Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Taniec z mieczem
Autor Wiadomość
Rasengan 
...

Wysłany: Pią Sie 26, 2011 12:00 am   Taniec z mieczem

Witam!

Zainteresował mnie ostatnio taki temat jak taniec z mieczem / szablą. Nie mogę nigdzie znaleźć filmów na ten temat, nie wiem jak szukać, jak to się nazywa na świecie :)

Oglądałem kiedyś cyrk w TV i widziałem wiele przepięknych show, gdzie artyści machają szablami jak opętani. Wielu z nich do rękojeści miało przyczepione takie "frędzle", co dawało niesamowity efekt.

Jakieś tutoriale? Filmy? ;)

cinuxyyx 

Wysłany: Pią Sie 26, 2011 12:43 am   

Mieczem machasz tak jak na filmach chyba że masz długą rękojeść to możesz robić kontakty jak na kiju np : przekładanie na szyi itp...
Ja z kolegą mamy kije lecz są zbyt krótkie aby coś takiego zrobić ale sam efekt walki zachwyca ludzi, to bardzo wzbogaca pokaz o fajne efekty.

basil 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: Pią Sie 26, 2011 3:21 pm   

O czym waść prawisz, to najpewniej Wu Shu, a bardziej konkretnie Dao Shu albo Jian Shu. Taniec jako tako to to nie jest, ale w obecnej formie takowy przypomina i wcale by mnie nie zdziwiło, jakby podstępne Kitajce takie rzeczy w cyrku pokazywali.
Podstawowe ruchy są takie jak i w kiju, tylko szybciej.
Można też mówić coś o amerykańskich XMA, gdzie opętani ludzie wymachują czymś w rodzaju katany, przebrani w coś w rodzaju kimono, ale w większości innych kultur jest to uznawane za obraźliwe i niekulturalne (chociaż zawsze tam można się trochę podinspirować).
Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu