Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Cło - pytanie
Autor Wiadomość
martynka69 

Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 6:47 pm   Cło - pytanie

Cześć sprowadziłam na firmę towar z USA. Poszło przez Pocztę Polską i zapłaciłam VAT. Dostałam na poczcie taka malutką karteczkę tylko. Czy to wystarczy do odliczenia? Widziałam, że kobieta miała jakąś większą kartkę tam ale nie dała mi jej.
Pozdrawiam

Kotu 

Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 10:22 pm   

Co to znaczy "mała karteczka"? Co na niej jest napisane? Trochę konkretów.

Tak czy siak ogólna zasada jest taka, że powinieneś dostać fakturę zagraniczną (bez VAT) i wystawić samemu fakturę wewnętrzną na taka sama kwotę doliczając do tego kwotę VAT. Dzięki temu wiesz ile VATu zapłacić fiskusowi i później móc odliczyć.

haosone 

Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 3:38 am   

O malych karteczkach bylo na bank w FAQ urzedu skarbowego...

martyna69
Gość
Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 9:17 am   Cło - pytanie

karteczka wygląda tak:

http://i.imgur.com/jxjl3.jpg

pytanie czy na jej podstawie odliczę sobie vat?
bo cło wynosiło 0%

martyna69
Gość
Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 9:18 am   

[quote="haosone"]O malych karteczkach bylo na bank w FAQ urzedu skarbowego...[/quote]

takie wypowiedzi mi nie pomogą.

a fakturę zagraniczną mam.

FedEx zawsze mi wystawiał fakturę za VAT i usługi a tu takie coś tylko :/

haosone 

Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 11:03 am   

bo to forum kuglarskie a nie ekonomiczno prawne?

a moją ironie należy rozumieć w najprostszy sposób który jest rozwiązaniem tego problemu... mianowicie:

IDZIEMY DO ODPOWIEDNIEGO ORGANU PAŃSTWOWEGO I PYTAMY KOMPETENTNĄ OSOBĘ KTÓRA UDZIELA NAM ODPOWIEDZI można też pewnie zadzwonić...

a nie zadajemy szczątkowe pytania i czekamy na odpowiedzi bazujące na domysłach ponieważ dajesz za mało informacji... ewentualnie zadajemy to pytanie na forum ekonomiczno prawnym gdzie ludzie się na tym znają, a nie liczymy na łud szczęścia, że może ktoś tu ma firmę i też dostał TAKĄ KARTECZKĘ...

co więcej... jaki to ma związek z kuglarstwem? bo nawet jeśli zamawiałaś sprzęt związany z tą tematyka to dla mnie żaden...

Odpowiedz do tematu