Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Kiedy i w jaki sposób narodziło się kuglarstwo w polsce ??
Autor Wiadomość
cinuxyyx 

Wysłany: Wto Lis 02, 2010 7:03 pm   Kiedy i w jaki sposób narodziło się kuglarstwo w polsce ??

Może ktoś z czytelników tego forum wie w jakich okolicznościach narodziła się taka wielka grupa kuglarzy ( chodzi mi o poi,kije i zmodyfikowane wersje tego sprzętu ) bo się ostatnio zastanawiałem, szukałem na forum ale nic takiego nie znalazłem ale jeżeli jest gdzieś na forum napisane prosił bym o link.
Napisałem to na forum głównym bo nie wiedziałem gdzie to napisać.

Grace 
przyjaciel

Zaproszone osoby: 75
Pomogła: 33 razy
Wysłany: Wto Lis 02, 2010 8:16 pm   

ha, to by trzeba do początków historii forum sięgnąć. Bas nad tym czasem pracuje.
Nie wiem kto dokładnie to przywlókł do Polski, ale kilka latek to już ma.
Trochę tu takie grupy jak Salamandra namieszały (pozytywnie, bo szkoliły i mniej pozytywnie trzymając się nadal azbestu, po tym jak kevlar i inne bezpieczniejsze materiały stały się dostępne), trochę tu do Koszalina trzeba by zajrzeć, ale niech lepiej Bas to opowie.

mój status

bas 

Wysłany: Wto Lis 02, 2010 9:04 pm   

Zachęcam do przewertowania najstarszych wątków na forum. Kryją one wiele tajemnic.
Także takie loginy jak Piniu, Strachu czy Sir Boban.
Mam już trochę materiałów zebranych i nawet na ostródzkim festiwalu miał byś panel dyskusyjny na ten temat ale w ostatniej chwili został odwołany.
Spiszę swoją wersję zdarzeń i opublikuję. Nie mniej nie nastąpi to tak szybko. W między czasie chętnie opowiadam przy piwku, jerbie, soczku lub herbatce na koszt słuchającego.
Moje poszukiwania sięgają 10 lat wstecz. Jak ktoś ma info z przed tego czasu to ja chętnie zaproszę na piwko, jerbkę, soczek czy herbatkę :)

cinuxyyx 

Wysłany: Wto Lis 02, 2010 9:21 pm   

A masz zamiar z tego książkę napisać ?? Moim zdaniem niezły biznes był by z tego i miał byś na pewno jednego kupca na tą książkę był bym nim ja.

Kotu 

Wysłany: Wto Lis 02, 2010 10:23 pm   

Jednymi z pierwszych byli Białe Konie i Czarny Baran jeśli dobrze kojarzę. Proponuję dowiadywać się tez od nich jak to było na początku.
nie byli :)
przed nimi troche jeszcze się dzialo :)

Cyrik za mlody jestes zeby pamietac :D

orsyno 

Zaproszone osoby: 12
Wysłany: Wto Lis 02, 2010 11:08 pm   

Kuglarstwo nie zaczęło się w Polce od 2000r.
Wiem, że jeszcze w 1996 roku organizowane były warsztaty dla dzieci w Toruniu.
Może to nie kuglarstwo wyłącznie związane ogniem ale coś wcześniej co miało do czynienia z nim...

mój status

Szy 

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Wto Lis 02, 2010 11:18 pm   

Monika z Mandragory kiedyś wspominała, że ogniuje już (jeśli dobrze pamiętam) 12 lat

Biale_konie 
frasobliwy wymiatacz

Wysłany: Sro Lis 03, 2010 2:41 am   

Pletwa w czesci swojej magisterki napisala troche o dawnych czasach

mój status

regiel 
**

Wysłany: Sro Lis 03, 2010 4:25 pm   

1996
www.heca.com.pl

Tintale 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Sro Lis 03, 2010 5:54 pm   

Na stronie Grupy Cyrkowej "Heca" nie znalazłam żadnej wzmianki o poi, kiju itp. (ogólnie o fireshow), a o to właśnie chodzi w tym temacie. Myślę, że grupy cyrkowe w Polsce istniały już duuużo wcześniej, sięgając aż po średniowiecze.

jar_pen 

Wysłany: Sro Lis 03, 2010 6:30 pm   

Tintale, w sumie racja, jeśli głębiej w to wchodzić to sekcji monocyklistów z Chrzelic została założona w 1970 roku a to odłam kuglarstwa ale mimo mylnego tytułu chodzi o początki fireshow :)

Marta96 
**

Wysłany: Pią Lis 05, 2010 8:22 am   

Na pewno, było w już w czasach tworzenia j.Kaczmarskiego, bo jak inaczej napisał by piosenkę kuglarze. Wydaje mi się, że fireshow weszło do polski ok 20-30 lat temu, ale jestem za młoda, by wiedzieć na pewno, więc to tylko moje rozwarzania.

Fumaca 

Wysłany: Pią Lis 05, 2010 11:47 am   

byli połykacze ognia, nie do końca się to miesza z poi :P

Marta96 
**

Wysłany: Pią Lis 05, 2010 6:07 pm   

z poi może nie, ale z fireshow owszem

Loki 

Wysłany: Pią Lis 05, 2010 6:29 pm   

jar_pen napisał/a:
Tintale, w sumie racja, jeśli głębiej w to wchodzić to sekcji monocyklistów z Chrzelic została założona w 1970 roku a to odłam kuglarstwa ale mimo mylnego tytułu chodzi o początki fireshow :)

To prosił bym o zmianę nazwy tematu :) . Bo mnie to mocno myli.

Kotu 

Wysłany: Pią Lis 05, 2010 7:01 pm   

Może po prostu ustalmy początek poszczególnych dziedzin kuglarstwa w Polsce w jednym zbiorczym temacie?

pletwa 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Sob Lis 06, 2010 2:00 pm   

Wydaje mi się ze konkretnych początków nie da się ustalic. Zawsze znajdzie się pan Ziutek który już w 70-tych latach kręcił pojkami itp. Za to można ustalic ważniejsze momenty np. powstanie forum, pierwszy festiwal kuglarski itp.

Nie zapominajmy jednak, że kuglarstwo istnieje także poza forum. Są ludzie, którzy nigdy się tutaj nie udzielali, nie jeżdżą na festiwale kuglarskie w Polsce, a zaczynali w latach 80/90-tych. Dlatego trudno jest precyzyjnie ustalić datę powstania kuglarstwa w Polsce.
Jeżeli już ktoś tak bardzo chce, to na pewno nie można pominąć Rainbow Gathering. W Krakowie na przyklad jest kilka osób z kręgu hipisowskiego, które zajmowały się tym już wiele lat przed powstaniem forum, a inspirację do parania się ogniem zaczęrpnęli właśnie z tego festiwalu.

coza0 

Wysłany: Sob Lis 06, 2010 2:36 pm   

a ja wiem jak to się wszystko zaczelo dokladnie, az wstyd ze niby takie prezne srodowisko i nikt nie ma prawie pojecia...eeeh

MekoT 

Wysłany: Sob Lis 06, 2010 2:55 pm   

coza0, to może nas wszystkich oświeć, a nie wychwalaj się tylko że wiesz ;)

Marta96 
**

Wysłany: Pon Lis 15, 2010 10:00 pm   

okazało się, że facet mojej siostry, kręcił poi jakieś 20 lat temu. chociaż ciężko to nazwać poi, szmatka nasączona naftę na łańcuchach lub pręcie metalowym, ale zawsze;p
Cytat:

Wysłany: Sob Lis 06, 2010 2:36 pm
a ja wiem jak to się wszystko zaczelo dokladnie, az wstyd ze niby takie prezne srodowisko i nikt nie ma prawie pojecia...eeeh

Było by miło gdybyś to opisał, skoro wiesz.

Odpowiedz do tematu