Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
jak sprawic by devile były popularniejsze?
Autor Wiadomość
Grace 
przyjaciel

Zaproszone osoby: 75
Pomogła: 33 razy
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 2:24 pm   jak sprawic by devile były popularniejsze?

Słuchajcie, nie smutno Wam, że jest tak mało ludzi zajmujących się tym w Polsce?
Wiele osób zaczyna, bawi się chwilę i zapomina.
Ja sama bawiłam się tym dosyć długo, ale z braku pomysłów i motywacji przestałam.
Czego trochę załuję.

Jak myślicie, co możemy zrobić, żeby jednak zostawać i dalej się rozwijać w tej dziedzinie?

Czy np. materiały do czytania i oglądania mogą ludzi zmotywować?
Czy też od razu trzeba zaprosić Marcusa?

mój status

GreeeG 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 4:33 pm   

tez nam smutno... najlepiej by było urozpowszechnic To... Kazda impreza to okazja by pokazac swoje umiejetnosci i zachecic tym innych do spróbowania... dodatkowo wiecej "zrob to sam" jak zrobic kijka i moze wiecej opisów trików jak co robic ;-)

cuento 

Wysłany: Pon Mar 16, 2009 9:28 pm   

Nie chcę się silić na jakieś pseudo-mądrości, bo nie jestem w temacie, ale myślę, że jakieś czadowe filmiki (tzn. atrakcyjne z czysto filmowego punktu widzenia, dobrze zmontowane) byłoby miło obejrzeć. Bo póki co o takich walorach ciężko znaleźć nawet zagraniczną, internetową, stickową "produkcję" (mimo nieraz powalających umiejętności) :)

tulexx 

Wysłany: Wto Mar 17, 2009 12:34 am   

Moze to nie tyle jest tak ze ludzie zapominaja, tylko ze to się szybko im nudzi. Przynajmniej ja tak mialem. Devil (flower, ale to praktycznie to samo :) byl moja druga zabawka po diabolo, glownie dlatego ze byl tani. Pobawilem się troche, ale wciaz diabolo krolowalo. A potem odkrylem zonglerke :-D

Takze ja uwazam ze devile sa nudne na dalsza mete. Ale to oczywiscie jest tylko subiektywna opinia. Ale sadze ze dobre filmiki, jak cuento powiedzial moga wetchnac w ludzi chec bawienia się w to. A jakby ktos, kto umie duzo i dobrze, mial jakies show sklejone, i pokazalby gdzies, to tez by bylo bardzo fajnie, jesli nie lepiej.

GreeeG 

Wysłany: Wto Mar 17, 2009 1:57 pm   

moze własnie jakis polski filmik sklecony od róznych stikowców? :)

Drunken_Dwarf 

Wysłany: Wto Mar 17, 2009 9:30 pm   

Oj smutno, smutno. Może spowodowane jest pewnym stopniem trudności że część osób porzuca, moim skromnym zdaniem trzeba poświęcić trochę czasu na opanowanie podstaw, które otwierają nam drogę do innych tricków, na tym etapie nie którzy wymiękają, gdyż to nudzi. Jak sam zaczynałem to niektóre rzeczy zajmowały dużo czasu zanim je opanowałem i w tym czasie miałem kilka kryzysów aby rzucić to w cholerę. Na szczęście się nie poddałem i zajmuje się tym chyba z 4 lata i nadal mi się to nie nudzi.
Jak to zmienić, wszyscy po części mają racje, po pierwsze trzeba ludziom pokazywać co tak naprawdę można na stickach robić, zrobić porządne warsztaty, bo w większości wypadków bywa niedobór sprzętowy. Co do różnego rodzaju filmików to cuento ma rację, jest strasznie mało porządnych stickowych produkcji, tym bardziej rodzimych.
Grace napisał/a:
Ja sama bawiłam się tym dosyć długo, ale z braku pomysłów i motywacji przestałam.
Czego trochę załuję.

Na co czekasz, chwilka wolnego czasu, albo 15 minut przed pójściem spać, chwytasz za kijaszki i zaczynasz się bawić, nic trudnego :-P
Grace napisał/a:
Czy też od razu trzeba zaprosić Marcusa?

W sumie nie głupi pomysł, jak byś miała taką możliwość to Ja bym z miłą chęcią z korzystał z możliwości po trenowania z Marcusem, ale i tak wolałbym jak by komuś udało się ściągnąć Michael'a Sather'a.
pozdrawiam

Grace 
przyjaciel

Wysłany: Sro Mar 18, 2009 8:19 am   

taką możliwość mam, ale już nie w tym roku. Ale będę mieć to na uwadze ;)
Pogadam z nim na EJC i dowiemy się co on na to ;)

mój status

dzielny 

Wysłany: Sro Mar 18, 2009 5:42 pm   

a moim zdaniem najlepszy pomysl to organizowanie warsztatow przy kazdej nadazajacej się okazji, na kazdym festiwalu itd. Najtrudniej bedzie ze sprzetem, ludzie nie biora udzialu w warsztatach, bo nie maja sprzetu, a pewnie chcieliby sprobowac. Ale na pewno cos w tej kwestii wymyslicie ;)

GreeeG 

Wysłany: Sro Mar 18, 2009 6:57 pm   

moze porobic jakies smieszny szajsowny sprzet (około 3pln ssztuka) tylko z handstikami byłby problem... i mozna by pouczyc... i porobic jakies warsztaty... bo ilu z nas zaraziło się tym nie majac dobrego sprzetu w rekach? mysle ze jak się pokaze na czym to wyglada to moze się urozpowszechni... tylko jakby się cos takiego robiło to mozna by jakies małe grosze zbierac na "warsztatowe" handstiki... (kijek nie musi byc najlepszy na warsztaty ale ze sliskimi handami to juz gorzej by było...)

Drunken_Dwarf 

Wysłany: Sro Mar 18, 2009 11:18 pm   

Ze swojej strony mogę powiedzieć że za kilka dni zacznę robić porządne kijaszki domowej produkcji, więc przy dobrych wiatrach powinienem mieć dobre zaplecze sprzętowe na Żonglerską Ostródę :-D Tylko końcówki będę robił starym sposobem, jeśli chodzi o przyczepność będzie bardzo dobra.
Oprócz tego jak tylko zacznie być na zewnątrz przyjemniej mam zamiar zacząć robić cykl tutoriali, zastanawiam się czy nie zrobić stronki devil/flowerstickowej, coś w rodzaju tej co Yameso stworzył.
pozdrawiam

Paveu 

Wysłany: Czw Mar 19, 2009 1:50 pm   

Moim zdaniem - po prostu pokazac to ludziom, dac się im tym pobawic. Moze jestem jeszcze poczatkujacy, ale wystarczylo zaprosic kilku kolegow - najpierw sam im pokazalem co potrafie, potem sam im się dalem pobawic. z 5 osob, 2 czy 3 zdecydowaly się na kupno flowera. :cfaniak:

Drunken_Dwarf 

Wysłany: Pią Mar 20, 2009 11:58 am   

Paveu zachęcanie osób do brania się za sticki to już inna kwestia, głównym założeniem tego tematu jest:
Grace napisał/a:

Jak myślicie, co możemy zrobić, żeby jednak zostawać i dalej się rozwijać w tej dziedzinie?

Dobrym przykładem jest ten dział, na którym w miarę czynnie wypowiada się zaledwie garstka osób, a co się dzieje z innymi. W temacie o spisie wypowiedziało się nawet sporo osób, ale czemu nic nie piszą w innych tematach. Jak zachęcić osób które porzucił swój sprzęt w kąt, aby powrócili do stickowania?
pozdrawiam

Dasein 

Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 3:13 pm   

Hej,
Wpadłem tu w końcu (tj. na firum), bawię się devilem, flowerem (wersje z ogniem też). Dla mnie to głównie taniec, świetnie nadaje się do muzyki. Jeden z moich znajomych zaraził oprócz mnie z kilka/kilkanaście osób bakcylem flowera. Dobry pokaz na żywo jest wystarczająco przekonywający. A miesiąc pracy z flowerem daje efekt wizualny lepszy niż rok z piłeczkami ;) Poza tym sticki bardziej uzależniają. Ale bez opanowania zarówno helikoptera jak i śmigła + podrzuty nie ma co mówić o wielkiej frajdzie.
Odnośnie pytania - moja odpowiedź to, jeszcze raz, taniec, zwł. improwizacja, trans.
Ktoś się w Krakowie bawi devilem/flowerem?
pozdrowienia!
Adam

orsyno 

Zaproszone osoby: 12
Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 10:52 pm   

Grace, Tobie chodzi by samemu nie odchodzić od tego rekwizytu i kontynuować treningi, uczyć się nowych trików, czy chodzi Ci o rozpowszechnienie tej dyscypliny, rozpropagowanie wśród osób już ćwiczących różnoraką żonglerkę, wśród dzieci i młodzieży, na festiwalach...???

Ćwiczę flowersem na każdym treningu, podobnie jak innymi rzeczami, nie mam jednak możliwości poznania kolejnych trików bo nie znalazłem w Łodzi jeszcze osoby mogącej czegoś mnie więcej nauczyć. Z samych filmików bardzo mi trudno...
Ale mam tego sprzętu już sporo i udaje mi się zachęcić dość skutecznie przychodzące do mnie na treningi osoby aby poćwiczyły żonglerkę flowerami. Okazują się nie takie trudne na jakie wyglądają. Często na zajęciach w szkołach dzieci zamawiają potem flowersticki co dobrze wiesz...

mój status

Grace 
przyjaciel

Wysłany: Pią Kwi 10, 2009 8:06 am   

orsyno, chodzi mi o jedno i drugie. bo mam wrazenie, ze sticki sa w Polsce czyms raczej smiesznym niz godnym uwagi.

mój status

orsyno 

Zaproszone osoby: 12
Wysłany: Pią Kwi 10, 2009 9:21 am   

...tak samo, że są śmieszne można powiedzieć np o diabolo i też z tego typu zachowaniami się spotykam, jednak zauważam, że pierwsze kroki ze stikami wydają się łatwiejsze
mnie do tej pory szybciej idzie uczenie się na flowerze niż diabolo, to jednak chyba kwestia indywidualna

jeszcze jedno jeśli chodzi o śmieszność: sam miszczem nie jestem w stickach ale przypatrując się co wyprawiają dzieciaki i starsi z flowerstickiem to dopiero mam ubaw :) ale to może już temat na inny wątek

mój status

konradix101 
..

Wysłany: Pią Cze 10, 2011 5:13 pm   

Ja mieszam w Wyszkowie i tylko ja w całym mieście znam się na flowersticku i czasem występuje w centrum, taki jest mój wkład na reklamowanie flowerstickuw. ;-)

Odpowiedz do tematu