|
Uwielbiana i polecana przez was literatura |
| Autor |
Wiadomość |
Lares

|
Wysłany: Sro Lip 20, 2011 7:50 pm Uwielbiana i polecana przez was literatura
|
|
|
Skoro już gadamy o muzyce, to wypada również pogadać o waszych ulubionych książkach
Co polecacie? Które zrobiły na was największe wrażenie?
Ja osobiście jestem pożeraczem książek fantasy Wszystko zaczęło się od "Sabriel" Garth'a Nix'a, która do dzisiaj jest moją ulubioną książką. Duże wrażenie zrobiły również na mnie "Ruda Sfora", "Siewca Wiatru" i "Zbieracz Burz" M. J. Kossakowskiej |
_________________ www.nam-tara.pl |
|
|
|
 |
LuCyferus
.
|
Wysłany: Czw Lip 21, 2011 9:06 am
|
|
|
| Przyznam ciekawe Tytuły:) zwłaszcza Siewca Wiatru;d ale przyznam się bez bicia;p nie czytałem żadnej z tych książek ;d Lecz też jestem wielkim raczej to za dużo powiedziane można powiedzieć zalążkiem fanowskim książek fantazy czasami horror;p moje tytuły jakie czytałem pewnie znane wielu :ERAGON wszystkie części,Loki 2 części zabierałem się do 3 ale hymmm doszedłem do połowy i zostałem upomniany o zwrot księgi bo nie byłą moja;d;p a co do horrorów;Stephen -King Lśnienie ,teraz troszkę starszy tytuł Czarna Fedora ale to mi podchodziło pod kryminał:)ale ciekawa księga;p |
_________________ "Często ogień i miecz zastępują lekarstwo." |
|
|
|
 |
Amadeusz
...

|
Wysłany: Sro Wrz 07, 2011 5:40 pm
|
|
|
Z fantasy polecam serie Malazańska Księga Poległych - Stevena Eriksona. Fabuła jest mocno rozbudowana, świat rozległy i skomplikowany (porównywalny moim zdaniem do Tolkienowskiego), sporo jest również akcentów humorystycznych. Niestety przeczytałem tylko 5 pierwszych części
link do pierwszego tomu
Malazańska Księga Poległych |
|
|
|
 |
JOGi

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2011 12:05 am
|
|
|
| Z literatury to lubię Krupnik. |
_________________ Half dance, half juggling, half mime, half magic....I'm a contact juggler, not a mathematician. |
|
|
|
 |
Tequila

|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2011 12:13 am
|
|
|
| JOGi, albo Pan Tadeusz |
_________________ Nie jestem taka zła, jak ludzie myślą. Jestem czuła, wrażliwa. Mam serce pięciolatki.
Trzymam je w lodówce. |
|
|
|
 |
sobol

|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2011 7:18 am
|
|
|
| Amadeusz, Świat tolkienowski może i jest rozległy, ale za to prosty jak drut. |
_________________ Margeritha - Feel the oregano. |
|
|
|
 |
Amadeusz
...

|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2011 9:39 am
|
|
|
| Sobol - czytałeś Silimarilion? Świat Tolkienowski ma bardzo rozbudowaną i spójną historię (wcześniejsze wydarzenia). W Malazańskiej Księdze Poległych historia świata nie jest zbyt dokładnie opisana, za to teren na którym się dzieje jest ogromny, a fabuła składa się z kilku (kilkudziesięciu - nie czytałem połowy książek) wątków które zazębiają się w różnych tomach. |
|
|
|
 |
Tintale

|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2011 10:13 am
|
|
|
Amadeusz, zgadzam się. Sobol chyba nie wie co mówi, ma gorączkę albo zaburzenia świadomości! Świat Tolkiena jest jednym z najbardziej skomplikowanych jakie znam! Oczywiście, żeby to wiedzieć, trzeba przeczytać przede wszystkim Silmarillion. Ale prawdziwy geniusz Tolkiena widać dopiero w Księdze Zaginionych Opowieści (3 tomy), Niedokończonych Opowieściach, jego listach oraz w niewydanej w polskim języku Historii Śródziemia (10 tomów!!!).
Pisała zagorzała fanka Tolkiena .
A z mojej strony polecę zapominane ostatnio Science-Fiction. I to klasykę! "Ubik", "Paradyzja", "Cieplarnia", "Solaris", "Limes Inferior" (To dla fanów "Roku 84 - podobna tematyka), "Planeta Śmierci". |
_________________ Let the sun beat down upon my face, stars to fill my dream... |
|
|
|
 |
ann_a

|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2011 12:06 pm
|
|
|
"Sądzę, iż usiłuję opróżnić sobie głowę z całego złomu, jaki się w niej zgromadził: dziur w zadku, sztandarów, majtek. Tak, jest w tej książce również rysunek majtek. [...] Sądzę, iż usiłuję opróżnić swoją głowę, aż będzie tak pusta jak pięćdziesiąt lat temu, w dniu, w którym pojawiłem się na tej zdewastowanej planecie. [...] To, co mnie wbito do głowy, przeczy sobie nawzajem, często jest bezużyteczne i brzydkie, nie pasuje jedno do drugiego, nie pasuje do rzeczywistości, tej, która istnieje naprawdę poza moją głową."
Kurt Vonnegut: Śniadanie mistrzów, czyli żegnaj czarny poniedziałku
- polecam. |
|
|
|
 |
sobol

|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2011 5:25 pm
|
|
|
Na początku było Eru... Z tego co pamiętam. Skomplikowany świat to taki, w którym występują odcienie szarości. U Tolkiena tego nie ma. Może poza mało udaną próbą z Boromirem. Cała reszta jest czarno-biała. To jak w rpg. Wybierasz charakter postaci i za granie niezgodne z charakterem otrzymujesz kary. Cała trylogia jest tak właśnie napisana. Co z tego, że świat książki jest ogromny (powiedzmy) i wyraźnie zarysowany, skoro brakuje podstaw ewolucji. Od tysięcy lat w tym świecie nic się nie zmienia.
Przyznaję, że nieźle się to czytało. Chyba nawet zrobiłem sobie wolne w szkole, żeby machnąć trylogię. Ale to było w 7 klasie.
Absolutnie nie odmawiam Tolkienowi talentu, warsztatu i wyobraźni, ale jego jedyną zasługą jest to, że był pierwszy. |
|
|
|
 |
bul_ion

|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2011 5:52 pm
|
|
|
sobol zgadzam się. Aczkolwiek świat Tolkiena nie kończy się li tylko na trylogii.
Natomiast zdecydowanie odmawiam J.R.R. tolkienowi warsztatu literackiego. Od budowania postaci zacząwszy, na prowadzeniu narracji skończywszy. |
|
|
|
 |
Yameso
******** taki se wymiatacz :P

Zaproszone osoby: 32
|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2011 8:59 pm
|
|
|
Czego na pewno nie można powiedzieć o Sapkowskim i jego trylogii Plus druga, ciut mniej znana o Reynevanie. Chyba moja ulubiona (sorry Tolkien) |
_________________ Pierwsza w Polsce strona traktująca o kiju (artykuły/tutoriale/porady) - Kijowa.pl
Nowy KIJ - Darth Vader! |
|
|
|
 |
sobol

|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2011 11:34 pm
|
|
|
| Sapkowski napisał tylko jedną trylogię. Tę o Reynevenie właśnie. I tu z czystym sumieniem mogę napisać, że jest ona mistrzostwem świata. Pod każdym względem. |
|
|
|
 |
Yameso
******** taki se wymiatacz :P

Zaproszone osoby: 32
|
Wysłany: Pią Wrz 09, 2011 11:21 am
|
|
|
Tak, przepraszam. Nadużywanie słowa "trylogia". W takim razie saga i trylogia Sapkowskiego |
_________________ Pierwsza w Polsce strona traktująca o kiju (artykuły/tutoriale/porady) - Kijowa.pl
Nowy KIJ - Darth Vader! |
|
|
|
 |
Biale_konie
******** frasobliwy wymiatacz

|
Wysłany: Pią Wrz 09, 2011 1:21 pm
|
|
|
| Praczeta sobie lubie poczytac ( oprocz wymienionych powyzej) taki lajtowy klimat, ksiazke mozna polknac w jedna noc. |
_________________ VivaAjatollachAllachAhbar gg5354535 880-537_040
NIE POMAGA |
|
|
|
 |
|
|