ochroniarz.
.

|
Wysłany: Sro Sie 04, 2010 12:42 pm Pałki typu tonfa.
|
|
|
Wybaczcie, jeżeli temat już się pojawił - w szukajcie wpisałem tonfa, tonf, tonfy i nie nalazło żadnego tematu spełniającego moje kryteria, więc zakładam własny temat.
Zgodnie z artykułem 4 ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji, bronią białą są:
1. Ostrza ukryte w przedmiotach nie mających wyglądu broni,
2. Kastety i nuny,
3. Pałki posiadające zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierające wkładki z takiego materiału,
4. Pałki wykonane z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujące bejsbol.
-Broń która nie jest wymieniona w ustawie z punktu widzenia prawa nie jest bronią białą, co oznacza, że możemy robić z nią co chcemy, do momentu, w którym nie przekraczamy obrony koniecznej.
Tonfa przeznaczona dla policji posiada wewnątrz metalowe wkłady co sprawia, że my - szaracy nie możemy takowej posiadać (podobno pod tą wzmacnianą kości stawiają niewiele większy opór niż samo powietrze )...
ALE - istnieją, a nawet są łatwo dostępne tonfy bez metalowego wkładu, które możemy nosić, używać, zjadać bez najmniejszych komplikacji prawnych(o ile, jak wyżej wspomniałem nie przekraczamy tej niezupełnie przemyślanej obrony koniecznej) i tu rodzi się właściwa część tematu:
Skoro można - macha ktoś tym? Ktoś spróbuje? Macie na oku jakieś techniki "bliźniacze"? Na grupie w firmie posiadamy takie wszyscy, toteż mam do nich dostęp - przeglądałem filmy na youtubie, ludzie próbują wyczyniać, ale mam wrażenie, że można z tej zabawki wyciągnąć o wiele, wiele więcej.
http://www.youtube.com/watch?v=mL_XebzOYYw |
|