|
Egzaminy wstępne do Szkoły Cyrkowej |
| Autor |
Wiadomość |
bas

|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 11:01 am Egzaminy wstępne do Szkoły Cyrkowej
|
|
|
W najbliższą sobotę 6 czerwca od 10 rano odbędzie się nabór oraz egazminy wstępne do Państwowej Szkoły Cyrkowej w Warszawie.
Szkoła sztuki cyrkowej realizuje 4-letni cykl kształcenia, dając wykształcenie w zawodzie aktor cyrkowy. Kwalifikacja kandydatów do szkoły odbywa się na podstawie badania przydatności. Warunkiem ubiegania się o przyjęcie do szkoły jest ukończenie 15 lat i nie przekroczenie 21 roku życia.
Egzamin ogólny sprawnościowy na poziomie podstawowym nie powinen stanowić problemu dla większości osób. Nie trzeba umieć żonglować czy robić szpagatów. Po to jest ta szkoła, by nas nauczyć tego w przyszłości.
Pierwsze dwa lata nauki obejmują przedmioty ogólnocyrkowe, natomiast trzeci i czwarty rok dotyczy specjalizacji, realizowanych pod kątem umiejętności i możliwości uczniów.
W szkole prowadzone jest kształcenie w następujących specjalnościach zawodowych: akrobata, gimnastyk, ekwilibrysta, żongler, mim, clown
Dane kontaktowe.
ul. Narbutta 65/71, 02-524 Warszawa
tel./fax (022) 646-25-89
e-mail: szkola.cyrkowa@neostrada.pl
[ Dodano: Pon Cze 08, 2009 3:03 pm ]
Na egzamin zgłosiło się 6 osób. Wszyscy się dostali.
cyrk.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 938 raz(y) 40,06 KB |
|
|
|
|
 |
gradziowy
..
|
Wysłany: Wto Lip 21, 2009 3:21 pm
|
|
|
| Są jeszcze nabory? Muszę się tam dostać. |
_________________ bboyin as a lifestyle. |
|
|
|
 |
bas

|
Wysłany: Sro Lip 22, 2009 8:10 am
|
|
|
| Nie ma naborów. Chcesz się dostać? Dzwoń i przyjdź. Pisanie maili nie działa. |
|
|
|
 |
Arto

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Sro Lip 22, 2009 9:21 am
|
|
|
A możesz napisać coś więcej o tej szkole? Na czym polega egzamin ogólny, jakie są koszty, przedmioty? Po niej ma się wykształcenie wyższe? |
_________________ "Nigdy nie zwyciężysz wroga, którego Twoja wyobraźnia uczyniła niepokonanym." |
|
|
|
 |
gradziowy
..
|
Wysłany: Sro Lip 22, 2009 1:10 pm
|
|
|
Chętnie też bym się tego dowiedział : )
Ale na stronie głównej napisane jest, że egzamin wstępny, to nic trudnego, a na pewno wymyślnego. Czyli jeśli ktoś posiada jakąś sprawność fizyczną, to powinien sobie z łatwością z nim poradzić : )
Już nie mogę się doczekać : D
Właśnie dzwoniłem do nich i spytałem, czy istnieje jakakolwiek szansa, aby jeszcze się tam dostać. Sekretarka (chyba) odpowiedziała, że najprawdopodobniej tak, ale muszę zadzwonić jeszcze 3 sierpnia, bo dyrektor jest na wakacjach i dopiero 3 sierpnia wróci. No więc ja na pewno zadzwonię : D
edit:
A wie ktoś może czy dostaje się tam jakieś stypendium? Bo pewnie będę musiał ulokować się w Warszawie, to jakieś dochody by się przydały.
@up
Z tego co wiem, to szkoła jest bezpłatna. Tylko koszty utrzymania |
|
|
|
 |
bas

|
Wysłany: Sro Lip 22, 2009 3:09 pm
|
|
|
Szkoła państwowa jest bezpłatna. Ewentualnie komitet rodzicielski
System nauczania pogimnazjalny - nie jest to szkoła wyższa.
Szkoła nie płaci za przychodzenie do niej.
Po szkole dostaje się dokkument artysty cyrkowego.
Na roku jest kilka osób. Wszystkie zajęcia wszystkich roczników odbywają się w tej samej przestrzeni. |
|
|
|
 |
gradziowy
..
|
Wysłany: Sro Lip 22, 2009 5:07 pm
|
|
|
Czyli nie są to studia. Hmm.. W sumie jestem po technikum handlowym. Maturę mam. Mógłbym zostać księgowym :p
Ale szkoła cyrkowa musi być fajna... ;> |
|
|
|
 |
ziemba94
*

|
Wysłany: Sro Sie 05, 2009 11:56 pm
|
|
|
A nie wiesz czy takie szkoły cyrkowe są w anglii gdzieś ? |
_________________ Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi. Albert Einstein |
|
|
|
 |
BarteQ

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 8:48 pm
|
|
|
czytałem o tej szkole cyrkowej i mam pytanie:
czy do tej szkoły chodzi się tak jak do normalnej szkoły średniej, czy to jest jakaś dodatkowa szkoła po lekcjach??
1.czy to jest tak, że musiałbym chodzić do szkoły średniej, a po lekcjach w wolnym czasie chodzić do szkoły cyrkowej
2. czy normalnie będę chodził tylko do szkoły cyrkowej i to będzie moja szkoła średnia |
|
|
|
 |
MekoT

|
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 9:04 pm
|
|
|
| jest to jak napisał bas, szkoła pogimnazjalna, czyli tak jakbyś robił dodatkowe (poza gim. i liceum) dostajesz tylko certyfikat ze ukonczyles bla bla bla. z tego co mi wiadomo (bo pisano na forum) zajęcia są w godzina popołudniowych (np. 15-17) i są to 3 godziny w 4 dni w tygodniu. |
_________________ //mekot.
//790814707 |
|
|
|
 |
Otto
**
|
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 10:00 pm
|
|
|
| od 17 do 20 lub od 17 do 20.45 od poniedzialku do czwartku a piatek krocej |
|
|
|
 |
hami1

|
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 2:40 pm
|
|
|
| jest szansa, że w tym roku także będą nabory? |
_________________ "...wehikuł czasu to byłby cud..." |
|
|
|
 |
Julek

|
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 3:56 pm
|
|
|
Tak, egzaminy wstępne są jakoś w połowie czerwca.
Potem zdaje się we wrześniu.
Można śmiało przychodzić, a dostać się łatwo. Tylko utrzymać się coraz ciężej, z roku na rok rosną wymagania co do rozwoju umiejętności. Coraz więcej jest cyrku w cyrku |
|
|
|
 |
Otto
**
|
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 11:17 pm
|
|
|
26 czerwca godzina 10
Sołtyka 8/10 Warszawa |
|
|
|
 |
agni

|
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 1:07 pm
|
|
|
Jesli chodzi o szkoly europejskie to te ktore znam tez maja egzaminy w czerwcu albo lipcu
egzaminy zazwyczaj 2 dniowe to trening otwarty - nauczyciele oceniaja twoje dotychczasowe umiejetnosci a przede wszystkim twoje mozliwosci uczenia się
- w wiekszosci przypadkow przede wszystkim twoja kondycje fizyczna , czyli zdolnosci lub mozliwosci akrobatyczne...zonglerka spoko , ale po za tym ze dobrze zonglujesz nauczyciele musza dostrzec ze jestes w stanie zlapac jakas podstawe akrobatyczna...
egzaminy generalnie do dobrych szkol - sa znacznie trudniejsze niz do naszej polskiej , ale tez zupelnie innaczej traktowany jest w europie cyrk niz u nas - to szkoly prestizowe - te ktore : EISAC- eccole superieure des arts du cirque - w brukseli - www.esac.be
szkola trzyletnia , liczba osob okolo 15
,,LIDO" toulouse - jedna z najbardziej teraz ,,porzadanych " przez cyrkowcow szkola z supernowym , wielkim namiotem cyrkowym - egzaminy przeprowadzane dwokrotnie - jedne juz byly , jedne w czerwcu- w tym roku spore oblezenie ponad 170 osob na max.17 miejsc...
to tyle c moge wam powiedzie c - w wiekszosci szkol sa kryteria wiekowe
a i zajecia w szkole sa od rana do godzin popoludniowych - przynajmniej 6-8 godz dziennie- jest intensywnie , ale dobra kadra i dobre efekty |
_________________ ,Cyrk jest ostatnim schronieniem czystej sztuki" |
|
|
|
 |
|
|