|
Organizacja kółka kuglarskiego. |
| Autor |
Wiadomość |
Zoorg

|
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 12:25 am Organizacja kółka kuglarskiego.
|
|
|
Na wstępie przepraszam za nazwę tematu, nie wiedziałem, jak to ująć.
Ale przejdźmy do sedna.
W tym roku idę do liceum i wpadłem na (nie)ciekawy pomysł. A mianowicie chciałem pokazać ludziom ze szkoły, czym się zajmuję, co mnie pasjonuje, oraz zaproponować im jakieś spotkania z tym związane.
To jest dopiero pomysł (których jak zwykle mam w nadmiarze) i chciałem się dowiedzieć, co o tym sądzicie. Wiem, że mogę się spotkać z odmową dyrekcji, lub z słabym zainteresowaniem, ale chyba warto spróbować?
Sam trenuje poi i trochę żongluję, więc tyle mogę im pokazać i nauczyć. Ale zależnie od zainteresowania miałem pomysł, żeby zapraszać różnych ciekawych ludzi, którzy chcieliby czegoś nauczyć.I może niektórzy z was byliby chętni
Jest to trochę chaotyczne, ale mam nadzieję, że nie zostanę tutaj wyśmiany (negatywne odczucia proszę w łagodny sposób przekazać ). |
|
|
|
 |
Siny
*

|
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 11:16 am
|
|
|
Każdy sposób rozsławiania kuglarstwa w tym kraju opłaca się artystom. Wg mnie świetny pomysł ponieważ nie dość, że zaprezentujesz swoje umiejętności to możesz kogoś "zarazić" pasją jaka Ci w tym towarzyszy. Gdybym mieszkał bliżej Katowic chętnie bym Ci pomógł Nie zważaj na jakieś negatywne podejścia kolegów do tego ponieważ będzie przemawiać przez nich zazdrość tylko rób swoje i POWODZENIA |
_________________ "Dla sztuki nie są niebezpieczni podpalacze, ale strażacy." |
|
|
|
 |
Carloss

Pomogła: 1 raz Skąd: Bc
|
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 10:01 pm
|
|
|
Inicjatywa jak najbardziej pozytywna Ze zgodą dyrekcji nie powinieneś mieć problemu. Największą trudnością może okazać się zgromadzenie zainteresowanych... Myślę, że mógłbyś (np na jakimś apelu) przygotować mały pokaz, którym zachęcisz ludzi do takowych warsztatów (?) Życzę powodzenia i zgadzam się z Sinym co do nieprzejmowania się "wyśmiewaczami", bo takowi zawsze się znajdują i uprzykrzają życie. :) |
_________________ www.garuda.cba.pl |
|
|
|
 |
Bojar
|
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 10:48 pm
|
|
|
| U mnie w szkole nie dawno był "pokaz" kapuery na sali gimnastycznej od 8.30 do 11 chyba tam siedzieli. Ci, którzy mieli wf to oglądali bo musieli a na przerwach inni ludzie wbijali bo widzieli, że coś się dzieje. Porozwieszasz kartki na korytarzach(najpierw dogadaj się z dyrkiem) które będą reklamować spotkanie. Na śląsku jest sporo osób więc do Katowic raczej wiele ludzi przyjedzie. Ja z chęcią pomogę. Żonglerka, i poi'e. Jestem z Gliwic. Jak byś chciał pomocy to pisz na gg. |
|
|
|
 |
Dashiva

|
Wysłany: Sro Lip 13, 2011 4:04 pm
|
|
|
| Do mnie o ewentualną pomoc też możesz pisać. Zacznij od ugadania z dyrekcją sali gimnastycznej, bo niektóre szkoły ją wynajmują i ja np miałem dość spory problem z rezerwacją jednego stałego terminu. Poza tym musiałbyś mieć nauczyciela, który takowym kółkiem by się zaopiekował. O ile się nie mylę, każdy nauczyciel ma obowiązkowe ileśtam godzin tygodniowo do rozplanowania na zajęcia wyrównawcze/kółka itp. ale polecałbym zwrócić się do ewentualnego kandydata trochę wcześniej, gdyż taki 'prowadzący' musi sobie napisać konspekt zajęć. Żonglerka jest dziedziną dość rozwojową, a warsztaty będziesz prowadził Ty, więc nie powinieneś mieć problemów ze znalezieniem nauczyciela, który to sobie napisze i posiedzi z wami na tej salce. |
_________________ First they ignore you. Then they laugh at you. Then they fight you. Then you win.
"Ostatnie słowa kuglarza:
-A może by tak w drugą stronę..." |
|
|
|
 |
Carloss

|
Wysłany: Sro Lip 13, 2011 4:37 pm
|
|
|
Myślę, że jeśli byłyby to zajęcia prowadzone na auli albo w sali gimnastycznej a nie w normalnej klasie to nie będzie potrzeby angażowania nauczyciela (zwłaszcza, że to liceum, a nie podstawówka, gdzie dzieciaki trzeba mnieć na oku stale ) Uważam, że skoro nie są to zajęcia wymyślone i finansowane ze strony szkoły, tylko ze strony ucznia, to nikt nie będzie wymagał od Ciebie stałej opieki nauczyciela, list obecności ani innych takich bzdetów |
|
|
|
 |
matixo

|
Wysłany: Sro Lip 13, 2011 6:25 pm
|
|
|
Wg mnie bardzo dobry pomysł. Marzę żeby był taki dzień , w którym dzieci zamiast lecieć na boisko , brały by POI'e , piłki , diabollo czy inny kuglarski sprzęt i trenowały.... no niestety niezbyt realne , ale trzeba jakoś "zarażać" tym ludzi. Zgadzam się z przedmówcami. Chciałbym tylko zwrócić na jedno uwagę. Myślałeś jak załatwić odpowiednią ilość sprzętu do poprowadzenia takich zajęć ? Bo potem zgromadziło by się troszkę więcej ludu i by np. zabrakło POI'ek do wszystkich. A trudno , żeby kazać kupować taki sprzęt każdemu , który chce przyjść...
Pozdrawiam i życzę powodzenia!!!!! |
|
|
|
 |
Zoorg

|
Wysłany: Sro Lip 13, 2011 7:22 pm
|
|
|
Dzięki wszystkim za motywację.
matixo, myślałem nad tym i to jest jeden z problemów. Gdyby była duża liczba chętnych to mogę się starać o jakieś dofinansowanie ze szkoły. Ewentualnie zaimprowizować sprzęt nie jest trudno. |
|
|
|
 |
Szy

Pomogła: 11 razy Skąd: Łazy/Kraków/Sirrion
|
Wysłany: Czw Lip 14, 2011 3:19 pm
|
|
|
| na początek za sprzęt wystarczy odpowiednia ilość skarpet i woreczków z ryżem, jak już komuś się spodoba, to zrobienie/ zakup poiek treningowych lub ogniowych nie powinno być problemem |
_________________ www.sirrion.pl |
|
|
|
 |
matixo

|
Wysłany: Czw Lip 14, 2011 6:28 pm
|
|
|
| Nie wiem czy gdy na takowe zajęcia przyjdzie typowy "skate" będzie chciał machać na oczach ludzi skarpetami z ryżem ;PP |
|
|
|
 |
Carloss

|
Wysłany: Czw Lip 14, 2011 11:22 pm
|
|
|
Zawsze, zamiast skarpetek i ryżu można użyć piłeczek tenisowych i łańcuchów/sznurków. Poza tym, Matixo, dobre skarpety nie są złe ;] A jak się jakiś skejcik walnie raz czy dwa piłeczką albo normalną poiką to przybiegnie po skarpetki w podkokach xD |
|
|
|
 |
Zoorg

|
Wysłany: Pią Lip 15, 2011 2:42 pm
|
|
|
Mam nadzieję, że jeśli uda mi się to zorganizować to nie będzie to tylko dla pojarzy. Chciałem, żeby było to ogólnokuglarskie kółko i w tym tkwi problem sprzętowy.
matixo, myślę, że w naszym środowisku nie patrzy się na to kto jak się ubiera , jaki ma sprzęt czy ile pieniędzy zarabia, ale na to jakie ktoś ma umiejętności i charakter(przynajmniej ja to tak odbieram). Więc taki typowy "skate" zawsze może zrezygnować jeśli mu skarpety nie odpowiadają.
Nie wiem także jak takie zajęcia mogą wyglądać. Jeszcze nie byłem na żadnych warsztatach kuglarskich. |
|
|
|
 |
Carloss

|
Wysłany: Pią Lip 15, 2011 6:01 pm
|
|
|
Wystarczy, że na początek przygotujesz sobie kilka prostych tricków, których będziesz uczył na pierwszym, drugim spotkaniu, a później to jakoś samo pójdzie. Każdy będzie się uczył we własnym tempie więc ciężko Ci będzie ułożyć jakiś plan treningowy dla wszystkich. Do każdej osoby trzeba będzie podejść indywidualnie. Nie zapomnij jednak o krótkim instruktażu na początek na temat "czego ze sprzętem kuglarskim robić nie należy" |
|
|
|
 |
|
|