Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Muni 24' cisnienie w ogumieniu
Autor Wiadomość
maaniu 
...

Wysłany: Wto Gru 27, 2011 2:14 pm   Muni 24' cisnienie w ogumieniu

siema mam muni 24' i glownei skacze na nim czy 1 Bar jest optymalnym Cisnieniem ? (80 kg moja waga)

owca 
odrobina kajowatości

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: Sro Gru 28, 2011 2:27 pm   

nikt nie poda Ci dokładnego ciśnienia w jednostkach - wartości te zmieniają się w zależności od terenu, po którym jeździsz, rodzaju opony nawet grubości dętki...

jeśli chcesz skakać, to najprościej będzie napompować koło i próbować skakać - po kilku próbach spuść trochę powietrza i znowu poskacz, porównaj siłę wybicia... powtarzaj czynność aż poczujesz znaczny spadek siły wybicia - wtedy wiadomo, że powietrza już jest za mało ;)

z mojego doświadczenia: lepiej mieć ciut więcej, niż mniej - mniejsze ryzyko, że uszkodzisz obręcz lub dętkę... podejrzewam, że na etapie na którym jesteś możesz sobie pozwolić na nieco większe ciśnienie kosztem siły wybicia (dla bezpieczeństwa), bo chyba nie walczysz jeszcze o centymetry do rekordu świata ;)

mój status

MadMan 

Wysłany: Sro Gru 28, 2011 4:21 pm   

w 20" x 2,5 mam okolo 1.5bar do trialu.

generalnie najlepiej jak najmiększe koło, ale żeby przy skoku nie dobijało do obrączy przy maks sile wybicia

bas 

Wysłany: Pon Sty 02, 2012 11:47 am   

Generealnie jak największe ciśnienie tak by przy maksymalnym wyskoku prawie dobijało obręcz do podłoża.
Wydaje się być to zaprzeczeniem poprzedniej porady, którą jako początkujący możesz zastosować w pierwszej kolejności ;)

Boski 

Wysłany: Pią Sty 06, 2012 7:37 pm   

Też mam muni 24. Najlepiej próby i błędy po kilku pompowaniach znajdziesz optimum przy którym najlepiej się jeździ. Ale jak czeka mnie dłuższa jazda po asfalcie to pompuję więcej niż mam do skutecznego skakania. Natomiast jadąc offroad znów lepiej mieć nieco mniej. sądzę że w dużym stopniu kwestia gustu.

Odpowiedz do tematu