Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Jazda do tyłu
Autor Wiadomość
ALFONS 
**

Wysłany: Pon Lis 28, 2011 8:11 pm   Jazda do tyłu

Powiedzcie mi proszę jak nauczyć się jeździć do tyłu. Jeździć do przodu nauczyłem się w około 4 godziny (średnio godzinka na dzień przez 4 dni), więc myślałem że to samo będzie z jazdą do tyłu. Niestety ku mojemu ogromnemu zdziwnieniu po 4 godzinach męczarni nie zrobiłem praktycznie żadnego postępu. Proszę o jakieś wskazówki i rzeczy na które mam zwracać uwagę :)

Pogot 

Wysłany: Pon Lis 28, 2011 11:50 pm   

Ja najpierw nauczyłem się balansu wahadłowego. Można też miksować z jazdą kawałek do przodu, zatrzymanie, pół obrotu do tyłu i znów do przodu. Lub przedzielać podskokami dla odzyskania równowagi.

repo 

Wysłany: Wto Lis 29, 2011 1:54 am   

Robię niewielkie odcinki do tyłu ale przy nauce zauważam, że zdecydowanie lepiej idzie gdy mam kręgosłup wyprostowany jak struna.

Haku 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Wto Lis 29, 2011 9:39 am   

Zdecydowanie nauka do tyłu jest trudniejsza od tej do przodu. Nauka do przodu zajęła mi kilka godzin z wsiadaniem z miejsca a do tyłu kilka miesięcy by przejechać kilkanaście metrów. Jeżeli przejeżdżasz krótkie odcinki to jest już dobrze. Po prostu musisz ćwiczyć ćwiczy i ćwiczyć ja zaczynałam od ściany by mieć pełną stabilność i skupić się na utrzymywaniu równowagi a nie na początku, potem dołożyłam wsiadanie ewentualnie wahadło. Nie zapomnij o oglądaniu się za siebie :P

Cytat:
, że zdecydowanie lepiej idzie gdy mam kręgosłup wyprostowany jak struna.

zapamiętać :P

co do wskazówek tak mówiłam zacznij od ściany lekko się odepchnij i spróbuj utrzymywać równowagę. Zaczynając od wahadła nie masz takiej stabilności, ale próbuj najlepiej znaleźć własny sposób na naukę.

Daj znać za jakiś czas jak Ci idzie :)

ALFONS 
**

Wysłany: Wto Lis 29, 2011 1:09 pm   

Haku napisał/a:
co do wskazówek tak mówiłam zacznij od ściany lekko się odepchnij i spróbuj utrzymywać równowagę. Zaczynając od wahadła nie masz takiej stabilności, ale próbuj najlepiej znaleźć własny sposób na naukę.

Ja mam trochę inny patent, mianowicie wsiadam i jadę ile się uda :) Przy nauce jazdy do przodu zdało to egzamin i po 4 godzinach nauczyłem się jeździć, ale z drugiej strony były do bodajże 3 dni pod rząd i jeden po dziennej przerwie. Tutaj sprawa wygląda inaczej bo w tygodniu siedzę w akademika i trenuję tylko raz w tygodniu po godzinie jak wrócę do domu w weekend. Dlatego też mam wrażenie że ciągle próbuję od nowa, no bo i postępów w sumie nie ma za dużych.

Haku 

Wysłany: Wto Lis 29, 2011 7:52 pm   

Musisz być ciepliwy tyle powiem. Też wkurzałam się że nie moge się tego nauczyć, aż tu coraz więcej więcej więcej się przejechało. A dodam że nie mam własnego mono od 1.5 roku

repo 

Wysłany: Sro Lis 30, 2011 2:32 pm   

Użytkownik Haha15 pokazywał mi kiedyś w Kołobrzegu całkiem niezłą jazdę i twierdził, że jeździ od 3-4 miesięcy a do tyłu uczył się kilka godzin.

Ja po 4 treningach po 30 minut jadę od ściany do tyłu po jakieś 20-30 obrotów pedałów.

Polecam naukę jazdy od ściany. Jeden spokojny obrót od przy ścianie i dalej już bez. Ważne by startując być w stanie dobrej równowagi. Nie przechylać się od razu do tyłu. No i plecy proste.

Haku 

Wysłany: Sro Lis 30, 2011 5:05 pm   

To niezły jest :) No ja nie jestem tak zdolna ;p

ALFONS 
**

Wysłany: Sro Lis 30, 2011 5:31 pm   

repo napisał/a:
Ja po 4 treningach po 30 minut jadę od ściany do tyłu po jakieś 20-30 obrotów pedałów.

Ja po tych 4 treningach przejeżdzam maksymalnie koło 10 obrotów, więc jestem na pewno mniej pojętny od Ciebie, chociaż zastanawia mnie czy wysokość siodełka ma jakieś znaczenie. Ciekawy jestem czy lepiej trenować na 20 czy 24 calach? Bo obecnie próbowałem tylko na 20 jako że taka trochę bardziej obita i tamtego mi trochę szkoda :P

repo 

Wysłany: Sro Lis 30, 2011 6:18 pm   

Musze wyjaśnić, że ja liczę każde naciśnięcie pedałów - czyli półobroty, lepiej się liczy ale to daje 10-15 pełnych obrotów. Więc mamy podobne postępy.

Ja jeżdżę głównie na 29 cali.

Haku 

Wysłany: Sro Lis 30, 2011 7:20 pm   

to zależy od przyzwyczajenia, ale na 20 mi łatwiej, bo nie trzeba przejechać aż tak dużo od równoległego położenia korb do równoległego ;p gdzie mam największą stabilność. A wysokość siodełka to chyba kwestia taka sama jak podczas jazdy do przodu tylko jak będzie za wysokie too próbując nacisnąć pedał gdy będzie nadole stracisz równowagę dużo szybciej niż jadąc do przodu ;p

cuento 

Wysłany: Sro Lis 30, 2011 10:33 pm   

Tu nie ma żadnej filozofii, idźcie ćwiczyć, zamiast rozkminiać głupoty. Macie dobry progres, nic tylko to wykorzystać trenując.

repo 

Wysłany: Sro Lis 30, 2011 11:29 pm   

Cuento, daj ludziom spokojnie pogadać o pierdołach... to już drugi raz gdy sugerujesz zakończenie dyskusji z użyciem obcego słowa "rozkmina".

Jak wszyscy będą tylko trenować to forum padnie i twoje gwiazdki znikną ;-)

Haku 

Wysłany: Czw Gru 01, 2011 1:37 am   

ja lubię gadac z ludźmi o pierdołach :P A są związane pośrednio z jazdą do tyłu. Więc nikomu nic do tego. w Krakowie na slot feście ćwiczyłam jazdę do tyłu, ale niestety na sali było b. dużo osób i nie szło kogoś nie rozjechać, szczególnie, że skręcam tylko w jedną stronę narazie :P a na podwórku niezbyt mi się jeździ..

ALFONS 
**

Wysłany: Czw Gru 01, 2011 3:35 am   

cuento napisał/a:
Tu nie ma żadnej filozofii, idźcie ćwiczyć, zamiast rozkminiać głupoty. Macie dobry progres, nic tylko to wykorzystać trenując.

Dobrze mamo :P

Ale chciałem tylko liznąć trochę teorii :spoko:

MadMan 

Wysłany: Pią Gru 02, 2011 2:53 am   

jakbyście rozkminiali chociaż crankflipa to rozumiem, ale w jeździe do tyłu nie ma żadnej filozofii, litości...

Haku 

Wysłany: Pią Gru 02, 2011 7:15 am   

wybacz że niejesteśmy tak super zaawansowani jak Ty. :P

ALFONS 
**

Wysłany: Pią Gru 02, 2011 10:57 am   

Oj, przepraszam że jestem taki słaby, następny temat jaki założe to "ile wam wchodzi maxwhip'ów z rzędu" :|

MadMan 

Wysłany: Pią Gru 02, 2011 12:20 pm   

nie o to mi chodzi, że nie jesteście, ale po prostu pieprzycie się z tym strasznie.

siądźcie, odchylcie się nieco do tyłu i jedźcie, a nie rozmyślacie od czego startować jakby to miało znaczenie czego się trzymacie przez kilka sekund przed jazdą.

ALFONS 
**

Wysłany: Pią Gru 02, 2011 12:45 pm   

Jak mnie denerwują tacy ludzie... Przez 4 godziny nie zrobiłem żadnego progresu więc napisałem na forum czy czasem nie robię czegoś źle, a tu od razu takie teksty. Nie każdy jest od razu zajebistym monocyklistą, a forum jest między innymi do tego żeby wymieniać się radami i poglądami. Jak masz pisać takie teksty jak choćby ten
MadMan napisał/a:
jakbyście rozkminiali chociaż crankflipa to rozumiem, ale w jeździe do tyłu nie ma żadnej filozofii, litości...

to lepiej nie pisz wcale, bo żadnego z tego pożytku nie ma.

Odpowiedz do tematu