Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
trial i muni na jednym mono - Jaki rozmiar koła?
Autor Wiadomość
alek 

Wysłany: Sob Gru 03, 2011 10:53 pm   trial i muni na jednym mono - Jaki rozmiar koła?

Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum i jeżdżę na mono od dwóch miesięcy. Próbowałem i trialu i muni i w obu dyscyplinach się dobrze czuję. Na boże narodzenie prawdopodobnie dostane nowe mono od rodziców. Zastanawiam się nad qu-ax muni tylko nie mogę się zdecydować jaki rozmiar koła wybrać 20" czy 24". Który wariant się lepiej sprawdzi jako uniwersalny :?: Proszę o pomoc w wyborze.

MadMan 

Wysłany: Nie Gru 04, 2011 2:01 pm   

muni 24
trial 20
muni na siłę, wolniej, więcej skakania 20

i tyle w temacie

HaHa15 
**

Wysłany: Nie Gru 04, 2011 8:41 pm   

Nie pogodzisz tych dwóch styli jazdy ;p
Na 24 nie poskaczesz (probowalem)
A na 20 się zapedalujesz.
Bardziej uniwersalna bedzie 20.

alek 

Wysłany: Nie Gru 04, 2011 9:21 pm   

Ok zakładając , że wezmę dwudziestkę. W qu-ax muni 20" da się założyć magurę. Czy po założeniu hamulca dało by radę na 20 pocisnąć na jakiejś trasie typowo downhillowej w górach czy raczej jeśli już to jakieś krótkie zjazdy na nizinach :?:

pajda 

Wysłany: Nie Gru 04, 2011 9:26 pm   

bez sensu takie rozwiązanie.
z hamulcem źle się skacze bo niepotrzebnie obciążysz mono.. ale spokojnie pojeździsz jakiś krótki downhill, tylko wolno i faktycznie się zapedałujesz..
niestety najlepiej mieć dwa mono jeśli naprawdę chcesz jeździć w obu 'dyscyplinach'. na muni 24" + hamulec i dobre mono 20" do trialu.

+ to, co napisał skrótowo MadMan :P

alek 

Wysłany: Nie Gru 04, 2011 9:47 pm   

wiem wiem. Problem w tym, że oprócz mono jeżdżę jeszcze w streecie, trialu, 4x, downhillu itd. na rowerze dwukołowym i trochę tego sprzętu musi być, a teraz jeszcze zacząłem chorować na monocykla. Chyba wybiorę 20. Zawsze mogę magure założyć przed wypadem w góry, a standardowo jeździć bez hampla.

owca 
odrobina kajowatości

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: Wto Gru 06, 2011 3:58 pm   

20" w downhillu to będzie z kamyczka na kamyczek i gleby na byle korzonkach... nie odczujesz w ogóle prędkości, ani wyzwania!

20" to typowe skakanie i trickowanie, a możliwość montażu hamulca na takiej ramie ma sens tylko dla młodzików, którzy mają jeszcze za krótkie nogi do 24"

nie ma uniwersalnego mono!
"czy na bmx mogę jeździć downhill?"
sam bawisz się w kilka dziedzin dwukołowych, więc doskonale wiesz, jaki wpływ na możliwości mają "drobne" zmiany w sprzęcie

zastanów się raczej, co bardziej Cię kręci...
jeśli faktycznie ścisły trial, albo flat - 20" bez dwóch zdań...
ale jeśli masz streetowe zapędy, to już zakres masz szerszy, bo 24" (nawet 26") na cieńszej i lżejszej oponie z krótszymi korbami daje niesamowite możliwości, bo do przyzwoitej zwrotności dochodzi prędkość - poszukaj na jutubie kanału gościa o nicku wheelol

mój status

Petka 

Wysłany: Wto Gru 06, 2011 5:25 pm   

STREET24

Tu jest dowód na to że na kole 24* idzie daleko i wysoko skakać a nawet dołączyć do tego triki :D A jak byś chciał pojezdzić MUNI to tylko oponke zmienić :D

pajda 

Wysłany: Sro Gru 07, 2011 10:57 am   

szczególnie, że za chwilę będą ramy Impact Gravity z zaokrągloną ramą. wreszcie będzie lepiej z otarciami i poobijanymi kolanami ;)
na początek street lepiej i tak zaczynać na 20". na 24" można się przerzucić jak już ładnie latasz na 20" i robisz minimum trików (crankflip, grindy, 360 etc.) nauka streetu na 24" to może być wyzwanie..

jednak jeśli głównie chcesz jeździć muni to tylko 24" ew. 26". tak jak owca napisał na 20" to nie jest to samo i po prostu nie ma sensu na dłuższą metę..

alek 

Wysłany: Sro Gru 07, 2011 3:47 pm   

Jest już zamówiony qu-ax muni 20" choć nadal nie jestem pewny czy dobrze zrobiłem, ale pojeździmy zobaczymy. Będę na nim śmigał głównie trial i techniczne muni najwyżej się trochę pomęczę. Może za jakiś czas jak 20 mi nie wystarczy to kupię sobie 24, albo 26.
Widziałem na youtube że niektórzy jeździli muni na 20" np. w downhillu na uniconie.

ALFONS 
**

Wysłany: Sro Gru 07, 2011 7:20 pm   

To ja się może podepnę z jednym pytaniem dotyczącym zamawiania/kupowania mono. W których miesiącach wchodzą modele z nowego sezonu? Czy w zimę/na mikołaja/święta są jakieś promocje? Zauważyliście że ostatnio mono praktycznie wszędzie zdrożało - pytanie czemu?

haosone 

Wysłany: Sro Gru 07, 2011 7:50 pm   

ALFONS napisał/a:
Zauważyliście że ostatnio mono praktycznie wszędzie zdrożało - pytanie czemu?

Kurs € $ i £ idzie w górę więc ceny zagranicznego sprzętu też bo z stamtąd on pochodzi... a zagranica to "kryzys"...
ALFONS napisał/a:
Czy w zimę/na mikołaja/święta są jakieś promocje?

Co do promocji to zależy to od danego sklepu ale święta sprzyjają różnym okazją choć reguły nie ma...

pajda 

Wysłany: Czw Gru 08, 2011 9:47 am   

ceny skoczyły bo od września Euro wzrosło z ok 4,0zł do prawie 4,6zł. niestety z taką słabą złotówką towar importowany będzie drożał..

greets

ps. na Święta pojawią się drobne promocje :)

MadMan 

Wysłany: Czw Gru 08, 2011 1:14 pm   

Petka napisał/a:
STREET24

Tu jest dowód na to że na kole 24* idzie daleko i wysoko skakać a nawet dołączyć do tego triki :D A jak byś chciał pojezdzić MUNI to tylko oponke zmienić :D

jakoś nie widzę tu wysokiego skakania, a tym bardziej powiązania z trialem.

jak już to skacze Z wysoka, ale na 20 będzie to to samo

Petka 

Wysłany: Czw Gru 08, 2011 8:47 pm   

nie powiedziałem że, na tym filmiku jest wszystko, na innych jego filmikach jest jak przeskakuje rurke ok 100 cm :P :D nie pisałem tez że ma powizanie z trialem tylko że ze streetem, a w streecie tez idzie wysoko wskoczyć :D

MadMan 

Wysłany: Pią Gru 09, 2011 3:59 pm   

ale to nie jest skakanie trialowe. autor nic o streecie nie wspominał

oczywiście nie jest koleś zły, trzeba przyznać

Petka 

Wysłany: Sob Gru 10, 2011 10:35 am   

Wiem że to nie jest skakanie trialowe :) bo się nie da na 24 trialowac :D ale chodzi mi o to że jak nie trial to moze street by go zainteresował :)

Odpowiedz do tematu