Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki monocykl na początek?
Autor Wiadomość
miki772 

Wysłany: Wto Wrz 20, 2011 5:42 pm   Jaki monocykl na początek?

Wiem, wiem takich tematów było wiele. ale chciałbym żebyście mi doradzili. Szukam monocyklu. Głównie do nauki, ale sądze, że jak się nauczę to będę jeździć na zajęcia nim (jakieś0,5km). Myślałem o pierwszym z góry, ale widzę, że jest nie dostępny: http://kuglarstwo.pl/sklep/k6,monocykl.html

Więc jeżeli moglibyście znaleźć coś na tej stronie: http://monocykl.eu/index....page=&prodid=20

P.S: Szukam takiego do 400zł i czy monocykl do nauki da radę wjechać na wysoki krawężnik lub wskoczyć i nic mu się nie stanie?

Dzięki wam za pomoc :spoko:

Aha może z tego pierwszego linku te dwa kolejne? Tak tylko pytam ale czekam na wasze zdanie.

adalml2 
*

Wysłany: Wto Wrz 20, 2011 7:22 pm   

powiem tak :d na początek nada się każdy ;] (no może nie 36" ;p) nie ma potrzeby zaczynać od mono z górnej półki, bo jeśli nigdy nie jeździłeś na jednym kółku to nie wiesz czy to poczujesz ;)

tyle wstępu ^^
teraz co do mono, to do samej jazdy i krawężników wybrałbym qu-ax'a luxusa lub only one ;p przy okazji, większe koło = większa prędkość, dlatego radzę zastanowić się nad 24" lub nawet 26" ;)
a ze względu na bezkonkurencyjną cenę to http://monocykl.eu/index....ge=1&prodid=124 będzie chyba odpowiedni ;)
i w przyszłości nie będzie problemu z ewentualną sprzedażą ^^

może to, co powiedziałem się nada, ale zaczekaj jeszcze na ekspertów ;D

swoją drogą, 0,5 km to nogami za 5 minut zrobisz ;p

cuento 

Wysłany: Wto Wrz 20, 2011 7:44 pm   

Jeśli chodzi o naukę i o samą o jazdę - bez szaleństw, to wytrzymałościowo spokojnie da radę praktycznie wszystko co firmowe (tylko tzw. no-namy, masowo występujące na allegro mogą się popsuć "same z siebie", a i to nie zawsze). Schody się zaczynają kiedy zaczynasz robić coś więcej, skaczesz itp. Jeśli planujesz coś robić w tym kierunku, to wyjdzie troszkę drożej. A na tyle co powiedziałeś, to większość modeli spełni Twoje oczekiwania, ceny z grubsza odzwierciedlają jakość, do takich zastosowań jak piszesz monocykle typu luxus, trainer, club freestyle. Nie wiem jak z onlyone, ale o ile pamiętam, to pajda się o nich też wypowiadał przychylnie, zresztą pewnie niedługo wypowie się w temacie i przedstawi Ci jakieś niewielkie różnice między tymi modelami.
Jeśli chodzi o krawężniki, to o ile tylko nie będzie to jakiś ogromnie gigantyczny zmutowany krawężnik, to wjechać/wskoczyć, nie jest żadnym problemem, te monocykle nie są z papieru, to solidne konstrukcje, trzeba tylko pamiętać, że są stworzone do jazdy a nie skakania i większe wysokości mogą zabić ;)
Na Twoim miejscu tylko bym się zastanowił nad większym kołem (24" albo 26"), jeśli chcesz gdziekolwiek dojeżdżać, bo 20" potrafi zmęczyć, jest bardzo powolne, różnica już przy 24" jest bardzo zauważalna, a wbrew pozorom nauka nie jest tak bardzo utrudniona (sam się uczyłem na 24" i sobie chwalę).
Powodzenia! Niezależnie od wyboru, czeka Cię kupę zabawy :)

miki772 

Wysłany: Sro Wrz 21, 2011 3:51 pm   

Dzięki. Nie wiem czy to coś da, ale ciągnie mnie do flatlandu ale najpierw chce kupić coś do nauki a potem uzbierać na coś porządnego. I czy na pewno nie lepiej przyzwyczajać się do 20"? Bo to 4" to jednak trochę jest i boję się, że nauka jazdy będzie dla mnie trudniejsza.

P.S: Czy w każdym monocyklu wysokość siodełka jest regulowana?

Malutki 

Wysłany: Sro Wrz 21, 2011 4:47 pm   

Ja zaczynałem z 24" quax crossem, a teraz jezdze na 20". przestawienie się to jest raczej kwestia paru minut i nie ma z tym wiekszego problemu, więc od czegokolwiek zaczniesz to i tak nie ma wiekszego znaczenia ;) To jak szybko się nauczysz zalezy od ciebie w głownej mierze.

W monocyklach tak jak rowerach regulujesz wysokość siodełka przez długość sztycy, czasami sztyce trzeba podpiłować ;)

miki772 

Wysłany: Sro Wrz 21, 2011 6:14 pm   

A więc malutki twoim zdaniem fajniej się jeździ na 24" czy 20".

david19o2 
.

Wysłany: Sro Wrz 21, 2011 6:17 pm   

Widziałem ostatnio na allegro jakiś no-name bez regulacji, ale to chyba jakiś wyjątek.

miki772 

Wysłany: Sro Wrz 21, 2011 7:24 pm   

Od razu mówie, że nie chcę no-name'ów.

[ Dodano: Sro Wrz 21, 2011 7:55 pm ]
Sorka teraz za offtop, ale na co ochraniacze polecacie na początki jazdy?

matixo 

Wysłany: Sro Wrz 21, 2011 9:31 pm   

przy samej nauce obijesz se kostki. Ewentualnie piszczele. Nie ma co się ubierać jak średniowieczny żołnierz w zbroje rycerską. Może i mono wygląda na potrafiące zrobić "małe kuku" , ale póki nie zaczniesz robić tricków nic wielkiego się nie stanie.

Malutki 

Wysłany: Sro Wrz 21, 2011 9:31 pm   

Do nauki jazdy i wsiadania najlepsze są ochraniacze na piszczele i kolana (nadadza się kazde ktore ochronia piszczel przed pedałem). Mam jeszcze kask i rekawiczki, ale to glownie się przydaje jak się uczymy jakis trików i czesto upadamy nie tylko na nogi.

24" -> szybka jazda, do przemieszczania się najlepsza(ale juz nie poskaczesz), łątwiej pokonuje się krawęzniki itd.

20" -> Wolniejsza, trudniej podjechac pod krawęznik, wygodniej się skacze i wygodniejsza nauka trików ( co i tak nie dotyczy tanich monocykli na ktore nie są do tego przeznacozne)

Jeśli chcesz wydać 400 zł to lepiej poczekac i dozbierac te 200-300zł i kupić dobrą używaną 20" i móc na niej skakać. Na forum czesto wystawiaja tu monocykle na ktorych mozna bez obaw skakac za ok 600-700zł.

B.d monocykl
http://kuglarstwo.pl/foru...koxx-vt8821.htm

Do flatu jak znalazł
http://kuglarstwo.pl/foru...gent-vt9004.htm

Wiem, że one przewyzszaja 2x i 3x krotnie kwote która chciales przeznaczyc, ale kupowac mono do nauki jazdy, jeśli się wie, że bedzie się chciało skakac czy robic triki to wyrzucenie pieniedzy w błoto, a uczac się jezdzic się zniszczysz tych powyzszych monocykli. Sezon i tak się skonczył wiec moze warto poczekac z zakupem i nabyć odrazu jakąs używkę. Pomyśmy ze kupisz za 400 zł pierwsze mono, po tygodniu czy dwóch nauczysz się jezdzic i bedziesz chcial juz np probowac poskakać, ale sprzet Ci na to nie pozwoli i będziesz musiał kupować nowe mono, a stare albo sprzedaż albo w sentymęcie odłozysz do garażu ( i 400zł w błoto).

BTW: Kumpel na allegro dostał noname z zwyklym rowerowym siodełkiem, co najlepsze przejechał na nim 2m.

KrzysR 
..

Wysłany: Pią Wrz 23, 2011 8:31 pm   

To ja bym w ramach watku się dopytal o te krawezniki na kolo 24''. Ucze się na razie zwyklej jazdy miejskiej na miejskim sprzecie. To jest zwykly wjazd z jakims takim mocniejszym depnieciem bez skoku?

sabinosa 

Wysłany: Pią Wrz 23, 2011 11:29 pm   

Ja polecam qu-ax luxus 20" Moim zdaniem bardzo dobre mono na początek ;)

Malutki 

Wysłany: Sob Wrz 24, 2011 9:36 am   

KrzysR napisał/a:
To ja bym w ramach watku się dopytal o te krawezniki na kolo 24''. Ucze się na razie zwyklej jazdy miejskiej na miejskim sprzecie. To jest zwykly wjazd z jakims takim mocniejszym depnieciem bez skoku?

Ja na Crossie qu-ax 24" po 2 miesiacach z rozpędu byłem wstanie wjechac na jedną palete. Tak naprawde nawet teraz jak jezdze na 20" to nie nauczylem się wskakiwac w przod na krawęzniki i zawsze ograniczam się do mocniejszego depnięcia (tylko na 20" trzeba lepiej wyczuc dobry moment).

Luxa bym nie polecił na początek, chyba, że ktoś ma nadmiar pieniedzy bo po 2-3tyg będziesz musiał wymienic to na coś mocniejszego do trialu&flatu.

pajda 

Wysłany: Sob Wrz 24, 2011 3:10 pm   

dokładnie. bierz coś taniego, na czym pojeździsz 2-3 miesiące, nauczysz się podstaw, potem zmienisz na mocniejszy model, a poprzedni sprzedasz z małą stratą kasy.
OnlyOne 20" spełnia wszystkie powyższe wymagania :)

Odpowiedz do tematu