|
Cło - pytanie |
| Autor |
Wiadomość |
martynka69
|
Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 6:47 pm Cło - pytanie
|
|
|
Cześć sprowadziłam na firmę towar z USA. Poszło przez Pocztę Polską i zapłaciłam VAT. Dostałam na poczcie taka malutką karteczkę tylko. Czy to wystarczy do odliczenia? Widziałam, że kobieta miała jakąś większą kartkę tam ale nie dała mi jej.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Kotu

|
Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 10:22 pm
|
|
|
Co to znaczy "mała karteczka"? Co na niej jest napisane? Trochę konkretów.
Tak czy siak ogólna zasada jest taka, że powinieneś dostać fakturę zagraniczną (bez VAT) i wystawić samemu fakturę wewnętrzną na taka sama kwotę doliczając do tego kwotę VAT. Dzięki temu wiesz ile VATu zapłacić fiskusowi i później móc odliczyć. |
_________________ www.JugglingCat.pl - nowe miejsce w sieci, w którym pogłębisz swoje pasje związane z kuglarstwem, fireshow oraz żonglerką! |
|
|
|
 |
haosone

|
Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 3:38 am
|
|
|
| O malych karteczkach bylo na bank w FAQ urzedu skarbowego... |
_________________ I am chaos... haosone... everything arised from me... but I myself am nothing... am I? |
|
|
|
 |
martyna69
Gość
|
Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 9:17 am Cło - pytanie
|
|
|
karteczka wygląda tak:
http://i.imgur.com/jxjl3.jpg
pytanie czy na jej podstawie odliczę sobie vat?
bo cło wynosiło 0% |
|
|
|
 |
martyna69
Gość
|
Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 9:18 am
|
|
|
[quote="haosone"]O malych karteczkach bylo na bank w FAQ urzedu skarbowego...[/quote]
takie wypowiedzi mi nie pomogą.
a fakturę zagraniczną mam.
FedEx zawsze mi wystawiał fakturę za VAT i usługi a tu takie coś tylko :/ |
|
|
|
 |
haosone

|
Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 11:03 am
|
|
|
bo to forum kuglarskie a nie ekonomiczno prawne?
a moją ironie należy rozumieć w najprostszy sposób który jest rozwiązaniem tego problemu... mianowicie:
IDZIEMY DO ODPOWIEDNIEGO ORGANU PAŃSTWOWEGO I PYTAMY KOMPETENTNĄ OSOBĘ KTÓRA UDZIELA NAM ODPOWIEDZI można też pewnie zadzwonić...
a nie zadajemy szczątkowe pytania i czekamy na odpowiedzi bazujące na domysłach ponieważ dajesz za mało informacji... ewentualnie zadajemy to pytanie na forum ekonomiczno prawnym gdzie ludzie się na tym znają, a nie liczymy na łud szczęścia, że może ktoś tu ma firmę i też dostał TAKĄ KARTECZKĘ...
co więcej... jaki to ma związek z kuglarstwem? bo nawet jeśli zamawiałaś sprzęt związany z tą tematyka to dla mnie żaden... |
_________________ I am chaos... haosone... everything arised from me... but I myself am nothing... am I? |
|
|
|
 |
|
|