Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Prędkość Monocykla
Autor Wiadomość
grzim 

Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 11:25 pm   Prędkość Monocykla

Witam!
Zastanawiam się nad kupieniem monocykla. Mam pytanie - jaka predkosc osiaga takie cacko? Czy jest duza roznica w predkosci przy kole 20 i 26 calowym? Pytam bowiem taki monocykl sluzylby mi do poruszania się na uczelnie wiec jednak predkosc wchodzi w gre... Ile mozna wyciagnac na takim 26 calowym kole?
Z gory dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam ;]

uiek
[Usunięty]

Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 12:00 am   

Tobie nie chodzi o prędkość tylko o zdolność do pokonywania dystansów. Na 20 to się zajeździsz, a nie dojedziesz, na trasy to koło od 24 w górę (ale bez przesady 36 się na miasto nie nadaje).

Co do prędkości - na moim 24 rekord mam około 22-23km/h, ale tak długo jechać się nie da, bo to:
a/niebezpieczne
b/niewygodne
c/męczące (monocykl nie ma wolnobiegu, pedałujesz cięgiem)

PS
Tak zapytam - umiesz jeździć? bo na 26 to może być się wyjątkowo niewygodnie uczyć

NJ 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 1:02 am   

Tak jak Uiek napisał, 20tka nie nadaje się na jakiekolwiek podróże. Ostatnio próbowałem przejechać niecałe kilka km i to jest na prawdę męczące, a droga była cały czas prosta, bez wzniesień i spadów.

Jako, że jesteś z Krakowa, to najlepiej będzie jeśli pożyczysz sobie od kogoś monocykl 20 cali, nauczysz się na nim jeździć bo jest łatwiej a następnie zakupisz sobie koło 26. Na takim to już da radę sobie podróżować po mieście. O wiele łatwiej jest osiągnąć lepsze prędkości, a koło nie jest jeszcze aż takie przegigantyczne także da radę w miarę spokojnie ostro skręcać. Polecam! ;)

mój status

grzim 

Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 5:13 pm   

Dopiero mam zamiar się nauczyć... Coś tam kiedyś próbowałem ale wlasnie mam zamiar troche pocwiczyc na 20 nim wskocze na swoj wiekszy.
Wlasnie tez się zastanawiam miedzy 24 a 26.
26 wydaje mi się troche wielgachny... Jak jest z rozwijaniem predkosci na nim? No i czy znacznie ciezej się jezdzi na takim niz na 24. Co ogolnie byscie mi doradzali bo jestem bardzo rozdarty miedzy tymi dwoma wymiarami...
W sumie poczatkowo myslalem tylko o 26 ale wydal mi się gigantyczny i troche mnie przestraszyl ;)

Bonk 

Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 10:57 am   

Ja mam 20" do zabawy, a do jazdy kupuję cross 29". Uważam, że 26" jest trochę za wolny. Tyle, że to już niestety większy wydatek.. :)

superpiki 
.

Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 2:05 pm   

Ja mam 24 (to moje jedyne mono).
Jako środek komunikacji jest zbyt powolny. Jedzie się z prędkością porównywalną do wolnego biegu.

GreeeG 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 3:42 pm   

superpiki, ja mam 20" i to mi się wydawał wolny bieg :-D

Siema199 
..

Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 8:10 pm   

ja mam 26" i ciśnie się nie najgorzej, ale wolałbym 29 :P

alexa 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 8:34 pm   

Siema199 napisał/a:

to ja moze powtorze to co ostatnio na ten temat uslyszalam (tez marudzilam ze 29 lepsze)... zmien sobie korby na krotsze np 102mm dobra zartuje 125 :) jesli wmieszamy w to wzory z fizyki to bedzie spora roznica w predkosci :P

mój status

j-n 
**

Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 8:40 pm   

Po pierwsze: do nauki to najwyżej 24" generalnie -- jak jesteś raczej niski to lepiej 20"
jak jesteś wyższy -- to spokojnie możesz się uczyć na 24"

uiek napisał/a:
Tobie nie chodzi o prędkość tylko o zdolność do pokonywania dystansów. Na 20 to się zajeździsz, a nie dojedziesz, na trasy to koło od 24 w górę (ale bez przesady 36 się na miasto nie nadaje).

Ojtam Uiek bajki opowiadasz... 36 jak najbardziej się nadaje w miasto. Choć fakt że zależy jakie i dlaczgo może sprawiać problemy. Otóż jeżdzą na nim i w wielkich metropoliach jak Londyn czy Nowy Jork. Manewrowalności czlowiek się uczy z czasem. Więc to akurat nie jest argument. Fakt jest że 36" raczej się nie nadaje na zatłoczone chodniki... - po prostu bo duże i łatwo kogoś zahaczyć, a i ludziska są nieprzewidywalni i łażą jak cielęta gapiąc się w chodnik i nic nie widząc. Po drugie trzeba umieć pewnie wsiadać, niewysocy ludzie zwykle maja problem, ci wyżsi jakoś lepiej sobie radzą. Ja po Warszawie na swoim 36" jeżdżę -- nie ulicami wprawdzie, raczej luźniejszymi chodnikami i ścieżkami rowerowymi.

o, to tyle mojego komentarza.

[ Dodano: Czw Wrz 04, 2008 8:50 pm ]
alexa napisał/a:

to ja moze powtorze to co ostatnio na ten temat uslyszalam (tez marudzilam ze 29 lepsze)... zmien sobie korby na krotsze np 102mm dobra zartuje 125 :) jesli wmieszamy w to wzory z fizyki to bedzie spora roznica w predkosci :P

Wbrew pozorom jest spora różnica między większym mono z długimi korbami a mniejszym mono z krótkimi korbami, nawet jeśli efektywne przełożenie, o którym mówi Alexa jest takie samo w obydwu (lub nawet większe w mniejszym mono - jak ma bardzo krótkie korby).
Otóż ta różnica to stabilność jazdy oraz fakt że większe koło łatwiej się przetacza przez rozmaite przeszkody i nierówności drogi.
Poza tym w większym kółku zawsze możesz też mniejsze korby założyć :evil:

Ot moje 3gr. :-)

Siema199 
..

Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 9:05 pm   

zamontowałem w swoim licznik i rekord to 23,7km/h :)

alexa 

Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 9:16 pm   

j-n, jak bedziemy z takiego zalozenia wychodzic to moze odrazu 36" albo 48" ale jak wiadomo nie o to chodzi... ;) jesli chodzi o stabilnosc to troche treningu i z tym tez niebedzie problamu :P

mój status

j-n 
**

Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 2:36 am   

alexa napisał/a:
j-n, jak bedziemy z takiego zalozenia wychodzic to moze odrazu 36" albo 48" ale jak wiadomo nie o to chodzi... ;) jesli chodzi o stabilnosc to troche treningu i z tym tez niebedzie problamu :P

Ojtam, Alexa zaraz o skrajnościach opowiadasz (choc ja oczywiscie polecam 36" ;-) ) ... ja przede wszystkim chciałem Wam zwrócić uwagę że nie tylko przełożenie się liczy przy rozważaniach o wielkości kółka kontra długość korb. Warto o tym pamiętać -- mówie to z doświadczenia a nie wysysam z palca ;-P

A żeby nie gadać poza tematem... na 36" z korbami 150mm, po ulicy tak zupełnie na luzaczku, bez przemęczania się jedzie się 16km/h (mówię o średniej, nie max! bo max prędkość jest bez sensu porównywać) i tak se można jechać długo.. . Jak ktoś umie wydajnie kręcić to komfortowo może 18km/h.
Z kolei po założeniu 125mm korb jazda 25km/h nie stanowi problemu, co lepsi potrafią 30km/h jechać i utrzymać takie tempo przez ...dzieścia kilometrów.

Z kolei 29" z korbami 125mm z odrobiną wysiłku jest w stanie jechać w miarę równo z 36" z korbami 150mm.

Siema199 
..

Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 8:33 pm   

gdzie można kupic kordy do quaxa standarda 26??

alexa 

Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 9:10 pm   

Siema199 napisał/a:
gdzie można kupic kordy do quaxa standarda 26??

np.
u basa z kuglarstwo.pl,
z rove.pl
albo sprowadzac xd

mój status

Kernelus 
..

Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 10:35 am   

naprawde na 20' nieda się szybko jeździć ;p tzn.. moj rekord to ok. 22km/h .. tylko ze jak się rozpędziłem to ledwoco utrzymalem rownowage xD

ZED 
*

Wysłany: Sob Paź 29, 2011 10:18 am   

Siema199 napisał/a:

Siema199 napisał/a:
zamontowałem w swoim licznik i rekord to 23,7km/h :)

Bracie , coś wolno kręcisz :-P ja przy trzeciej próbie z licznikiem osiągnąłem prędkość 31,4 km\h :-D
A chyba dość istotną informacją jest, że mam 24''. Co prawda wytrzymałem z tą prędkością jakieś 150m oraz musiałem się mega pochylić do przodu. Wydaje mi się że da radę jeszcze szybciej śmignąć.

dodam jeszcze że rekord padł na prostej nawierzchni ( tzw. poz-bruk), a i mam korby 150mm

Boski 

Wysłany: Wto Lis 01, 2011 9:22 pm   

e tam e tam najważniejsze żeby ci się chciało jeździć ja śmigam po krk na muni 24 i średnio robię 3km w jakieś 25min bez napinki, wolałbym większe koło ale na tym itak 2x szybciej niż z buta. A pro po większych kół jak wygląda sprawa z pokonywaniem schodów?? na 24 nie ma z tym problemu.

ZED 
*

Wysłany: Wto Lis 01, 2011 10:25 pm   

schodów :-o pod schody to ja podskakuje jak trialuje na 20''.
Jeżeli chodzi Ci o pokonywanie schodów podczas jazdy to ja na moim 24'' (no-name z szosową oponą) ogarniam przeszkody tak do 15cm mniej więcej. przy większych zatrzymuje się, ustawiam bokiem i hop-hyc i jadę dalej :-D

miałem okazję przez parę dni testować 26'' w mieście i powiem Ci że jest różnica, szczególnie gdy masz oponę do muni lub trial :yes: Ja na oponie 2,35 cala bez problemu ogarniałem, wystarczyło lekko zwolnić i już ;]

a z tą prędkością to wiadomo że nie ciągle tak, tylko żeby zobaczyć ile wycisnę :clever:

Odpowiedz do tematu