Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Mono ogłoszenie ;)
Autor Wiadomość
adalml2 
*

Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 9:10 pm   Mono ogłoszenie ;)

witam ;)
ja tutaj raczej nowy jestem, ale co nieco wiem :D a przede wszystkim widzę, że na forum panuje profesjonalizm ;]

dlatego pytanie mam do was, bo ja nie ogarniam tak dobrze tematu, żeby samemu to wyczaić ;)
na allegro pojawiło się ostatnio ogłoszenie http://allegro.pl/monocyk...1815592906.html i gość utrzymuje, że nie wie z jakiego to qu-ax'a jest zrobione ;p może ktoś z was wie? :D zależy mi na tym, bo zastanawiam się, czy warte to to swojej ceny ;)

trzymano ;D

Bomba245 

Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 9:42 pm   

nie wiem jaki to qu-ax, ale wydaje mi się że jest on zrobiony na piaście na 'kwadrat' co nie będzie takie wytrzymałe jak gwarantuje sprzedawca.

Solniczka 
**

Wysłany: Wto Wrz 13, 2011 8:09 am   

Z tego co widzę jest to luxus ze zmieniona obręczą.

ALFONS 
**

Wysłany: Wto Wrz 13, 2011 8:36 am   

Piasta Suzuf Japan, co to w ogóle jest? :| Poza tym aluminiowe korby to na pewno nie do trialu, aluminium się bardzo łatwo łamie. Ale obręcz jest bardzo dobra, sam mam Alex'y w moim NS Core 2 do DH :)

MadMan 

Wysłany: Sro Wrz 14, 2011 8:10 pm   

Alfons jak nie masz pojęcia w jakimś temacie, bo w nim nie siedzisz to się lepiej nie odzywaj.

Korby dajmy na to KH są z aluminium. Aluminium się nie łamie łatwo, raczej odkształca. Jest jednak mniej wytrzymałe niż stal.

Uważam, że do 300zł nic lepszego nie znajdziesz do trialu/streetu.

adalml2 
*

Wysłany: Sro Wrz 14, 2011 8:43 pm   

dziękuję panowie ;)
ta piasta jest trochę taka lewa ;d
kusi mnie, ale muszę to jeszcze przemyśleć ;)

dzięki ;D

ALFONS 
**

Wysłany: Czw Wrz 15, 2011 9:29 am   

MadMan napisał/a:
Alfons jak nie masz pojęcia w jakimś temacie, bo w nim nie siedzisz to się lepiej nie odzywaj.

Korby dajmy na to KH są z aluminium. Aluminium się nie łamie łatwo, raczej odkształca. Jest jednak mniej wytrzymałe niż stal.

Tak się składa, że siedzę od paru ładnych lat w temacie DH/FR, więc w sprawach rowerowych (nie wiem czy wiesz, ale korby w rowerach też są) to i owo wiem. Nie wierzę, żeby korby KH były całe aluminiowe, na pewno jest to jakiś stop aluminium plus do tego wejścia na pedały muszą być dodatkowo wzmacniane czymś innym. A skoro gościu w ogłoszeniu nie chwali się co to za korby, mogą to być zwykłe, gówniane korby aluminiowe które się złamią, gdyż aluminium się po prostu łamie, a nie jak stal wygina się. Poza tym nie wiem czy wiesz, ale aluminium bardzo słabo tłumi drgania.

MadMan 

Wysłany: Czw Wrz 15, 2011 10:15 am   

Wszystko ostatecznie pęka, ale najpierw te korby się wygną. Stal nie pęka tylko dlatego, że ma większą wytrzymałość, ale przy większym obciążeniu też pęknie. Aluminium ma dużą granicę plastyczności, więc wygnie się znacznie zanim pęknie. Nie sądzę, że kolega wyżej w ciągu tych 2-3 lat zrobi cokolwiek zagrażającego wytrzymałości korb wykonanych z aluminium.

Jedyny przypadek złamania korb widziałem na filmiku KOXX i były to właśnie korby KH. Przeciętny człowiek raczej nie zrobi takiego skoku w ciągu tych 3 lat nauki, żeby obciążyć na tyle korby.

Nikt nie robi elementów rowerowych/maszyn z czystego aluminium. Tak samo nie robi się z żelaza tylko ze stali. Tak są specjalne tuleje na pedały, ale co to zmienia? Cała korba KH jest wykonana ze stopu aluminium, prawdopodobnie tego samego co rama czyli 7005 T6.

Nie chce mi się więcej z Tobą spierać, nie ważne.

ALFONS 
**

Wysłany: Czw Wrz 15, 2011 12:43 pm   

I sądzisz, że w mono za niecałe 300 zł są korby KH? Gościu pisze, że jest to mono do trialu, a ja szczerze mówiąc obawiam się, że ktoś kto to kupi i zacznie faktycznie skakać typowo trialowo. Zrobi sobie krzywdę przez to, że nie wie że jeździ powiedzmy na korbach z luxusa za 30 zł nie przystosowanych do skoków (no chyba, żeby tam faktycznie były jakieś dobre korby, ale na 100% ich tam nie, bo by o tym napisał w aukcji). Dlatego uprzedziłem autora tematu, a Ty się oczywiście wpierda**sz i piszesz, że nie mam pojęcia.

pajda 

Wysłany: Pią Wrz 16, 2011 5:41 pm   

nikt kupując mono za 300zł nie będzie skakał typowo trialowo bo na 90% będzie to jego pierwsze takie mono i po prostu nie będzie umiał. wskok na 4 palety i zeskok z nich to będzie już bardzo duży sukces.

niech sam zainteresowany zapyta sprzedającego jakie to korby. i jaka piasta bo nie bardzo bym wierzył w jej wytrzymałość.
dlatego cała wasza dyskusja na temat korb/metali/stopów etc. jest bez sensu.

nie wierzę, że dorośli ludzie (hue hue!) spierają się o takie pierdoły.
dajcie sobie w mordę i będzie po sprawie :E

abuki 
**

Wysłany: Pią Wrz 16, 2011 10:46 pm   

Panowie po 1.
Wszystko co jest robione dla tych sportów robione jest ze stopow alu ktore sa bardzo łamliwe i raczej nie wyginaja się ni huhu! pekaja odrazu dlatego odradzam zawsze kazdemu czesci alu nauczony wbitka ryjkiem w ziemie jak mi kiera alu lekka pro elo modna poszła przy niewielkim szaleństwie. Aluminium samo w sobie owszem gietkie i dosc plastyczne. Ja jednak polecam metal wykuty na dnie piekła nazwany na czesc najwiekszego skur**syna w historii mianowicie Stal. Rosyjska, nie gniotsa nie łamiotsa. Japonskie rurki tez sa niezle ale to trzeba miec pieniazki. Nomen omen pogialem ostatnio korby kh momenty czy jak one się tam zwą wiec ku gwoli scislosci jedna konkluzja: " nie ma zasady i tak się rozjeb**" ;)

adalml2 
*

Wysłany: Sob Wrz 17, 2011 12:45 pm   

Oj panowie ;d nie ma się co kłócić ;p chociaż pajda ma rację i powalczyć możecie ;]

no napisałem do gościa i stwierdził, że korby są qu-ax'a a na jednej jest napisane "pro 127" ;]

a jeśli chodzi o piaste to też napisał to co na niej jest ;p nie mam pojęcia o co chodzi z tą piastą, ale może to miejsce produkcji? ;d na niektórych łożyskach z qu-ax'a też jest Japan napisane ;p

do tego mi napisał, że siodełko oryginał, nie popękane, łożyska nie mają luzów, a waga to od 5 do 7 kg (coś trochę się waha ;D)

to jak, warto? ;)

Odpowiedz do tematu