Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Nimbus vs. koxx.
Autor Wiadomość
Petka 

Wysłany: Wto Sie 09, 2011 10:55 am   

ja bym wybral impacta :) moj kolega ma i szczerze mowiac jest calkiem niezly :) nawet jak na muni albo inne tereny :) tylko to siodlo wlasnie troche kichowate i sztyca ale to mozna po jakims czasie wymienic :)

matixo 

Wysłany: Wto Sie 09, 2011 11:31 am   

ale z tego co oglądałem to sztyca ma 25,4.... czy jakoś tak. Zwykle sztyce mają 27, coś. I trudno znaleźć porządną 25,4.

pajda 

Wysłany: Wto Sie 09, 2011 11:42 am   

a crossie rama (a zarazem sztyca) też ma 25,4mm. generalnie quax robi ramy o takiej średnicy.
najlepsze mono czyli Impact Reagent/ Gravity oraz KH trial/flat mają już ramy 27,2mm.

sztyc 25,4 ci u nas dostatek, więc nie wiem skąd pomysł, że trudno znaleźć dobre.
np. sztyca Noweld Impact 25,4mm http://monocykl.eu/index....cksearch=sztyca

jest b.dobra i super lekka. w razie czego są jeszcze sztyce z aluminium za ok.50zł ale te mogą się łatwo łamać. tak samo jak sztyca w tym crossie 20", też jest alu.
za jakiś czas będą najnowsze sztyce Impact zrobione z jednej części metalu (jak obecnie sztyce KH 27,2mm). dzięki temu są o wiele bardziej wytrzymałe.

ps. i Petka ma racje - jak wiesz, że będziesz się bardziej bawił z mono i chcesz poskakać, potrikować i wyjechać gdzieś w teren - Impact zdecydowanie. na crossie już tak bardzo nie pociśniesz, własnie przez te różnice w podzespołach, które wcześniej wymieniłem..

matixo 

Wysłany: Wto Sie 09, 2011 11:43 am   

aaa , właśnie widziałem tylko tę aluminiową, przepraszam , mój błąd ;) )

HaHa15 
**

Wysłany: Wto Sie 09, 2011 2:21 pm   

Niestety ... moje marzenia o koxxie prysły ponieważ jest niedostepny :/ (Zostal jedynie devil - ktorego nie chce ;p)
A wiec IMPACT START UP czy Nimbus ‘Black Signature’ 19” Trial ?

pajda 

Wysłany: Wto Sie 09, 2011 4:04 pm   

wg mnie Impact ale to już jest Your choice :)

Nimbus ma korby 125mm (szybsza jazda, gorsza kontrola w trialu) i wygodniejsze siodło.
Impact ma korby 127mm całkiem spoko do trialu (lekko wygięte), siodło gorsze niestety. Ale wymiana siodła i sztycy to ok 150zł (sztyca alu+siodło White Russian koxx-one), chyba że masz coś własnego, co można podmienić.

obręcz i rama - lepsza w Impact.

matixo 

Wysłany: Wto Sie 09, 2011 10:46 pm   

Próbowałeś wsadzać 2.5 opone do Qu ax'a ? ;P

pajda 

Wysłany: Sro Sie 10, 2011 10:14 am   

nie, nie próbowałem. obejrzę ją dziś raz jeszcze ale boję się, że 2,5" nie wejdzie bo między tą oponą, a 2,35" różnica jest.

zapytam też u producenta ale bardzo wątpię..

EDIT:
popytałem, sprawdziłem - opona typu maxxis/tryall 20x2,5" nie wejdzie na pewno do tej obręczy, ponieważ nie jest to obręcz 19" (jak w Impact/koxx/kh) tylko trochę szersza 20". więc opony stricte trialowe/ muni nie wejdą na pewno.

jeśli szukasz typowo trialowego sprzętu na początek- Impact StartUp lub Nimbus Signature :)

matixo 

Wysłany: Czw Sie 25, 2011 9:44 am   

Aha... no cóż. A właśnie , czy w tym start upie pedały są w miarę wytrzymałe ? ;p w moim no namie wyglądały na dosyć dobre a pękły xD. Tamte też fajnie wyglądają ale wole spytać ;p

pajda 

Wysłany: Czw Sie 25, 2011 9:57 am   

tam są pedały metalowe, więc musiałbyś się bardzo postarać, żeby je rozwalić :)

vookash 

Wysłany: Czw Sie 25, 2011 10:46 am   

Troche w nich skakalem, ale bez zadnych extremow do tego chwile byly na drugim mono wiec braly udzial w muni i poki co dzialaja bez zarzutu...
Jedyne co w startupie wyglada bardzo slabo to siodlo, ale jego jeszcze tez nie udalo mi się zlamac ;P

matixo 

Wysłany: Czw Sie 25, 2011 3:33 pm   

a siodło wygodne czyli ociera tyłek "ala no name" ?:p

PS: dzięki wielkie za odpowiedź ;p

pajda 

Wysłany: Czw Sie 25, 2011 4:49 pm   

jak zaczniesz skakać t kwestia czy siodło jest wygodne czy nie zejdzie na dalszy plan..

Jojak 
**

Wysłany: Pią Sie 26, 2011 3:16 pm   

Sorry za lobbowanie, ale jeśli chcesz dobre mono na start, to ja akurat sprzedaję impacta w lepszej wersji niż start-up.
Podsyłam linka: http://kuglarstwo.pl/foru...gent-vt8955.htm

matixo 

Wysłany: Pią Wrz 09, 2011 6:34 pm   

Kupiłem tego start up'a ;p. Jak najbardziej polecam ;p. Obręcz i rama naprawdę solidne , korby niezłe pedały też niezłe ;) . Co do sztycy i siodełka to się nie wypowiem. Mono naprawdę świetne jak na tę cenę , z górnej półki. Sklep też polecam , miły kontakt , szybka wysyłka i wgl git wszystko ;p. Także jakby się ktoś zastanawiał to start up świetny ;)

MadMan 

Wysłany: Sob Wrz 10, 2011 3:34 pm   

na jakiej podstawie możesz ocenić czy rama i obrącz są solidne?

:hahaha:

matixo 

Wysłany: Sob Wrz 10, 2011 5:04 pm   

Miałem na myśli że w efekcie wizualnym wydają się naprawdę dobre... rzeczywiście dobrałem złe słowo. Mój błąd. :-(

MadMan 

Wysłany: Nie Wrz 11, 2011 9:07 pm   

e tam. a w noname korby wyglądają na słabe? też wyglądają na mocne. "wkońcu to metal". a jak bywa w praktyce to sam wiesz.

dlatego właśnie mnie rozśmieszyło to stwierdzenie

wytrzymałość można ocenić po wykonaniu np. wielu dropów z xxx cm, ale nie po wyglądzie ;)

matixo 

Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 7:50 am   

No nie wyglądają na słabe ale po miesiącu już się tak nie błyszczą ;) . Sorry raz jeszcze ;P.

abuki 
**

Wysłany: Sob Wrz 17, 2011 5:59 pm   

Janek ale TY się tu czepiasz!

Odpowiedz do tematu