Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Uważajcie na allegro
Autor Wiadomość
TS 

Wysłany: Wto Lis 24, 2009 5:57 pm   Uważajcie na allegro

Nie chodzi mi o to żeby nie kupować na allegro, tylko żeby uważać komu się kaske wysyła.

Kupiłem na allegro ochraniacze 661

Zaraz po wygranej aukcji dostałem spreparowanego maila od jakiegoś gościa co podszywał się pod sprzedawce. Nabrałem się na ten numer i tylko z mojego lewactwa i braku neta nie wpłaciłem gościowi kaski. Dziś (po 5 dniach od ukończenia aukcji) siadłem do kompa, chciałem zrobić przelew, a tu patrze mail od innego użytkownika z danymi do przelewu. Okazało się że ta panna też zaspała z tymi ochraniaczami i teraz jej się przypomniało.

Tylko jakaś dziwna siła powstrzymała mnie od straty 50zł.

Daje ten temat na bazar bo to mocno związane, ale jak co to przenieście.

Miodek888 
..

Wysłany: Wto Lis 24, 2009 6:37 pm   

Może podaj maila od tego kolesia albo coś takiego, żeby wszyscy wiedzieli na przyszłość na kogo trzeba uważać?

TS 

Wysłany: Wto Lis 24, 2009 6:56 pm   

myśle, że on maila zmienia regularnie

tom 
**

Wysłany: Wto Lis 24, 2009 9:52 pm   

Co racja to racja trzeba uważać. Mój brat miał podobną sytuacje tylko chodziło o numizmatyki wartości ponad 300 zł. W czas się opamiętał i zawdzownił do gościa z pytniem co jest grane. Wyszło na to że jedno potwierdzenie jest fałszywe. ;-) Trzeba uważać

misio1903 
**

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 8:32 am   

nie wiem jak Wy, ale ja zawsze się pytam ponownie allegrowicza o potwierdzenie danych osobistych/do przelewu. To jest najlepszy sposób, a od jakiegoś czasu nazwy kupujących są niewidoczne dla osób trzecich więc problem skutecznie rozwiązany przez zespół allegro.

pozdrawiam

mój status

Vekel 
..

Wysłany: Czw Maj 13, 2010 1:25 pm   

Miodek888 napisał/a:
Może podaj maila od tego kolesia albo coś takiego, żeby wszyscy wiedzieli na przyszłość na kogo trzeba uważać?

no dobra mail mailem , można mieć ich mnóstwo, ale ja jestem ciekaw czy nie szłoby zgłosić sprawy na policję z podaniem numeru konta bankowego na które miała być kasa przelana z fałszywego maila

konto bankowe jest imienne przecież

TS 

Wysłany: Czw Maj 13, 2010 6:45 pm   

ale mniej niż 300 zł to mała szkodliwość i oleją to od razu.

Kotu 

Wysłany: Czw Maj 13, 2010 11:25 pm   

Dokładnie do 250zł jest mała szkodliwość społeczna czynu.

Yameso 
taki se wymiatacz :P

Zaproszone osoby: 32
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 4:18 pm   

Do 250 zł nie ma małej szkodliwosci społecznej czynu. Bo to jest wykroczenie a przy wykroczeniach nie ma tego czynnika ;) Z uwagi na to ze wiekszosc wykroczen ma tak naprawde niewielki stopien szkodliwosci, to idac za tym żadne wykroczenie nie powinno byc karane ;)

Poza tym to nie byłaby kradzież a oszustwo i tutaj już nie ma tego śmiesznego limitu. Nawet za te ochraniacze można by pociagnąc gościa do odpowiedzialności. Szczególnie że prawdopodobnie nie jest to pojedynczy wybryk - zwykle takie osoby robia to masowo.

Odpowiedz do tematu