Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
jak stworzyć lub gdzie można kupić dym?
Autor Wiadomość
motywacja1987 

Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 3:42 pm   jak stworzyć lub gdzie można kupić dym?

witam:) chciałam się zapytać czy ktoś z was wie może jak uzyskać dym tanim kosztem, ale żeby był efektowny, albo gdzie można taki kupić i takto jaki, nie wiem jakiś granat co się wyciąga zawleczkę i pojawia się dym? chodzi mi o efekt żeby się unosił w powietrzu tak z minute i potem się rozproszył żeby już go nie było:) byłabym ogromnie wdzięczna za udzielenie mi jakichkolwiek informacji odnośnie tej kwestii:) z góry dziękować;)

Nikus 

Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 3:59 pm   

Przychodzą mi do głowy trzy możliwości

1. Wytwornica dymu
2. Wytwornica ciężkiego dymu
3. Świeca dymna

No i czwarta opcja będąca już fantazją...
4. Saletra

Ale niestety żadne z tych rozwiązań nie spełnia Twoich wymagań - w szczególności unoszenia się w dymu powietrzu przez minutę a potem rozpraszania. Nad tym nie zapanujesz, dym poleci tam gdzie zawieje wiatr.
Wszystko zależy jeszcze od tego gdzie chcesz tego użyć oraz w jakim celu. Wtedy można myśleć nad konkretami.

Przy świecach dymnych warto zwrócić uwagę na sam dym... bywają takie które barwią i brudzą a bywają takie że są trujące.

Morgana 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 5:43 pm   

Najprostsza i najtańsza świeca dymna - cukier i saletra potasowa w proporcjach 1:1 + odrobina wody, tzw, karmelek ;-) Gotujesz w garnku, jak zbrązowieje przelewasz do formy (świetnie się nadaje rolka po papierze toaletowym), wtykasz zapałkę albo kawałek lontu. Dym nie brudzi i nie jest trujący.

Dla bardziej hardkorowego efektu można zamiast saletry dać chloran (VII) potasu, z tym że jest droższy, ciężko go dostać i lubi się znienacka zapalić podczas gotowania (wiem co mówię :P ). Też nie brudzi i nie jest trujący. Za to z małej świecy masz niesamowitą ilość dymu.

Można też zrobić barwny dym, np. dodając rodaminy uzyskuje się czerwony.

Nikus 

Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 5:52 pm   

Morgana napisał/a:
Najprostsza i najtańsza świeca dymna - cukier i saletra potasowa w proporcjach 1:1 + odrobina wody, tzw, karmelek ;-) Gotujesz w garnku, jak zbrązowieje przelewasz do formy (świetnie się nadaje rolka po papierze toaletowym), wtykasz zapałkę albo kawałek lontu. Dym nie brudzi i nie jest trujący.

No i mega niebezpieczne z dwóch względów. Strasznie duża temperatura spalania i łatwość poparzenia (pryska). Dodatkowo domowe konstrukcje często potrafią wybuchać, nie ważne jak je zrobisz... saletra nie spala się całkowicie i zostawia bardzo dużo odpadów zatykając wszystkie dziury.

Jak już się zdecydujesz na świece to polecam korzystać z tych profesjonalnych: http://www.sklep-militarny.com.pl/dymy-c-1_2.html

a w szczególności:
http://www.sklep-militarn...-1kg-p-438.html

Ale to i tak ciągle średni pomysł :P

Morgana 

Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 7:04 pm   

Karmelek nie ma fizycznej możliwości wybuchnąć, a robiony z saletry raczej nie zapali się sam, a nawet jak się zapali - będzie po prostu dużo dymu (nie wypali dziury w garnku ani nic z tych rzeczy). Temperatura spalania ok. 600*C, nie wiem czy to znowu tak strasznie dużo. W życiu nie widziałam, żeby pryskał, a robiłam wiele razy (chyba, że spróbujesz zgasić go wodą...). Nawet jeśli podpalasz zapałką, spokojnie masz czas żeby odłożyć i odejść na bezpieczną odległość, chociaż oczywiście z lontem jest bezpieczniej.

Zakładając minimum środków bezpieczeństwa (okulary ochronne!) i zdrowego rozsądku spokojnie można robić to samemu nawet w domu, nie wywalając przy tym nie wiadomo ile kasy.

Nikus 

Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 8:02 pm   

Ale mi nie chodzi o to że karmel sam w sobie jest wybuchowy. Upychając wszystko do rolki od srajtaśmy robisz bombe ;) Wystarczy że otwory przez które docelowo ma wylatywać dym zapchają się, a spalająca się mieszanka ciągle tworzy dym to taka rolka wybuchnie. Sprawdzone :)

Morgana 

Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 8:12 pm   

Sprawdzone, że nie ;-) - rolka spala się szybciej niż zawartość. Musiałbyś to wsadzić do metalowej rurki. Ostatecznie rolkę można zedrzeć jak karmel zastygnie. Swoją drogą z naszych karmelków nigdy jakoś nie zostawało zbyt wiele odpadów, które mogłyby cokolwiek zatykać.

Kotu 

Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 12:01 am   

Nikus - jeśli zrobisz petardę albo wulkan (zatyczka od spodu i zatyczka od góry z dziurką dla zwiększenia ciśnienia) to faktycznie może wybuchnąć ale karmelek nie zostawia tylu odpadów, żeby zapchało wylot od srajtaśmy.Poza tym za cienka tektura żeby wybuchło na prawdę - rozerwie rolkę już przy nieznacznym wzroście ciśnienia nie robiąc nikomu krzywdy. Karmelek to przecież jedna z najbezpieczniejszych zabawek pirotechnicznych jeśli faktycznie zachowuje się minimum ostrożności.

Nikus 

Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 10:55 am   

No tak, ja o tym cały czas mówię. Zatyczka jest po to aby całość paliła się odrobinę wolniej. To podobno ma być świeca dymna :)

stasioo 
..

Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 12:14 pm   

Ja natomiast polecam wrzucić suchy lód do wody. Nie ma żadnego niebezpieczeństwa, ale dym nie unosi się, lecz opada.

maj 

Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 12:36 pm   

Na jednej imprezie koledzy z farmacji robili dym we własnym mieszkaniu. Grzali na patelnii opartej na palniku na 99% zwykłą gliceryne :) . Wyszło bardzo fajnie więc polecam sprawdzić :D

toffi 
**

Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 3:43 am   

polecam spryciarzów albo jutuba xd

Ingvar 

Wysłany: Wto Maj 03, 2011 3:00 pm   

Jak masz jakiegoś znajomego żeglarza to spytaj się go o przeterminowaną pirotechnikę z żaglowców. Na pewno jest jeszcze dobra (krótki termin ważności to paranoja PZŻ). Są wśród nich pławki dymne, które mogą Ci się przydać. Albo możesz kupić w sklepie żeglarskim, ale ceny są duże.

Odpowiedz do tematu