Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Pawa autorskie do nazwy, loga, choreografii...
Autor Wiadomość
Lares 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pon Lip 18, 2011 9:12 am   Pawa autorskie do nazwy, loga, choreografii...

Mam od pewnego czasu pewien problem, a raczej dwa... :?

Może zaczne odtego mniej dobijającego: pewna grupa w naszej okolicy występuje podszywając się pod nas... co najlepsze robią to tak, że nikt o tym nie wie. Po prostu idą do organizatora imprezy mówią, że występowali tam i tam ( podając przy tym datę i miejsce gdzie my dawaliśmy pokaz). Czasami również podają naszą nazwę teatru jako swoją... Potem ludzie do mnie dzwonią czy cena naszego pokazu to nadal 200zł... Po czym jak odsyłam ich do naszego menagera są w ciążkim szoku i nie wiedzą co się dzieje.
Jak zastrzec sobie swoją nazwę i logo, a przede wszystkim jak uchronić się przed takimi sytuacjami nie mając twardych dowodów?

Druga sprawa dotycz bardziej mnie niż mojego teatru. Może wiecie może nie...nie tańczę tylko z ogniem ale specjalizuję się tez w innych technikach tańca, którę łączę z ogniem. Tworzę swoje własne kombinacje i kroki. Są pewne figury po których ludzie rozpoznają mnie na scenie, bo nikt inny ich nie robi w ten sam sposób. Ostatnio od znajomej usłyszałam: ej, podobał mi się ten pokaz wasz ostatni, ale chyba miałaś nowy strój i zły dzień, bo Ci figury nie wychodziły za bardzo... - w tym momencie nie wiedziałam, czy mi się to śni czy się przesłyszałam. :-o

Dodam, że jest to moja znajoma, która dawno mnie nie widziała z bliska, rzadko widujemy się na ulicy. Nie wie z kim występuję z ogniem i gdzie bo nie ma dostępu do takich informacji...

Okazało się, że pewna osoba, którą znam kopiuje wszystkie moje kombinacje i figury... Mało tego, skopiowała krok w krok połowę choreografii na duet z wachlarzami, którą ułożyłam chyba z 2 lata temu... :? Z jednej strony fajnie, bo jestem dla kogoś wzorem; kopiuje się zawsze od tych lepszych od siebie, ale z drugiej jest to dla mnie przykre bo wiele czasu spędzam na tym, by ułożyć coś swojego co będzie wyróżniało się od reszty, a przede wszystkim by zawierało to elementy tańców, o których ludzie nie mają pojęcia. Z tąd moje drugie pytanie: Wiecie coś na temat praw autorkich do choreografii i kombinacji kroków?

Astrallvi jr 
**

Wysłany: Pon Lip 18, 2011 10:02 am   

Niestety jest to sprawa umowna, koszt opatentowania pomyslu to kwestia ladnych paru tysiecy złotych, to tak jak w moim srodowisku iluzjonistow ludzie się kopiuja na wzajem np ktos wymysla innowacyjny trik albo nawet sposob demonstracji a jakas łajza probuje bez powiadomienia kopiowac, wszakze brakuje tam reki tworcy ale dziej się to i jest powszechne. Musisz konkretnie pogadac z osobami konkurencyjnej grupy.

mój status

Nikus 

Wysłany: Pon Lip 18, 2011 10:53 am   

A ja bym wskazał ich publicznie. Lincz środowiska może pomóc dużo :)

basil 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: Pon Lip 18, 2011 10:59 am   

Tak jak na filmach! Oni zaczynają pokaz, a wtedy Wy wpadacie i mówicie: "To nie są prawdziwi <<nazwa grupy>>!" Publiczność robi: "Oooo!", organizatorzy "@$%&", a Wy załatwiliście konkurentów :D

Lares 

Wysłany: Pon Lip 18, 2011 3:45 pm   

Oni na pokazach nie zapowiadają się w żaden sposób (chodzi oczywiście o nazwę). To wygląda na zasadzie:
-Organizator widzi pokaz grupy A, po czasie chce wynająć taką grupę
-Znajduje w internecie grupę B, dzwoni do nich, umawiają się, dochodzi do spotkania i rozmowy
-Organizator pyta: to wy występowaliście tego i tego dnia w tym miejscu (ma na myśli grupę A), grupa B odpowiada: tak to byliśmy my...

Niby nic ale niemiło z ich strony... Tym bardziej, że tak szczerze mówiąc dużo im do nas brakuje... Potem organizator widzi ich pokaz myśląc, że to Ci sami, którzy wystąpili ostatnim razem jak ich widział. Widz zawsze zapamiętuje najlepiej ostatnie wrażenia.

Co do TEJ konkretnej osoby, to nie wskażę jej tu ponieważ to nie jedyny problem jaki moja grupa ma z tą osobą. Mogłaby jeszcze bardziej nam próbować uprzykrzyć życie. Kto ma ochotę może ze mną pogadać o tym na priv ;)

Tequila 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Pon Lip 18, 2011 4:37 pm   

Lares, to zwykłe przepychanki (z podejrzewam) byłą wspólną współpracą w tle. Zdarza się.

Dopóki nie wyrobicie sobie na tyle marki, że klient będzie wiedział, że Wy to Wy to... pozostaje Ci chyba tylko przeklinać.

sobol 

Wysłany: Pon Lip 18, 2011 7:23 pm   

Pomyśl jak przykro jest wszystkim wykonawcom, których płyty w wersji zapasowej masz na twardym dysku.

Yameso 
taki se wymiatacz :P

Zaproszone osoby: 32
Wysłany: Pon Lip 18, 2011 7:30 pm   

Jeśli chcesz coś rzeczywiście zrobic - polecam poczytać ustawę prawo autorskie. Jak zagadasz do jakiegoś prawnika to może ci wysmarować za "drobną" opłatą pismo do tych ukochanych znajomych za podszywanie się pod grupę, wykorzystywanie utworu w postaci choreografii oraz nieuprawnione wykorzystywanie pseudonimu/nazwy grupy.

Powinni się przestraszyć i przestać (nie gwarantowane :P ).

Jeśli jesteś jednak bardziej zdesperowana - załóż sprawę w sądzie, opłać prawnika i po kilku latach najprawdopodobniej wygrasz te kilka złotych odszkodowania za powyższe i zwrot kosztów prowadzenia rozprawy.

Lares 

Wysłany: Pon Lip 18, 2011 7:42 pm   

Sobol, tak się składa, że całe mp3, które mam na dysku mam kupione przez internet ;) Amerykańskie sklepy z utworami za grosze rządzą! To tak btw.

Co do prawnika w sprawie moich choreografii to może być trudna sprawa... bo tak na dobrą sprawę jaki ja mam fizyczny dowód na to, ze to jest coś co narodziło się w mojej głowie? Są tylko fizyczni świadkowie tego tak na prawdę i sama ja... Za coś takiego prawnikowi, którego nie mam po znajomości musiałabym dużo zapłacić. Wądpię, że ta osoba by się tym przejęła ponieważ jak już wcześniej powiedziałam: "jakie mam na to dowody, że to moje?"

Sądziłam, że patent to nie jest jedyna rzecz, która pozwala ludziom na zabezpieczenie swoich "dzieł" przed złodziejami pomysłów. Szukam przedewszystkim rozwiązania taniego , bo ta błachostka w skali problemów jakie można mieć, nie jest warta wydania kilku tysięcy. Tu chodzi przede wszystkim o to, że ta osoba nie szanuje mojej pracy i myśli, że tak po prostu może sobie występować z czymś nie swoim a ja będę bezczynnie na to patrzeć, co na pewno sprawia jej ogromną satysfakcje.

sobol 

Wysłany: Pon Lip 18, 2011 7:47 pm   

Masz rację. Zdecydowanie taniej wychodzi wynajęci kilku typów, którzy obiją delikwentom mordy. Myślę, że za 500zł dasz radę znaleźć profesjonalną ekipę.

Aleksander 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Pon Lip 18, 2011 7:48 pm   

Lares, wiesz może czy ta osoba/grupa może to teraz czytać?

Yameso 
taki se wymiatacz :P

Zaproszone osoby: 32
Wysłany: Pon Lip 18, 2011 7:58 pm   

Powiedziałem - poczytaj ustawę żeby coś zajarzyć a prawnika żeby to pismo zrobił. Dowodem jest nagranie czy właśnie zeznania świadków.

Cytat:
Art. 6. 1. W rozumieniu ustawy:
3) utworem rozpowszechnionym jest utwór, który za zezwoleniem twórcy został w jakikolwiek sposób udostępniony publicznie;

Art. 8. 1. Prawo autorskie przysługuje twórcy, o ile ustawa nie stanowi inaczej.
2. Domniemywa się, że twórcą jest osoba, której nazwisko w tym charakterze uwidoczniono na egzemplarzach utworu lub której autorstwo podano do publicznej wiadomości w jakikolwiek inny sposób w związku z rozpowszechnianiem utworu.

Ale i tak sposób Sobola będzie skuteczniejszy :P

Add:

Możesz jeszcze próbować wnieść zawiadomienie do Policji o dokonanie przestępstwa z Art. 115 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Na twój wniosek mogą oni wszcząć dochodzenie w tej sprawie. W tym przypadku wyjdzie ci taniej ;) Poczytaj rozdział 14 tejże ustawy.

Lares 

Wysłany: Pon Lip 18, 2011 8:14 pm   

Ok poczytam ;)

Aleksander, ta konkretna osoba udziela się tu na forum. Grupa, która podaje się za nas już się tu nie udziela. A czemu pytasz?

A Sobol jak zawsze wykazuje się pomysłowością w takich kwestiach ;)

Tequila 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Pon Lip 18, 2011 8:46 pm   

to nie pomysłowość.
On szuka pracy.

sobol 

Wysłany: Pon Lip 18, 2011 8:49 pm   

Nie, nie. Plagiatorom daję po pysku za free.

Lares 

Wysłany: Pon Lip 18, 2011 9:07 pm   

Ok, zatrudniam Cię dożywotnio ;)

Szy 

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Pon Lip 18, 2011 9:22 pm   

Choreografię jeśli stanowi zamkniętą integralną całość można zastrzec w zaiksie. Jeśli interesują cię koszta takie zastrzeżenia i co zaiks robi delikwentom, którzy użyli choreografii bez opłacenia zaiku to do nich napisz, ja się nigdy w te kwestie nie zagłębiałam.

Co do grupy podszywającej się to możesz zamieścić na swojej stronie informację ostrzegającą, że ktoś próbuje się pod was podszywać + rozesłać do swoich klientów listy informacyjne i tyle.

Jeśli będziesz wiedzieć, że otwarcie mówią, że są wami, albo będę używać tej samej nazwy możesz ich postraszyć przepisami kodeksu cywilnego, które mówią, że firmy działające w tej samej branży muszą mieć różne nazwy. Naruszenie tej zasady to naruszenie dóbr osobistych, jeśli poniesiesz szkodę z tego tytułu - dostali 1000zł za pokaz jako wy = wy nie zarobiliście tych pieniędzy - możesz dochodzić odszkodowania.

Niestety wszystko co da się zrobić prawnie w takich sprawach opiera się o sąd, a tam nie opłaca się pchać z błahymi sprawami.

Lares 

Wysłany: Pon Lip 18, 2011 9:50 pm   

Oooo...nie wiedziałam, że zaiks się zajmuje takimi rzeczami :) Warto wiedzieć, jutro do nich napiszę.

Takowe informacje o podszywającej się grupie wysłałam stałym klientom, ale problem jest z tymi nowymi...

Nikus 

Wysłany: Pon Lip 18, 2011 11:11 pm   

Lares napisał/a:
Oooo...nie wiedziałam, że zaiks się zajmuje takimi rzeczami :) Warto wiedzieć, jutro do nich napiszę.

Stać Was na składki? :)

No i ciekawe czy Zaiks zapyta czy płacicie za muzykę odtwarzaną na Waszych pokazach (chociaż to organizator powinien zapłacić). Tylko, że mało która grupa ma to w umowach...

Lares 

Wysłany: Wto Lip 19, 2011 8:19 pm   

Organizator płaci za muzykę ;) Mnie stać na składki, w końcu są to moje choreografie więc ja powinnam wziąć za nie pełną odpowiedzialność ;)

Odpowiedz do tematu