Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Spis nieuczciwych pracodawców
Autor Wiadomość
Szy 

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 8:56 pm   Spis nieuczciwych pracodawców

Ponieważ od grudnia ubiegłego roku walczę o wypłatę mojej słusznie zarobionej gaży za dwa eventy i wielu z was było pewnie w podobnej sytuacji, proponuje stworzyć bazę nieuczciwych pracodawców. Wtedy każdy z nas będzie wiedział przed kim się wystrzegać lub choćby zachować się nadzwyczaj ostrożnie.

Jednocześnie chciałabym udzielić paru rad dotyczących zachowania wobec pracodawców.

1. Zawierajcie w umowie kary za przekroczenie terminu zapłaty (przeważnie 14 dni) w postaci odsetek od umówionej sumy. Powiedzmy 5% kwoty za każde 7 zwłoki.

2. Jeśli pracodawca znajduje się na czarnej liście, to żądajcie zapłaty tuż po występie i wyraźnie zaznaczcie to w umowie. Nie zgadzajcie się na płatności przelewem, jeśli będzie chciał zapłacić znajdzie kasę.

3. Nie zgadzajcie się na pokazy bez umowy, jeśli nie jesteście absolutnie pewni, że ktoś wam zapłaci.

4. Tuż po przekroczeniu terminu płatności, zasypujcie zleceniodawcę mailami i telefonami- nie bójcie się domagać swoich pieniędzy

5. Jeśli zaistniała rażąca zwłoka (więcej niż 21 dni od pokazu) w wypłacaniu wam należności, wysyłajcie listem poleconym WEZWANIA DO ZAPŁATY z groźbą umieszczenia zobowiązania w Krajowym Rejestrze Długów i wstąpienia na drogę sądową ( to powinno przestraszyć pracodawcę ostatecznie) [ wzór znajdziecie w necie, albo mogę wam przesłać]

6. Zagroźcie pracodawcy czarną reklamą w internecie ( prowadźcie ją nie ujawniając swoich danych i najlepiej nie ze swojego komputera)

7. Żądajcie wypłacania zaliczek, zaraz po tym jak zlecenie okaże się pewne. Czas poświęcony na przygotowanie pokazu też ma swoją wartość.

8. Wpiszcie pracodawcę na Czarną Listę

wzór wezwania do zapłaty wyśle basowi, poprosze żeby umieścił w dziele download i zlinkował tutaj

CZARNA LISTA
1. Dodane przez Szy
Agencja More&more Grupa Kreatywna SP z o. o
ul. Krasińkiego 35/41
01-784 Warszawa
reprezentowana przeważnie przez Jacka Bereżańskiego.

2. Dodane przez Binia
Centrum Konferencyjno - Rekreacyjne PROMENADA reprezentowane przez
M.Retmańczyk.

3. "Trzy, 14"
"3,14" Sp. z o.o., UL. CZARDASZA 18, 02-169 WARSZAWA
TEL. +48 22 609 16 50; FAX +48 22 609 61 81
E-MAIL: BIURO@3-14.PL
www.3-14.pl

firma podaje również adres ul. Romantyczna 2; również w Warszawie
jest to ta sama firma.

binia 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 10:19 pm   

TO też coś dorzucę.

Centrum Konferencyjno - Rekreacyjne PROMENADA reprezentowane przez p.M.Retmańczyk.
sytuacja dziwna: pani zamówiła pokaz na sylwestra: przez miesiąc dzwoniła, zawracała gitarę, a to że chce dłużej, a to że krócej, a to że wewnątrz, a to, że na zewnątrz a taniej a drożej itp itp....
W końcu zażyczyła sobie żebyśmy przyjechali i naocznie zbadali teren i sami ocenili gdize najlepiej zrobić pokaz. prośbę spełniliśmy sprawozdanie pani dostała mailem. przystaliśmy też na jej warunki finanowe. Po czym panią wcięło- nie odpowiadała na informacje, nie odzywała się. Koniec końców okazało się że....pokaz zrobił kto inny (nie wiemy kto), a my odwaliliśmy całą przedpokazową "czarną robotę".
Pani dostała ostrzeżenie że tak się nie postępuje, że bez problemu można zrezygnować z zamówienia, gdy nic nie jest podpisane. że taka informacja zwrotna nam się po prostu należy. Ostrzegam!!

mój status

Yameso 
taki se wymiatacz :P

Zaproszone osoby: 32
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 10:25 pm   

Mysle ze temat mozna podwiesic a moderatorzy niech dodaja do 1 postu kolejne wpisy wraz z ich autorem - bedzie ladnie i przejrzyscie :)

Co jakiś czas będę dodawał odpowiednie nazwy firm do pierwszego posta. Wszystko będzie na miejscu. A komentarze odnośnie poszczególnych firm będzie można znaleźć w danych postach

Bless ya!
endżej

abulia 
..

Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 12:19 am   

STANOWCZO ODRADZAMY WPÓŁPRACY Z FIRMĄ
"Trzy, 14"

adres i namiary na firmę:

"3,14" Sp. z o.o., UL. CZARDASZA 18, 02-169 WARSZAWA
TEL. +48 22 609 16 50; FAX +48 22 609 61 81
E-MAIL: BIURO@3-14.PL

www.3-14.pl

firma podaje również adres ul. Romantyczna 2; również w Warszawie
jest to ta sama firma.

Ta firma zalega nam z płatnością [kwota do zapłaty 2450 zł brutto bez odsetek].

Wykonaliśmy dla ich klienta pokaz 4 lipca 2007 roku, tego dnia pracownik firmy "Trzy, 14" Pani Katarzyna Kaczmarska podpisała również naszą fakturę, firma miała zatem obowiązek dokonania w przeciągu 14 dni zapłaty należności wobec naszej firmy, co jest oczywiście zaznaczone na podpisanej fakturze.

Wpłaty nie odnotowaliśmy, pomimo wielu ponagleń mailowych, telefonicznych.
Odebrano również od nas ponaglenie (wezwanie do zapłaty), pod koniec września 2007 r.

Bądźcie czujni,
(większość wskazówek podanych przez Szy jest zdecydowanie cenna, ale nie zawsze są one gwarantem otrzymania zapłaty, czego przykładem jest choćby nasz przypadek, zapłaty nie otrzymaliśmy do tej pory).

Przy okazji apel, nie wykonujcie zleceń dla ludzi z "czarnej listy" niezależnie od tego jaki kształt umowy oni zaakceptują, jeżeli raz nie dotrzymują słowa, to trudno ich posądzić o zmianę podejścia. Warto jednak dodać, że powinno się tutaj "odwieszać" "powieszonych" jeżeli w końcu sprawa zostanie pomyślnie sfinalizowana, wówczas ważne są dobre umowy i ZALICZKI.

Biniu, klientów maruderów mamy na pęczki, jeżeli sugerowano Wam osobiste "oględziny" to również takie "oględziny" wyceniajcie, ... edukujmy trochę naszych zleceniodawców, to im nie zaszkodzi.

Wracjąc do "nieuczciwych", to ostatecznie tylko firma "3,14" nam nie zapłaciła, ale ociągających się po miesiąc, dwa, z zapłatą ... jest cała lista, nie podam jej tutaj, bo można przyjąć, że jest to tylko wypadek przy pracy.

Biale_konie 
frasobliwy wymiatacz

Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 11:12 pm   

osoba prywatna, byla o niej mowa w temacie
http://kuglarstwo.pl/foru...zawa-vt4181.htm

mój status

^efcia^ 
Tasforum

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 6:31 pm   

Sugeruję podpisywanie umowy przedwstępnej, aby nie budzić sę z ręką w nocniku. Określa się w niej warunki finansowe m.in. zwłokę w płatnościach oraz koszt, które musi ponieść organizator w przypadku odwołania imprezy, podczas której macie wystąpić. (Inna sytuacja jest wówczas, gdy warunki atmosferyczne nie pozwalają na imprezę, są to tzw. "warunki niezależne od organizatora i nie wymagają pokrywania kosztów, chyba, że np. koszta Waszego wcześniejszego dojazdu na miejsce imprezy). To wy określacie warunki w w/w umowie i podajecie do akceptacji (podpisania) organizatorowi.
  mój status

Biale_konie 
frasobliwy wymiatacz

Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 11:35 pm   

fajnie fajnie,

problem pojawia się wtedy gdy osoba nie placi pomimo deklaracji,
bedac upartym osoba moze nie zaplacic przez 3 lata, (dlugosc procesu windakcyjnego)
badz nie zaplacic wcale jesli nie jest osoba, ktora rozpozadza,
i na ktorej to koncie docelowo laduja zarobione przez firme \ organizacje pieniadze.

mój status

^efcia^ 
Tasforum

Wysłany: Sro Kwi 30, 2008 5:56 pm   

Owszem, ale mając umowę posiada się podstawę do wystąpienia na drogę sądową.
  mój status

Mritke 

Wysłany: Pią Maj 02, 2008 8:04 pm   

Z doświadczenia z innej branży wiem ze czasem pomagają "panowie którzy biorą 10%..."
No, ale to już naprawdę ostateczność.

Szy 

Wysłany: Wto Maj 06, 2008 1:33 am   

z legalną windykacja jest niestety taki problem, że zaczyna się od kwoty 5000 tys zł, wie trzeba by zrobić kasowe pokazy, przeważnie kwoty które nam ludzie zalegają dochodzą do 3 tys

Ex3v 
Imperator

Wysłany: Wto Maj 06, 2008 11:48 am   

Szy, zależy w jakiej firmie. Jeżeli chcesz przez komornika to może i tak jest.

Ale kiedyś oglądałem program o firmie windykacyjnej, która np dla jakiejś babci sciągała od sąsiadki kwotę 30 zł.

Allegro, posługując się firmą intrum justitia (czy jakoś tak), raz groziło mi dożywociem i karą śmierci za zaległość w płatności w wysokości 12 zł.

Co prawa firmy windykacyjne biorą prowizję, jednak wolę dostać 90% wartości pokazu w ciągu powiedzmy 3 miesięcy, niż nie dostać jej wcale (lub przez parę lat).

mój status

binia 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sro Cze 11, 2008 8:36 am   

Dorzucam kolejnego: pan Jakub Biegaj - nie wiadomo, jaką firmę reprezentuje, sam nie wie czego chce i ogólnie leci sobie w kulki.
Teraz będzie szukał jakiś żonglerów itp. do niby- spektaklu. Jeśli się zgodzicie, to od razu poproście o scenopis bądź scenariusz takiego spektaklu. Ja od lutego nie doczekałam się scenariusza ani nawet ramowego planu tegoż. Pan zażyczył sobie próby, za którą niestety nie chciał zapłacić, o zmianie daty eventu dowiedziałam się przypadkowo od osób trzecich, po czym całą winę za swój brak profesjonalizmu przerzucił na mnie.
Dlatego takim klientom mówimy stanowcze NIE i TYCH KLIENTÓW NIE OBSŁUGUJEMY!! :?

mój status

vogel 

Wysłany: Sro Cze 11, 2008 9:48 pm   

Ja jestem niemal pewien, ze walenie imieniem i nazwiskiem i pisanie na forum, badz co badz publicznym, ze jest to osoba "nieuczciwa" jest niezgodne z prawem. Niezaleznie od tego jak bardzo owa osoba Was skrzywdzila i oszukala.
Czarna lista i owszem, ale nie w takiej formie, bo osoby odpowiadajace za forum moga miec problemy.
Pozdrawiam

Szy 

Wysłany: Sro Cze 11, 2008 11:43 pm   

specjalnie przejrzałam regulamin forum, nie ma tam bardzo potrzebnego zapisu - "właściel forum nie bierze odpowiedzialności za treści publikowane przez użytkowników" . Wystarczy to dodać i jest furtka prawna, po za tym można się bronić z ustawy o danych osobowych

Art. 3a. (3) 1. Ustawy nie stosuje się do:
1) osób fizycznych, które przetwarzają dane wyłącznie w celach osobistych lub domowych,

szlachu 
.

Wysłany: Czw Cze 12, 2008 9:16 am   

Vogel nie wiem czy podpowiadanie tego potencjalnym "pokrzywdzonym" jest dobre, wystarczyło napisać meila do osoby odpowiedzialnej za forum. Poza tym nie jednemu psu burek na imię i pewnie Jakubów Biegajów jest kilku w Polsce. Inna sprawa, że ten Pan również zachowuje się nie fair i tak naprawdę jest nieobliczalny ze swoim zeachowaniem. I nie ma innego sposobu przed obroną przed nieuczciwym pracodawcą, jak podanie jego nazwy do wiadomości polskiego środowiska kuglarskiego.
Ja przyłączam się do wpisu Bini. Uważajcie na tą osobę, jeżeli do Was zadzwoni. Jest niepoważna, zmienia terminy występu. Informuje o jakimś spektkalu, jednocześnie nie wiedząc o co w nim chodzi.
Najgorsze jest to, że próbuje później zrobić złą opinię osobom, które słusznie wycofały się ze współpracy z nim, a to czasami kosztuje więcej nerwów niż nie wypłacone pieniądze za pokaz.
Na szczęscie tym razem, ten pan się przeliczył i nie udało mu się nas oczernić :-) Raczej sobie narobił złej opinii.

^efcia^ 
Tasforum

Wysłany: Czw Cze 12, 2008 11:50 am   

Wszelkie sugestie w stemacie "utajniania" prosimy kierować na PW moderatorów i administracji. Dalsza dyskusja jest zbędna (zgodnie z sugestią Szlacha).
  mój status

abulia 
..

Wysłany: Czw Cze 12, 2008 7:29 pm   

Możecie, w takim razie, chcąc zupełnie legalnie obwieszczać, że ktoś się nie wywiązał ze swoich należności zgłaszać ten fakt do KRD http://www.krd.pl/Infoservice/
W dobie propagandy o poprawności politycznej próbuje się nam wmówić, że nic nam nie wolno powiedzieć, jeśli ktoś jest nieuczciwy to poprostu tak jest, dojdzie do tego, że na 'mordercę' będziemy sztucznie mówić "ktoś kto pozbawił kogoś życia"

Co do legalności niektórych innych wypowiedzi też można by rozprawiać godzinami, ...

np. co niektórzy na forum zastanawiają się co zrobić żeby zalegalizować działania swojej grupy inni im doradzają co zrobić, żeby to obejść, tak oto zbiór nieuczciwych się powiększa ..., może zrobimy oprócz spisu nieuczciwych pracodawców, spis nieuczciwych zleceniobiorców? Będzie to obiektywnie uczciwe.

DD_Clamor 

Wysłany: Sob Paź 25, 2008 1:10 pm   

Biuro Turystyki Aktywnej HORN
ul. Polanki 97a
80-302 Gdańsk

nie zapłacili nam za pokaz, chcą żebyśmy zapomnieli i zrezygnowali, olewają, odradzam współpracę !! dziękuję za uwagę

Tintale 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Sob Paź 25, 2008 1:53 pm   

No co Ty mówisz?? Ponad miesiąc temu również robiliśmy pokaz dla tej firmy. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takich problemów z otrzymaniem zapłaty! Umowa mówiła o 14 dniach na zrealizowanie jej, a pieniądze nie wpływały bardzo długo. Co dzień każdy z nas dzwonił do tej firmy i upominał się o zapłatę. Bardzo nieprzyjemna sytuacja.. ;/ W końcu, kiedy mieliśmy już w planach wysłanie listu upominającego, pieniądze doszły, tyle ile trzeba.
Dlatego radzę Ci DD, żebyście jeszcze raz tam zadzwonili i już trochę ostrzej upomnieli się o swoje wynagrodzenie, wspominając o wysłaniu listu upominającego (powinni wiedzieć, że to jest pierwszy krok do skierowania sprawy do sądu!). O ile macie podpisaną umowę, a podejrzewam, że tak.
Ciekawe jakie jeszcze grupy z naszego rejonu będą naciągać, bo nas już na pewno nie namówią na współpracę!

DD_Clamor 

Wysłany: Sob Paź 25, 2008 3:48 pm   

do Tinciora :
nom już 2 miesiące temu zrobiliśmy ten pokaz, straszyliśmy ich KRD i sądem, ale mimo nękania dalej nie zapłacili, nie zamierzam zrezygnować i tak jak i Wy odzyskam co moje :) jak będzie trzeba to nawet w sądzie, z tego co mówisz wynika, że ich obecność w tym temacie na forum jest zupełnie uzasadniona. Życzę Wam i sobie lepszych pracodawców, joł :)

Odpowiedz do tematu