Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
początkujący - pytania i odpowiedzi
Autor Wiadomość
Fonox 
*

Wysłany: Wto Lis 21, 2006 8:19 pm   początkujący - pytania i odpowiedzi

szybkie pytanie i odpowiedz :roll:

Umiem Tick-tocka, helicoptera i z 4 propelery z lewa reka troche gorzej gdzies 2 :oops:

Za co teraz się wziac ? tylko nie stixguru bo tam mi filmy niedzialaja :x

Felix 
*

Wysłany: Wto Lis 21, 2006 8:44 pm   

Myślę że przedewszystkim flipy. Później możesz ogarnąć chopsy, myślę że to są podstawy stickowania.

Radical Fish 

Wysłany: Wto Lis 21, 2006 9:52 pm   

A ja się nie zgadzam! :D
Wydaje mi się ze w zalozeniu ten topic mial wlasnie sluzyc do wymiany pojedynczych, krotkich informacji, i zapobiegac powstawania tematow, w ktorych jest pytanie, dwa posty i tyle.
Wg. mnie jest w porzadku :)

A co do pytania Fonoxa:

slusznie, zajmij się flipami. Postaraj się nauczyc podrzucac i lapac helikopter. w ogóle mozesz pobawic się w backflipy, przerozne odbicia pod noga i generalnie wszystki tricki ktore sa proste ale przyzwyczajaja Cie do pracy z kijaszkiem :)

Misiek 

Wysłany: Sro Lis 22, 2006 1:58 pm   

Możesz też piły się nauczyć bo nie jest zbyt wymagajaca.. A filmiki na stixguru działaja - przed chwilą sprawdzałem (http://stixguru.com/new/Tricks.htm) , tylko trzeba troszke poczekać aż się filmik załaduje. Ale możesz szukać też na innych stronach (http://kuglarstwo.pl/forum/topics10/devilsticki-strony-vt1242.htm)
Naucz się płynnych przejść pomiędzy tymi technikami które potrafisz, a te które już umiesz dopracuj i staraj się utrzymać dłużej (w szczególności słabszą ręką). No i ruch ciała - to też ważne. Powodzenia :)

Arnvald 

Wysłany: Wto Sty 09, 2007 4:13 pm   

Jakie ćwiczenia mogą pomóc mi w nauczeniu się curla? Jak wykonać trik nazywany "heli above wrist"? Cały czas flower mi spada przy jego wykonywaniu

Iga 

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 6:51 pm   

Co do curla : połuż flowera na handsticku poziomo, tak, żeby swobodnie sobie balansował środkiem na hs i poprzenoś go w ten sposób w różne punkty : prawo, lewo, na ukos do tyu. Ważne, żeby to robić baaaardzo wolno. A potem spróbuj też balansując w ten sam dokładnie sposób przenieść flowerka po łuku kierowanym do tyu i do góry tak, żeby mieć hs skierowany do tyu.
Potem w kierunku "do siebie" obróć hs tak, żeby cały czas był w poziomie i żeby flower się z niego nie zsunął. Jak nie przerwiesz obrotów to już będzie prawie curl a z tego po niedługim czasie wyrośnie prawdziwy bo pewnie po 2 obrocie flower się zsunie do pozycji curla i wyjdzie to naturalnie:)
Nio i ćwiczysz równowagę sticka i jego większe opanowanie.
Na pewno są inne sposoby ale ja się właśnie tak nauczyłam :)

Btw: mam nadzieję, że mój opis jest w miarę zrozumiały :P

Radical Fish 

Wysłany: Wto Sty 30, 2007 6:04 pm   

Arnvald napisał/a:
Jakie ćwiczenia mogą pomóc mi w nauczeniu się curla?

Najwazniejsze jest zrozumienie zasady, na ktorej opiera się caly trick (czyli nauczenie się ruchu powszechnie znanego jako "curl") i obczajenie momentu, w ktorym dodajesz kijaszkowi predkosci. Potem popracuj nad tym, zeby HS caly czas byl rownolegle do podloza. kilka dni cwiczen i umiesz curla :-)

Pan Banan 

Wysłany: Czw Gru 04, 2008 8:14 pm   

ok, za namową Drunkena pytam: jak najłatwiej nauczyc się ładnej piły?

GreeeG 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: Czw Gru 04, 2008 8:32 pm   

oznacz sobie sierodek flower/devil stika zastepnie staraj się robic owa piłe palcami... po tym jak to ładnie opanujesz łapiesz handstiki i to samo handstikami... najpierw długosci palców a potem coraz dalej łapiesz... i cwicz cwicz ;-) tak ja się naumiałem tego triku ;-)

Drunken_Dwarf 

Wysłany: Pią Gru 05, 2008 11:21 am   

To oznaczenie środka flowera jest dobrym patentem przy nauce niektórych tricków. Piłę dobrze zacząć od oparcia jednej z końcówek flowerka na klacie oraz umieszczenia handsticka jakiś 1 cm od środka w twoją stronę, drugim handstickiem trącasz flowera z góry. Pamiętaj jak już zacznie się kijek kręcić handsticki umieszczaj od 1 do 2 cm od środka flowersticka.
pozdrawiam

Lukasik 

Wysłany: Nie Gru 14, 2008 10:59 am   

prubuj kombinacji za plecami albo nie wiem podrzut i obrot. według mnie najbardziej efektowne jezeli stick ma czesty kontakt z cialem ja się ucze wlasne takich trickow

[ Dodano: Nie Gru 14, 2008 11:01 am ]
www.fireshow.de albo http://devilstick.de/animationen/animationen.htm tu sa wyrabane tricki

GreeeG 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: Nie Gru 14, 2008 11:35 am   

Lukasik, sorki ale nie stac mnie na taka płytke.... moze wrzycisz gdzies na jakis rs zebysmy mogli zobaczyc tez?

Lukasik 

Wysłany: Wto Gru 16, 2008 11:45 am   

na tej stronie po lewje mas ztam rozne czekaj masz ang wersje :P http://devilstick.de/engl...animation01.htm i po lewej stronie masz tabelke z trickami a nad tym masz kilka rodzajow :D :D

VViewiór 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Sro Cze 10, 2009 4:21 pm   

a takie pytanko : czym najlepiej wyznaczyc środek flowerka tak zeby nie wystawalo i nie stracil na przyczepnosci w tym miejscu??

Drunken_Dwarf 

Wysłany: Sro Cze 10, 2009 4:53 pm   

Możesz spokojnie wyznaczyć środek zwykłą taśmą izolacyjną, flower nie straci na przyczepności.

VViewiór 

Wysłany: Sro Cze 10, 2009 7:13 pm   

dzieki wielkie... i jeszcze jedno pytanko : jak robie propellera to hs jest mniej wiecej na srodku flowera ??

Drunken_Dwarf 

Wysłany: Sro Cze 10, 2009 9:17 pm   

Przy propellerze hs-em możesz odbijać na środku bądź 0,5 do 1 cm od środka w zależności w którą stronę flower ma się obracać.

VViewiór 

Wysłany: Czw Cze 11, 2009 9:15 am   

Jeszcze raz dziekuje. Nie wiem jak to jest, bo umiem sporo tricków ale nie moge się już od dłuższego czasu nauczyc propellera. Po kilku szybszych obrotach flower odlatuje mi w bok...

Drunken_Dwarf 

Wysłany: Czw Cze 11, 2009 1:51 pm   

Przy propellerze ważne jest aby trzymać się w miarę możliwości okolic środka, tak mniej więcej da się wykonać 3,4 obroty propellera gdzie handstick trzyma kontakt na flowerze, po tym trzeba wrócić w okolice środka po przez delikatny podrzut.

VViewiór 

Wysłany: Czw Cze 11, 2009 9:14 pm   

No to juz wiem co robilem zle ;P Dzieki Drunken

Odpowiedz do tematu