Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Flowerstick jest jak rowerek 4-kołowy
Autor Wiadomość
fluo 
**

Wysłany: Pią Lip 30, 2010 10:35 pm   Flowerstick jest jak rowerek 4-kołowy

Do takiego wniosku doszedłem po próbach powtórzenia tricków które pokazał mi Florent na Ulicznikach. Jego devil, mimo że owinięty prostym bandażem a nie żadną specjalistyczną taśmą dawał wiele nowych możliwości balansów, wyrzutów, haków itd. A flowerek-wiadomo, łatwiej się nim nauczyć machać, można robić bellspina, ale wygląda jakoś tak...dziecinniej, jest wolniejszy, nie można robić balansu na końcówkach. Dlatego mam zamiar kupić sobie 2 super-grip devilsitcki z HoP'a. A jaka jest wasza opinia? Czy flower to łatwiejsza, bardziej amatorska wersja devila, czy może zupełnie inna sprawa?

mój status

GreeeG 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 9:47 am   

Drogi Kordiss, nie wiem jakie balanse pokazywał Ci na devilu ale zapewniam Cie ze flowet tez ma dwa konce i da się to samo powtórzyc na flowerstiku. Dodatkowo za koncówki flowera mozna zaczepic hndstika i wykonywac rozne magiczne dla widza wyrzuty. Było juz troche tematów a bardziej w roznych tematach był juz poruszany taki watek. Nawet ja sam zaczynałem wrzucac rózne opinie by tylko sprowokowac ludzi do pisania i otrzymac informacje z różnych źródeł. Moim zdaniem devil i flower to dwie różne rzeczy sa jak kandydaci na prezydenta wspolny cel różna polityka ;-)

Grace 
przyjaciel

Zaproszone osoby: 75
Pomogła: 33 razy
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 11:02 am   

Kordiss, na pewno devile dają trochę inne możliwości, jak chociażby balans itp, ale Greeeg ma rację, że większość trików jest taka sama.
Jednakże, Devile są szybsze.
Co do Super Grip, nie miałam go w ręce, ale to, co miał Florent, wyglądało na Henryski.
Nie mówię Ci, że masz tamtych nie kupować, bo jak mają Cię uszczęśliwić to lepiej wiesz, czego potrzebujesz, ale tylko przestrzegam Cię przed tym, że choćby nie wiem jakie devile, wszystko i tak zależy od Ciebie i Twoich umiejętności ;)

Mam jednak też nadzieję, że Florent na tyle Cię zainspirował, że teraz będziesz więcej kombinował ;) I nie długo pokażesz nam się na jakimś open stagu ;)

mój status

fluo 
**

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 1:00 pm   

Cytat:
zapewniam Cie ze flowet tez ma dwa konce i da się to samo powtórzyc na flowerstiku

Niby tak, ale dętkowy kwiatek jednak przeszkadza w postawieniu sticka pionowo na handsticku.
Cytat:
Mam jednak też nadzieję, że Florent na tyle Cię zainspirował, że teraz będziesz więcej kombinował ;) I nie długo pokażesz nam się na jakimś open stagu ;)

Florent inspirował mnie już na długo przed Ulicznikami, a tam w 5 minut przekazał mi tyle rzeczy że do teraz ani jednej nie opanowałem :P
Cytat:
przestrzegam Cię przed tym, że choćby nie wiem jakie devile, wszystko i tak zależy od Ciebie i Twoich umiejętności ;)

Zdaje sobie sprawę, ale myślę że moje umiejętności wystarczą żeby choć trochę "poskromić" devila. Zwłaszcza że mam i występuję z fire-devilem od Radical Fish'a, który wcale nie jest taki zły, i dużo tricków mogę na nim powtórzyć.
Chodzi mi też o wygląd-flower, nie ważne w jakich kolorach, wygląda jak dziecięca zabawka, a devil już bardziej jak coś do profesjonalnej żonglerki. No i wrażenie jakie kręcenie robi na innych żonglerach też się zmienia. Wiele osób ma flowerka, lub pożycza od kogoś jako rzecz drugo-, trzecio- rzędną. Natomiast mało kto operuje devilem.
No i tak, zdaję sobie sprawę że był już taki temat...W 2005 roku, a od tamtego czasu zmienili się zarówno ludzie jak i sprzęt.

mój status

basil 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 1:29 pm   

Jak to nie da się flowera postawić na czubeczku? :)
http://www.lunastix.com/l...lance080617.mov

Według mnie to są po prostu dwa różne sporty, o podobnym nachyleniu, jak bieg i bieg z przeszkodami ;)

Drunken_Dwarf 

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 1:34 pm   

Kordiss napisał/a:
Niby tak, ale dętkowy kwiatek jednak przeszkadza w postawieniu sticka pionowo na handsticku.

To już zależy z czego jest zrobiona końcówka flowera, nawet na dętkowej balans jest wykonalny. Fakt że utrudniają, ale za to poziom tricku wzrasta i jaka frajda jak wyjdzie.
Następna sprawa szybkość, devil jest szybszy, ale flower również może być, wszystko zależy jaką końcówkę posiada. W przypadku flowera domowej produkcji mam możliwość dostosowania go do moich potrzeb.
Mi się we flowerze podoba że jest wolniejszy, przez co mogę wykonywać tricki, które dla devila mogą być nie osiągalne. Nie wiem jak to powiedzieć, ale mój styl jest mięciutki, przez co widać że kijek bardziej się lepi do handów, a jak patrze na devila, to jakoś nie widzę tego magnetyzmu.
Kordiss napisał/a:
Chodzi mi też o wygląd-flower, nie ważne w jakich kolorach, wygląda jak dziecięca zabawka, a devil już bardziej jak coś do profesjonalnej żonglerki. No i wrażenie jakie kręcenie robi na innych żonglerach też się zmienia.

Widzisz, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, dla mnie flower jest równie profesjonalny co devil. Jedno i drugie w dobrych rękach robi takie samo wrażenie na żonglerach, więc dla mnie to słaby argument.
Kordiss napisał/a:
Wiele osób ma flowerka, lub pożycza od kogoś jako rzecz drugo-, trzecio- rzędną. Natomiast mało kto operuje devilem.

Odpowiedz na to jest prosta, flowera łatwiej jest zrobić niż devila, może dlatego jest bardziej popularny. Dla mnie flower jest na pierwszym miejscu i zawsze na nim będzie.
pozdrawiam Drunken

Grace 
przyjaciel

Zaproszone osoby: 75
Pomogła: 33 razy
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 2:54 pm   

dobra, ale temat o tym co lepsze już był i każda ze stron ma swoją rację.

Może porozważajmy teraz, co można fajnego z devilem zrobić?

mój status

fluo 
**

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 3:23 pm   

Balans pionowy na stopie przytrzymując górny koniec handstickiem, parę skoków z tym, a potem przejście do balansu na handsticku.
Izolacja, w ten sposób że łapie się devila w hak przed sobą, tak żeby zwisał pionowo w dół a następnie przesuniecię reki w górę, wypuszczenie z haka i złapanie w hak drugą ręką w ten sam sposób. Po wyćwiczeniu zrobienie tego tak żeby devil zostawał praktycznie w tej samej pozycji :D

mój status

Odpowiedz do tematu