Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
crankflip
Autor Wiadomość
KriPer 

Wysłany: Czw Wrz 15, 2011 10:13 am   crankflip

Hej!
Za nic nie mogę rozkminić jak się do tego zabrać -crankflip. Znalazłem na necie poradnik, ale dobrze go nie rozumiem, bo jest po angielsku.
http://www.youtube.com/watch?v=D578A0k59ek
Oglądałem to z kilkanaście razy i dalej nie łapie...
Podczas wyskoku mamy pchnąc pedał? Wyskakując równo, na raz nogami? czy może jedną nogę wcześniej a druga pchnąć pedał? Prosiłbym o jakieś rady.
Aha, czy dużo ryzykuje, gdybym chciał się tego uczyć na pedałąch metalowych z pinami?:)
Pozdro!

Petka 

Wysłany: Czw Wrz 15, 2011 7:56 pm   

gdy uczysz się cranka to najlepiej trzymac się dwoma rekami uchwytu i pochylic się lekko do przodu i mocno wyskoczyc :) jezeli masz chraniacze to nie duzo ale jezeli nie masz to odradzam probowac :)

MadMan 

Wysłany: Czw Wrz 15, 2011 8:17 pm   

Krok 1 zero plant (na ziemi):
- nie opuszczać koła przed wskoczeniem spowrotem
- nie wymuszać obrotu koła poprzez wypchnięcie mono przed siebie
- naucz się robić 2, a nawet 3 obroty

Krok 2 foot plant (na czymkolwiek wyżej):
- naucz się robić 2, a nawet 3 obroty
- nie czekaj na obiekcie aż koło się obróci
- przede wszystkim chodzi o płynność

Krok 3 crankflip:
- tak, jedną nogą "kopiesz" pedał, a drugą zwalniasz z pedału
- rozchyl/unieś nogi tak, aby korby mogły się swobodnie kręcić
- trzymaj rękę prosto, mono pod sobą. jeśli tego nie zrobisz to mono poleci przed Ciebie

To tyle z jego technicznej mowy. W zasadzie o kopnięciu nic nie powiedział znaczącego, to tylko moja uwaga jest w kroku 3. Generalnie to wydaje mi się, że chodzi o wywarcie swego rodzaju ciśnienia na przedni pedał i nagłego zwolnienia tej "katapulty" zabierając/ześlizgując nogę tylną z pedału.
Ja jakoś więcej niż 1 cranka nie umiem zrobić, kopnięcie nie jest tak techniczne jak tych co robią po 3-5 obrotów toteż nawet 2 nie mogę złapać. :(

Petka 

Wysłany: Pią Wrz 23, 2011 2:49 pm   

I jak tam Crank ?? :-D

matixo 

Wysłany: Pią Wrz 23, 2011 4:15 pm   

jak się domyślam to jeszcze mu nie wyszedł ;p. Zacząłem się uczyć dzień po napisaniu przez niego posta i póki co jeszcze kopnięcia za słabe xD

KriPer 

Wysłany: Pią Wrz 23, 2011 5:14 pm   

Dzięki chłopaki za wiadomość. Szczególnie post MadMan'a pomógł:) . Nie odpisywałem wcześniej, bo nie chciałem spamowac. Crankflip nijak,bo nie próbowałem... rozłożyła mnie grypa i siedzę w domu z gorączką :? . Jak wyzdrowieje, to pewnie się zabiorę za to ;-)
Żeby nie spamowac, to zapytam ile się czasu uczyliście? :-) .
Pozdro

Malutki 

Wysłany: Sob Wrz 24, 2011 9:40 am   

Ja się ucze juz od długiego czasu, bedzie juz prawie z pół roku, ale niestety bez regularnych cwiczeń to dupa.

matixo 

Wysłany: Sob Paź 22, 2011 2:50 pm   

No i jak tam KriPer ? Siadł już crankflip ? ;]

KriPer 

Wysłany: Sob Paź 22, 2011 4:01 pm   

Jeszcze nie, ale nie ćwiczyłem go w zasadzie. Mocno chorowałem i dopiero dzisiaj wyszedłem pojeździć po skończeniu drugiego antybiotyku... Dzięki, że pytasz, to mnie motywuje, żeby się za niego bardziej wziąć, odezwe się jak tam postęp, jak wyjdzie na pewno dam znać:). Tylko to pewnie trochę potrwa zanim wyjdzie :-P
A Tobie jak idzie?

matixo 

Wysłany: Sob Paź 22, 2011 5:33 pm   

U mnie kiepskawo :D . Właśnie mam długi weekend z powodu anginy :P . Wcześniej miałem od groma awarii mono , ale ćwiczyłem. Myślę , ze już bym to wylądował , gdyby nie jedna rzecz - blokada psychiczna. Po wyskoku mono leci troszke do przodu ( pracuje nad tym) i boje się położyć przednią nogę na pedale. Stawiam tylko tylnią , a drugą , prawą na ziemie -_-. I tak w kółko. No nic , trzeba ćwiczyć. Powodzenia ;)

Petka 

Wysłany: Nie Paź 23, 2011 11:23 am   

Musisz się troche do przodu pochylic :0tylko wtedu uwaga na czyle miejsce i siodlo bo mozna polamac :0 ale się nie bój raczej nic strasznego se przy cranku nie powinienes zrobic :)

Boski 

Wysłany: Wto Lis 01, 2011 9:00 pm   

A byli w historii kaskaderzy którzy próbowali to wylądować na 24 calowym kole? z ciekawości pytam bo jak z plantem na ławce zrobię 1 obrót to się cieszę

cuento 

Wysłany: Wto Lis 01, 2011 9:50 pm   

http://youtu.be/vLjYouW5Fgk

hehe ;)

MadMan 

Wysłany: Pon Lis 07, 2011 11:19 pm   

ok. umiem w miarę lajtowo crankflipa, ale doubleflipa ni chu**.

ktoś ma jakieś wskazówki? po prostu jakoś zawsze tylko 1 obrót mi się robi po tym jak stopa styka się z pedałem...

pajda 

Wysłany: Wto Lis 08, 2011 11:07 am   

hahaha. mam to samo :)
jojak już dokręca double ale jeszcze nie ląduje.. mnie co piąty się dokręci ale w momencie jak się dokręca, stopy mam już pod pedałami albo na ziemi i kiszka.

trzymaj może siodło dwiema rękami, wtedy mniej Ci mono ucieknie.
a do tego stała rada: skacz wyżej, kręć szybciej, szerzej nogi :E

wiem, że rada się odnosi generalnie do 95% trików ale w tym momencie zostają już tylko próby. jak zacznie Ci się dokręcać double to wtedy problemem jest tylko lądowanie.. ta, tylko.

MadMan 

Wysłany: Wto Lis 08, 2011 11:43 am   

może wciąz mam gówniany kick. jak kickujesz to wytwarzasz takie jakby naprężenie na korbach wciskając oba pedały jednocześnie i nagle ześlizgując jedną nogę, a drugą wciskając jeszcze bardziej w dół? (zrozumiales? :P )

bo ja zacząłem tego próbować dopiero wczoraj, a tak to kręciłem po prostu wyskok > pchnięcie korb > lądowanie i nawet jak w miarę szybko się kręciły to niewystarczająco
za to wczoraj pomimo, że zrobiłem crankflipa po prostu to od ziemi oderwałem się na jakieś 5cm, a mimo to wyszedł "skechy". wręcz pięknie tak szybko się korby zakręciły. tylko nie umiem tego zrobić za każdym razem i z większym wyskokiem :/

http://www.youtube.com/watch?v=nNZFWXOU1gM

Klasyczny przykład tego co powyżej opisałem. Ledwie wyskoczył a zakręcił jak Kopernik ziemią.

Petka 

Wysłany: Wto Lis 08, 2011 6:08 pm   

Double to jest nic z triple o_O trzeba to tak mocno kopnac i tak wysoko wyskoczyc ze jak ladujesz to się na ziemi 2 raz odbijasz :p przy double trzeba pamietac zeby ta noge z przadu spowrotem podniesc , zeby wyprostowana nie leciala :) i pochylic się do przodu i mocno kopnac to chyba wszystko co do double :0 tu mam jak trile robie moze zbytnio nie widac pedałów przy tym swietne ale triple było :) TRIPLE

KriPer 

Wysłany: Sob Gru 03, 2011 2:35 pm   

Coś nie idzie mi crankflip i mam pare pytań jeszcze do Was.
Czy ja dobrze rozumiem crankflipa - najpierw podnoszę tylną nogę i przednią nogą pcham pedał do przodu i zaraz ją podnoszę do góry i potem spadam nogami równocześnie na pedały(mam ustawione nogi w pozycji lewa -przód; prawa-tył)?
A jak chcę odstawić nogę na ziemię, rozkładając ten trik na części to wtedy ziemi dotykam nogą tą co pchałem pedał, czyli w moim przypadku lewą "przednią" ? I w jaki sposób uderzyć pedał, w sensie, że bardziej na siłe czy techicznie? Jak wyczuć, żeby akurat o 360* mi się obrócił?
Aha i robie rev flipa tyko 180* czy najpierw nauczyć się 360* czy cisnąć crankflipa?
Liczę na jakieś podpowiedzi.
Pozdrawiam

Petka 

Wysłany: Pon Gru 05, 2011 11:03 pm   

trzymaj pedał na samym czubku buta, wtedy się szybciej podkreca :D kop jak najmocnie jak dokrecisz to powinienes wyladowac. I wyskocz w goóre jak podkrecasz :)

Boski 

Wysłany: Wto Gru 13, 2011 7:21 pm   

Zapytam tylko dla pewności długość korb jest odwrotnie proporcjonalna do łatwości cranckflopa? (mam muni 24 z korbami 175, nie wiem czy mam kopa jak niemowlak czy próbuję ścigać się na traktorze)

Odpowiedz do tematu