|
Akrobatyka - tutoriale i pokazy |
| Autor |
Wiadomość |
mikolaj
.
|
Wysłany: Nie Sty 25, 2009 8:56 pm Akrobatyka - tutoriale i pokazy
|
|
|
całkiem niezłe pokazy i tutoriale akrobatyczne
http://skakaj.pl/filmy/akrobatyka
btw czy le parkoure jest czescia akrobatyki?
pozdro |
|
|
|
 |
Gin
..

|
Wysłany: Nie Sty 25, 2009 9:32 pm
|
|
|
| Nie parkou i krobatyka to kompletnie rózne rzeczy. Parkour słóży do jak najszybszego przemieszczenia się dlatego nie występują tam salta itp. Akrobatyka jest częścią Freerunu, który polega na przemieszczaiu się po mieście robiąc to w jak najefektownijeszy sposób. |
_________________ Wyobraźia jest ważniejsza niż wiedza |
|
|
|
 |
mikolaj
.
|
Wysłany: Pon Sty 26, 2009 9:09 am
|
|
|
no właśnie, w parkour jest pełno elementów akrobatycznych. Ale fakt, nie ma jak tego zaliczyc do samej akrobatyki.
ma ktos ciekawe filmiki z akboratyk? cos czego nie ma na skakaj`u. pozdro:) |
|
|
|
 |
Gin
..

|
Wysłany: Pon Sty 26, 2009 9:17 am
|
|
|
| Parkour stał się dziedziną zawężoną, w której nie ma miejsca nie nieefektywne ruchy ponieważ spowolniają nas przy biegu i nieekonomicznie wykorzystują energię. Takie jest aktualne stanowisko większościu ludzi trenujących PK, dziedzina bardzo przypominająca parkour, aczkolwiek z elementami akrobatycznymi, staiem na rękach, saltami, fiflakami itp to Freerun, a na wszelkie pytania związane z Parkour chętnie odpowiem zarówno tutaj jak i na gg. |
|
|
|
 |
Julek

|
Wysłany: Pon Sty 26, 2009 2:28 pm
|
|
|
Jaki fajny temat się pojawił
Coś dla mnie ^^
propos filmików akro pk, i tego typu rzeczy polecam serie World Best Tricks, wymiata.
Tutków www.youtube.com da, wystarczy wpisać angielską nazwę tego co się chce znaleźć, np Cartwheel to Front Flip
I jeszcze coś, jak jest ktoś co chce poskakać akro lub freerun to kontakt i idziemy, ciągle mi brakuje kogoś do trenowania a samemu mi się nie chce |
|
|
|
 |
mikolaj
.
|
Wysłany: Pon Sty 26, 2009 6:41 pm
|
|
|
co do moich umiejętności akrobatycznych i le parkoure to za wiele nie ma, ale nie ma co, początki są zawsze trudne.
powiedzcie cos o tej stronie skakaja bo jest w sieci od niedawna i staramy się zrobić jaknajlepszą pomoc do "wygibasów". reklam tam nie ma!:)
Akropk ćwiczysz parkoure?
pozdro |
|
|
|
 |
Demooon

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Czw Sty 29, 2009 3:07 pm
|
|
|
ja ćwiczę parkour już 2 lata , a samą akrobatyke pół roku
podstawowe salta już umiem, a 360tki i inne to marzenie które chyba się nie spełni
PS. Gin ma jak najbardziej rację |
_________________ "Wszystko jest możliwe.Niemożliwe zajmuje poprostu więcej czasu..." |
|
|
|
 |
Julek

|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 2:49 pm
|
|
|
| mikolaj napisał/a: |
Akropk ćwiczysz parkoure?
|
Coś tam się ćwiczy, ale wole akro i ścieżke |
|
|
|
 |
Anlos
|
Wysłany: Sob Mar 07, 2009 9:10 pm
|
|
|
| Ja mam to szczęscie że mam udostępnioną halę z materacami, układam scieżkę i jedziemy ! |
|
|
|
 |
Daemon
|
Wysłany: Sob Mar 14, 2009 1:34 pm
|
|
|
Witam wszystkich!
Mam pytanie: Czy nie orientujecie się może, gdzie we Wrocławiu lub okolicach można wynająć dobrze wyposażoną salę (chodzi mi głównie o dobre materace)?
Jest to dla mnie kluczowa sprawa w tym sezonie, ponieważ muszę koniecznie przełamać się przed robieniem backflipów i tym samym zwiększyć umiejętności na slaku. Z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi |
_________________ If you dream it - you can do it! |
|
|
|
 |
Yameso
******** taki se wymiatacz :P

Zaproszone osoby: 32
|
|
|
|
 |
Merdion

Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: Nie Kwi 19, 2009 12:33 am
|
|
|
| Yameso napisał/a: | Hmm, a to nie jest tak że parkour właśnie opiera się na efekciarstwie a freerun na efektywności? |
Właśnie jest odwrotnie. Freerun jak sama nazwa wskazuje to taki.. hm.. freestyle run, czyli biegniesz i śmigasz salta, salcika i salcięta. To jest to efekciarstwo. w Parkour masz dobiec z miejsca A do miejsca B w linii jak najbardziej prostej w jak najkrótszym czasie, nie ma tu miejsca i czasu na niepotrzebne udziwnienia |
|
|
|
 |
Gracjan
...
|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 2:02 pm
|
|
|
| Daemon napisał/a: | Witam wszystkich!
Mam pytanie: Czy nie orientujecie się może, gdzie we Wrocławiu lub okolicach można wynająć dobrze wyposażoną salę (chodzi mi głównie o dobre materace)?
Jest to dla mnie kluczowa sprawa w tym sezonie, ponieważ muszę koniecznie przełamać się przed robieniem backflipów i tym samym zwiększyć umiejętności na slaku. Z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi |
proponuje zacząć od www.tricks.pl www.trickstutorials.com
i tak w ogóle zanim przełamiesz się do backflipa proponuje dobry ogólnorozwojowy trening znaczy rozciąganie brzuchy pompki i tym podobne. We wrocławiu jest bttg czyli ludzie którzy z akrobatyka saltami i innymi trickami mają duuużo wspólnego dlatego też polecam.
co do podziału na parkour i freerun to dla mnie głupota jak ja zaczynałem to wszystko jedno było i każdy wiedział o co chodzi. poz tym z tego co się orientuję to tylko w Polsce ten podział funkcjonuje |
|
|
|
 |
Gin
..

|
Wysłany: Sob Maj 23, 2009 11:48 pm
|
|
|
Nie e podzial funkcjonuje wszedzie juz praktycznie, ale jest teraz trend na trenowanie parkour czyli efektywnosc przemieszczenia się i freerunu ktory się wykorzystuje w jakis pokazach i cos tedy, ale podzial rzeczywiscie jest bezsensowny, tak samo jak pokazy, szkoly, trenerzy i certyfikaty w parkour. Ja też jak zaczynałem nie miałem problemów z tym co jest co, bo chodziło o nieograniczony bieg i dobrą zabawę dla dzieciaków, a nie ostry trening i coraz efektywniejsze przemieszczenie się, wiadomo potem się przydawało to co się naucyzłem, ale znacznie lepiej było jak wszyscy się bawili, a umiejętności były "skutkiem ubocznym".
No i btw ja chce z kolegą zacząć trenować jakieś salta itp itd takie akrobatyczne elementy na dworze do fireshow, wiec jakby ktos byl chetny na wspoln treningi fireshow/akro to ja chetnie -> gg:5611441 |
|
|
|
 |
pimpeliusz
.
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 11:50 am
|
|
|
Mam pytanie odnośnie akrobatyki... ale nie sportowej tylko "cyrkowej". Co zacząć, albo jak zacząć ćwiczyć żeby podnieść siłę mięśni? Bo chyba od tak hop i siup nie wyjdę sobie i nie stanę na rękach i nie będę sobie na nich śmigał? I teraz powstaje problem: pójdę na siłkę zacznę trenować tak jak te wszystkie koksy to się zrobię takim koksem jak oni... a to chyba nie o to chodzi co by mieć gigantyczną masę mięśniową?
no więc proszę o porady i/lub zestawy ćwiczeń:) |
|
|
|
 |
Tintale

Pomogła: 4 razy Skąd: Gdynia||SOMBRA
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 12:02 pm
|
|
|
| pimpeliusz napisał/a: | | pójdę na siłkę zacznę trenować tak jak te wszystkie koksy to się zrobię takim koksem jak oni... | Tak od razu się nie staniesz koksem, musiałbyś przesiadywać na siłowni tyle, co oni i jeść to, co oni. Trochę siłowni nikomu nie zaszkodzi! A zwłaszcza chłopakowi . A jeśli chcesz zacząć chodzić na rękach - próbuj, a mięśnie same będą się przystosowywać. Tak samo z innymi ćwiczeniami. Oczywiście pamiętaj o rozgrzewce i rozciąganiu.
Aha, ja nie umiem żadnych akrobacji poza mostkiem Ale chciałabym, więc mam już kilka dobrych rad co robić. Ale jak zacząć - wciąż nie wiem . |
_________________ Let the sun beat down upon my face, stars to fill my dream... |
|
|
|
 |
pimpeliusz
.
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 12:06 pm
|
|
|
| Heh no nie mówię, że ze mnie jakieś chucherko;) ale myślę, że siłownia a ćwiczenia typowo przydatne do zajęć cyrkowych to chyba dwie różne sprawy? chyba, że się mylę:P |
|
|
|
 |
Tintale

Pomogła: 4 razy Skąd: Gdynia||SOMBRA
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 12:23 pm
|
|
|
Według mnie to mięśnie są jedne. Czy się je ćwiczy w siłowni czy w domu, to jedno i to samo. Są ćwiczenia na siłę, masę i rzeźbę, to możesz sobie sprawdzić na jakimś forum sportowym albo w gazecie. Bo ja się nie znam, Shao mi zawsze mówi co mam ćwiczyć . Oczywiście do akrobacji jest potrzeba nie tylko siła ale tez giętkość. Może są u Was w mieście jakieś treningi akrobatyczne? Niekoniecznie cyrkowe, ale jakieś XMA, Capoera? tam chłopacy śmigają na rękach i robią salta, szpagaty... Mogli by Ci doradzić. |
_________________ Let the sun beat down upon my face, stars to fill my dream... |
|
|
|
 |
pimpeliusz
.
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 1:43 pm
|
|
|
| Właśnie chodziło mi raczej o trening samodzielny. Bo niestety zajęcia w takich grupach kosztują:( Ale masz rację przeszukam jakieś fora sportowe... ale liczę również na pomoc tych którzy się zajmują akrobatyką cyrkową lub jej formami:) Piszcie co wiecie:P |
|
|
|
 |
mikolaj
.
|
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 2:17 pm
|
|
|
co do wzmocnienia mięśni rąk proponuję takie oto ćwiczenia
http://skakaj.pl/filmy/ak...ng-planche.html
są to typowe ćwiczenia do robienia pompek bez nóg... tak więc na pewno może Ci to pomóc przy stawaniu na rękach i innych figur wymagających dużej wytrzymałości.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|