Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak zorganizować spektakl / festiwal?
Autor Wiadomość
Schemat 

Wysłany: Pon Sie 29, 2011 5:31 pm   Jak zorganizować spektakl / festiwal?

Jestem członkiem grupy FS która za Chiny nie może rozwinąć skrzydeł i czynnik demograficzny ma tu największe znaczenie. Mieszkamy na wsi do której świadomość o FS jeszcze nie dotarła. Ponadto jesteśmy jedyną taką grupą w promieniu 50-70 km. Wydawać by się mogło że, mamy monopol... nie prawda... nie mamy dla kogo kręcić. Średnio raz w tygodniu wpadnie nam jakieś wesele z którego możemy opłacić przynajmniej część, którą wydajemy na sprzęt... właściwie starcza nam na paliwo.
Tak naprawdę nigdy nam nie chodziło o trzepanie kasy... mi zależało na uszczęśliwianiu ludzi (choć brzmi to strasznie honorowo toteż pejoratywnie - tak jest na prawdę, ja po prostu chciałem być zauważony). Doszliśmy jednak do wniosku że kręcenie przed "pijakami" na wiejskiej biesiadzie nie sprawi nam żadnej satysfakcji, tak samo jak kręcenie na weselach... większość i tak następnego dnia na kacu nas nie pamięta.

Wpadliśmy więc na wspaniały, rewelacyjny pomysł... zorganizujmy występ za free gdzie my będziemy w centrum uwagi... to znaczy, nie będziemy wiśnią na torcie ale tortem. Ludzie którzy przyjdą specjalnie na nasz występ będę wspaniałą widownią, taką na jakiej nam najbardziej zależy... nie namówimy ich obietnicą chlańskiem do białego rana ale nami samymi (nawet jeśli prócz naszych znajomych miałaby przyjść tylko garstka). I to jest ogólny zarys... myśl główna... idea...

Właściwa treść postu jest poniżej!

Jak zorganizować mały spektakl którego celem będzie rozwinięcie się do corocznego standardu? Przedstawię moją wizję całości i tego co już mam a potem proszę was o wnioski, rady, podpowiedzi oraz ewentualnie jak to u was wyglądało?

Mam wioskę ok 5 tys. ludzi. Dobry kontakt z wójtem i dyrektorem domu kultury którzy wydają się bardzo ugodowi. Mam amfiteatr zadaszony na dużo ludzi (miejsca siedzące), scenę i spory plac pomiędzy (właściwa część spektaklu). Mam swoją grupę, według mnie na wysokim poziomie (brak nam może doświadczenia w spektaklach ale umiejętności są). Jesteśmy w trójkę... wykorzystujemy: poi zwykłe, poi wielogłowicowe, warkocze, wachlarze, hula-hop, kij jeden, dwa wije a do występu planuję zakupić pochodnie, płonące kule do żonglowania, miski na naftę (by było jaśniej i ciekawiej) i jakieś stroje. Mam też kilka osób zafajczonych tematem rycerskim (można by zrobić jakąś walkę na prawdziwe miecze lub kupić 2 płonące choć nimi nie można się porządnie nacieszyć). Mam jeszcze zaprzyjaźniony zespół który mógłby po nas wystąpić i grono przyjaciół do pomocy.

Nie mam więcej artystów... wątpię by ktoś chciał za free (zwrot kosztów dojazdu) przyjeżdżać do Borów Tucholskich na imprezę która defacto może się okazać porażką lub po prostu nudną stypą. A chciałbym inne grupy FS, innych kuglarzy, tancerzy, klaunów i szczudlarzy (marzenia).

Plan imprezy byłby taki... termin, miej więcej połowa października, przez godzinę część artystyczna w klimacie pogańskim - rycerskim (21:00 - 22:00) potem koncert rockowy (22:00 - 23:00) oficjalne zakończenie i zaproszenie najbliższych na ognisko i popijawę do wiaty obok amfiteatru (jak już ludzie się rozejdą). Spodziewana ilość osób... przynajmniej 50 widzów (nie znajomych) do nawet 200-400 (z okolicznych wiosek i miasteczek - ten występ - choć kameralny jest czymś czego jeszcze u nas nie było).
Jeżeli impreza ogólnie wypali, na wiosnę chciałbym to zorganizować z pełną pompą na wzór małego festiwalu artystycznego.

Co o tym myślicie?

PS. Cytat dnia: "Wolę błędy entuzjasty od obojętności mędrca" - Anatole France (kimkolwiek by nie był)

bul_ion 

Wysłany: Pon Sie 29, 2011 7:50 pm   

Nie do końca rozumiem o co Wam chodzi, ale napiszę jak to widzę.

Jeśli chcecie imprezę na której możecie wystąpić jako gwiazda i chcecie mieć dużo różnych ludzi, możecie zrobić jak w Pabianicach. Otóż w Pabianicach zorganizowano konkurs fireshowowy, po którym, jako główna atrakcja wieczoru wystąpiła lokalna grupa, która rzecz organizowała.

Olejcie zwracanie kosztów dojazdu, zamiast tego zasponsorujcie jakieś nagrody, pogadajcie z dyrektorem domu kultury, żeby zorganizować sale dla przyjezdnych (trening/nocleg), rozpromujcie wszystko odpowiednio wczesniej na kuglarstwie i lokalnych mediach.
Może nawet zróbcie z tego imprezę kilkudniową, napiszcie do kilku osób z forum, czy nie zechcieliby poprowadzic warsztatów. Tylko trzeba wziac pod uwagę, że w październiku zazwyczaj jest zimno.

Jedyny problem to pieniądze. Trzeba się trochę nagimnastykować z odpowiednią promocją i szukaniem sponsorów.

sobol 

Wysłany: Pon Sie 29, 2011 8:03 pm   

Jeśli coś jest za free, to zazwyczaj jest niewarte przyjścia. Zabiletujcie pokaz, nawet jeśli kasa miałaby iść na schronisko dla zwierząt. Płacisz - wymagasz, od takiej mentalności nie da się uciec. Poza tym, jeśli raz zrobicie pokaz za darmo, czy zwrot, to raczej marne szanse, żeby powtórzyć to w okolicy za kasę.

Niestety Polskę dopadł kryzys, samorządy mają okrojone budżety, wesela też do tanich nie należą. Trzeba zacisnąć zęby i to przetrwać.

Na litość boską (uwielbiam to uczłowieczenie absolutu), nie róbcie w POLSCE klimatów pogańskich. To nie przejdzie. Nie idźcie tą drogą. A przynajmniej nie afiszujcie tego za bardzo. Ekskomunika nałożona przez lokalnego proboszcza może być o wiele gorsza w skutkach niż światowy kryzys.

Schemat 

Wysłany: Sro Sie 31, 2011 2:06 pm   

Cytat:
Otóż w Pabianicach zorganizowano konkurs fireshowowy, po którym, jako główna atrakcja wieczoru wystąpiła lokalna grupa, która rzecz organizowała.
Pomysł świetny ale nas na to na razie nie stać. Chcemy zrobić lokalną imprezę (powiatową) i jeśli ona odniesie sukces to mamy poparcie wśród władz gminy i odpowiednie środki ma imprezę dla kuglarzy (na początku sezonu 2012)... A to ma być NIE pierwsza edycja, ale przed-pierwsza.
Cytat:
Poza tym, jeśli raz zrobicie pokaz za darmo, czy zwrot, to raczej marne szanse, żeby powtórzyć to w okolicy za kasę.
Słuszna uwaga ale my jeszcze sami nie wiemy czy brać za to kasę... jeżeli zaprosimy bractwo rycerskie (a jest taka możliwość) to pewnie bileciki jakieś się znajdą. Niestety... czuję że i tak nas GOK oskubie i nic z tego nie będzie... więc wolę nie zarabiać i nie mieć niż zarabiać i oddać.
Cytat:
nie róbcie w POLSCE klimatów pogańskich
...jeżeli nie pogańskie to może słowiańskie... a propos, jak rycerze się zgodzą to klimat się do nich dostosuje więc nic nie będzie trzeba dodatkowo ogłaszać.

Tak czy inaczej... pomysł "walki rycerskie, fireshow i koncert lokalnej grupy rockowej" oceniacie... no właśnie jak? Ilu z was by przyjechało na takie coś???

A jeżeli o sam FS chodzi, to jak długo może taki występ trwać. Nasza typowa weselówka to jakieś 10 min... a plan do spektaklu jest taki, że chcemy to przeciągnąć do min. 20? Z jednej strony by ludzie mieli większą/dłuższą rozrywkę a z drugiej by ich nie zanudzić na śmierć?

Divus 

Wysłany: Sro Sie 31, 2011 2:27 pm   

@up: Jeżeli chodzi o długość fireshow to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Jeżeli jesteście w stanie nie zanudzić na śmierć widowni przez 20 minut to możecie zrobić tak długi pokaz. Spotkałem się już ze spektaklem z użyciem ognia dłuższym niż pół godziny, acz sam preferuję krótkie, 5-minutowe sety. Nie ma reguły.

Co do samej imprezy, to rok i dwa lata temu w Kaliszu Pomorskim organizowana była mini impreza. Zagwarantowali darmowy nocleg w domu kultury, darmowe jedzenie i paliwo do fireshow. W propozycji były też płatne warsztaty, ale nie każdy musiał na nie iść. I ludzie się pojawili. Tyle, że były wtedy wakacje, było ciepło i ludzie mieli wolne od nauki / pracy.

Carloss 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Wrz 02, 2011 7:31 pm   

Pomysł macie dobry :) Rycerze i fire to połączenie stare jak świat, ale zawsze się sprawdza :) Do tego koncert rockowy- super. W październiku szybko zapada zmrok więc nie będziecie musieli czekać do późna w występem ogniowym. Ale, tak jak ktoś wcześniej wspominał, 20minutowy pokaz może znudzić. Może lepiej przygotujcie 3 czy 4 krótsze pokazy i przeplećcie je z innymi atrakcjami? Dodatkowo proponuję zorganizować też coś dla najmłodszej publiczności o wcześniejszej porze, np jakieś warsztaty, które poprowadzicie, czy konkursy z nagrodami dla dzieci. Wiadomo, jak jest coś dla dzieciaków to i cała rodzina się zwali, zwłaszcza jeśli w okolicy nie ma tego typu imprez. Dodatkowo możecie pogadać z mamami i babciami czy nie zapewniłyby ciepłego bigosu i grochówki :) Wiadomo, w październiku juz zimno jest, a czekanie do 23 na ciepła kiełbaske z ognicha może być ponad ludzkie możliwości xD Wiadomo, że fundusz ograniczony, ale nie sądzę, żeby branie kasy za "wstęp" na imprezę było dobrym pomysłem. Co innego za michę bigosu czy coś do picia... :yes: Życzę powodzenia w organizacji :)

Odpowiedz do tematu