Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Skakanie :D
Autor Wiadomość
Petka 

Wysłany: Sro Lis 16, 2011 7:15 pm   Skakanie :D

Elo. Jezdze juz troche na mono i wskakuje tylko na 4,5 palety (chodzi mi o rolling hopa) . Mam pytanie w jaki najlepiej sposób potrenoawc skakanie, czy to zalezy od siły nóg czy od techniki i jakie ćwiczenia wykonywać :) . Może też ktoś wie ile trzeba wbijac palet żeby bezpiecznie grindowac na poręczy, bo bym chciał zacząć. :-D

adalml2 
*

Wysłany: Sro Lis 16, 2011 10:13 pm   

w skakaniu to autorytetem nie jestem, ale siłowni to nigdy za mało! :D

Haku 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Sro Lis 16, 2011 10:57 pm   

Myślę, że to tez zalezy od dentki opony, do na slotfeście był taki monocykl że pewnie ija bym na 4 wskoczyła ;d trzeba połączyć technikę z siłą no i trenować :P

ALFONS 
**

Wysłany: Sro Lis 16, 2011 11:32 pm   

adalml2 napisał/a:
w skakaniu to autorytetem nie jestem, ale siłowni to nigdy za mało! :D

Tyle że gdy się ćwiczy na siłowni nabiera się masy mięśniowej, a jak się nabiera masy mięśniowej to się waży więcej - więc nie wiem czy to by był dobry pomysł dla osoby która chce zwiększyć wielkość skoku. Wydaje mi się że sporo zależy właśnie od wagi monocyklisty, dlatego można by doradzić jej zmniejszenie ;) Poza tym mono wtedy też mniej ucierpi bo są mniejsze obciążenia.

adalml2 
*

Wysłany: Sro Lis 16, 2011 11:43 pm   

no i tu wchodzą odpowiednie treningi :D
Ogólnie mamy ich 3 rodzaje: na masę, rzeźbę i siłę ;)
Wiadomo, strongmani i kulturyści robią sobie wszystko, ale tacy już na przykład skoczkowie narciarscy nie ;D świetnie to widać na właśnie skoczkach, którzy niby takie chuderlaki, ale w nogach mają moc że hoho :D
I teraz wszystko zależy od tego co chcemy uzyskać ;p ale odsyłam do dowolnego forum kulturystycznego, żeby dowiedzieć się więcej o zasadach każdego z treningów ;)

owca 
odrobina kajowatości

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: Czw Lis 17, 2011 12:44 pm   

Jeśli jesteś w stanie wskoczyć na interesującą Cię przeszkodę nogami, to jesteś w stanie zrobić to i z monocyklem, więcej siły nie trzeba.
Czepliwi powiedzą, że mono też waży - dla nich więc: "jeśli jesteś w stanie wskoczyć na interesującą Cię przeszkodę nogami z monocyklem w rękach(...)"

Wszystko jest kwestią techniki. Przy fatalnej technice i ogromnej sile będziesz urywał co chwilę siodełko ;)

mój status

MadMan 

Wysłany: Czw Lis 17, 2011 1:11 pm   

owca dolicz jeszcze 25cm od koła :)

petka zależy jaka poręcz przecież. jak wskoczysz na 70cm, to na poręcz ok 90 też. proste.

Petka 

Wysłany: Czw Lis 17, 2011 2:57 pm   

@ALFONS - mam 191 cm wzrostu i 70 kg ważę wiec zbyt gruby nie jestem, a na siłowni zbyt czesto nie bywam, może przez zime jak nie bede miał co robic to pochodzę.

@owca - faktycznie to chyba jest kwestia techniki skakania bo normalnie ( na nogach ) dosyć wysoko skacze, nawet z mono w reku :P ale troche siły tez się przyda

@MadMan - na porecz jak się wskakuje to chyba troche inaczej niz na przeszkode. Na przeszkode wskakuje się tak że mono się podnosi tak jakby do przodu, a na porecz trzeba miec mono cały czas pod soba :)

Ale dzieki wszystkim za pomoc, jak byscie jeszce cos wiedzili to piszcie :)

Boski 

Wysłany: Pon Lis 21, 2011 9:36 pm   

Poćwicz skok w miejscu z podciąganiem mono do poziomu (w locie składasz się w pół), to podobno pomaga w rollinghopie (tak mi powiedziano). Z autopsji podpowiem że pomocne jest trenowanie gryfów na ławkach, grindboxach na sk8parkach (o ile masz dostęp do tego) lub jakiś małych płotkach z kształtowników itp. To jest pomocne by wejść na poręcz z odp prędkością, poza tym że doskoczysz do niej korbą. Ja najpierw gryfowałem po poziomych przeszkodach zanim rzuciłem się na te ze spadkiem. Ja się jeszcze na typową poręcz nad schodami nie rzucałem straszne to jet.

MadMan 

Wysłany: Wto Lis 22, 2011 3:01 pm   

grindować, nie gryfować

ja zjechałem na skateplazie z poręczy umieszczonej 3 schodki do góry. trudne nie jest. trzeba się przelamac

Petka 

Wysłany: Wto Lis 22, 2011 6:01 pm   

Właśnie mnie boli ta wysokosc na (zwykłych) poręczach :( na mniejszych na skateparkach juz grindowałem zawet nie takich krótkich :( I właśnie tez jest problem ze w moim mieście nie ma skateparku, najblizszy 50 km ode mnie :(

Odpowiedz do tematu