Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
JuggleStay

Czy uwazasz ze JuggleStay tu na forum to dobry pomysl
Tak
88%
 88%  [ 47 ]
Nie (to glupie)
7%
 7%  [ 4 ]
Nie (nie bardzo moglbym uzywac)
3%
 3%  [ 2 ]
Głosowań: 53
Wszystkich Głosów: 53

Autor Wiadomość
Vujin 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 4:56 pm   

Zresztą można wprowadzić zasadę komentarzy. Zarówno osoba nocująca, jak i udostępniająca nocleg będzie zobowiązana do krótkiego komentarza. W ten sposób będzie wiadomo, że ktoś jest bardziej lub mnie wiarygodny. Podobna zasada obowiązuje na HC.

tulexx 

Wysłany: Sob Cze 20, 2009 5:21 pm   

To jest niby oczywisty pomysl, ale i tak nie wiem czy bym o tym pomyslal. Pewnie tak.

I to dobre jest, jak ktos ma jakies pomysly, to niech napisze.

owca 
odrobina kajowatości

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 9:08 pm   

jestem ZA przez duże "Z" oraz duże "A"!
przez najbliższy rok mogę gościć w Limassol kogo popadnie - dobry ze mnie człek :D

co do szczególnego serwisu - nie wiem, czy Bas nie zechciałby tego podpiąć pod regionalne... osobiście uważam, że w regionalnych wszystko by się pogubiło i odpowiedzi na poszukiwane zakwaterowanie mogłyby być spóźnione...
w sumie dużo jest do obmyślenia, jak to sensownie zorganizować... jeśli każdy chciałby się wpisać do jakiejś listy, to moglibyśmy mieć nagle 579 chętnych i odnalezienie wśród nich akurat takiej lokalizacji, która nas interesuje mogłoby zająć trochę czasu...
osobna mapa?
wyszukiwarka?
osobna opcja w profilu i zmodyfikowanie istniejącej wyszukiwarki?

mój status

Rhalf 
.:Rusałki:.

Wysłany: Sob Cze 20, 2009 9:25 pm   

Tego bym się, owcze nie obawiał. Wg mnie wręcz przeciwnie - powiniśmy w 90% naszych pomysłów zadbać o dobrą "marchewkę", żeby ludzie korzystali z tej opcji i żeby juggle stay ruszyło, a nie podumarło tak jak na ijdb.

mój status

Vujin 

Wysłany: Sob Cze 20, 2009 10:27 pm   

Osobiście uważam, że sama informacja pisemna to trochę mało. Każdy wie gdzie jest Warszawa, Kraków, czy Kielce ;P, ale przychodzi nam często podróżować w zupełnie nieznane strony. Wtedy wiedza, że w miejscowości Stare Rumianki jest ktoś, kto zaoferuje nam nocleg, będzie bezcenna. Tylko wiedza, wiedzą, a jeszcze trzeba umieć umiejscowić to na mapie. Dlatego mapa+indeks miejscowości powinny wystarczyć w takich poszukiwaniach.
Wiem, że to tylko dodatkowa praca dla koderów, ale przynajmniej wdzięczna ;-)
Takie jest moje zdanie w tej kwestii.

bas 

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 12:44 pm   

Myślę o aplikacji promowanej na forum i w portalu kuglarskim do której fajnie jak by mieli dostęp zarejestrowani użytkownicy forum. Tak dlatego, że są oni w miare identyfikowalni i weryfikowalni niż oddzielne loginy.
Zastanawiam się jakie informacje powinny pojawić się w formularzu zgłoszenia a jakie są niezbędne do dokonania zapisu.
Z kodowania na pewno bym potrzebował pomocy w utrzymaniu identyfikatora sesji (bo z tym sobie nie radze) - chodzi o to by nie trzeba było się oddzielnie logować do systemu tak jak np jest ze sklepem.

tulexx 

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 1:40 pm   

Kurde!!! Napisalem caly elaborat na ten temat, ale mi wylaczylo komputer :-( A bylo to takie madre i pozyteczne. Kurde, bede musial to napisac znowu po powrocie do domu.

[ Dodano: Pon Cze 22, 2009 4:39 pm ]
Ok, wrocilem do domu a wiec jazda.

bas napisał/a:
Myślę o aplikacji promowanej na forum i w portalu kuglarskim do której fajnie jak by mieli dostęp zarejestrowani użytkownicy forum. Tak dlatego, że są oni w miare identyfikowalni i weryfikowalni niż oddzielne loginy.

Zgadzam się z Toba Bas tutaj, i mysle ze w tym miejscu nie ma dyskusji bo inaczej by bylo bez sensu.

Co do zglaszania się. Uwazam, ze zgloszenia do JuggleStay'a nie powinny byc automatycznie akceptowane przez komputer. Mysle ze powinno kazde zgloszenie byc rozpatrywane przez moda jakiegos. W ten sposob jest duzo wieksza kontrola nad tym kto się zapisuje, i nie bedzie sytuacji ze jakis gnojek bedzie mial ludzi dane. Ja wiem ze modzi maja malo czasu, i jak to Biale Konie napisal, ekipa się wykrusza (?) dlatego moge zaproponowac swoja kandydature na moda odpowiedzialnego za JuggleStay. Ale decyzja zalezy od Ciebie Bas. Na CS maja cos takiego jak levele zarejestrowania z tego co patrzylem. I jak się zaplaci jakas sume pieniedzy, to mozesz potwierdzic kim jestes. Nie uwazam zeby placenie bylo dobrym pomyslem tutaj, wiec po prostu mozna potwierdzic tozsamosc profilem NK, FB, lub napisac jakas wiarygodna historie czemu nie masz takowego, i kim jestes :-) . Na przyklad ktos moze za ciebie poswiadczyc. I oczywiscie osoby ktore wszyscy znaja takich duzych staran w celu potwierdzenia swojej tozsamosci nie beda musieli robic...

Sam formularz uwazam ze powinien zawierac imię, nazwisko i adres czlowieka. Beda one widoczne tylko dla zarejstowanych w aplikacji, wiec przypadkowy przechodzien nie bedzie mogl tych danych zobaczyc. Adres bylby zaznaczony na podobnej mapce jaka jest juz na forum, tylko ze ta bylaby specjalnie dla aplikacji. W ten sposob czlowiek szukajacy noclegu moglby zobaczyc gdzie jest jakis Szczebrzeszyn, i blisko jakiego wiekszego miasta jest. Takze, moglby zobaczyc czy jakas ulica Kosciuszki w Warszawie nie jest na drugim koncu miasta od urzedu do ktorego powiedzmy musi isc.

Oprocz tego w formularzu mysle ze powinno się tiknac czy mozesz aktualnie przyjmowac ludzi, czy nie. Poniewaz oczywiscie moze się zdarzyc ze ktos nie ma mozliwosci w danym momencie przyjac kogos do domu, ale chce się zarejestrowac. Tylko to jest dla sytuacji przejsciowych, poniewaz nie chce(my) zeby się rejestrowali ludzie ktorzy tylko jezdza i mieszkaja (na ten przyklad ja, bede mogl ludzi przyjmowac dopiero za rok).

I byloby tez pole w ktorym moglbys napisac cos o tym co udostepniasz (kanape/kawalek podlogi/balkon...), i czego oczekujesz od przyjezdnych (na przyklad zeby z toba popasowali albo pomachali albo pojezdzili na monocyklu :-D ). A takze jak dlugo moga ludzie zostac.

To sa moje propozycje. Jak najbardziej je oceniajcie, zgadzajcie, nie zgadzajcie czy rozbudowujcie.

I takze proponuje wymyslic nazwe dla ludzi tak podrozujacych, tak jak na CS sa couch serferzy, to my miejmy cos oryginalnego.

Exhibicjonista 

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 5:44 pm   

tulexx napisał/a:
mozna potwierdzic tozsamosc profilem NK, FB, lub napisac jakas wiarygodna historie czemu nie masz takowego

To ja się mam komuś tłumaczyć dlaczego nie mam Naszej-klasy?
No sorry...
Po co jakieś potwierdzenia tożsamości... jejku... Moim zdaniem na takim formularzu powinna się znaleźć nick z forum, numer telefonu komórkowego, email,ewentualnie imię i nazwisko... dokładny adres osoba posiadająca schronienie i dach nad głową do użyczenia będzie mogła przesłać go osobie zainteresowanej...
To powinna być jakaś prosta aplikacja, a nie jakiś zaawansowany skrypt który jeszcze sprawdza czy danego dnia miejsce jest zajęte...
Mapkę jak najbardziej popieram...:)

owca 
odrobina kajowatości

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 6:27 pm   

im prostsze, tym lepsze...
nick, telefon, adres z grubsza (wolałbym uniknąć sytuacji, że odbieram telefon i słyszę "hej, podobno oferujesz nocleg, jest nas ośmioro i stoimy pod twoimi drzwiami"...), szczegóły można dogadywać przez tel, mail, pw... do tego zaznaczenie na mapce, info ile osób można gościć, jaki czas i w jakich warunkach, co można zaoferować (kąpiel, wyżywienie, zwiedzanie, czochranie psa, passing, yerbing, bierki...)
dodatkowo jako rodzaj weryfikacji system komentarzy i/lub ocen - warto, nie warto...
trzeba czegoś więcej?

mój status

bas 

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 9:09 pm   

Ok czyli na razie mamy
Informacje (lokalizacja mniej lub bardziej dokładna (np w formie bąbli na mapie). Wymagane pole to jakiś kontakt mail albo telefon

Proces zamawiania:
wybieram na mapie interesujące miejsce, oglądam opis, kontaktuje się z oferentem, dostaje potwierdzenie, jadę, nocuję, wracam, komentuję lub nie.

Czy ktoś ma pomysł jak coś takie napisać czy mam sam to zrobić?

Yameso 
taki se wymiatacz :P

Zaproszone osoby: 32
Wysłany: Pon Cze 22, 2009 10:30 pm   

owca napisał/a:
nick, telefon, adres z grubsza (wolałbym uniknąć sytuacji, że odbieram telefon i słyszę "hej, podobno oferujesz nocleg, jest nas ośmioro i stoimy pod twoimi drzwiami"...),

Właśnie to miałem pisac ;) Jak dla mnie wystarczy że na mapie będzie widoczny nick osoby w jakimś mieście/miejscowości i np zielone kółeczko (jeśli mogę przyjmowac osoby) lub czerwone kółeczko (kiedy opcja jest niedostępna bo akurat wyjechałem do babci w odwiedziny :P ).

Po kliknięciu w nick pojawiły by się informacje bardziej szczegółowe tj informacje od oferenta (czym się zajmuje, ile ma miejsca i kogo/ile może przyjąc) i o oferencie (komentarze na jego temat, może także licznik dni - ile czasu jest już na forum), oraz formularz do wysyłania pw i wiadomości email (przez system tak jak na kuglarstwie, zapobiega to spamerstwu ;) ) Można od razu założyc że taki formularz miałby od razu pola do uzupełnienia ze standartowymi oczekiwanymi informacjami:

- ilośc osób
- termin/ilośc dni
- czym się zajmuje
- dane kontaktowe

Umawianie się następowałoby poza systemem.

Co do weryfikacji... Może system wysyłałby smsa na numer telefonu z kodem weryfikacyjnym? Ostatnio jest to co raz popularniejsze, może mogłoby wykorzystywac darmową bramkę lub wysyłac za 1,22 (z VAT:P) czyli tą podstawową stawkę ;) Nie jest to wydatek, a jest pewniejsze niż email. Z tym że z kolei system nie sprawdzałby się do końca chyba jeśli chodzi o za granicę :/ Ale można jeszcze pomyslec nad takim rozwiązaniem

Vujin 

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 11:16 pm   

Cytat:
Co do weryfikacji... Może system wysyłałby smsa na numer telefonu z kodem weryfikacyjnym? Ostatnio jest to co raz popularniejsze, może mogłoby wykorzystywac darmową bramkę lub wysyłac za 1,22 (z VAT:P) czyli tą podstawową stawkę ;) Nie jest to wydatek, a jest pewniejsze niż email. Z tym że z kolei system nie sprawdzałby się do końca chyba jeśli chodzi o za granicę :/ Ale można jeszcze pomyslec nad takim rozwiązaniem

Nie nie powiem... Ciekawe. Chociaż jak dla mnie, to za dużo zabawy. Bez takiego systemu, lekko komplikującego życie, można się równie dobrze obejść.

tulexx 

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 11:57 pm   

Ja wlasnie mialem na mysli zeby byla weryfikacja, ale zeby nie trzeba bylo w zaden sposob za to placic. Ale moze i rzeczywiscie nie ma to sensu

owca 
odrobina kajowatości

Wysłany: Wto Cze 23, 2009 2:05 am   

opcja z dostępnościa/niedostępnością nie ma sensu - nikt nie będzie pamiętał o tym, że przy każdym wyjeździe do babci powinien zmienić swój status...
najważniejsze info jest takie, że ktoś mieszka w danym mieście i ma chęć gościć u siebie jakiegoś luda - resztę można dogadać poza systemem, w tym również zawiera się określenie terminów i dostępności spanka...

mój status

Merdion 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 8:49 am   

wymienione na początku tematu couchsurfing i hospitalityclub są skomplikowane. Nie ma co tak bardzo tego rozbudowywać.
Myślę, że większość dobrych pomysłów już tu padła. A żeby uniknąć sytuacji o której wspomniał owca:
owca napisał/a:
wolałbym uniknąć sytuacji, że odbieram telefon i słyszę "hej, podobno oferujesz nocleg, jest nas ośmioro i stoimy pod twoimi drzwiami"

powinno się wprowadzić uwagę typu: pytania o nocleg proszę zadawać z tygodniowym wyprzedzeniem. Myślę, że jak ktoś będzie planował nocleg gdzieś na drugim końcu kraju/świata to będzie o tym myślał już wcześniej.
Dane adresowe w profilu? Po co? Te przekazujemy po kontakcie PW albo telefonicznym. Jeśli masz już zgodzić się na przenocowanie kogoś, to wtedy nie będzie takiej sytuacji, że ktoś zwali się z bagażami pod Twoimi drzwiami bez Twojej wiedzy :D
Myślę też, że w profilu powinna być szczegółowa informacja na temat samego noclegu (na przykładzie couchsurfing): ile miejsc gwarantujemy, jaki jest stan tych miejsc (podłoga, łóżko, oddzielny pokój), na ile nocy możemy kogoś przyjąć, może adnotacje o paleniu/niepaleniu, zwierzętach... Wtedy, zanim ktoś napisze PW, będzie miał już jakieś rozeznanie.

Grace 
przyjaciel

Zaproszone osoby: 75
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 10:35 am   

podawanie adresu to głupota, niektórzy też nie podają telefonu do wiadomości publicznej.
poza tym jest to łamanie prawa o przetwarzaniu danych osobowych, w szczególności, że można oferowac komuś nocleg, ale nie chcieć podawać dokładnych swoich danych publicznie (więcej niż miasto i np. dzielnica).

zabawy z weryfikacją, doprowadzą do tego, że się ludziom nie będzie chciało w to bawić.
W efekcie wróci forma "jadę do x miasta, ma ktoś nocleg?" w regionalnych.

Ponadto, można po prostu nie chcieć oferować wszystkim noclegu.

Proponuję formę, podawania miasta, opcjonalnie ilości miejsca, a reszta info, już zalezy od osoby, która to podaje.
Jeśli chce, podaje telefon, jesli nie, to musi się zaoferować do regularnego sprawdzania maila lub bycia na jakimś komunikatorze i podawać dalsze dane po dogadaniu.

mój status

Biale_konie 
frasobliwy wymiatacz

Wysłany: Sro Cze 24, 2009 12:11 am   

Cos takiego juz od dawna istnieje :)

Jestem pewien, ze do pewnych osob z forum
po wczesniejszej zapowiedzi moglby się spokojnie udac.
podobnie i inni..

;-)

mój status

tulexx 

Wysłany: Sro Cze 24, 2009 12:26 am   

Ale nie jest to sformalizowane, i nie kazdy o tym wie. I nie widac tego wizualnie.

Vujin 

Wysłany: Wto Cze 30, 2009 5:02 pm   

Biale_konie napisał/a:
Cos takiego juz od dawna istnieje :)

Pewnie, że istnieje, ale teraz może być bardziej dostępne i co ważne skatalogowane.
Czekam z niecierpliowścią na jakieś info z prac prowadzonych nad tym projektem, pod którym podpisuję się wszystkimi członkami mojego ciała. ;-)

Odpowiedz do tematu