Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Pytanie
Autor Wiadomość
Noga 
.

Wysłany: Sob Sty 28, 2012 10:44 pm   Pytanie

Hej ;)

Jako, że wiem, że są na tym forum ludzie, którzy znają się na rzeczy to myślę, że mi pomożecie ^^

Może mi ktoś wyjaśnić jaka jest różnica pomiędzy piastą ISIS i pre-ISIS? :)

vookash 

Wysłany: Czw Lut 02, 2012 10:13 pm   

W mono zasadniczo uzywa się piast kwadratowych - starsze i tanie mono, lub ISIS - nowe ze sredniej i wyzszej polki.
W przeszlosci bylo jeszcze kilka wynalazkow, ktore mialy polaczenia typu spline, ale byly niekompatybilne z ISIS np:
KH/Onza
10-spline QuAx

Korby na kwadrat maja tendencje do luzow i wyrabiania się, szczegolnie pod wiekszymi obciazeniami, ktorych przy monocyklu nie brakuje, szczegolnie przy skakaniu lub muni. Polaczenia typu spline sa mocniejsze, a ISIS ma ta zalete ze jest standardem i piasty/korby roznych producentow pasuja do siebie. No poza tym, ze starsze ISIS koxxa tez bylo nie do konca kompatybilne.

MadMan 

Wysłany: Pią Lut 03, 2012 11:32 am   

wciąż nie wyjaśniłeś różnicy między ISIS i pre-ISIS :|

ja w ogóle wątpię czy coś takiego istnieje. google nie widzi, więc raczej nie :P

vookash 

Wysłany: Pią Lut 03, 2012 12:38 pm   

Zakladam, ze pre-ISIS to rozwiazania, ktore byly przed ISIS czyli przede wszystkim kwadrat + ewentualnie ta ONZA + 10 ramienny QuAx. Tu juz musi się autor tematu wypowiedziec o co mu chodzilo.

pajda 

Wysłany: Pon Lut 06, 2012 6:19 pm   

Madman, jest coś takiego jak pre-ISIS albo bardziej było. niedługo będę miał korby do takiej piasty to powiem czy się to różni.

myślę, że faktycznie jest to albo stadium pośrednie między kwadratem a ISIS cy cuś:)

jak się dowiem to dam znać!

Noga 
.

Wysłany: Pon Lut 06, 2012 8:51 pm   

Dzięki za informację ;)
Chodziło mi akuratnie o Qu-ax 10 spline, ale wtedy jeszcze tego nie wiedziałem ^^

Dowiedziałem się co nieco i wiem, że trudność w znalezieniu o tym informacji wynika z tego, że ludzie tak nazywają wszystko, co było przed ISIS'em i nie ma jednej określonej wersji ;p

A wiecie może jak jest z wytrzymałością takich wynalazków? ^^

Odpowiedz do tematu