Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
[2011.08.4-6] Woodstock Ognia, Kostrzyn nad Odrą
Autor Wiadomość
szymon klein 

Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 2:05 pm   [2011.08.4-6] Woodstock Ognia, Kostrzyn nad Odrą

Kochani!

Tradycją stało się że podczas najpiękniejszego festiwalu świata swoją wioskę mają również kuglarze i tancerze ognia. Podobnie będzie tym razem.
Czekamy na Was w cieniu Akademii Sztuk Przepięknych. Jak co roku zapraszamy do wspólnej zabawy, treningów, wymiany doświadczeń, wspólnego przeżywania kolejnego Przystanku Woodstock. Jak co roku również wystąpimy pod główną sceną w widowisku fireshow „Woodstock Ognia!”.

Zapraszamy wszystkich bez względu na stopień zaawansowania.

Zajmujesz się fireshow lub żonglujesz? Chcesz podzielić się swoimi umiejętnościami z woodstockowiczami? Poprowadź w wiosce warsztaty.
Zawsze chciałeś nauczyć się żonglować, podobały Ci się pokazy ogniowe... ale nie wiedziałeś czym to się je? Przystanek Woodstock to doskonała okazja by zacząć nową przygodę :)

Czekamy Na Was na wzgórzu ASP od 3 sierpnia!

Zaprasza Woodstock Ognia Team

Tel: 660 196 930
E-mail: woodstock.ognia@gmail.com

Shoghunn 

Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 6:43 pm   

Ja mam pytanko... Jest tam przewidziane jakieś zadaszenie, by można było w czasie deszczu kręcić? i ogrodzenie namiotów? Tak z ciekawości...

szymon klein 

Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 6:52 pm   

Mamy samodzielne pole na którym mogą przebywać kuglarze. Nikt bez identyfikatora nie ma prawa tam przebywać :-)
Teren jest ogrodzony taśmami a dyscypliny pilnujemy razem z pokojowym patrolem.
Zadaszenie jest nam nie potrzebne, deszczu w programie nie przewidujemy :-P
A tak na serio - pomyślimy, porozmawiamy, zobaczymy co da się zrobić.
Piszcie o takich sprawach. Wszelkie pomysły są na wagę złota!!

Zapraszamy też do grupy Woodstock Ognia!! na Facebooku i przypominamy o mailu:
woodstock.ognia@gmail.com

Rafał Syzyf 
**

Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 9:32 pm   

No to ja podsunę jeszcze temat ogrodzenia. W zeszłym roku było różnie - przypomnę poranny spór z pewnym panem, który bardzo chciał spać w miejscu w którym nikt go nie chciał.
Rozmawiałem z Pokojowym Patrolem i powiedzieli, że powinniśmy się upomnieć o ogrodzenie z barierek, tak jak mają np motocykliści. Wtedy wejście na teren wioski kuglarskiej można w pełni kontrolować (taśmę mógł przeskoczyć każdy ;P ). Może wystarczy zgłosić parę osób które pomogą w ich ustawieniu i będziemy mieli więcej prywatności a przede wszystkim sprzęt będzie bezpieczniejszy.

Olgierd 
.

Wysłany: Pon Kwi 11, 2011 8:38 am   

Tak, jestem jak najbardziej za barierkami. Taśmę w zeszłym roku co chwila ktoś zrywał, miejscami wisiała bardzo nisko. Rok temu był także projekt zrobienia flagi wioski kuglarskiej, który nie wypalił. Może w tym roku da się to ogarnąć ? :D

Deniya 

Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 11:39 pm   

Jak to wygląda z wioską? w sensie trzeba się zgłaszać jako grupa , czy można samodzielnie? I przede wszystkim gdzie to jest? Dwa Woodstocki już zaliczyłam, a wioski ni widu ni słychu :-D

Olgierd 
.

Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 4:19 pm   

@Deniya - trzeba po prostu przyjść ^^
Przechadzając się po polu zapewne widziałaś taki wielgachny biały namiot na górce. Jest to namiot ASP, a wioska kuglarska jest kawałek za nim ^^

Arahja7 
..

Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 6:16 pm   

Ja też was ani widu ani słychu ale myślałam, że to dla tego, że sobie siedzicie razem na górce przed ASP z resztą motłochu a tu proszę, macie ogrodzenie i własny tren :o! zazdroszczę, zwłaszcza biorąc pod uwagę ilość ludzi która może w tym roku nadjechać

jagodowaa 
**

Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 10:55 pm   

Będę! Muszę być! Nie opuszczę! ;D
2 Woodstocki już zaliczyłam, ale nie w Wiosce Kuglarskiej ;D Ten już obowiązkowo! ;P

szymon klein 

Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 2:38 pm   

Po pierwsze wielkie dzięki za ruch w tym temacie i baaaardzo optymistyczny odzew!
Podobnie z "wydarzeniem" i grupą na Facebooku :-D
Dzięki, dzięki, dzięki :spoko:

Oczywiście wszystkich Was zapraszamy!
Jesteśmy w stałym kontakcie z Efą i ekipą Fundacji, za wcześnie jednak by móc już dzisiaj powiedzieć w czyim koncercie pokażemy się w tym roku.

Co do tematu barierek, już tłumaczyłem Wam to rok temu, ale powtórzę.
Cytat:
Rozmawiałem z Pokojowym Patrolem i powiedzieli, że powinniśmy się upomnieć o ogrodzenie z barierek, tak jak mają np motocykliści. Wtedy wejście na teren wioski kuglarskiej można w pełni kontrolować (taśmę mógł przeskoczyć każdy ;P ).

Wioski organizują się same.

Jeżeli motocykliści mają barierki - to znaczy że załatwili je sobie sami, przywieźli na pole i ustawili, albo znaleźli sponsora i wynajęli firmę która im to zrobiła.
Motocyklistom łatwiej o sponsorów, salony motoryzacyjne, firmy dystrybuujące gadżety itp. Za kuglarzami taki biznes (jeszcze) nie stoi.
Jeżeli wśród Was jest ktoś kto może pomóc w organizacji barierek na kostrzyńskim polu albo może pozyskać na ten cel sponsora który w dodatku nie będzie stał w kontrze do interesu festiwalu? Będziemy wszyscy dozgonnie wdzięczni.
Zadaszenie - to samo co z barierkami. Można ustawić na ASP wielki namiot cyrkowy dla kuglarzy... ale to są koszta niestety.

Oznakowanie będzie lepsze niż w latach ubiegłych. Podczas minionej edycji nawaliłem właściwie ja pod natłokiem zadań nie tylko przy naszym projekcie (rok grunwaldzki), nie wyrobiłem się :zawstydzony:
Za co przepraszam ;-)

Będziemy przekazywać Wam wszelkie info na bieżąco!

Shoghunn 

Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 4:14 pm   

Czyli od jakotakiego Woodstocku nie dostajecie nic, w związku z akcją Woodstock ognia? To nie rozumiem po co tutaj jakikolwiek kontakt z fundacją? Przecież tak czy siak można by się rozłożyć dowolną ilością osób, pokuglarzyć i zrobić sobie duuuuuuże fireshow, za to np, w mieście w kostrzyniu i zarobić przy tym na imprezkę kuglarską na wieczór...
Nie rozumiem po co brać na siebie odpowiedzialność (ogromną) za zorganizowanie wielkiego pokazu, za darmo (nie mówię że powinien taki występ być opłacony, mówię, że powinniście dostać minimum barierki, a już nie mówię o zapleczu sanitarnym i namiocie na wypadek deszczu). Oczywiście artyści występujący na woodstocku nie pobierają kasy za występ (1,2 dzień), ale zwroty kosztów i nieco lepsze warunki chyba mają? Robiąc pokaz w ramach przystanku, który potem znajduje się w materiałach promocyjnych fundacji, a także na nagraniach z koncertów, powinniście dostać nieco więcej niż serdeczne podziękowania.

Arahja7 
..

Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 6:25 pm   

teren jest zapewne po to aby nie zrobić postronnym krzywdy podczas ćwiczeń. Na terenie wooodsocku nie można używać nawet kuchenek turystycznych. wymachiwanie łańcuchami i innymi przedmiotami również stwarza zagrożenie. To, że dali teren to miło z ich strony, troszczą się o bezpieczeństwo a fakt, że współpracują z wioską dając ludziom możliwość występu na fest suchym terenie to jeszcze milej. nie uważam, żeby musieli coś jeszcze dla kuglarzy robić (chociaż fakt, fanie by było)
co do miasta to tam zawsze jest pełno policji która może mieć jakieś "ale"

Shoghunn 

Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 5:00 am   

Niestety bez względu na współpracę i tak, machanie ogniem będzie niedozwolone, poza czasem występu... "Teren" jak sądzę jest tak samo umowny, jak i bez organizowania czegokolwiek "we współpracy"... Zastanawiam się jeszcze jedynie nad tym, czy fundacja zapewnia paliwo i pirotechnikę na pokaz, czy jest tzw. "wielka zrzuta"... Uważam, że chcąc mieć takie (tylu osobowe) fireshow na swojej imprezie, powinni się bardziej postarać... może dało by się zrobić jakiś pokaz "godny'' tak licznej publiki, gdyby nie to, że strach nawet sprzęt brać...

szymon klein 

Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 4:05 pm   

Shogunn - jeżeli Ci się coś nie podoba, nikt Cię do niczego nie zmusza, nikt Ci nie każe nigdzie przyjeżdżać, nigdzie występować.
Skoro Ci się warunki nie podobają - zostań w domku, drżyj o sprzęt i oglądaj nas w telewizji i internecie :-D

Cytat:
Czyli od jakotakiego Woodstocku nie dostajecie nic, w związku z akcją Woodstock ognia?

Jeżeli wydzielony, samodzielny, teren, pokazy które są wzorowo zabezpieczone przez ogromny sztab ludzi z Pokojowego Patrolu, przygotowana, przemyślana i konsultowana z nami rejestracja występów przy pomocy sprzętu telewizyjnego z najwyższej póły... to nic?

Czy ktokolwiek przed nami, na jakiejkolwiek imprezie, festiwalu, zlocie, konwencji... dał ludziom możliwość występu przed półmilionową publicznością, śmigającym nad głową ramieniem kamerowym.
Czy czyjekolwiek fireshow w Polsce przed "Woodstock Ognia!" zostało wydane na profesjonalnym DVD i jest do kupienia w Empikach? Nie?
A może zwyczajnie niektórzy nam zazdroszczą?
Zapewniam nie ma czego! PO prostu wpadnijcie do nas do Kostrzyna i zobacz jak to wygląda i o co w tym chodzi.

Parafinę osobiście pozyskaliśmy z Kemadasem od sponsora, po części rzeczywiście była zrzuta i wyprawa do miasta - powód - nie spodziewaliśmy się że liczebność wioski wzrośnie o 100% w stosunku do roku poprzedniego!

Ani ja, ani żadna z osób organizujących wioskę (nad projektem przez cały rok pracuje z oddaniem i zaangażowaniem 5 osobowy zespół któremu w tym miejscu bardzo serdecznie dziękuję) nie wzięła złotówki.
Emocje i energia towarzysząca temu projektowi jest nieporównywalna z niczym innym i nie zastąpią tych doświadczeń ŻADNE pieniądze!
A robię w ciągu roku kilkanaście różnorodnych projektów i mam skalę porównawczą.

Fakt że z każdym rokiem rozdajemy coraz więcej identyfikatorów i kart zgłoszeniowych, wioska rośnie, powracają też znane nam twarze świadczy że obrany kierunek jest właściwy.
Jesteśmy jako organizatorzy dumni z tego co udalo się wypracować do tej pory, z ludzi przyjeżdżających do wioski. Podchodzą odpowiedzialnie do postawionego przed nimi zadania, angażują się w przygotowania, spotkania próby... chociaż mogliby w tym czasie iść na piwo albo koncert.
A pracownicy Fundacji to już nie tylko partnerzy ale i przyjaciele z którymi utrzymuję kontakt przez cały czas, nie tylko w związku z "Woodstock Ognia!" ale też towarzysko.

Cytat:
może dało by się zrobić jakiś pokaz "godny'' tak licznej publiki,

Polecam DVD Jelonka z woodstockowym koncertem. W dodatkach znajdziecie obszerny materiał z ubiegłorocznej akcji Woodstock Ognia podobnie w trakcie koncertu, również wmiksowane są zdjęcia z fireshow.
Sami oceńcie czy to co robimy jest godne?

Mam tylko prośbę - kupcie oryginalną płytkę albo pożyczcie oryginał do obejrzenia!
Nie kopiujcie, nie ściągajcie... Nie, my na tym nie zarabiamy.
Dochód przeznaczony jest na programy Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy!

Divus 

Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 9:04 pm   

Szymon, myślę, że Shoghunnowi chodziło raczej o to, byś przekonał m.in. nas, kuglarzy, którzy na Woodstocku Ognia jeszcze nie byli. Chodzi o to, że skoro dzieje się to w ramach festiwalu, na którego pozyskiwani są sponsorzy przez fundację to nasuwa się pytanie, dlaczego fundacja nie chce znaleźć sponsorów potrzebnych dla wioski kuglarskiej?

Musisz też wykazać się zrozumieniem, że wiele osób nie widzi sensu w występowaniu w celach, moim zdaniem wątpliwej, promocji.

Łuniek 

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 9:53 pm   

Divus napisał/a:
Musisz też wykazać się zrozumieniem, że wiele osób nie widzi sensu w występowaniu w celach, moim zdaniem wątpliwej, promocji.

Dokładnie tak. Dlatego też argumenty Szymona i jego atak na Shoghunna są dla mnie śmieszne. Według mnie to Wy promujecie Fundację, a nie Fundacja Was. Także to, co Szymon zalicza Fundacji w poczet ich wielkich zasług jest jedynie ich obowiązkiem. A to, że postawiliby barierki to żadna łaska z ich strony nie jest. O tym, że nie zapewniają parafiny już nie wspomnę.
Oczywiście nie zamierzam ani przyjechać ani wystąpić, ale myślę, że skomentować mogłem. Niczego też nie zazdroszczę - fajnie, że występujecie przed dużą publiką, fajnie, że można kupić Wasz pokaz w Empiku :)
Pozdrawiam.

szymon klein 

Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 10:51 pm   

Nie zamierzam Was przekonywać. To jest wolny wybór każdego czy będzie czy nie.
Jeżeli nie chcecie do nas przyjechać?
Ok, szanujemy i rozumiemy to.
Imprez w sezonie jest bardzo dużo.

Cytat:
Chodzi o to, że skoro dzieje się to w ramach festiwalu, na którego pozyskiwani są sponsorzy przez fundację to nasuwa się pytanie, dlaczego fundacja nie chce znaleźć sponsorów potrzebnych dla wioski kuglarskiej?

Wioska kuglarska jest jedną z kilkudziesięciu, jeśli nie kilkuset tego typu inicjatyw na kostrzyńskim polu.
Gdyby wszystkie wioski (bębniarskie, wojskowe, wegetariańskie, forumowe, chrześcijańskie... jest tego masa!!) chciały mieć swoje metalowe ogrodzenia, posiekalibyśmy cały teren barierkami a budżet festiwalu zdominowałoby stawianie płotów :cisza:
Możemy je ustawić (tak jak jest u motocyklistów, krischnowców itp.) własnym sumptem, po wcześniejszym uzgodnieniu tego z organizatorami i specjalistycznymi służbami (drogi ewakuacyjne).

Cytat:
Także to, co Szymon zalicza Fundacji w poczet ich wielkich zasług jest jedynie ich obowiązkiem. A to, że postawiliby barierki to żadna łaska z ich strony nie jest. O tym, że nie zapewniają parafiny już nie wspomnę.

Kiedy zaczynaliśmy pracę nad pierwszą edycją projektu (to wyszło z inicjatywy która zrodziła się tu na Forum dwa lata temu - ludzie chcieli mieć możliwość legalnego palenia się bez łamania regulaminu) osobiście Jurek powiedział - działajcie, róbcie to, ale organizujecie się we własnym zakresie. Zgodziliśmy się na taki układ.
I tak dostajemy więcej niż większość podobnych inicjatyw (tego wymaga charakter naszej działalności).

Cytat:

Powtarzam jeszcze raz! Wszyscy to rozumiemy i nikt nikogo do niczego nie zmusza!
To Wy zrozumcie że są ludzie (nawet całkiem spora grupa) którym ta idea się podoba.

Miło poznać Wasze zdanie, wyrażacie pogląd na temat funkcjonowania organizacji festiwalu, ja podaję kontrargumenty.
Dyskutujemy i nikt nikogo nie atakuję.

Również pozdrawiam ;-)

Shoghunn 

Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 12:19 am   

Zwyczajnie wydaje mi się, że wy dajecie woodstockowi więcej, niż motocykliści, bębniarze i brodacze... Dlatego też można by przekonać po którymś już roku współpracy, fundację, do tego, że mogłaby dać też coś od siebie... Apropos sławy i dvd, to za uświetnianie swoimi pokazami, teledysków i reklam, czy innych programów telewizyjnych też się bierze pieniądze... Duże pieniądze... Stąd też moje zdziwienie faktem, iż fundacja nie chce wam odpalić nic, za waszą obecność na płytach dvd... Każdy festiwal, czy nawet wioskowy festyn zapewnia występującym, opłatę za występ, miejsce na próbę, nocleg (jeśli trzeba), a także zaświadczenie nie wykorzystywaniu wizerunku do własnych celów promocyjnych (chyba że za dodatkową opłatą)... O wyżywieniu nie wspomnę... Nie wspomnę też o przysłowiowym browaru w podzięce...
Pozdrawiam i życzę miłej zabawy, wszystkim, którym chce się bawić na takich zasadach...

szymon klein 

Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 2:55 pm   

Cytat:
Zwyczajnie wydaje mi się, że wy dajecie woodstockowi więcej, niż motocykliści, bębniarze i brodacze...

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;-)
Brodacze mogą mieć na ten temat odmienne zdanie.

Też daję pokazy komercyjne. Występuję w nagraniach telewizyjnych i nie robię tego za czapkę śliwek.
Zapewniam równocześnie że ani za Przystanek Woodstock ani za udział w finałach WOŚP pieniędzy nigdy nie brałem i brać nie zamierzam!!

I nic nikomu do tego!

Nie podoba Ci się tutaj - jedź tam gdzie zapewnią Ci pięciogwiazdkowy hotel, pełne wyżywienie, barek alkoholi, komplet umów odnośnie praw autorskich i wynagrodzenia, przelew na konto, 12 kilogramów mandarynek, dwie skrzynki red byczków, co tam jeszcze wymagasz...

Nam pozwól bawić się tak, jak nam się podoba i pracować w spokoju.

Jednocześnie dziękuję za wszystkie przesyłane na prv przez woodstockowiczów wyrazy wsparcia.

Koniec dyskusji o kasie za udział w Woodstocku!

Shoghunn 

Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 7:12 pm   

Źle mnie zrozumiałeś Szymonie... Nie mówię o kasie, a o zapewnieniu miejsca do ćwiczeń i barierek, co wcale nie wydaje mi się przeczyć idei wspierania fundacji na zasadach non-profit... Ale zresztą nie ważne, zwyczajnie ciekawiło mnie, czy choćby wspomniałeś przyjaciołom organizatorom, o tym, że przydało by wam się to, czy tamto, chyba że uważasz, że zadaszenie na wypadek deszczu i barierki są całkiem zbędne, to przepraszam...

Odpowiedz do tematu