|
Żyłka do Levisticka |
| Autor |
Wiadomość |
Rodak

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Pią Mar 27, 2009 8:11 am Żyłka do Levisticka
|
|
|
Jakiej żyłki używacie do waszych Levisticków???
Czy dobra będzie żyłka 0,12 z wędkarskiego???
Czego używacie...
Proszę o wypowiedzenie się ludzi posiadających tą zabawkę... |
|
|
|
 |
Szy

Pomogła: 11 razy Skąd: Łazy/Kraków/Sirrion
|
Wysłany: Pią Mar 27, 2009 10:46 am
|
|
|
Ja używam 0,10 bo jest najmniej widoczna, ale jeśli zaczynasz dopiero zabawę możesz kupić grubszą nie będzie się tak zrywać.
Jeśli nie zamierzasz się z nim pokazywać ludziom, możesz kupić sobie nić szewską, jest dobra do treningu i nie pęka gdy się ją szarpnie |
_________________ www.sirrion.pl |
|
|
|
 |
Rodak

|
Wysłany: Pią Mar 27, 2009 12:14 pm
|
|
|
kupiłem 0,12 bo to mały sklepik w małym mieście... poszukam na pewno 0,10 jak wyruszę do Gdańska...
Ale jak na razie musi mi ta wystarczyć...
A mogę jeszcze wiedzieć jak ty ją wiążesz... jak na razie ja robię podwójny lub potrójny słupeł.
A ludziom trzeba się pokazywać...
Jeszcze jedno pytanie:
Jakiej firmy masz żyłkę i czy kupujesz też w wędkarskim sklepie..???
[ Dodano: Pią Mar 27, 2009 12:19 pm ]
I jeszcze jedno.
Jakie/go masz levisticka/i |??
Gdzie je kupujesz i jakie są najlepsze//// |
|
|
|
 |
Szy

|
Wysłany: Pią Mar 27, 2009 11:10 pm
|
|
|
W tej chwili w Polsce dostaniesz dwa typu lewisticków:
papierowe robione przez pewną rodzinę cyrkowców do kupienia w Żonglerce - da się na nich robić tricki z ustawianiem w poziomie, ale są lekkie i raczej mało dynamiczne
drewniane mojej produkcji do kupienia w Żonglerce, w sklepiku Kuglarstwa, w CrazyToys lub bezpośrednio u mnie - są w miarę ciężkie, da się na nich robić dynamiczne tricki, ale wymagają wyczucia ponieważ ich ciężar przy szarpnięciach zrywa żyłkę.
Jako ich producent polecam je gorąco, w każdą sztukę wkładam dużo pracy i serca
ŻYŁKA - nie wiem czy da się kupić nie-wędkarską żyłkę. Do tej pory kupowałam w swoim małym zapadłym sklepiku zyłkę firmy Contra (tak z dinozaurem) bardzo ją sobie chwalę, ale jak chciałam kupić ja w KRK to okazało się ze od 2 lat jej już nie produkują. Teara mam Techron i nie narzekam. W żyłce chodzi o to, żeby była jak najcieńsza i miała dużą wytrzymałość ( im większa waga podana na opakowaniu tym lepiej)
Spokojnie wykończ to opakowanie 0,12 które masz i dopiero wtedy kup sobie 0,10 |
| |
|
|
|
 |
krasnoluders
**
|
Wysłany: Sob Mar 28, 2009 12:03 am
|
|
|
Szy kupiłem niedawno levistick na kuglarstwo.pl, czy ty też go robiłaś ? jak tak ci powiem że bardzo fajnie zrobiony |
|
|
|
 |
Rodak

|
Wysłany: Sob Mar 28, 2009 7:46 am
|
|
|
Ja też mam tego z kuglarstwa///
Kolor czerwono srebrny... Dobrze zrobiony... Nie narzekam. Choć końcówki mnie osobiście się zniszczyły... Lecz tylko jedna taka usterka.
Ja staram się robić tricki bardziej dynamiczne więc ten levistick z kuglarstwa musi być dla mnie dobry.
A co sądzisz o levistickach ogniowych z crazytoys???
link:
http://www.crazytoys.pl/i...evi-stick-od-ct |
|
|
|
 |
Szy

|
Wysłany: Sob Mar 28, 2009 8:28 am
|
|
|
Takiego też mam.
Palą się ładnie, ale siła odśrodkowa je wygina i trzeba prostować po każdym pokazie. Nie opracowaliśmy jeszcze z Manaiem dobrego zastępnika dla żyłki- na razie jest nitka kevlarowa która wytrzymuje 2-3 palenia ( Shao ma bawełnianą sznurówke, ale wygląda paskudnie).
Może nie są idealne, ale lepszych i tak nie dostaniesz. Te z Salzy są jeszcze gorsze, bardziej się gną i krócej palą. Możesz próbować zrobić samemu pod warunkiem, że masz czas, dostęp do narzędzi i trochę materiału na zmarnowanie podczas prób i błędów. |
|
|
|
 |
Rodak

|
Wysłany: Sob Mar 28, 2009 8:47 am
|
|
|
Myślałem też by kupić jeszcze jednego drewnianego levisticka i okleić go kewlarem,
lecz po pierwszym występie jest on do wyrzucenia/
Można to też zrobić z metalu...on by się mniej wyginał... lecz jest cholernie ciężki... żyłka musi być grubsza do takiego materiału... I poprostu kupić ten kewlar do poi...
W wolnej chwili pomyślę nad tym...
Ale na razie wystarczy mi ten levistick z kuglarstwa...
Wnerwia mnie jedno że już nie wiem co na nim robić... jak na razie udoskonalam tylko trzymanie w pionie, bo pomysły na nowe tricki się skończyły...
Poszukam czegoś na YouTube... Dobra jest ta laska Forkawaza i te laski z teatru ognia Attar....
[ Dodano: Sob Mar 28, 2009 8:54 am ]
Mam do ciebie jeszcze jedno pytanie:
Jak wiązać levi???
ja to robię na 3 lub dwa słópełki.....
to dobrze? |
|
|
|
 |
Misiek0797
**
|
Wysłany: Pią Lip 01, 2011 2:02 pm
|
|
|
Witam jeśli ktoś jeszcze wchodzi na yen temat to ja mam taką sprawę:
Mam levisticka z kuglarstwa.pl 2 dni mam narazie żyłkę Mikado Dino dynamic 0,18 wiem, że jest dość gruba ale jak dla mnie może być i mam takie (dość głupie) pytanie ponieważ jestem początkującym w temacie levi i nie wiem czy wiązać żyłkę tak abym musiał ją zawijać dookoła dłoni czy tak akurat.
Narazie używam pierwszego sposobu i nie narzekam ale przed kupnem sticka nie wiedziałem, że żyłka skraca się skręcając się |
|
|
|
 |
Touri
..
|
Wysłany: Sob Lip 02, 2011 1:44 pm
|
|
|
Zależy, jak ci wygodniej. Ja używam dosć długiej żyłki(często robie rzeczy, w których mam ją na obu dłoniach naraz, więc potrebuję jej więcej), tak, żeby ją owinąć na nadgarstku i jeszcze na palcu, ale wiele osób zakłada ją np. tylko na palec.
Co jakiś czas i tak będziesz musiał ją wymieniać, bo za bardzo się poskręca, więc spróbuj z róznymi długościami. |
|
|
|
 |
Misiek0797
**
|
Wysłany: Sob Lip 02, 2011 1:58 pm
|
|
|
Dzięki wielkie
mam jeszcze jedno pytanie:
Jak już mówiłem mam sticka z kuglarstwa i zakładając żyłkę robię 3-4 supełki i nagle ...żyłka się zrywa i starcza mi na max.5 min ale czasami jest normalnie
a jeśli chodzi o skręcanie i wymiane żyłki to skręca i skraca mi się tak,że kiedy mam założoną żyłke akurat na długość to starcza na pół godziny i nie wiem ile powinna takprzeciętnie wytrzymywać |
|
|
|
 |
Touri
..
|
Wysłany: Nie Lip 03, 2011 11:06 pm
|
|
|
No 0,5 h czy 5 min to zdecydowanie za krótko W kręceniu na levi chodzi o to, żeby to robić tak, by żyłka nie skręcała się za bardzo - musisz czasem zmieniać stronę w którą kręcisz, itp. Nic się nie stanie jak co jakiś czas przystaniesz na chwilę o rozplączesz coś, co ci tam powstało
A z wiązaniem nic nie poradzę, tyle tylko, żeby mocno ściągnąć żyłkę. Ja też wiążę jakieś 3 czy 4 supełki i u mnie się trzyma, a mamy chyba nawet tę samą żyłkę. |
|
|
|
 |
|
|