|
lewo/prawo/obu ręczność a sticki |
| Autor |
Wiadomość |
Iga

Pomogła: 14 razy Skąd: Kraków
|
Wysłany: Nie Gru 17, 2006 9:58 pm lewo/prawo/obu ręczność a sticki
|
|
|
Nieco zainspirował mnie temat w wolnym forum http://kuglarstwo.pl/foru...znosc-vt160.htm .
Daję linka, żeby nie było dubli wypowiedzi ;P
Interesuje mnie ilu jest stickowców symetrycznych/niesymetrycznych pod tym względem.
Poza tym warto byłoby, żeby na forum było kilka rad na temat tego jak konkretnie przy zabawie stickami można eliminować niesymetryczność sprawnościową, która niestety dość mozno może przeszkadzać.
Ćwiczenie 'gorszej' ręki więcej to rada ogólna jednak w praktyce bywa, jak wiadomo różnie... Kontynuując, pojawiają się czasem w moim przypadku problemy tego typu, że jak wyćwiczę jakiś trick każdą ręką to w każdej wygląda on inaczej (np. inny kąt/tempo czy rozpoczęcie i zakończenie). A może to wcale nie jest problem? Może to oczywiście wynikać z faktu, że nie bawię się stickami profesjonalnie i im bardziej będą rosnąć umiejętności, sytuacja ta może się zmienić.
Interesuje mnie fakt, jak to wygląda u innych stickowców.
I przede wszystkim rady - co robć ze stickami, jakie ćwiczenia, żeby się usymetryzować?
Jakie mogą być ćwiczenia dodatkowe, żeby wzmocnić efekt? |
_________________ O świcie staję się dniem
O zmierzchu nocą |
|
|
|
 |
Arnvald
|
Wysłany: Nie Sty 07, 2007 1:07 am
|
|
|
Wydaje mi się, że usprawnienie drugiej ręki powinno odbywać się nie tylko przy ćwiczeniach ze stickami, ale poprzez różne działania w życiu codziennym, jakiekolwiek proste czynności wykonywane słabszą ręką wpływają pozytywnie na władanie nią.
Przy ćwiczeniu konkretnych tricków u mnie jest dość dziwnie, bo którą ręką zacznę się uczyć, tą dalej jest mi dużo wygodniej, i tak bell spiny i backflipy, jak również odbijany helicopter idzie mi lepiej lewą ręką natomiast propeller, co mnie zdziwło, prawą.
Jeżeli chcemy umieć jakiś trick obiema rękoma, powinniśmy moim zdaniem uczyć się tak, żeby najpierw wykonania tricku na jedną rękę, a potem doskonalenie go na tej ręce powinno być równoległe z uczeniem się na drugą. Złe jest doprowadzenie do takiej sytuacji, gdy mamy trick doskonale wyćwiczony wykonując go ręką dominującą, i dopiero zaczynać naukę na drugą rękę, wtedy jest to uczenie się od nowa tricku który przecież tak dobrze opanowaliśmy i łatwo się wtedy odechciewa.
Można też spróbować rozpocząć naukę nowej sztuczki od słabszej ręki. Tak właśnie było u mnie z propellerem. Nauczyłem się go wykonywać prawą ręką, i gdy zacząłem robić to lewą, efekty były bardzo szybkie. Z tym że nauczenie się propellera na prawą rękę zajęło mi sporo czasu |
|
|
|
 |
sasek
.
|
Wysłany: Sob Lip 03, 2010 1:43 am
|
|
|
| Dokładnie. Zacząć ćwiczyć silniejszą ręką a po jakimś czasie zacząć próbować na drugą. Jestem dość mocno leworęczny i u mnie działa. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
|
|