|
 |
Buble Gum

Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 4:46 pm
|
|
|
| Pisząc o przyznawaniu plusów i minusów mialem na myśli że nie bedzie to opcja zarezerwowana tylko dla modów,ale dla kazdego uzytkownika, tylko wtedy to ma sens. |
|
|
|
 |
T.K

|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 5:41 pm
|
|
|
| Buble Gum napisał/a: | | bedzie to opcja zarezerwowana tylko dla modów,ale dla kazdego uzytkownika, tylko wtedy to ma sens. |
Jeśli wedle własnej woli, bez konieczności uzasadniania swoich wyborów będziemy mogli oceniać pozostałych użytkowników, to tak jak harpad powiedział, może to doprowadzić do licznych sporów na temat słuszności naszych osądów. Wiadomo, że każdy z nas ocenia w sposób subiektywny, według własnego systemu co może być przyczyną niejako "niesprawiedliwych" werdyktów, a co się z tym wiąże, żalu i pretensji. Niektórzy mogą zacząć działać według zasady "nie lubię Cię, więc dostaniesz minusa" nie bacząc na treść postów ocenionej osoby[no bo kto im zabroni?]. Z tego powodu może się bardzo nieciekawie podziać... Więc (jakby to nie zabrzmiało ) apeluję o przemyślenie sprawy postów i pozostawienie obecnego stanu rzeczy
A tak z ciekawości, ten pomysł z plusami i minusami jest w użyciu na jakimkolwiek innym forum?
p.s. Ja jestem za wprowadzeniem ograniczenia ilości czasu spędzanego na forum - wtedy zamiast dyskusji na tematy bardziej lub mniej pokrewne kuglarstwu, moglibyśmy doskonalić praktykę ;p |
|
|
|
 |
harpad

|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 7:06 pm
|
|
|
| ograniczony czas ? hehe no to sobie forum nie poczytam. przewaznie mam wlaczona przynajmniej jedna zakladke w operze z forum. Opera zminimalizowana - czas się nalicza ;P wieczorem juz nic czasu mi nie zostanie |
|
|
|
 |
|
|