|
Slackline Polska |
| Autor |
Wiadomość |
neiko
|
Wysłany: Wto Sie 31, 2010 9:46 pm Slackline Polska
|
|
|
Jako że jest to jeszcze mało popularny sport w Polsce i prawdopodobnie jeszcze nikt o nim nie słyszał chciałam zapostować linki o slacklinie. Polega to na chodzeniu na napiętej taśmie rozpiętej pomiędzy dwoma punktami. Dzięki jej dynamice można wykonywać na niej wszelkiego rodzaju akrobacje.
Zamieszczam tutaj filmik od którego ja sama zaczynałam i który najbardziej mnie zainspirował
http://www.youtube.com/watch?v=eaCcf-VLVfQ
I tegoroczne mistrzostwa na natural Games:
http://www.youtube.com/watch?v=mx8oGbv1glU
Jak kogoś to zainteresuje zapraszam również na grupę na facebooku Slackline Polska, która 'otwiera drzwi', aby wgłębić się dalej w ten sport
http://www.facebook.com/p...34488457?ref=ts
SlackOn! |
_________________ Ranek nieraz przynosi rade, a noc często odmienia myśli. |
|
|
|
 |
Rzuff

|
|
|
|
 |
Grace
******** przyjaciel
Zaproszone osoby: 75
Pomogła: 33 razy Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 9:56 am
|
|
|
Szczególnie, że dopiero co był urban highline w Lublinie ;P
Ale dajmy szanse, jesli nelko zacznie tu coś pisać i nie był to wyłącznie spam, to ok. |
_________________ REKLAMA >> sprzedam PoweriSer - nowe, FV, gwarancja<< Koniec reklamy
konwencja to umowa, spotkanie to KONWENT |
|
|
|
 |
orsyno

Zaproszone osoby: 12
|
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 12:31 pm
|
|
|
Slack jest coraz bardziej popularny, choćby to że kupiłem slacki w sklepie Tchibo daje do myślenia...
Suepr sprawa, na treningach nie zdążę założyć slacka a już mam kolejkę dzieci i chętnych kuglarzy
Szkoda, że zimno się robi i musimy trenować w sali... ale może da się coś wymyślić! |
_________________ www.eduart.info |
|
|
|
 |
Haku

Pomogła: 3 razy Skąd: Poznań
|
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 2:12 pm
|
|
|
| orsyno w ile osób naciągasz slacka? |
|
|
|
 |
Checollada

|
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 3:59 pm
|
|
|
Ehh... U nas Spotkania kuglarskie rozpoczynają się od naciągnięcia slacka Zaraziłem już tym wiele osób ;P Na ściance wspinaczkowej mogę też potrenować highline |
|
|
|
 |
orsyno

|
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 7:08 pm
|
|
|
jak to w ile osób? sam czasami naciągam i jest ok, choć dobrze jest jak ktoś może przytrzymać slacka żeby się nie skręcał.
Jak sobie radzicie w pomieszczeniach (odpada wiercenie na wylot przeciwległych ścian)? |
|
|
|
 |
Kotu

|
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 7:12 pm
|
|
|
| Można wbić w ziemię betonowe słupy albo rozwiesić slacka na jakichś mocnych filarach. Ewentualnie na firetoys.co.uk są stalowe stojaki do rozciągania liny (drutu) do chodzenia. Slacka tez pewnie się da rozciągnąć i na pewno wytrzyma (drut ma większą siłę naprężenia) tylko jest pieruńsko drogie, ciężkie i nieporęczne. Ach no i rótkie (niecałe 5m tylko): http://firetoys.co.uk/jug...tight_wire.html |
_________________ www.JugglingCat.pl - nowe miejsce w sieci, w którym pogłębisz swoje pasje związane z kuglarstwem, fireshow oraz żonglerką! |
|
|
|
 |
orsyno

|
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 7:20 pm
|
|
|
widziałem i chodziłem po czymś takim w Czechach, niestety nie potrafię zdobyć funduszy by przy okazji zakupić tego typu sprzęt.
Mi chodzi o pomysł na slacka w pomieszczeniach... |
|
|
|
 |
Kotu

|
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 7:27 pm
|
|
|
| Wiem. Ale można by to wstawić do salki w razie czego. Mają też aluminiową składaną wersję. Ale wierzę, że nie stać - kupa kasy jednak... A co do innych pomysłów to szukaj jakichś stałych elementów konstrukcyjnych, które wytrzymają naprężenia poprzeczne rzędu 1,5-2 ton co najmniej (slack to przeważnie jakaś tona naciągu z tego co wiem). Czyli jakieś betonowe filary, gruuuuube rury (ale z nimi należy uważać bo nie wszystkie są tak mocne jak by się wydawało), kratownice itp. Ewentualnie mocne stalowe elementy na stałe wmurowane w ściany (też mocno!). |
_________________ www.JugglingCat.pl - nowe miejsce w sieci, w którym pogłębisz swoje pasje związane z kuglarstwem, fireshow oraz żonglerką! |
|
|
|
 |
orsyno

|
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 7:32 pm
|
|
|
Jak nie znajdę pomysłu to totalnie odpada ćwiczenie chodzenia w okresie jesień-zima :(
Ale może uda się podobną konstrukcje przygotować samemu przy wsparciu kogoś kto się na tym zna.... |
|
|
|
 |
Kotu

|
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 7:41 pm
|
|
|
Podejrzewam, że będzie to bardzo trudne ale powodzenia szczerze życzę. Jakby się udało byłbym na pewno zainteresowany wynikami tych prac!
EDIT:
A może tylko trójkąty podnoszące wysokość taśmy a same końce taśmy spróbować jakoś przytwierdzić do ziemi? Czy w podłodze można wiercić dziury? |
|
|
|
 |
Checollada

|
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 8:02 pm
|
|
|
Dwóch chopa i niech trzymają Osobiście chodziłem w zimie na dworze Możesz sobie odgarnąć śnieg, ułożyć jakąś folię NRC/karimaty |
|
|
|
 |
orsyno

|
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 8:56 pm
|
|
|
Można można nawet zimą wszystko można jak ma się zapał. Może i my w Łodzi spróbujemy. Prześlemy fotki
Co do konstrukcji to zainspirowała mnie Justyna, która ma własną konstrukcje do chust wertykalnych. Aluminiowe sztyce, dobrze się trzyma, można instalować na zewnątrz (na Sztuk-Mistrzach przy polu namiotowym była) oraz w środku w wysokiej hali.
Może i tu się uda choć zupełnie inna forma konstrukcji potrzebna... |
|
|
|
 |
Rzuff

|
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 9:02 pm
|
|
|
W pomieszczeniu tak jak już zostało to napisane, najlepiej filary, sam zawsze szukam pomieszczeń właśnie z filarami. Ewentualnie Kotu wspomniał o trójkątach podnoszących wysokość taśmy; być może przy takim pomyśle wcale nie trzeba by było wiercić podłogi w niektórych salach gimnastycznych są w podłodze dziury na słupy do siatkówki i inne udziwnienia, może w niektórych dałoby się jakoś zaczepić szeklę (oczywiście to tylko takie przypuszczenia, osobiście nie próbowałem niczego prócz filarów). Co do obciążenia, jeśli dobrze pamiętam to standardowa szekla do slacka dźwiga ok 2 ton tak więc obciążenie jest nie byle jakie. Co do naciągania slacka, jest ciekawy czeski patent który kiedyś wyhaczyłem na forum slackowym, zmniejszający użycie siły poprzez zwykłą zasadę dźwigni:
http://www11.speedyshare....nload/slack.pdf |
_________________ http://puzz.biz.pl/?p=oG45XNVlHUi4 |
|
|
|
 |
Checollada

|
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 9:17 pm
|
|
|
Jeśli masz 2 slacki to potrenuj skakanie z jednego na drugi na początku dość bolesne |
|
|
|
 |
orsyno

|
Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 2:07 pm
|
|
|
Na sali gdzie trenujemy, dzięki uprzejmości dyrektora oraz sprawności konserwatorów
mamy slacka na całą zimę.
Wywiercili na wylot otwory w dwu przeciwległych ścianach i zamontowali haki! |
|
|
|
 |
Milten
******* Pass Factory
Zaproszone osoby: 6
|
Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 2:38 pm
|
|
|
| Tylko pozazdrościć tak przychylnie nastawionego dyrektora. Myślę że w większości szkół czy sal dyrekcja nie chciała by nawet o tym rozmawiać. |
_________________ Maciej Stankiewicz tel: 798940800
Grupa żonglerska Pass Factory |
|
|
|
 |
Grace
******** przyjaciel
Zaproszone osoby: 75
Pomogła: 33 razy Skąd: Kraków
|
Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 3:46 pm
|
|
|
Większość takich rozmów i tak zawsze zaczyna się od (ze strony dyrekcji): "Ależ wy się tam zabijecie, a potem mnie będą po sądach gonić!"
O jakiejkolwiek sensowej rozmowie w sprawie jakiejkolwiek drobnej modyfikacji, a już o tak dużej, jak to Orsyno mówi, to w ogóle nie ma rozmów.
Także lepiej powiedz, jak to załatwiliście |
_________________ REKLAMA >> sprzedam PoweriSer - nowe, FV, gwarancja<< Koniec reklamy
konwencja to umowa, spotkanie to KONWENT |
|
|
|
 |
Nikus
|
Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 9:53 pm
|
|
|
Grace, a nie wiesz że jakąkolwiek sensowną rozmowę zaczyna się od... "za tydzień przyniosę ubezpieczenie grupowe od takich zabaw, a jak jest to koniecznie to zrzeczenie się roszczeń wobec dyrekcji"? |
_________________ ShowFlame - BIO parafina
eXodus fire performance group |
|
|
|
 |
|
|