justynkoo
|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 2:37 pm WEEKEND Z AERIAL I ACRO JOGĄ 14-16.10.2011 ŁÓDŹ
|
|
|
WEEKEND Z AERIAL I ACRO YOGĄ
CARNIVAL
OTWARTA PRZESTRZEŃ CYRKOWA
ŁÓDŹ, UL.SIEWNA 15
WWW.CARNIVAL.COM.PL
14-16.10.2011
INFORMACJE:
AERIAL YOGA
Aerial joga to połączenie jogi, fitnessu, stretchingu, tańca i akrobatyki.
Polega na wykonywaniu ćwiczeń z użyciem “hamaka” (miękkiego trapezu)- wiszącego materiału, który służy do wsparcia masy ciała. Materiał pomaga w rozluźnieniu, ułatwia wykonywanie ćwiczeń, pozwala na głębsze rozciąganie, jest podporą
do pozycji odwróconych. Podwieszenie ciała kilka centymetrów nad ziemią uwalnia napięcie z mięśni i kości.
Aerial joga uelastycznia ciało, wzmacnia ramiona i brzuch bez obciążania kręgosłupa. Aerial joga to nowa forma powstała w 2006 roku w Nowym Jorku. Stworzyła ją Michelle Dortignac- tancerka i akrobatka, która zafascynowana yogą postanowiła spróbować połączyć akrobatykę, jogę i taniec.
Aerial joga to doskonała forma tzw. slow fitnessu, czyli aktywności rozciągająco- relaksującej dla każdej grupy wiekowej. Każdy może ćwiczyć Aerial jogę,
nie potrzebne są żadne predyspozycje czy silne mięśnie. Najwspanialsze w Aerial jodze jest to, że możemy poczuć jak unosimy się w powietrzu, nad ziemią zupełnie bezpiecznie. Podczas zajęć dużo jest śmiechu i zabawy- odkrywamy radość, rozciągamy ciało, relaksujemy się. Aerial joga jest całkowiecie bezpiezna- używany sprzęt i materiał są specjalnie przystosowane do tego typu ćwiczeń. Zapewniają bezpieczeństwo i relaks.
INSTRUKTORKA:
ELL AMY absolwentka Exercise Science University Texas, dyplomowana nauczycielka Pilates, naucza od 20 lat, posiada również tytuł mentora Instytutu Umysłu Elizabeth Jones-Boswell.
Amy jest certyfikowanym Gyrotonic i GYROKINESIS Master Trainer, Gyrotonic Extension Leg Master Trainer, a Gyrotonic Archway Master Trainer. Amy jest certyfikowanym nauczycielem Gyrotonic Stretch, Gyrotonic Ladder i GYROTONER.
Oprócz tego ukończyła specjalistyczne kursy z kręgosłupa szyjnego / rehabilitacji kręgosłupa lędźwiowego / miednicy rehabilitacji skolioz i Gyrotonic dla golfistów.
Od 2002 roku zgłębia wiedzę starozytnej jogi tajskiej, masażu tajskiego i jogi w tańcu, w którym dzięki wprowadzeniu osób w łatwe pozy, może pobudzić krążenie i przepływ chi lub energię siły życiowej .
Amy zaczęła swoje poszukiwania w Stanach Zjednoczonych i działa zarówno z James Peckham i dr Anthony James.
W 2004 roku zorganizowała wycieczkę do Chiang Mai, Tajlandia w celu badania masażu tajskiego u Mistrza Pichet Boonthumme.
Obecnie Amy uczy aerial yogi, trapezu i wielu innych dyscyplin.
Jest jednym z niewielu dyplomowanych instruktorów aerial yogi na świecie.
ACRO YOGA
ACROJOGA łączy mądrość jogi, łagodność masażu tajskiego i dynamiczną moc partnerskiej akrobatyki. Kluczową rolę gra tutaj zaufanie, zabawa i kontakt.
7 głównych elementów z których składa się ta praktyka to:
ceremonia w kole
asany
ćwiczenia z partnerem
masaż tajski
terapeutyczne latanie
odwrócone pozycje i nauka asekuracji
acrobatyka z partnerem
Zapraszamy wszystkich bez względu na poziom zaawansowania czy wiek by dołączyli do acrojogicznej wspólnoty. W tym workshopie zapewniamy uczestnikom bezpieczne miejsce do eksploracji zaufania, kontaktu z partnerem i zabawy. Ćwiczący będą mieli okazję zdobyć pierwszy wgląd w acrojogiczną sekwencję asan, odwrócone pozycje wykonane przy pomocy partnerskiej asekuracji, podstawy acrobatyki partnerskiej, terapeutyczne latanie i masaż tajski.
Doświadczenie w jodze nie jest niezbędne.
Przyjdź bądź wsparciem i daj się wesprzeć.
Ćwiczenia odbywają się bardzo często w duetach i triach, utworzonych na potrzeby uczestników przy uwzględnieniu ich wagi i wzrostu.
INSTRUKTORKI:
Almuth Kramer (Niemcy, Berlin) – Jestem nauczycielką acrojogi, jogi (BYV), masażystą i klaunem.
Studiowałam wiedzę o teatrze w Berlinie i Buenos Aires. Poza uczeniem jogi asystuję reżyserom przy różnorodnych projektach teatralnych i muzycznych. Pracuję jako klaun w “Die Zauberwerkstatt” – agencji zajmującej się animacją i treningiem dzieci.
Kocham pracę z wielorakimi ludźmi w każdym wieku. Nauczyłam się bardzo dużo
o życiu i bogatej praktyce jogi i acrojogi poprzez obserwacje i służenie różnym potrzebom ludzkim. Przyglądanie się ludziom eksplorującym zaufanie, wspomaganie ich w rozszerzeniu ich spektrum ruchu i ekspresji, pogłębianie połączenia
i ponownego odnajdywania radości płynącej z zabawy jest dla mnie wszystkim.
Marta Jurkowska - Moją pierwszą praktykę acrojogi rozpoczęłam na Goa
po ukończeniu mojego kursu nauczyciela jogi w styczniu 2010. Od tej pory praktykuję
w Berlinie z rożnymi nauczycielami acrojogi i acrobatami co zdecydowanie zmieniło moje życie w szeroko pojętym sensie. Ta praktyka stała się moją pasją. Bardzo cieszę się, że po raz pierwszy mam okazję przedstawić acrojogę w Polsce i mogę się cieszyć tą piękną praktyką z podobnie myślącymi i czującymi istotami, spełniając w ten sposób życzenie moich przyjaciół, których do tej pory spotkałam i miałam okazję dzielić się
z nimi tą pracą. Chcę wyrazić specjalne podziękowania dla Almuth za podchwycenie mojego pomysłu i stworzenie kolejnej możliwości dla mnie by się uczyć.
Wydarzenie zorganizowane w ramach cyklu: “Akademia Twórczych Umiejętności- edukacja teatralna w Fabryce”. Projekt zrealizowany z udziałem środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
PLAN WARSZTATÓW:
AcroYoga FUNdamentals piątek 18:00 - 21:00 bezplatny workshop
AcroYoga FUNdamentals sobota 10:30 - 13:30 Let´s Play! sobota 15: 35 - 18:15 Terapeutyczna Uciecha niedziela 11:45 – 14:45
OPIS WARSZTATÓW: AcroYoga FUNdamentals Zapraszamy wszystkich, bez względu na poziom zaawansowania czy wiek, by dołączyli do akrojogicznej rodziny. Warsztat 1. zapewni uczestnikom możliwość bezpiecznego poznawania granic własnego zaufania zarówno w stosunku do siebie, jak i innych oraz do doświadczania kontaktu z partnerem w atmosferze zabawy. Ćwiczący będą mieli okazję poznać akrojogiczne sekwencje asan i podstawy akrobacji partnerskich, wykonać odwrócone pozycje przy asekuracji partnera, a także doświadczyć terapeutycznego latania oraz masażu tajskiego.
Doświadczenie w jodze nie jest niezbędne. Przyjdź, bądź wsparciem i daj się wesprzeć.
Ćwiczenia odbywają się bardzo często w dwójkach i trójkach, utworzonych na potrzeby ćwiczeń przez uczestników przy uwzględnieniu ich wagi i wzrostu. Let´s Play! Podczas 2. warsztatu najważniejsza będzie zabawa i eksperymentowanie. Wykorzystamy różne figury akrobatyczne i przejścia pomiędzy nimi tak, by osiągnąć jak największą płynność, jednocześnie świetnie się przy tym bawiąc. Główną częścią zajęć stanowić będą akrobatyczne latanie oraz techniki asekuracyjne. W bezpiecznych warunkach popracujemy nad poszerzeniem możliwości naszego ciała, ucząc się zaufania do siebie i innych poprzez realizowanie wspólnego potencjału. Przyjdź i podziel się swoją magiczną mocą. Terapeutyczna Uciecha Podczas 3. warsztatu, wykorzystując tajski masaż i terapeutyczne latanie, postaramy się dopracować elementy takie, jak płynność, łatwość, miękkość i głębokie oddychanie. Warsztat ten pomoże nam również w rozwinięciu komunikacji i zaufania, eksploracji relacji pomiędzy byciem wsparciem dla kogoś i poddaniem się komuś. Podczas terapeutycznego latania wykorzystamy grawitację i delikatne rozciąganie do otwarcia kręgosłupa osoby latającej, jednocześnie stabilizując i wzmacniając osobę będącą bazą. W pozycjach tych latający doświadczy wszystkich korzyści płynących z odwróconych pozycji bez podejmowania większego wysiłku.
Wspieraj i bądź wsparciem!
Taniec dawania i brania pozostawi wszystkich obecnych pełnymi wdzięczności i lekkości.
GRAFIK ZAJĘĆ ACRO I AERIAL YOGI
14-16 PAŹDZIERNIKA 2011
14.10 piątek
darmowy workshop 18:00- 21:00
Fabryka Sztuki w Łodzi Ul. Tymienieckiego 3
15.10 sobota
10.30-13.30 acro yoga
14.00-15.30 aerial yoga
15.35-18.15 acro yoga
18.30-20.00 aerial yoga
16.10 niedziela
10.00-11.30 aerial yoga
11.45-14.45 acro yoga
CENNIK WARSZTATÓW ACRO YOGI
1 warsztat - 60 zł
2 warsztaty - 110 zł
3 warsztaty - 150 zł
! Rejestracja i płatność do 1 października: 10 % zniżki !
Dodatkowe informacje i zapisy: martamaranta@yahoo.com
Płatność:
PKO BP konto: 95 1020 3408 0000 4102 0221 7206
Marta Jurkowska
Kienitzer Straße 101
12049 Berlin
+ 49 176 27 02 49 20
030 25012877
CENNIK WARSZTATÓW AERIAL YOGI
1 warsztat – 100 zł
2 warsztaty – 180 zł
3 warsztaty – 240 zł
Ilość miejsc ograniczona
Dodatkowe informacje: Justyna Kozulska
504 027 205
Płatność:
Justyna Kozulska
MBANK 30 1140 2004 0000 3602 5210 5439
INFORMACJE DODATKOWE
Istnieje możliwość noclegu na miejscu warsztatów- warunki polowe- miejsce na podłodze. Należy zabrać karimatę i śpiwór.
Istnieje możliwość zamówienia wegetariańskiego posiłku- obiad ( warzywa, ryż, sałatka) w cenie 15 zł od porcji. Zamówienia na posiłki przyjmowane są do 9 października.
Istnieje możliwość otrzymania certyfikatu uczestnictwa w kursie aerial yogi,
w wymiarze godzin 4,5, z podpisem Amy Ell.
Chęć otrzymania certyfikatu należy zgłosić najpóźniej do 9 października.
W wyżej wymienionych kwestiach proszę o kontakt:
Justyna Kozulska
carnival.lodz@gmail.com
lub w sytuacjach awaryjnych 504 027 205
plakat-aa-yoga.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 11 raz(y) 164,11 KB |
|
|