|
Pytanie |
| Autor |
Wiadomość |
Noga
.
|
Wysłany: Sob Sty 28, 2012 10:44 pm Pytanie
|
|
|
Hej
Jako, że wiem, że są na tym forum ludzie, którzy znają się na rzeczy to myślę, że mi pomożecie ^^
Może mi ktoś wyjaśnić jaka jest różnica pomiędzy piastą ISIS i pre-ISIS? |
|
|
|
 |
vookash

|
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 10:13 pm
|
|
|
W mono zasadniczo uzywa się piast kwadratowych - starsze i tanie mono, lub ISIS - nowe ze sredniej i wyzszej polki.
W przeszlosci bylo jeszcze kilka wynalazkow, ktore mialy polaczenia typu spline, ale byly niekompatybilne z ISIS np:
KH/Onza
10-spline QuAx
Korby na kwadrat maja tendencje do luzow i wyrabiania się, szczegolnie pod wiekszymi obciazeniami, ktorych przy monocyklu nie brakuje, szczegolnie przy skakaniu lub muni. Polaczenia typu spline sa mocniejsze, a ISIS ma ta zalete ze jest standardem i piasty/korby roznych producentow pasuja do siebie. No poza tym, ze starsze ISIS koxxa tez bylo nie do konca kompatybilne. |
|
|
|
 |
MadMan
|
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 11:32 am
|
|
|
wciąż nie wyjaśniłeś różnicy między ISIS i pre-ISIS
ja w ogóle wątpię czy coś takiego istnieje. google nie widzi, więc raczej nie |
|
|
|
 |
vookash

|
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 12:38 pm
|
|
|
| Zakladam, ze pre-ISIS to rozwiazania, ktore byly przed ISIS czyli przede wszystkim kwadrat + ewentualnie ta ONZA + 10 ramienny QuAx. Tu juz musi się autor tematu wypowiedziec o co mu chodzilo. |
|
|
|
 |
pajda

|
Wysłany: Pon Lut 06, 2012 6:19 pm
|
|
|
Madman, jest coś takiego jak pre-ISIS albo bardziej było. niedługo będę miał korby do takiej piasty to powiem czy się to różni.
myślę, że faktycznie jest to albo stadium pośrednie między kwadratem a ISIS cy cuś:)
jak się dowiem to dam znać! |
|
|
|
 |
Noga
.
|
Wysłany: Pon Lut 06, 2012 8:51 pm
|
|
|
Dzięki za informację
Chodziło mi akuratnie o Qu-ax 10 spline, ale wtedy jeszcze tego nie wiedziałem ^^
Dowiedziałem się co nieco i wiem, że trudność w znalezieniu o tym informacji wynika z tego, że ludzie tak nazywają wszystko, co było przed ISIS'em i nie ma jednej określonej wersji ;p
A wiecie może jak jest z wytrzymałością takich wynalazków? ^^ |
|
|
|
 |
|
|